Pasvik Folkehøgskole

Velkommen til Pasvik folkehøgskole! Et år hos oss gir deg utfordringer og opplevelser du vil minnes resten av livet. Pasvik er polar villmark og kvelder med fantastisk nordlys, men det er også stedet du møter venner for livet i et unikt fellesskap.

Søk på skolenLinjer

SPRENG GRENSER! er vårt motto. Et år på Pasvik Folkehøgskole gir minner og venner for livet. Du finner oss lengst øst ved inngangen til den russiske taigaen, verdens største skog. Lengre vekk kommer du ikke, selv om det bare er to timer med fly fra Oslo. Her tilbyr vi nyoppussede internat, eget svømmebasseng, velutstyrt treningsrom, gymsal med klatrevegg, skoletur til Russland, spennende linjeturer, fantastiske valgfag, mørketid og nordlys.

Dette står vi for

Våre kjerneverdier er glede, raushet og trygghet. Pasvik folkehøgskole skal fremme fellesskap, toleranse, menneskelig utvikling og naturglede i nord. Gjennom utfordring og samhandling skal vi sammen Sprenge Grenser. 

Vi har i timeplanen ca. 7 timer fellesfag pr uke.

 • Aktivitetstimer: Velg mellom basseng, ballspill/gymsal, egentrening, styrketrening og ute-året-rundt. 
 • Fellesfag: Hele skolen samlet. Lokal historie og mange andre temaer relatert til skolen og nærområdet. 
 • Allmøte: Felles møte for alle elever hvor man tar opp saker som omhandler skolen og elevene. 

Du velger tre ulike bolker med valgfag. Valgfagene utgjør ca. 7 timer per uke i timeplanen. Totalt kan du velge mellom 15-20 ulike valgfag. I tillegg kommer ulike fritidstilbud på kveldene.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg og det gis opplæring i vollyball, fotball, innebandy, basketball og bordtennis.

Band

Hvis noen av elevene har bakgrunn fra musikk, og ønsker å starte et lite band, er dette fullt mulig i skolens musikk-rom. Opptredner på avslutninger etc.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek og litt vannpolo.

Båtførerprøven

Her lærer du alt du trenger for å kunne gå opp til båtførerprøven slik at du kan kjøre fritidsbåt over 8 meter og/eller har mer enn 25 hestekrefter.

Det arktiske kjøkken

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lære å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både inne på skolekjøkken og ute over bålet i Storlavvoen vår.

Doudji

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får blant annet mulighet til å sy din egen Lukka, som er en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte seg med.

Drama og teatersport

Teatersport utvikler spontaniteten og kreativiteten er et valgfag med mye humor og latter! Uforglemmelige situasjoner oppstår i samspill med andre, sannsynligvis det artigste valgfaget på skolen:-)

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. Vi har grense mot Finland mye finsk kultur i Pasvik.

Forming

Liker du å være aktiv på fritida? Vi kan tilby deg kveldskurs innen forskjellige teknikker i forming; oljemaling, akvarell og tekstil.

Foto

Her får du muligheten til å utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Friluftsliv

Er du glad i å være ute, og nysjerrig på det som rører seg i naturen? I disse timene får du være mye ute og erfare naturen rundt skolen. Du får lære grunnleggende ferdigheter i friluftsliv.

Gitar

Enkel opplæring på gitar for nybegynnere.

Hest

Skolen har egen stall og hester til disposisjon. Ridning og stell av hest. valgfaget passer for både de med erfaring og for de som ikke har erfaring med hester.

Hjemmelading

Innføring i hjemmelading av rifle- og haglepatroner. Passer for de som er jegere.

Hundekjøring

Her lærer du det mest grunnleggende om stell og bruk av polarhunder. Dette er en light-versjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Jegerprøven

Etter endt kurs har du jegerprøven som gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler, viltforvaltning.

Kajakk og Kite

Her lærere du grunnleggende kajakkferdigheter og esikmorulle i skolens basseng. Du lærer å styre en kite og hvordan den kan brukes til å kjøre med ski og snøbrett. Kajakk og kite er bare kjempeartig!

Klatring

Her vil du lære det du trenger å vite om sportsklatring for senere å kunne klare deg på egenhånd. Du får muligheten til å ta Ledkort som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Knivlaging

Har du lyst å lage din egen brukskniv i løpet av skoleåret? Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Redesign

Sy nye klær og bruksting av gamle ting. Strikke og hekling kan også være en aktivitet her.

Russisk

Her vil du få lære grunnleggende kunnskper i språket. Dette vil gjøre deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har mange reiser til russland i løpet av skoleåret.

Tegning og maling

Liker du å male kreativt? Da kan vi tilby deg å male på tre, porselen, silke, glass m.m. Du får opplæring i akvarell , akrylmaling og i oljemaling

Ute året rundt

Et sprekt tilbud der vi bruker naturen året rundt. Årstidene bestemmer mye av aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mere normale aktiviteter som skigåing og padling.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Dette er ei uke hvor hele skolen drar ut på tur. Du kan velge mellom 3 ulike turer:

 • Padletur med kano: Vi padler langs grensa i Pasvikelva. Gode muligheter for å fiske blant annet stor ørret og gjedde. Vi bor i lavvu eller under presenning, og koser oss med strømmen nedover elva.  
 • Koievandring i Pasvik: Vi rusler rundt i pasvikskogen og besøker noen av de åpne koiene. Fiskestang og soppbok bør få være med, og vi koser oss sammen rundt bålet på kveldene. Kanskje får vi sett en bjørn? 
 • Tur til skolens hytte ute ved kysten: Her går vi topptur, besøker røyeoppdrett, ser på kanonstillinger fra krigen og fisker i sjøen. På kvelden samles vi til kortspill i stua på hytta. 
bildetekst

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Våre fem internat ble totalrehabilitert i 2012 og har en moderne standard. Hvert internat har tolv senger fordelt på fire dobbeltrom og fire enkeltrom. Alle rommene har vaskeservant med baderomsskap, garderobeskap, rammemadrasser, bord og stoler. På hvert internat er det tre dusjer, to toaletter, vaskerom med vaskemaskin og eget koffert/bagasjerom. Du velger selv om du vil ha dobbelt- eller enkeltrom. Å dele rom med en annen ungdom er en viktig del av det å gå på folkehøgskole. De fleste ønsker dobbeltrom og trives godt med det. Elever som bor på enkeltrom betaler et tillegg på kr. 2700,-.  Det er Wifi på alle internat. 

Fasiliteter

Wifi i skolebygget og på internatet. Skolen har eget svømmebasseng, gymsal med klatrevegg, stort og velutstyrt treningsrom, badstue inne på skolen og en utebadstue nede ved Pasvikelva. Skolens anlegg består også av utendørs fotballbane, storlavvu med bålplass, egen bålplass litt inn i skogen nære skolen og et båthus ved Pasvikelva med kanoer og kajakker.

Fly Oslo - Kirkenes tre ganger daglig. Både SAS og Norwegian flyr til Kirkenes. Flytid på kun to timer. Det er fullt mulig å få tak i rimelige flybilletter, i alle fall om man er ute i litt god tid eller følger med når det er kampanjer. Skolen ligger på stedet Svanvik. 4 mil fra Kirkenes og 45 min med buss fra Kirkenes lufthavn.

Finn reiserute fra der du bor

Ei uke på Pasvik folkehøgskole består av 15 timer linjefag, 7 timer fellesfag (samfunnsfag, aktivitetstimer, kor og allmøte), 5-9 timer valgfag, husmøte på internatet og i tillegg har vi lørdagseminarer som er på ca. 4 timer. Hver tredje helg er det frihelg uten lørdagsseminar.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 20. august 2019
 • Felles turuke
 • Høstferie
 • Prosjektuke
 • Storkveld
 • Fellestur til Murmansk
 • Juleavslutning og juleferie
 • Samisk uke
 • Frivillig utvekslingstur til Murmansk
 • Vinterferie
 • Finnmarksløpet, elevene er ansvarlige for sjekkpunkt Neiden
 • Påskeferie
 • Felles avslutningstur
 • Skoleavslutning 12. mai 2020

Gymsal, svømmebasseng, trådløst nettverk på hele skoen, nytt og fint treningsrom, klatrevegg, fotballbane, lysløype, biljard, kinoanlegg, iMac til bruk i peisestua, teaterscene, bandøvingsrom, formingsrom med sløydsal. Mange fritids- og valgfagstilbud (oppstart av de forskjellige tilbud avhenger av interessen blant elevene).

 • Vi har aldresgrense 18 år, men tar etter vurdering også opp en kvote elever under 18 år.
 • Elever som tas opp må respektere skolens reglement.
 • Du trenger ingen forkunnskap for å få plass på våre linjer. 
 • Vi ønsker at du vedlegger et vitemål. Vi ser ikke så mye på karakterer, men om du har et stort fravær kan det være lurt å forklare dette. 
 • Det kan være lurt å ta med litt om hvorfor du søker, og hva du ønsker å oppleve i løpet av skoleåret. 

Ketil Foss

Rektor

Ketil har jobbet her siden 1997, og startet da som linjelærer. Han har vært rektor siden 2011. I tillegg til å være rektor har han også noe valgfagsundervisning på skolen. Ellers liker han seg godt ute, og bruker mye tid på ski med kona og huskyene om vinteren. Motorsykkelturer om sommeren er heller ikke å forakte. 

Epost: ketil.foss@ffk.no

Jan Vidar Dahle

Assisterende rektor

Jan Vidar er en filosofisk hundekjører bosatt i Pasvikdalen sammen med samboer, mange huskyer og noen høner. Han har bakgrunn som lærer og inspektør fra Videregående skole. Hos oss er han assisterende rektor, men har også norskundervisning for utenlandske elever og noe valgfag, blant annet filosofi. 

Epost: jan.vidar.dahle@ffk.no

Yngve Beddari

Lærer Eventyret Nord

Kaller seg bare "Gjeddari", og det sier sitt. Lidenskapelig opptatt av gjedde som sportsfisk og matressurs. For øvrig interessert i all mat, og lærer dette bort på på linjefag og valgfag arktisk kjøkken. Bruker ellers mye tid ute i naturen, gjerne på jakt etter rype og skogsfugl. Har vært lærer på skolen siden 1996.

Epost: yngve.beddari@ffk.no

Thor-Atle Svortevik

Lærer Hundekjøring og Villmarksliv

Thor-Atle har drevet aktivt som hundekjører og har blant annet kjørt finnmarksløpet. Han har jobbet som lærer ved skolen siden 2002 og er en rutinert lærer som trives best ute. Bor for tiden på tunet på folkehøgskolen, når han ikke er på sjøen i seilbåten.

Epost: Thor.Atle.Svortevik@ffk.no

Iselin Breivold

Lærer Friluftsliv Finnmark

Iselin startet som friluftslivslærer her i 2017, men har egentlig aldri "forsvunnet" helt siden hun var elev og stipendiat her. Hun har vært vikar hos oss før, i diverse stillinger. Innimellom alt dette har hun klart å ta utdanning som lærer og reist masse, blant annet flere turer til Afrika. Liker kajakk, klatring, hundekjøring og generelt å være ute. 

Epost: iselin.breivold@ffk.no

Merete Eriksson

Lærer

Merete er vår superengasjerte, positive, sprudlende altmuliglærer. Hun liker håndarbeid og reising. Bor nede i Kirkenes med familien. Har jobbet på skolen siden 2009. 

Epost: merete.eriksson@ffk.no

Vegard Seljemo

Lærer Hot Arctic

Vegard startet her i 2017. Han snakker både russisk og finsk, og har bodd og reist mye i disse landene. Vegard er svært opptatt av miljøet, og har blant annet utdanning fra Høgskolen i Hedmark. Han trives godt ute, og tar gjerne en tur i skogen, eller med kano eller kajakk. 

Epost: vegard.seljemo@ffk.no

Jens Kristian Baustad

Lærer Jakt og Fiske

Utdannet allmennlærer med friluftsliv i fagkretsen. Har jobbet på skolen siden høsten 2012. Bor for tiden på tunet på folkehøgskolen. Trives best ute i skog og mark, samt på skytebanen.

Epost: jens.kristian.baustad@ffk.no

Bjørn Rushfeldt

Miljøarbeider

Bjørn har jobbet her siden 1989. Han er lidenskapelig opptatt av fotball og laksefiske. Bjørn er stort sett blid, selv om humøret kan variere noe etter resultatene til Manchester United. :) På skolen er han med der det trengs, og han har blant annet jegerprøven valgfag. 

Epost: bjorn.rushfeldt@ffk.no

Frode Johansen

Miljøarbeider

På dagtid er Frode i skogen på jakt eller i elva for å fiske. Men når ettermiddagen kommer dukker han opp i gangene på skolen, på jakt etter elever å prate med. For Frode liker å prate med alle om alt. Positiv til høsting i naturen, skeptisk til fiskeoppdrett. Frode har jobbet her siden 2003, og bor på tunet på skolen. 

Epost: frode.leander.johansen@ffk.no

Mona Danielsen

Kontorleder

Mona er den som styrer med økonomien på skola, i tillegg til mye annet administrativt arbeid. Dette har hun gjort her siden 2011. Bor på Skogfoss, litt lengre opp i Pasvikdalen.  Hobbyene hennes er sesongbetont og inkluderer isfiske og multeplukking. 

Epost: mona.danielsen@ffk.no

Odd Øyvind Reiersølmoen

Kokk

Odd Øyvind er vår alltid blide kokk. Han syns det er viktig at elevene er fornøyd med maten, og gjør sitt ytterste nettopp for dette. Har jobbet på skolen siden 2013.

Epost: Odd.Oyvind.Reiersolmoen@ffk.no

Elin Karinen Nilsen

Internatleder

Elin holder styr på alt som har med internat, romfordeling og helse å gjøre. Hvis du er snufs eller brekker en fot er Elin den å prate med. Hun styrer også med kjøkken, både bestilling av mat og andre kjøkkenoppgaver. Bor nede i Kirkenes. 

Epost: elin.karinen.nilsen@ffk.no

Ingun Kristoffersen

Kjøkken - renhold

Ingun bor i Pasvik og har jobbet hos oss siden 2008. I tillegg til å lage god mat og holde det rent og pent her, er hun svært produktiv på hjemmebane. Tegning er en stor hobby, i tillegg til både hest og hunder, så Ingun finner du sjelden i sofaen.. 

Epost: ingun.kristoffersen@ffk.no

Anna Brochs

Kjøkken - renhold

Anna er fra Russland, men har bodd lenge i Pasvik. Hun jobber med kjøkken og renhold, og har en stor interesse for kortreist mat. Har god kjennskap til urter og vekster i skogen som kan spises, og har alltid et godt råd hvis noen er syke. 

Epost: anna.brochs@ffk.no

Sari Palm

Kjøkken - Renhold

Sari finner du både på kjøkkenet og rundt omkring i gangene. En av våre viktige medarbeidere for at maten skal bli god og at skolen skal være ren og pen. Opprinnelig fra Finland, men har bodd i Norge siden først på 90-tallet, og jobbet på skolen siden. Bor for tiden på tunet på Folkehøgskolen.

Epost: Sari.Tuula.Anneli.Palm@ffk.no

Ørjan Emanuelsen

Ledende Vaktmester

En av våre alltid hjelpsomme vaktmestre. Sørger for at internatene er varme og gode, og at ting fungerer som det skal. Trives godt på sykkesetet om sommeren og på ski om vinteren. Dessuten er han ivrig til å fyre i badstu. Har jobbet på skola siden 2009.

Epost: orjan.emanuelsen@ffk.no

Trond Hansen

Vaktmester

Om noe trenger å fikses er Trond en av våre to pålitelige vaktmestre. Ordner opp hvis det skulle være noe feil med utstyr på skolen eller internatene. Liker for øvrig at ting er enkelt, så både biler og snøskutere er av "moden årgang". Da kan det skrus på, noe Trond både liker og er flink til. 

Epost: trond.erik.hansen@ffk.no

Linjer på Pasvik Folkehøgskole

Backpacking RusslandLedig plass

Backpacking Russland

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Hundekjøring og villmarkslivLedig plass

Hundekjøring og villmarksliv

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Norwegian language and cultureLedig plass

Norwegian language and culture

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs8 t/ukeFrilynt
Jakt og fiskeLedig plass

Jakt og fiske

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Friluftsliv Finnmark / AfrikaLedig plass

Friluftsliv Finnmark / Afrika

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Arktisk reiseliv - SvalbardLedig plass

Arktisk reiseliv - Svalbard

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Maria Stray Homme

Jeg hadde nesten ingen forkunnskaper da jeg startet på jakt- og fiskelinja. På skolen fikk jeg være med på mye forskjellig, og lærte derfor mye. Jeg likte meg så godt i Pasvik at jeg ble der i to år.

Maria Stray Homme, elev 2012-2013
Martine Nygaard Nordby

Skolen byr på mange flotte fasiliteter. Blant annet et fantastisk turterreng, klatrevegg og svømmebasseng på skolen, badstue og mye mer!

Martine Nygaard Nordby, elev 2015-2016
Masanori Furuta

I wanted to learn Norwegian in the beautiful nature in Finnmark. The people here are amazing and I've gotten a lot of new, Norwegian friends. I have also learned about the Sami culture.

Fra bloggen

Fra Oslo øst til Finnmark

Etter 6 uker på folkehøgskole i Pasvik er ikke Maren i tvil: – Jeg har ikke angret et sekund på at jeg reiste nordover!

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2018/2019

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen