Til hovedinnhold

Lær, mestre, bli sterkere og ferdes gjennom de siste villmarkene i Nord-Europa.

Går du med en liten Lars Monsen eller Jens Kvernmo i magen? Dette er linjen for deg som har erfaring med friluftsliv og vil ta steget mot lengre og tøffere turer. Du lærer deg alt for å klare lange turer alene og du får oppleve Nord-Europas siste villmarker.

I løpet av året får du muligheten til å prøve ulike måter å være på tur, som ski, hundekjøring, packrafting og kano.

I Pasvik bor du midt i villmarka. Fra døra har du direkte tilgang til dype skoger, til grenseelva Pasvik, et utall skiløyper og vandremuligheter både i skogs- og fjellterreng.

Gjennom året får du utviklet alt som kreves for lengre turer. På linja bygger vi opp erfaring med pakking og sikkerhet, og vi fokuserer på fysisk og psykisk trening med mål om at du skal klare lange turer alene i villmarka.

Dette får du være med på:

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Dette er linjen for deg som har erfaring med friluftsliv fra før, og vil ta steget mot lengre og tøffere turer.( Du vil få oppleve uforglemmelige turer både i skog, fjell, vidde og vann.)

Dette vil du lære

 • Trygge veivalg, kart og kompass
 • Padle packraft
 • Bruk av ulikt utstyr som packraft, kano, kajakk, kite, pulk, telt, tarp og primus.
 • Vedlikehold av turutstyr
 • Skiteknikk og smøring av ski
 • Bruk av telt både i skogen og i fjellet, barmark og vinter
 • Valg av leirplass
 • Ulike måter å fyre bål
 • Sikkerhet på tur
 • Innføring i ulike fisketeknikker
 • Innføring i småviltjakt
 • Lage din egen turmat

Våre forventninger til deg

 • Du har lyst til å lære mer om friluftslivets gleder!
 • Du er nysgjerrig og vil oppleve friluftslivet i mange ulike former
 • Du må like å være fysisk aktiv og synes det er gøy når pulsen går opp og at man blir sliten
 • Positiv innstilling til de du er sammen med
 • Utfordre deg selv på ting som gjør deg usikker

Vintertur i Sarek nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8-10 dager

Sarek nasjonalpark i Nord-Sverige er den eldste nasjonalparken i Sverige. Her finnes ingen hytter eller stier, landskapet har fått ligge uberørt og dette er den absolutte villmark. Dette er avslutningsturen på våren hvor vi går på ski i høyfjellet hvor åtte av Sveriges høyeste topper ligger, og flere breer finnes.

Langtur over Varangerhalvøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Varangerhalvøya kan du vandre i ukesvis uten å møte andre. I løpet av ei uke går vi over Varangerhalvøya og fisker storørret i bekker og ødevann. Dette er turen hvor vi som linje blir kjent med hverandre og sammen tar fatt på de utfordringer villmarka byr på.

Packraft gjennom Vätsäri

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Ifølge Lars Monsen er dette Finlands mest bortgjemte ødemark. Vi packrafter omgitt av taigaskog, myr og sjøer. Området er kjent for brunbjørn og sin store bestand av elg. I løpet av turen krysser vi grensen, og ender opp i Pasvik.

Alene

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Hvordan føles det å være flere dager på tur med kun villmarken som selskap? På denne turen får du prøve ut dine ferdigheter ved planlegge og gjennomføre en tur i villmarka alene.Du lager deg ly til å sove i, fisker din egen fisk, sanker ved og fyrer bål.

Elev på villspor

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Med et utsnitt av et kart, et kompass og en sekk pakket med nødvendig utstyr blir du sluppet av på et ukjent sted i villmarken med oppdrag om å komme deg til et bestemt punkt før tiden renner ut.

Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar med kano inn i hjertet av Pasvik, Øvre Pasvik Nasjonalpark. Et flott møte med Pasvik den første uka på skolen. Med kano kommer vi tett på naturen, og rundt på de store vannene sør i nasjonalparken. Her fins det også fantastiske fiskemuligheter. Det er også spennende å gå til fots og utforske urskogen som kjennetegner nasjonalparken. Vi sover i gapahuk eller telt og blir godt kjent rundt bålet om kveldene. En flott start på et supert skoleår!

10-tings turen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Dette er turen hvor du blir tvunget til å tenke igjennom hvilke ti ting som er vesentlige for å kunne gjennomføre en tur. Etter denne turen vil du få et nytt syn på om alt du til vanlig tar med deg på tur er viktig, eller om du kanskje går og bærer unødvendig tungt.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Nord-kalottur i mørketida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november ved inngangen til mørketid drar hele skolen på en rundreise hvor vi er innom ulike destinasjoner på Nord-kalotten. Ved Enaresjøen i Nord-Finland besøker vi Siida, et museum om samisk kultur. I Kautokeino får du sjansen til å gå innom den fantastiske sølvsmia Juhls, hvor både selve bygget og smykkene er verdt en titt. Vi besøker også Sametinget i Karasjok. 

I Alta får du to dager hvor du kan bruke fritiden til å gjøre ting du har savnet etter en høst i villmarka. Her kan du bade, shoppe og gå på kafé med mer. Vi besøker Alta museum-verdensarvsenteret for bergkunst og den omdiskuterte Nordlyskatedralen.  

Per Ola Søndmør

Lærer Eventyrer - Villmark

Per Ola er et gjennomført friluftsmenneske. Han setter stor pris på alle friluftslivets gleder, og er helst på tur året rundt. Han har en selvutnevnt master i bålfyring, men er også en habil både jeger og fisker. Per Ola er opptatt av at alle skal føle mestring, og han elsker å bruke naturen som en arena til nettopp det. Å finne ro og trygghet i naturen er noe alle burde føle på.

Epost: per.ola.sondmor@tffk.no

 • Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling.
 • Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag.
 • Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka halv fire.
 • På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 19. august 2024 
 • Høstferie 28/9-6/10 2024. Utreise 27/9 og innreise 6/10
 • Juleavslutning og juleferie Juleavslutning er 14/12. Utreisedag juleferie er 15/12-24 og innreise er 5/1-25
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har heller lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie 11/4 - 22/4 2025. Utreise10/4 og innreise 22/4
 • Skoleavslutning 10. mai 2025. Utreisedag er 11. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kite, kajakk og utetrening

Variert fysisk aktivitet med litt puls. Det blir mye aktivitet ute med for eksempel orientering, kite, padling med kano og kajakk, løpeturer i skogen og en del generelt friluftsliv.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Sy, strikk og skap

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Sy, strikk og skap være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Fluebinding

Pris: 200,-

Lag dine egne fluer og imitasjoner til vårsesongens fiskemagi.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Sporty

Vi tar i bruk både ute- og inneområdet på skolen og trener sammen! Det kan være alt fra rugby ute på myra, orientering, joggeturer langs vei, gåturer med puls eller felles trening på styrkerommet.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Det er én ting å besøke villmarka, men noe helt annet å bo midt i den. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, skolen i villmarka.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 113 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Nord-kalottur i mørketida
 • Studietur: Vintertur i Sarek nasjonalpark
 • Studietur: Langtur over Varangerhalvøya
 • Studietur: Packraft gjennom Vätsäri
 • Studietur: Alene
 • Studietur: Elev på villspor
 • Studietur: Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark
 • Studietur: 10-tings turen
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 000,-
(11 300,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt av fellesutstyr til turene: telt, primus, pulk etc. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Varme klær til vintersesongen.
 • Vintersovepose og liggeunderlag.
 • Gode fjellsko.
 • Stor sekk og dagstursekk.
 • Fjellski og gode, varme skisko. (kan kjøpes brukt fra f.eks finn.no, eller rimelig ved sesongslutt våren før skolestart.)

Forsvarsbrukt.no har en del bra utstyr som varme klær og fotposer. Vi har avtale med lokal sportsbutikk.  

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Helle Kristensen

Jeg ville "finne meg sjæl" i nye og trygge omgivelser. Pasvik er en flott plass å gjøre det på, med nye muligheter og nye vennskap. I tillegg er naturen her oppe fantastisk!

Helle Kristensen
Ingrid Sundseth Hansen

Pasvik Folkehøgskole har virkelig fått opp øynene mine for friluftsliv. Da jeg kom hit å så den fine naturen, ble jeg sikkelig betatt. Nå kan jeg nesten ikke vente til å komme meg ut på tur og puste inn den friske luften.

Ingrid Sundseth Hansen
Simen Lindås

Pasvik folkehøgskole har gitt meg ett fantastisk år som jeg aldri kommer til å glemme. Jeg har oppdaget mange nye hobbyer, fått opplevelser for livet og møtt nye fantastiske mennesker. Dette året har virkelig vekket eventyrlysten i meg.

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv i nord - Nordkalotten og Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

Friluftsliv topptur

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Multisport

Sunnmøre Folkehøgskule
HelårskursKristen

Sanking og friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Villmark - vann og snø, Svalbard, Franske alper

Ringebu Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluft / X-Sport

Helgeland Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Tropisk seilas, hav og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Vertical Adventure New Zealand

Molde Folkehøgskole
HelårskursKristen

Foto Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Sport

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Friluftsliv

Peder Morset folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Safari X

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen