Til hovedinnhold

Sport og friluftsliv er linja for deg som syns det er vanskeleg å velje vekk noko, og som vil ha litt meir av alt. Eit år der du får dyrke gamle interesser, eller la nye interesser blomstre.

DU KAN GLEDE DEG!

Sport og friluftsliv er spekka med alt som er gøy, i eit fantastisk område.

Vestlandet er vår læringsarena og leikeplass. Du vil få utfordra deg med elvekajakk i brusande elver i Nordfjord, surfebrett i rullande bølgjer i Hoddevik, ski i vakre Sunnmøresfjell, og sykkel på flytstiar i Nesbyen. Samtidig vil du få opp pulsen i Crossbu, testa konkurranseinnstinktet i ulike nettidrettar som volleyball og padel, og utforska nye spennande vannsportar som wakeboard og dødsing. Det blir også mogleg å øve inn saltoen i turnhallen, og mykje mykje meir. Eit år med Sport og friluftsliv blir rett og slett eit år med alt! 

FAKTA

 

FRILUFTSLIV 

Surfing i Hoddevik 3 dagar 

Elvepadling2 dagar 

Terrengsykling 2 dagar 

Klatring 3 dagar 

Tinderangling 3 dagar 

Skianlegg og topptur 6 dagar 

Via Ferrata1 dag 

SPORT 

Vegen til golf, kurs 3 dagar 

Ballsport 4 dagar 

Vannsport 4 dagar 

Nettsport 2 dagar  

Crossfit 5 dagar 

Sportar du ikkje har prøvd før, feks. leirdueskyting, ishockey, go-kart, paintball 4 dagar 

Havkajakk 2 dagar
Segltur med Statsraad Lehmkuhl (fellestur for heile skulen) 5 dagar
Kokelagstur 3 dagar
Førstehjelpskurs 2 dagar
Skredkurs 3 dagar
Felles snøholetur 3 dagar
Skiveke i Hemsedal 5 dagar
Åleinenatt 2 dagar
Pilegrimsvandring 3 dagar
 

Les meir om linja på vår heimeside: https://friluftslivskulen.no/linjer/sport-og-friluftsliv/

 

Alle våre linjer passar for dei som er interesserte i å lære om friluftsliv og ulike aktivitetar i naturen.

Dette vil du lære

Sjå meir tekst på linjesida på friluftslivskulen.no

Våre forventninger til deg

Vi forventar at du er villeg til å lære, vil bruke dine ressursar og erfaringar, og vil spele på lag med både tilsette og elevar på skulen.

Sport-og spelveka

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Sport og friluftsliv sin linjetur blir eit fullpakka opplegg med ein haug ulike aktivitetar undervegs, feks. squash, frisbeegolf, ulike typar vannsport mm.

Surf

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Surf er akkurat så gøy som det ser ut.

Med brettet under armen og sand mellom tærne startar vandringa mot det innbydande havet. Bølgjene rullar endelaust inn mot stranda og roper etter å bli surfa. Med god instruksjon og rask meistringskurve surfar du bølgjer før du veit ordet av det. Og ingenting er betre enn å bli møtt av jublande vennar i det du surfar forbi dei på ei grøn bølgje.

Ytterst på Stad, mellom bratte fjell og eit mektig hav, ligg Hoddevika med sin ikoniske strand og krystallklare vatn. Ei perle langs norskekysten som i takt med sesongen endrar karakter. Frå nydelege sommardagar med rolege bølgjer til snøkledde fjell og eit friskt hav som pumpar inn bølgje etter bølgje. Bølgjer som let både nybegynnarar og erfarne surferar utfalde seg.               

«Du vet den følelsen når man ikke vil være noe annet sted i hele verden? Ja» - Vilde Roe

Surfing i Hoddevika

Pris: 3 000

Hoddevika byr på god surf, fantastisk natur og god stemning. Denne veka skal vi oppleve alt kva Hoddevika har å by på. I tillegg til mykje viking surf i friskt norsk hav skal vi lære meir om å lese bølgjevarsel, forstå korleis bølgjer dannast og kva for forhold me ynskjer. På kveldstid vert det god tid til å få att varmen under eit pledd i sofaen med gitar og sjarmerande allsong.     

Fyrvandring/kyst og kultur

Pris: 1 000

Kysten og havet er fylt av store kontrastar. Frå blikkstilt hav og sol i luggen til bølgesprut og storm i sydvesten. I dette landskapet har menneske levd i lange tider og etterlatt seg mykje kultur og historie. Denne veka skal me ut å sjå og bu i fyr langs kysten, gå turar, lage god mat og få oppleve noko av livet til fyrbøtarane. 

Jaktveke i Høyanger

Pris: 1 900

Jakt på hjort i godt terreng med mykje dyr. Vi bur i flotte jakthytter rett ved sjøen.

Ski på Sunnmøre

Pris: 2 500

Vi drar til Sunnmøre og bor midt i smørøyet mellom topper, langrennsløyper og skitrekk. Strandafjellet ligger likeved, og blir det oppkjørt der, kan vi trekke til et mindre lokalt anlegg, Fjellsetra. Toppene når vi med feller under skia og er du mer opptatt av god glid, blir langrennsløypene stadig tråkket. Dette blir ei uke med god stemning og mulighet for å oppleve Sunnmøre på sitt beste. Vi håper pudderalarmen går!

Vintertur med topptur

Pris: Inkludert i linjepris

Vintertur kombinert med toppturar. To netter i telt (dei andre dagane bur du på skulen). Turområde blir i Gloppen eller i ei av nabokommunane. Det kan bli basecamp i Jølster med toppturar eller overnatting i Svatebotn ved Myklebustbreen og dersom vêrforholda tillet det, kan det blir tur på Snønipa.

Segltur med Statsraad Lehmkuhl

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dagar

Måltider pr dag inkludert: 4

Har du lyst til å stå til rors på eit hundre meter langt seglskip, eller klatre i riggen 40 meter over bølgjene? Dette blir berre nokre av ingrediensane når vi legg ut på tokt med Statsraad Lehmkuhl. Gled deg til flotte døgn som manskap ombord på verdas største tremasta bark.

Å reise med Statsraad Lehmkuhl er ikkje ein skuletur der målet er det viktigaste. Det er å reise på ein måte som som spelar på lag med naturen. Og der opplevingane og felleskapet på seglturen vil gjere dette til ein tur du aldri gløymer. Undervegs er vi mannskap om bord, og lærer vi mykje om segling, tauverk, navigasjon og livet på sjøen. Og så blir vi betre kjent med kvarandre. Det kan kome godt med resten av året.  

I løpet av året har vi tre felles skuleturar der alle elevane er med. Dette toktet er den første fellesturen, og denne går av stabelen i september.

Skiveke i Hemsedal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dagar

Måltider pr dag inkludert: 4

Tidleg i vintersesongen køyrer vi over fjellet til Hemsedal for å utvikle skiteknikken. Du vil få instruksjon på ditt nivå, anten du er heilt fersk eller har erfaring frå før.
Med desse skidagane i beina ligg alt til rette for fantastiske toppturar og djupe pudderdagar resten av sesongen!

Majestetisk vandring på Stadlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dagar

Måltider pr dag inkludert: 4

Ei magisk vandring heilt ute ved havet, med storslått utsikt, er ei mektig oppleving. Vi går heile skulen, frå sandstranda, opp på toppane og kikkar ut på storhavet. Ein pilgrimsvandring, så langt vest du kjem, med folk du har blitt glade i og folk du har delt mange flotte opplevingar med. Den perfekte avslutninga på året.

Vintertur i Nordfjordfjella

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dagar

Måltider pr dag inkludert: 4

Vi utnyttar vinterfjellet i bakgården og dreg saman på tur for å lære grunnleggande ferdigheiter som overnatting, ferdsel og trivsel i snøen. Du vil til dømes lære å lage snøhole, iglo og kantgrop, og du får overnatte i desse.
Når mørket senkar seg og stjernehimmelen tittar fram, samlast vi rundt bålet for kveldssamling og hygge.

Toppturveke

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dagar

Måltider pr dag inkludert: 4

Med høge fjell og djup snø er Vestlandet eit mekka for skientusiastar. Feller under skia gjer desse snødekte fjella tilgjengelige for leiken skikøyring. Me pakkar med oss telt for å kunne bu midt i smørauget, og det er her oppturen startar. Opp, opp, mot stadig flottare utsikt, før nedturen i djup pudder blir ein vel så stor opptur.

Valfrie prosjektveker

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Du får fordjupe deg i eit tema, ein aktivitet eller eit prosjekt, du kan kalle det ei valfagveke. Vi har prosjektveker i november, desember og mars. Du finn fullstendifg oversikt over alle prosjekta på vår eiga heimeside: https://friluftslivskulen.no/valfag-og-prosjekt/

Håkon Schjølberg

Friluftslivlærar

Epost: hakon@friluftslivskulen.no
Telefon: 97522411

Vekene på Nordfjord folkehøgskule er veldig ulike. Nokre veker har du undervisning og tur med linja heile veka, andre veker er du mest på skulen. Ei veke kan sjå slik ut:

 • Måndag: Internatmøte. Rydde- og vasketid. Lunsj. Allmøte. Linjetime. Valfag.
 • Tysdag: Ord for dagen. Valfag.
 • Onsdag-fredag: Linjedagar/tur.
 • Laurdag: Seminar + elevkveld.
 • Søndag: Fri

På ettermiddagane/kveldane har du fri.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skulerute 2023/2024

 • 19. august - Opningsfest
 • 15 -17. september - Frihelg
 • 6. - 15. oktober - Haustferie
 • 28 oktober - 100års jubileum
 • 3.-5 november - Frihelg
 • 18. november - Familiedag
 • 18. desember - Julefest
 • 19. desember - Juleferie
 • 4. januar - Første skuledag etter jul
 • 27. – 29. januar  - Frihelg
 • 16. - 25. februar -Vinterferie
 • 23. mars - 1. april - Påskeferie
 • 4. mai - Avslutningsfest
 • 8. mai - Siste skuledag

Les meir på friluftslivskulen.no

Du får fem valfag i løpet av skuleåret. Måndagsvalfag er på to timar, medan på tysdagane går valfaga frå frukost til middag. I tillegg til valfag kan du velje mellom mange prosjekt som går over ei eller to veker, les om prosjektvekene på: https://friluftslivskulen.no/valfag-og-prosjekt

Buldring

Pris: 200,-

På skulen har vi ein 250 kvadratmeter stor innandørs klatrevegg. Her vert det mykje buldring og litt skruing av ruter. Vi reisar og til Hamna buldresenter på Eid.

Båtførarkurs

Er båten over 8 meter og/eller har 25HK eller meir, må du ha båtførarbevis. I dette faget får du undervisninga du treng, og du får ta eksamen. Eksamensgebyr på omlag kr. 900,-

Din tur

I løpet av hausten kan du planlegge og gjennomføre din eigen tur, åleine eller i ei gruppe. I samarbeid med lærar finn du turmål, og lagar gode planar. Og så gjennomfører du turen, stolt og glad!

Ekspedisjonstrening

Å bygge kroppen om til ei uthaldande maskin er ikkje gjort over natta! Vi skal dra tunge ting, springe bratte bakkar og pushe kvarandre til å gje alt - kvar gong. Du blir rusta til tøffe turar.

Fjelltur

I dette valfaget går vi på dei fine fjelltoppane rundt skulen. Nyt den lokale utsikta! Om det er snø i høgda, brukar vi eit lågare terreng. Undervegs på turane får du øve på bruk av kart og kompass.

Fotball

Pris: 250,-

Fotballtrening ute. Vi reiser til Sandane der vi har tilgang til stort treningsfelt, og der vi også kan leige kunstgrasbana. I desember har vi to lag med i ei folkehøgskuleturnering mellom 6 skular.

Fotografi

Gjennom eit år på Nordfjord har du unike høve til å ta flotte bilete. I dette faget får du grunnleggande kunnskap om teknikk og komposisjon, og du får lære om og prøve turfoto/actionfoto.

Fridykking

Pris: 3 000,-

Fridykking er ei form for dykking i vatn, der du berre brukar den lufta du har i lungene, utan bruk av utstyr for pusting. Tur til kysten eller Norangsdalen for å dykke. Inkl. leige utstyr og kurs.

Fyrvandring, kyst og kultur

Pris: 1 200,-

Denne veka skal me ut å sjå og bu i fyr langs kysten, gå turar, lage god mat og få oppleve noko av livet til fyrbøtarane.

Gitar

Er du så å seie blank på gitarspeling, men har lyst til å lære? Då har du sjansen no. Ta med gitar!

Golf

Pris: 1 200,-

Her vil du få lære grunnleggjande teknikk, reglar og korleis ein skal opptre på golfbana. Kurset er praktisk retta og vil i stor grad haldast ute på treningsfeltet/bana.

Handverksdagar: tre og keramikk

Du kan velje handverk som fag ei heil veke. Då kan du drive med smiing eller trearbeid, og om du vil kan du lage ditt eige longboard.

Havkajakk grunnkurs

Pris: 600,-

Vi skal gjennomføre eit kurs som heiter "Grunnkurs hav". Dette er grunnleggande opplæring i padleteknikk og sikkerhet på havet. Du får Våttkort frå Norges Padleforbund.

Heilt grøn

Pris: 200,-

Vi skal tenke grøne tankar og lære nye triks for å kunne være litt meir miljøvenleg i kvardagen. Vi skal lage såpe av m.a. kaffigrut, lage verdens beste salve, resirkulere papir og lage sunt snop.

Hybelkokken

Pris: 300,-

Korleis overleve på studentøkonomi langt vekke fra kjøkkenskapet heime? Her lærer du korleis du kan lage enkle, raske og gode rettar - utan å tømme lommeboka fullstendig.

Jaktveke i Høyanger

Pris: 1 900,-

Jakt på hjort i svært godt terreng. Vi bur i flotte jakthytter og lever det beste jegerlivet.

Jegerprøve

Eit praktisk og teoretisk kurs der du får tatt jegerprøva. Eksamenavgift er kr. 350,-

Julebakst og tradisjonsmat

Vi bakar lefser, gjærbakst, småkaker og julegodt. Avsluttar med fin julelunsj siste dagen.

Kite/toppturveke

Pris: 2 500,-

Om du vil, og vêr og vind oppfører seg, blir det ei veke med kiting. Du får lære å bruke vind, kite og ski til å få fantastiske naturopplevingar. Vi reiser dit vinden bles.

Klatring

Lurer du på om klatring er noko for deg? Her får du prøve, og du treng ikkje ha erfaring. Vi reiser til Sageflåten og til klatrehallen på Sandane. Du kan ta brattkort-test i løpet av valfaget.

Klatring i hallar + isklatring

Pris: 1 300,-

Du får muligheten til å prøve deg på klatring, og det krever ingen tidlegare erfaring. Klatring i ulike hallar. Kanskje blir det ein tur til Hemsedal og isklatring.

Kniv og slire

Pris: 400,-

I dette faget lærer du å lage skaft til eit ferdig knivblad. I tillegg lagar du slire til kniven, og lærer overflatebehandling av både skaft og slire.

Kråssbu

Crossfit/Functional fitness inspirert trening i skulens eigen boks. Vi skal lære teknikk, løfte vekter, svette, puste og nyte følelsen av ei intens og kjekk treningsøkt.

Langrenn

For deg som vil gå i Odd-Bjørn Hjelmeset sine skispor! Du lærer klassisk langrennsteknikk gjennom både øvingar og leik. Faget er for alle uansett erfaring.

Longboard

På sløyden kan du lage ditt eige longboard! Designet lagar du sjølv. Du betalar for trucker og hjul.

Mat i det fri

Pris: 400,-

Lær å lage god mat på bål. Du får lære ulike teknikkar, alt frå mat på steinhelle til heilgrilling av kalkun.

Motorsagkurs

Kursdeltaker får opplæring i sikker felle- og kvisteteknikker. Sikkerhet og sikkerhetsregler. Deltakerne får innblikk i et aktuelt hogstopplegg. Støtta av skogbrukarlaget.

Revy

I løpet av to veker lagar vi revy! Og du kan plutseleg ha ei hovudrolle, bli låtskrivar, vere musikar, ordne med kostyme og sminke eller synge på scena.

Revyplanlegging

Kvart år lagar vi vår eigen Nordfjord-revy. I revyplanlegging valfag får du vere med å forme revyen, ved å jobbe fram tema og innhald.

Skiinstruksjon/topptur

Du får instruksjon i telemark/alpint. Vi reiser til skianlegg i Nordfjord: Harpefossen og Stryn. Om det er mykje betre forhold i fjellet, går vi på topptur i staden.

Smiing

I smia får du lage bruksting og pynteting av glødande og kaldt materiale (jarn): Lysestakar, lampettar, rammer, beslag. Du lærer å lage knivblad, og du lærer krøllsmiing.

Sport og spel

Pris: 1 200,-

Prøvar mange ulike sportar og aktivitetar som fotball, volleyball, badminton, squash. golf og disc-golf er blant aktivitetane vi kan komme innom.

Strikking

Dette faget kan du velje uansett om du er heilt nybegynnar eller om du har strikka litt før. Du lærer grunnleggande teknikkar, og å følgje eit mønster.

Surfeveke

Pris: 3 000,-

Vi reisar til Hoddevika og surfer.

Terrengsykling

Pris: 1 000,-

Vi syklar på grusvegar og fine stiar i nærområdet. Artige nedkøyringar og litt tunge oppoverbakkar. Pris er for leige av sykkel.

Terrengsykling og stibygging

Pris: 1 000,-

Vi syklar i skog og på fjell, og vi lagar og utbetrar sykkelstiar. Er det snøfritt, får vi nokre turar litt opp i høgda. Kan vere litt slitsomt, men viss du er motivert får vi det veldig artig!

Topptur

Pris: 400,-

Vi går toppturar på ski i området til skulen. Godt skiterreng rett utanom døra ventar deg.

Topptur/kite

Pris: 800,-

Dette er for deg som vil lære å utnytte vinden med kite. Vi reiser dit der er snø og god vind. Om vinden avtar brukar vi beina, skia og fellene og går til toppen.

Topptur/skred

Pris: 400,-

Eit fag for deg som vil lære meir om skredfare, skredvarsling og korleis gjere trygge vegval på tur.

Topptur/turleiing

Pris: 400,-

Toppturar på ski. Målet er at du skal bli flinkare til å leie andre på tur. Vi roterer i gruppa slik at alle får god trening i å leie kvarandre og ta ansvar på tur.

Trearbeid

På sløyden kan du lage bruksting og pynteting som små møblar (små kister/skrin og skap), dreie skåler, lage tine og matboks. Du får prøve å dekorere med enkel treskjæring/karveskurd.

Trearbeid og keramikk

Vi nyttar sløyden til å lage nyttige ting av tre. På keramikken brukar vi ulike teknikkar, du får også prøve dreiing og glasering.

Trening og tur

Ulike formar for trening og tur. Ei heil veke med variasjon, svette og moro. Det blir uthald i form av løping og spinning. Styrke med og utan kroppsvekt, og crossbu-trening.

Utstyrslaging

Her får du sy dine eigne turklede. Kanskje du treng fotposar, vindvottar eller ein ny anorakk. Vi har mykje flott stoff og utstyr frå Norrøna, så du kan lage verkeleg flotte plagg og godt utstyr.

Det er her det skjer. Ikkje midt i det største lyskrysset i landet, eller i den største folkevrimmelen. Nei, det er her det skjer.

Her som fjella reiser seg frå dei grøne markane, der fjorden blenkjer mot deg i haustsola og der himmelen over deg er mørk nok til å kunne sjå stjernene på vinteren.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 136 750,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Årskort til bade- og treningsanlegg
 • Fulldempa terrengsyklar (linjedagar)
 • Studietur: Segltur med Statsraad Lehmkuhl
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Skiveke i Hemsedal
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Majestetisk vandring på Stadlandet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Vintertur i Nordfjordfjella
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Toppturveke
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Valfrie prosjektveker
 • Studietur: Sport-og spelveka
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Surf
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 136 750,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • 1 000,-
 • Inkl. i prisen

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 136 750,-
(13 675,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasningar, eller om du lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Erik Gilja

Det kjekkaste var at vi hadde naturen som klasserom. Eg lærte å knyte knutar, fyre primus, segle, lage mat, bestige fjell... og eg lærde mange lure småtips som lærarane har erfart og som dei deler med

Erik Gilja
Marthe Bjella

He, he? eg er vel ikkje akkurat den tøffaste...kanskje? Eg lurte på om eg skulle gå på ein skule med stor utanlandstur, men så fann eg ut at dette året vil eg heller bli kjent med det norske.

Frå bloggen

Masterstudent Rebekka anbefaler folkehøgskole før studier

– Alle sier folkehøgskole er utrolig, men man skjønner det ikke før man drar dit selv, sier Rebekka Alve (21) fra Oslo, et år etter ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Friluftsliv - dagstur

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
HeilårskursKristen

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Få ledige plasser
HeilårskursKristen

Natur & Action

Evje Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekspedisjon

Seljord Folkehøgskule
Kontakt skulen
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Outdoor Adventure - Sør-Afrika

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Hav & Fjell

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Arctic Bushcraft

Pasvik Folkehøgskole
HeilårskursFrilynt

Seiling

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Fjell og ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett og Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HeilårskursFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv All-inclusive

Fjordane folkehøgskule
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt