Til hovedinnhold
Ledig plass

Dette er linja for deg som bærer på drømmen om de gode opplevelsene i naturen. Friluftsliv Lofoten lærer deg å ferdes trygt under alle forhold, utfordre egne grenser og kjenne på de store kreftene.

 

Vi inviterer til et spennede år for deg som

 • vil ut på tur med gode venner
 • søker sterke naturopplevelser
 • vil lære om ferdsel på havet og i fjellet
 • vil utvide livet ditt og se nye horisonter


Vi sier Travel Where You Are og tar for oss i doble doser av alt Lofoten og livet i nord byr på. Du blir med på turer der bålhyggen og praten står i sentrum, på toppturer og fisketurer, hvalsafari og ørnesafari, turer med hundespann i gnistrende vintervær og kajakkturer tett på fuglelivet og livet i sjøen.

Lofoten er et strålende reisemål i seg selv, og når vi i tillegg besøker Vesterålen og de evig vakre områdene i Indre Troms, får du full pott.

Det er vår ambisjon at du skal lære å kjenne Lofoten ut og inn i løpet av skoleåret, og bli en av dem som bærer Lofoten med seg i hjertet resten av livet. To viktige hendelser i dette kjærlighetsforholdet, er høst-bluesen i september og vårseilasen i april.

Høst-bluesen tar deg Lofoten på langs fra du runder Lofot-odden i kajakk til du ramler utslitt inn på skolen etter siste etappe over Kjerkskaret ved Kabelvåg.

Vårseilasen foregår med skolens stolte fembøring, og handler om å lete opp de stedene som får deg til å glemme at det fins problemer i verden. Og under veis har du naturligvis vært med å fange fisken som tilberedes ved bålet om kvelden. 

Alle som trives ute og vil dele opplevelser med andre - og som vil bli verdens beste turkamerat.

Dette vil du lære

 • seiling med fembøring
 • smart friluftsliv
 • skikurs
 • kurs med havkajakk
 • telemarkssvingen
 • ferdres trygt i fjellet
 • vinterfriluftsliv
 • kystfriluftsliv
 • førstehjelp
 • seiling med tradisjonsbåter

Våre forventninger til deg

At du kommer med et åpent sinn og er sulten på gode opplevelser

At du vil ha nye venner, og vet at de andre vil det samme

At du har forventninger om et spennende år i Lofoten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når våren nærmer seg er det så mange og gode grunner til å bli i Lofoten, at vi ganske enkelt gjør det. Vi dropper de lange flyreisene som ødelegger miljøregnskapet, og tar i stedet for oss av det aller beste Lofoten har å by på.
 
Dette er tida for vårt kajakk-kurs. De fargesprakende sjøfuglene er tilbake, torsken gyter og fiskerne er smørblide. Alt dette må oppleves så tett på sjøen som bare kajakken kan ta oss. 
 
Å gå på ski i april og mai, bringer oss rett inn i Lofotens femte dimensjon. Alle opplever sjø og strand og kulturlandskap og fjellturer, men bare de heldigste får med seg den opphøyde gleden som vårturer på ski kan gi. Det er en egen dimensjon.
 
Og så er det seilturen med storfembøringen Vågar - verdens beste klasserom. 
 • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
 • Mandager er unntaket, da er det oftest et fast program med internatmøter, Ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge aktiviteter og turer for resten av uka.
 • På lørdager er det felles samling på formiddagen.
 • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.

I Lofoten er det naturlig å bruke høst og vår - de periodene da det er finest å være ute - til linjeaktivitet. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du rekker å ta tre valgfag, og de er på 30 timer hver. To dager i uka går med til valgfag i denne perioden.

Akrobatikk

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir ?båtlappen?.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig mat

Lær og lag god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som vi kan lage de deiligste retter av.

Gitar for nybegynnere

Har du et ønske om å spille gitar for deg selv eller sammen med andre, kan du lære det her. Du trenger ikke å kune noe fra før, men kun ha lyst til å ta i bruk gitaren for å hygge deg.

HiFi - lytt og diskutere musikk

Vi tar et dykk i populærmusikkens historie og får med oss utviklingen fra ca. 1950. Vi diskuterer mye og får reflektert litt rundt: hvorfor musikklytting betyr mye for meg.

Idrett/lek/spill

Kom i form med ulike aktiviteter ute og inne.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden, og kanskje er vi heldig og får et realt uvær, kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Tekstil

Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Skolen vår ligger ved havet der Lofoten er på sitt vakreste. Vi er nær naturen, men butikker og utesteder er likevel bare en spasertur unna. Undervisninga vår skal gi tid og rom for faglig og personlig utvikling. God og variert mat er vår stolthet. Sjekk klasserommet vårt!youtubefilm

Linjer ved skolen

Fra kr 109 300,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen
 • Studietur: Havkajakk og seiling
Minimumspris for linja 109 300,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 109 300,-
(10 930,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anna Birkeland Olerud

Ved skoleslutt bugnet hodet av inspirasjon, historier, kunnskap, ideer, nye perspektiver, og motivasjon til å ta fatt på allskens påfunn og sprell. Nå er jeg mer sikker på hva som er viktig i livet.

Anna Birkeland Olerud, elev 2012-2013
Rasmus Bang

Folkehøgskoleåret mitt i Lofoten var episk. Det var en perfekt kombinasjon av faglig innhold og sterke naturopplevelser.

Rasmus Bang, elev 2012-2013
Per

Tiden på Folkhögskolan tillsammans med klasskamrater, vänner och lärare skapade ett fundament till det livet jag lever i dag. Det finns ingen återvändo när man väl kastat sig ut i naturen.

Fra bloggen

Med yrkesfaglig bakgrunn på folkehøgskole

Hvorfor er det så få unge mennesker med yrkesfaglig bakgrunn som velger folkehøgskole? Vi tok en prat med fire gutter som har bygg og anlegg, ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv / UT

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv - Idrett: Maldivene

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Seiling

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Adventure - Kilimanjaro

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fjell & ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Ski & klatring

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluft - Basic

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

Klatring & topptur

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Natur

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

New Zealand Friluft

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Topptur Klatring - El Chorro

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen