Til hovedinnhold

Hundekjøring og villmarksliv

Søk på linja
Få ledige plasser

Ditt eget hundespann! Linja for deg som går med en hundekjører og villmarking i magen. Vi har hundene og alt utstyret i skolens egen hundegård. Skolen der du får kjøre hundespann selv på fritiden.

Linja for deg som drømmer om å mestre et hundespann og drive en egen hundegård. Hundegården og hundene eies av skolen og ligger inne på skolens område.

Hundene er her bare for elevene. Dette gir deg en unik mulighet til å lære mye om trekkhunder og om hva det innebærer å drive en hundegård.

Målet er at du utvikler deg til å bli en selvstendig hundekjører. Hundene skal trenes og stelles hver dag og er alltid tilgjengelige for kos og tur. Vi har både Alaskan og Siberian husky.

Snøsikre Pasvik er et paradis for hundekjøring. Du får være på tur i villmarka med hundene året rundt. I mars opplever du Finnmarksløpet fra innsiden og er med på å drive sjekkpunkt Neiden.

Hvorfor velge Pasvik?

Les mer om vår hundegård her

Kompetansebeviset: Vil du gå helt til topps, tar du Pasvik Folkehøgskoles kompetansebevis i hundekjøring. Vi lager da en egen utfordrende pakke til deg, der du virkelig får prøvd deg som hundekjører på egen hånd. Få jobb som handler hos andre kenneler.

Passer for alle som er glade i hunder og liker å være ute i naturen. Det er ingen krav til forkunnskaper her.

Dette vil du lære

 • Grunnleggende friluftsliv, å ta vare på deg selv i villmarka
 • Alt om trekkhunder og Alaska husky spesielt
 • Å drive en hundegård fra A til Å
 • Bruk av trekkhunder på barmark og snø
 • Trening av valper, unghunder og voksne hunder
 • Hundehelse og dyrevelferd
 • Hva som må til for å bli en komplett hundekjører

Våre forventninger til deg

 • Du må være interessert i å lære mer om hundekjøring og villmarksliv
 • Du gjør ditt beste for å være positiv til utfordringer
 • Du bidrar til samarbeid og samhold på linja
 • Du viser omsorg og omtanke for både folk og hunder på linja

Fjelluka – snørekjøring og vinterfriluftsliv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skolens hytte ligger i Ropelv. Dette er fjellterreng. Her boltrer vi oss på ski med hund i et unikt landskap, omgitt av hav på nesten alle kanter. Spektakulære solnedganger, hvite fjell og topptur til en av kommunens høyeste topper, Øretoppen. Det er og mulighet for røyefiske for de som ønsker å teste pilkestikka. Koselige kvelder på hytta med spill, prat og sauna, og selvfølgelig hunder i sofaen.

Med hund og kløv i Øvre Pasvik nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øvre Pasvik nasjonalpark er et eldorado for friluftsliv og villmarksliv. Her er det urskog med brunbjørn, store naturområder, gode fiskevann og mye historie fra gammel tid. Vi tar med oss hunder som går med kløv, sover i telt, bruker kart og kompass for å finne veien og lager mat på bål og primus. På denne turen er høsten på sitt vakreste med mye farger på blader og lyng, og nordlyssesongen er også så vidt kommet i gang. Hundene som er med på turen sover gjerne i teltet med dere.

Med hund under åpen himmel

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Dette er en bli-kjent-tur på alle måter. Vi holder oss i nærheten av skolen, men sover ute alle nettene, enten i telt eller under tarp. Her blir vi kjent med hverandre rundt bålet, blir kjent i nærområdet gjennom turer og bruker god tid på å bli kjent med hundene og rutinene i hundegården. Vi går mye på tur med hundene og starter opplæring i kjøring med vogn og hundespann. Her legges grunnlaget for videre tradisjonell høsttrening og rutinene for trening av hundespann med vogn

På egenhånd med hund og bål

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Denne turen går inn som en del av kompetansebeviset. Her må du vise at du kan ta vare på deg selv og en hund på tur, lage deg en god leirplass, gjerne med ei barseng, og fyre bål. Dette er selvfølgelig ting du har gjort mye av utover høsten sammen med klassen. Vi er nå inne i nordlyssesongen og her har du en unik mulighet til å nyte stjernehimmel, nordlys, hundekos og eget selskap i Pasvikskogen.

Ski og sledeglede i desember

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rett før jul er snøen kommet til Pasvik, mørketida er på sitt mest stemningsfulle og vi tar med oss hunder, sleder og ski til en stor hytte i Pasvikskogen. Her koser vi oss med korte turer i det korte dagslyset, fyrer i ovnen og nyter julestemninga med god mat og god prat. Saunatradisjonen står sterkt i Pasvik og du finner ikke ei hytte uten sauna. Derfor blir det også mulighet for snøbad og saunabading for de som vil utfordre seg litt ekstr

Sledeekspedisjon på Finnmarksvidda

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Sven Engholm er kongen av Finnmarksløpet. I tillegg til at han startet Finnmarksløpet i 1981, har han vunnet løpet hele 11 ganger. Fra midten av 80-tallet har han bygd opp Engholm Husky i Karasjok. I januar drar vi på tur til Sven for å kjøre slede på Finnmarksvidda. Dette er et helt annet terreng enn det vi har i Pasvik og det er fantastisk å ønske sola velkommen

tilbake oppå vidda. Her overnatter vi i hyttene som Sven har bygget og designet, deltar i stell i hundegården og spiser god tradisjonsmat i grillhytta, Bartaen.

Vårens vakreste eventyr på slede

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Ofte kalt vårens vakreste eventyr. Etter at Finnmarksløpet og Pasvik Trail er ferdig, bruker vi løypene for å komme oss ut i den vårlige Pasvikskogen. I april er dagene lange og temperaturen behagelig. Turen starter fra hundegården og går så langt som vær, føre og lys tillater. Der slår vi leir og setter opp telt og lavvo, fyrer stort bål og nyter at naturen våkner til liv. Fra leiren drar vi på ulike dagsturer, enten med slede eller på ski, og om man vil prøve fiskelykka er det gode muligheter for det også. På denne turen er det viktig med høy solfaktor og gode solbriller.

Utplassering Engholm Husky

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Vi har et godt samarbeid med Engholm Husky i Karasjok. Sven Engholm, som driver dette, har vunnet Finnmarksløpet 11 ganger og har svært mye erfaring med både løpskjøring og turistkjøring. Hit drar elevene først en uke to eller tre sammen, før hele klassen drar dit sammen en av de siste ukene før jul.

Finnmarksløpet – Sjekkpunkt Neiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Finnmarksløpet er 1200km langt og går fra Alta til Kirkenes og tilbake til Alta igjen. Sjekkpunkt Neiden er et dobbelt sjekkpunkt som kjørerne er innom to ganger til og fra Pasvik. Her har vi ansvar for driften av hele sjekkpunktet, hele døgnet i fire dager. Vi kommer tett på hundene og kjørerne og får sett på nært hold hvordan noen av verdens beste hundekjørere samarbeider med og tar vare på hundene sine. Her får du virkelig utfordret og testet deg som lagspiller i en dugnad med over 600 frivillige totalt.

Hundespann og vogn

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Denne uka tar vi med oss alle hundene, telt, lavvo og gamme med ovn innover langs skogsbilveiene i Pasvik. Her etablerer vi camp og bruker mye tid på å trene hundene med vogn i nye og spennende løyper. Det blir også mye tid til god prat og historier rundt bålet, lek og moro.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Nord-kalottur i mørketida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november ved inngangen til mørketid drar hele skolen på en rundreise hvor vi er innom ulike destinasjoner på Nord-kalotten. Ved Enaresjøen i Nord-Finland besøker vi Siida, et museum om samisk kultur. I Kautokeino får du sjansen til å gå innom den fantastiske sølvsmia Juhls, hvor både selve bygget og smykkene er verdt en titt. Vi besøker også Sametinget i Karasjok. 

I Alta får du to dager hvor du kan bruke fritiden til å gjøre ting du har savnet etter en høst i villmarka. Her kan du bade, shoppe og gå på kafé med mer. Vi besøker Alta museum-verdensarvsenteret for bergkunst og den omdiskuterte Nordlyskatedralen.  

Thor-Atle Svortevik

Lærer Hundekjøring og Villmarksliv

Thor-Atle har rik erfaring som hundekjører og har kjørt Finnmarksløpet flere ganger. Han elsker atmosfæren rundt et glødende leirbål med elevene og hundene. Thor-Atle har nesten alltid god tid, enten det er til eventyrlige historier eller til samtaler og fellesskap. Når du utvikler deg som hundekjører blir du også bedre kjent med deg selv, og du blir tryggere og mer selvstendig som menneske.

Epost: Thor.Atle.Svortevik@tffk.no

Iselin Breivold

Lærer Hundekjøring og villmarksliv

Iselin elsker å reise, og har mye erfaring fra turer året rundt i Finnmark og fra reiser og opphold i det sørlige Afrika. Mennesker, dyreliv og natur i Namibia og Zimbabwe er hennes store lidenskap. Iselin er opptatt av at du skal ha hjertet med deg når du er på tur og ta ansvar både for naturen, for deg selv og for dine medmennesker.

Epost: iselin.breivold@tffk.no

 • Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling.
 • Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag.
 • Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka halv fire.
 • På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 19. august 2024 
 • Høstferie 28/9-6/10 2024. Utreise 27/9 og innreise 6/10
 • Juleavslutning og juleferie Juleavslutning er 14/12. Utreisedag juleferie er 15/12-24 og innreise er 5/1-25
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har heller lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie 11/4 - 22/4 2025. Utreise10/4 og innreise 22/4
 • Skoleavslutning 10. mai 2025. Utreisedag er 11. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kite, kajakk og utetrening

Variert fysisk aktivitet med litt puls. Det blir mye aktivitet ute med for eksempel orientering, kite, padling med kano og kajakk, løpeturer i skogen og en del generelt friluftsliv.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Sy, strikk og skap

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Sy, strikk og skap være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Fluebinding

Pris: 200,-

Lag dine egne fluer og imitasjoner til vårsesongens fiskemagi.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Sporty

Vi tar i bruk både ute- og inneområdet på skolen og trener sammen! Det kan være alt fra rugby ute på myra, orientering, joggeturer langs vei, gåturer med puls eller felles trening på styrkerommet.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Det er én ting å besøke villmarka, men noe helt annet å bo midt i den. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, skolen i villmarka.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 125 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Nord-kalottur i mørketida
 • Studietur: Fjelluka – snørekjøring og vinterfriluftsliv
 • Studietur: Med hund og kløv i Øvre Pasvik nasjonalpark
 • Studietur: Med hund under åpen himmel
 • Studietur: På egenhånd med hund og bål
 • Studietur: Ski og sledeglede i desember
 • Studietur: Sledeekspedisjon på Finnmarksvidda
 • Studietur: Vårens vakreste eventyr på slede
 • Studietur: Finnmarksløpet – Sjekkpunkt Neiden
 • Studietur: Hundespann og vogn
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 125 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 125 000,-
(12 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Mieke Van Tunen

Året på folkehøyskole var det beste valget jeg kunne tatt. Ett helt år uten stress, fylt med nye opplevelser, inspirasjoner og venner for livet. Pasvik har så mye å by på med natur som egner seg perfekt til friluftsliv og hundekjøring.

Mieke Van Tunen
Anna Tillung

Eit utruleg lærerikt år som eg seint vil gløyma. Likte meg så godt at eg vart eit år til!

Anna Tillung
Synne Larsen

Året på Pasvik Folkehøyskole har fått meg til å utnytte naturen så mye som mulig. Skolen er en perfekt arena for friluft og natur. Min store lidenskap hunder er med på å gjøre hverdagen enda bedre!

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Hundelinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

Hundekjøring Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Hundekjøring - Finnmarksløpet

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv LETT

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Andreårselev

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Friluftsliv lett

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Dyreomsorg

Evje Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Explore - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv Explore - Norge

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv i nord - Nordkalotten og Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen