Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Velkommen til vakre Lofoten, vi bruker naturen for alt den er verdt og prøver mye forskjellig innen friluftsliv: seiling, kajakk, fjellturer, fjellski, turmat, telt, surf, lofotfiske, sanking og mer.

Vi prøver oss på surfing og seiling. Vi drar på flotte fotturer, skiturer og padler for å nevne noe. Naturen og kulturen i Lofoten er en fantastisk arena for å lære et allsidig friluftsliv.

Linja Friluftsliv Lofoten tar hele Lofoten i bruk og lærer deg å ferdes trygt under varierte forhold og årstider.Lofoten er et strålende reisemål i seg selv, og når vi i tillegg besøker fantastiske Vesterålen og ville og spennende Abisko, blir det full pott.

Allsidig kunnskap gir mange muligheter og gjennom året lærer du det meste du trenger for et friluftsliv på fjellet, i skogen eller på havet. Du lærer å høste og tilberede mat, overnatte i telt om vinteren, bruk av tradisjonsbåt og sette en telemarksving for å nevne noe.

Det er vår ambisjon at du i løpet av skoleåret skal lære å kjenne Lofoten på ski, til fots og til havs. Vi håper på at du blir en av dem som bærer Lofoten med seg i hjertet resten av livet. 

For deg som vill oppleve Lofotens ville natur og et alsidig friluftsliv.

Dette vil du lære

 • leirliv
 • surfekurs
 • bålfyring
 • kajakkurs og våttkort
 • telemarkteknikk
 • å ferdes trygt i fjellet
 • vinterfriluftsliv
 • kart og kompass
 • skredkunnskap
 • kystfriluftsliv
 • lofotfiske
 • førstehjelp
 • turledelse
 • bruk av nordlandsbåt
 • å høste og tilberede mat

Våre forventninger til deg

 • At du kommer med et åpent sinn og er sulten på gode opplevelser
 • At du har forventninger om et spennende år i Lofoten

Abisko

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På vår-vinteren legger vi skituren til vakre Abisko. Her starter vi i Svergies flotteste nasjonalpark, siden går turen videre innover fjellheimen. Har får vi prøvd oss på skikkelig vinterfriluftsliv i villmarka. Vi pakker i pulker og sover i telt. Nå får vi testa kunnskapen og ferdighetene vi har trent på hele skoleåret, men aller viktigst er sammholdet og trivselen i gruppa.

Naturen er rundt leirplassene vår er spektakulære, og om kvelden samles vi rundt bålet og koser oss med god mat.

Tinderangling i Vest-Lofoten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: To turer på 4 dager

Linja Friluftsliv Lofoten vil selvfølgelig få med seg så mye som mulig av Lofoten. Mange mener at Lofoten heftigere jo lengere ut i øyrekka man kommer. Tidlig i skoleåret tar vi turen til Moskenesøya, er er Lofoten på sitt mest intense. Vi bruker en skoleuke blandt Norges fineste strender og fjell. Kjente naturprofiler som Kvalvika, Ryten, Hermansdalstinden Bunesstranda  og Reinebringen er innen rekkevidde fra teltplassene. 

 • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
 • Mandager er det vask, internatmøter, ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge kommende uke.
 • Tirsdag-fredag er det linjefag, valgfag eller fellesfag.
 • På lørdager er det vanligvis lørdagsskole på formiddagen.
 • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.
 • August - oktober: har vi fortsatt bra med lys og bruker mye tid ute med klassen på dagsturer og langturer
 • November - januar: blir dagene kortere og det blir mer fellesfag, nå kan du blant annet velge 3 ulike valgfag
 • Februar - mai: får vi lyset tilbake og du kan igjen sammen med klassekompisene fordype deg i linjefagene

Vi har ikke høst eller vinterferie. På den måten sparer vi miljøet for lange reiser og får brukt mer av den fine tiden i Lofoten.

Se hele skolerua vår her

I Lofoten er høst og vår best til linjeaktivitet fordi man kan være mye ute. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du velger tre valgfag på 21-30 timer hver, og kan velge alt fra yoga, foto, mat, skikjøring, båtførerprøven og musikk, til ulike håndverksaktiviteter.

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med svart/hvit-film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig "vill" mat

Lær å lage god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som gir de deiligste retter. Ville vekster, tang, sopp og bær, for å nevne noe.

Bål og overlevelse

Dette valgfaget gir deg innblikk i bålets mange kvaliteter: samlingspunkt til samtale og refleksjon, matlaging, varme, lys og trivsel. La deg fortrylle av bålet og kom deg ut av "scrolletåka".

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir "båtlappen".

Feltbiologi: Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Kajakk

Skolens kajakker blir benyttet her til alt fra grunnkurs og våttkort, eskimorulle og turer med/uten overnatting langs Lofotens vidunderlige kyst og alle dens muligheter til friluftsopplevelser.

Kjøkkenet - skrei/lam/sushi/gjær- og julebakst

Norges beste folkehøgskolekjøkken inviterer. Bli med våre kokker og lær om matlaging fra bunn: hele kjøttstykker som parteres, behandling av skrei, den beste sushi og tradisjonell norsk julebakst.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden og kanskje er vi heldig og får et realt uvær så vi får kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Podcast

Vil du lære deg håndverket i podcasting, fra det å skape et konsept til ferdig produkt. Lær deg å spille inn, klippe og sette sammen lydfiler til ferdige episoder i skolens podcastsstudio.

Samspill

I skolens basseng står det full rigg med musikkinstrumenter som vi bruker i dette valgfaget. Samspill handler om å komme sammen og spille og skape musikk sammen. Et viktig valgfag for skolens miljø.

Sjømannsarbeid

Vi tar utgangspunkt i kunnskap om tradisjonelt riggede båter. Lær om knuter, spleiser og enkel håndsøm som kommer godt med når ting går i stykker og rigges. Vi syr skipssekker og knytter hengekøyer.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Snø og skred

Dette valgfaget tar et dypdykk i kunnskap om snø og skred. Etter rådende forhold går vi ut i snøen og ser på hvordan vær og vind og andre forhold er med på å skape forutsetninger for trygg ferdsel.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Sykkelreparasjon

Skolen disponerer noen sykler til utlån, og vi prøver også å overta og friske opp noen nye sykler hvert år. I dette valgfaget lærer du å ta vare på og vedlikeholde sykler så de kan brukes året rundt.

Tekstil - sy din egen anorakk/vindvott/kalkpose

Skolens tekstilrom brukes til å utvikle nye og vedlikeholde plagg og annet du har bruk for i løpet av skoleåret. Å sy sin egen anorakk har de siste årene vært et av våre aller mest populære valgfag.

Tinntråd og lærpose til kaffe

Med utgangspunkt i samisk håndtverkstradisjon jobber vi med tinntrådfletting av armbånd, hårspenner og øreanheng. I tillegg syr vi lærposer til kaffe og annet.

Toving

Bli med og lek med ullfiber, vann og grønnsåpe. Vi bruker kardet ull og merinoull til toving og nålefilting. Du kan lage sitteunderlag, votter, katanker(ulltøfler), luer, og mye annet.

Turmat og turkjøkken

Mat på tur er essensielt. Det finnes store muligheter for matlaging på tur: Sjusteinsovn, bålgrop og mat på bål og brenner er stikkord. Å utvikle sitt eget turkjøkken er også en del av valgfaget.

Vill lek - idrett/lek/ballspill

Vi utforsker fysisk aktiv læring og leker sammen i skolens gymsal, flerbrukshallen og turnhallen i Kabelvåg. Innholdet bestemmes i stor grad av valgfagets deltakere. Her blir det moro!

Ølbrygging

I dette valgfaget lærer vi om ølbryggerkunsten og magien i vann, malt, gjær og humle.

På Lofoten folkehøgskole kan du oppleve verdens vakreste øyrike gjennom en aktiv og balansert livsstil. Skolen, som ble startet allerede i 1901, har lange tradisjoner for å skape magiske opplevelser og læring for livet - i skjæringspunktet mellom spektakulær natur og tradisjonsrik kultur.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 122 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Valgfag
 • Alle reiser
 • Studietur: Abisko
 • Studietur: Tinderangling i Vest-Lofoten
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 122 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 122 000,-
(12 200,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

På linja

 • Fjelltelt/lavvo, primuser
 • Kokesett
 • Førstehjelpsutstyr
 • Brennstoff-flaske
 • Nyttige småting

Disponeres av alle

 • Storsal
 • Gymsal, buldrevegg
 • Treningsrom- vekter, spinning, tredemølle
 • Jibbebakke på tunet
 • Tekstilsal
 • Hobby/snekkerrom
 • Musikkrom
 • Peisestue
 • Elevkjøkken for å lage egen mat
 • Mediatek/TV-rom
 • S/hv-mørkerom
 • Fotostudio
 • Havkajakker
 • Vedfyrt badstue
 • Nordlandsbåter
 • Skolehytte

Utenfor skolen:

 • Flotte turområder
 • Supre surfespotter
 • Skianlegg, lysløype
 • Klatrefelt
 • Alpinbakke
 • Klatrevegg
 • Idrettshall
 • Turnhall
 • Skaterampe

Dette utstyret må du stille med selv

Besøk vår hjemmeside for å få en detaljert oversikt over hva du må ha med av klær og utstyr:

https://www.lofotenfolkehogskole.no/linjefag/lofoten/

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Per

Tiden på Folkhögskolan tillsammans med klasskamrater, vänner och lärare skapade ett fundament till det livet jag lever i dag. Det finns ingen återvändo när man väl kastat sig ut i naturen.

Per
Rasmus Bang

Folkehøgskoleåret mitt i Lofoten var episk. Det var en perfekt kombinasjon av faglig innhold og sterke naturopplevelser.

Rasmus Bang
Anna Birkeland Olerud

Ved skoleslutt bugnet hodet av inspirasjon, historier, kunnskap, ideer, nye perspektiver, og motivasjon til å ta fatt på allskens påfunn og sprell. Nå er jeg mer sikker på hva som er viktig i livet.

Fra bloggen

Hvordan er det å være eldre og gå på folkehøgskole?

Lurer du på hvordan det er å være i tjueåra og gå på folkehøgskole? Podkasten Folkehøgskolelivet har snakka med to 25-åringer og en 23-åring om ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv - fjord og fjell

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluftsliv for alle

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Basecamp Mt. Everest

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Friluftsliv Explore - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Whitekeeper: Snø, Skiheis og Maskin

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - dagstur

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
HelårskursKristen

REIS Outdoor Adventure

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv / Sport

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Utendørs

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Ekspedisjon og turleder

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt