Til hovedinnhold

Ønsker du et år med samhold, utfordringer og egenutvikling? Har du lyst til å reise med ryggsekk og oppleve Norge, Filippinene, Australia og Italia? Da er dette linja for deg!

Pakk sekken og bli med på fantastiske opplevelser!

I tett samarbeid med medelever og lærere får du utvikle deg selv, møte nye utfordringer og oppleve store ting, både i Norge og utenlands. Gjennom året vil du få mange muligheter til å flytte på dine egne komfortgrenser og bli tøffere både fysisk og psykisk. Slikt blir det også godt klassemiljø av! Å bruke naturen til dette er viktig, så regn med en del friluftsliv både i Norge og på turene. I klasserommet planlegger vi turer og lærer om tema som er viktige for reisende mennesker.

Vi reiser tre uker på tur til Filippinene og Australia. Filippinene er et frodig og flott land med store kontraster i levestandard. Vi besøker 2 organisasjoner som jobber blandt de fattigste i Manila og på øya Mindoro. De tar oss med på landsbybesøk og vi får se hvordan de jobber. Filippinene består av mange øyer og nydelige strender. Noen dager bor vi på paradisøya Pandan, hvor vi besøker Apo Reef og snorkler på verdens nest største korallrev. Herfra går ferden videre til Australia, hvor du kan oppleve storbyliv i Sydney og Brisbane, vandre langs kysten fra Coogee til Bondi Beach, prøve deg på bølgesurfing og kanskje treffe en flokk kenguruer, vandre i gammel regnskog og bade i fossefall, padle i mangroveskog på Fraser Island, og kanskje tørr du til og med å hoppe i fallskjerm i Byron Bay? En reise du aldri vil glemme!


Les mer om backpacker

Linjen passer for deg som vil oppleve spennende reisemål, både lokalt og globalt, utfordre deg selv, lære om nye kulturer og se verden med nye øyne.

Dette vil du lære

 • Turplanlegging
 • Kulturforståelse 
 • Samarbeid
 • Opplevelsesbasert læring
 • Friluftsliv og aktivitet
 • Kunnskap om stedene vi besøker

Våre forventninger til deg

 • Engasjement
 • Positivitet
 • Samarbeidsvilje

Filippinene og Australia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 ukers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

På turen får du oppleve store kontraster. På Filippinene besøker vi 2 bistandsorganisasjoner. Mama children center of Norway i nærheten av Manila, som driver barnehjem, sykehus og hjelpearbeid i fattige landsbyer. På øya Mindoro bor vi hos Ministries without Borders, som tar oss med inn i de frodige fjellene, hvor vi møter mangyan urfolket. På paradisøya Pandan får du mulighet til å ta intro dykkekurs, eller snorkle mellom havskilpadder og koraller på Apo Reef, verdens nest største korallrev. I Australia besøker vi storbyer langs østkysten, tropisk regnskog og bortgjemte strender. I Sydney kombinerer vi byliv og bølgesurfing, i Byron Bay kan du hoppe i fallskjerm, bade i fossefall eller nyte noen timer på stranda. På slutten av turen drar vi på en 2 dagers tur til K´gari (Fraser Island), som er verdens største sandøy. Her kjører vi 4WD rundt på øya, gjennom regnskogen, til unike innsjøer, ser kanskje en dingo eller to, før vi avslutter turen med en dag i storbyen Brisbane. Det er bare å glede seg!


Les mer om turen til Filippinene og Australia

Sør-Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

På høsten drar backpackerklassen på 1 ukes roadtrip i Sør-Norge, der fokuset er å bli bedre kjent og prøve ulike aktiviteter som utfordrer oss. Vi klatrer, rafter, går fjellturer, surfer og tester ulike og unike overnattingssteder.

Les mer om turen til Sør-Norge her

Skolen har to typer studieturer; linjeturer og fellesturer.
Vi har tre perioder i året hvor linjene reiser på tur: en uke i slutten av september, to uker i november og tre uker i februar. Dette kaller vi linjeuker. Du må gå inn på de enkelte linjene for å finne ut hvor de reiser. Noen turer er felles for flere linjer. 

Fellesturene er noe som skjer uavhengig av hvilke linje du går på. Vi har en fellestur i starten av skoleåret til Rjukan, en vintertur for å oppleve vinteraktiviteter og en på våren til Italia.  
Du kan lese mer om turene under her.
Informasjon om studieturene på vår egen nettside.  

Italia

Obligatorisk: Nei

Pris: 12 500

Varighet: 11 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I over 30 år har Grenland reist hver vår til Italia. Det er vel få land i Europa som har så rike tradisjoner både innen kultur, religion, historie, mat og nær sagt alle områder vi kan tenke oss. 
Det unike er også at vi reiser med buss. Vi starter reisen med å sette oss inn i bussene i Porsgrunn og så kjører vi non-stop til vi er framme i Venezia. Byene vi besøker er noen av de mest kjente; Venezia, Assisi, Pisa, Roma og Firenze.
Vi kan love deg en utrolig flott opplevelse som vil være en fantastisk avslutningstur på skoleåret:-)

Les mer om Italiaturen

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I noen dager reiser hele skolen på vintertur i Telemark. Her får du sjansen til å stå på snowboard, slalom, telemark, langrenn og alt annet som er gøy. Vi aker og leker i snøen inn i mellom alle aktivitetene og kanskje vi tar en tur i badeanlegget for en svømmetur etter vinteraktivitetene. I tillegg så har du mulighet til å kjøre kjelke i en råtøff bakke på Vierli. 

Les om Vinterturen

Liv Kristin Nuland Lekven

Lærer på Backpacker

Hei, jeg er Liv og har utdanning innen idrett, friluftsliv, kristendom, kunst og håndverk. Synes jeg har en utrolig flott jobb!!! Er linjelærer på Backpacker og liker friluftsliv, reiser og å drive med mange idretter både til lands og til vanns.

Epost: liv@grenland.fhs.no
Facebook

Skoledagen starter 08:00 med frokost. 08:45 er det morgensamling med ord for dagen. 
Undervisningen starter så med timer frem til lunsj kl.11:30.
Midttimen fra 12:00-12:45 er ofte fylt med praktiske oppgaver som vask av rom, egne eller felles, samt klasse- og korridormøter.
Etter midttimen er det ny bolk med undervisning frem til middag kl.15:30. 
Om lørdagen er det seminar i fire timer fra 09-13.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart i slutten av august
 • Linjeuke i uke 40
 • Høstferie i uke 41
 • To linjeuker i begynnelsen av november med turer/praksis
 • Juleferie fra ca. en uke før jul
 • Oppstart noen dager etter nyttår
 • Linjeuker før og etter vinterferien (uke 8) med noen lengre turer på linjene
 • Fellestur i 11 dager til Italia i slutten av april
 • Skoleslutt siste helg før 17. mai

Grenland tilbyr elevene sine mange og varierte valgfag, sist år over 30 stk. Elevene skal ha 6-8 timer valgfag i uka fordelt på helårs- eller halvårs valgfag. Halvårs valgfag varer i et halvt år (ett semester) mens helårs valgfag varer hele året og gir en bedre mulighet til fordypning i emnet.

10-topper´n

Vi går på tur til toppene i Grenlandsområdet. Bli med på tur ut i frisk luft med mulighet for å bli litt sprekere og i tillegg få mange flotte naturopplevelser.

Ballspill

Et fag hvor vi svetter med ballen som hjelpemiddel. Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, håndball, volleyball, innebandy m.m. Dere får være med på å bestemme!

Band

Spill i band. Passer både for deg som har spilt i band før, og for deg som vil prøve noe helt nytt. Vi får prøvd oss på å spille ulike sjangre, og kommer til å ha flere fremføringer i løpet av året.

Basistrening

Et fag for deg som liker å trene variert og/eller ønsker å lære mer om trening. Vi kommer til å komme innom temaer som: utholdenhet, styrke, bevegelighet, hurtighet, og stabiliseringstrening.

Blogg

Her lærer vi å bruke skolens publiseringsløsning for å legge ut saker til nettsida til skolen. Først og fremst skriver elevene blogger som knyttes til den enkelte linja, men også felles saker fra året

Drama

Lyst til å prøve deg som skuespiller? I drama jobber vi med forskjellige oppsetninger, store og små. Her blir det grunnarbeid i skuespillerteknikk, teatersport, fortellerteknikk og manusarbeid.

Eksamensforberedelse

Valgfaget for deg som skal ta opp fag i løpet av skoleåret og trenger tid og veiledning til dette. Dette faget kan du ta både i høsthalvåret og om våren.

Filosofi

Vi stiller de store spørsmålene og filosoferer sammen med historiens store tenkere.

Forming

Pris: 350,-

Forming valgfag er for deg som liker å lage ting med hendene! Vi jobber med ulike materialer, syr, strikker, maler, dekorerer, modellerer og redesigner.

Fortidens mysterier

I dette faget blir vi bedre kjent med noen av alle de mysteriene fra fortiden som finnes rundt om i verden. Som f.eks.: hvordan bygde man pyramidene? Har Atlantis eksistert? Hvem bygde Stonehenge?

Fotball for jenter

Pris: 250,-

Et valgfag som går gjennom hele året. Her kan alle jenter være med. Fokus på individuell teknikk, taktikk og moro. I løpet av året spiller vi treningskamper mot andre lag rundt om i Telemark.

Friluftsliv

Pris: 1 000,-

Er du glad i å være ute i naturen, kanskje til og med når det regner? I Friluftsliv valgfag er målet å være mest mulig ute i naturen. Vi lager mat på bål, overnatter ute og nyter fin natur.

Fritidskontakt

Dette er et tilbud til deg som synes det kan være en spennende utfordring å prøve deg som fritidskontakt for en av botreningselevene ved skolen.

Futsal

Futsal er for deg som enten ønsker å bruke det hurtige spillet til å forbedre din teknikk i fotball, eller for deg som vil kose deg på parketten. Det vil bli mye spill, men også teknikk og taktikk.

Gitar & Ukulele

Gitar & Ukulele for nybegynnere. Vi lærer grep, enkelt fingerspill og lærer sanger. 

Grønt fokus

Pris: 250,-

I dette valgfaget er mottoet - “Fra holdning til handling” hvor vi jobber med bærekraft på en kreativ, konkret og variert måte.

Hybelmat

Pris: 350,-

Her lærer vi å lage rask, sunn, billig og enkel mat fra bunnen. Rettene som lages er perfekte for et hektisk studentliv!

Håndball

Her trener vi på de grunnleggende ferdighetene i spillet som pasninger, mottak, skudd og finter, i tillegg til spilltrening. Litt om regler og taktikk blir det også, men mest spill og moro.

Isbading

Dette er faget som kickstarter dagen din. Et vinter-sjøbad sammen med en god heiagjeng, gir deg et rush av endorfiner, mestringsfølelse og godt humør...

Kajakk, halvårsfag

Pris: 300,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk, navigasjon og naturopplevelser.

Klatring

Pris: 400,-

Sikringskurs i klatring, noe buldring, klatring i tre ulike innendørs klatrevegger og en ettermiddag med klatring utendørs.

Kor

To timer i uka samles vi til korøvelse. Vi prøver å ha et mest mulig variert sangutvalg og opptrer gjerne på skolens fester eller ved andre tilstelninger.

Leseglede

For deg som er glad i å lese og ønsker å finne tid i skolehverdagen til å fordype deg i gode bøker. Gjerne med en kopp kaffe eller te i nærheten. Vi deler også våre tenker om bøkene vi leser.

Multisport

Pris: 500,-

I Multisport valgfag får du mulighet til å teste mange ulike idretter. Vi har prøvd oss på golf, tennis, padling, crossfit, stisykling, squash, klatring, svømming, skøyter, turn, beachhåndball m.m.

Padel Tennis

Pris: 400,-

Padel Tennis er en racketsport som kombinerer elementer fra tennis og squash. På faget vil du få en innføring i spillet og reglene. Du vil oppleve mestring, samtidig som du får deg en god treningsøkt.

Personlig økonomi

Få en grunnleggende forståelse for personlig økonomi som gjør overgangen til studentliv og voksenliv enklere.

Prosjekt Moldova

Pris: 4 800,-

Du får lære om årsaker til fattigdom og diskutere hvordan vi kan bidra til å forandre. Vi er med på å samle inn penger, og på turen til Moldova opplever vi hvordan hjelpen kommer fram.

Racketspill

Pris: 350,-

Her får du testet ut ulike racketidretter, som squash, tennis, badminton, speedminton, padeltennis, bordtennis og beachminton. Du trenger ingen erfaring fra før for å ha glede av spillet.

Redesign

Faget for deg som liker å lage noe nytt av noe som er gammelt! Det kan være et klesplagg du syr om, et møbel du fikser opp eller en gjenstand som får en ny funksjon. La kreativiteten blomstre!

Sandvolley

Vi spiller sandvolley i vår egen innendørs sandvolleyballhall, med fokus på teknikkøvelser og spill.

Ski/Snowboard

Pris: 1 200,-

For deg som er glad i snø og vinter. Enten du står på alpint, snowboard eller telemark. Timene samles opp gjennom året slik at vi kan dra på 3 dagsturer til ulike alpinanlegg i nærområdet.

Strikking

Dette valgfaget er for både deg som er helt nybegynner og deg som har strikket mye. Det er mulig å lære å strikke, men også å få hjelp til å forstå strikkeoppskrifter og lære nye strikketeknikker.

Studio Workshop

Lær alt du trenger for å komme i gang med digital musikkproduksjon. Enten du skriver egne låter og vil lære å lage proffe demoer, eller bare vil lage «beats» på datamaskinen din.

Veiledning

Veiledning gir deg god hjelp i valget av utdanning/yrke. Veiledning i grupper og gjennom personlige samtaler. Dett vil være med å gjøre deg bedre i stand til å ta rett valg i forhold til veien videre.

Volleyball

Vi trener på tekniske ferdigheter gjennom forskjellige øvelser og spiller mye sammen i timene. Målet med faget er du skal oppleve glede og mestring ved å spille volleyball.

Yoga

Pris: 350,-

Yoga øker både styrke og fleksibilitet i tillegg til at det har en beroligende effekt på sinnet. På dette kurset lærer du pusteteknikk, avspenning og grunnleggende stillinger i Ashtanga Vinyasa Yoga.

Årbok

Alle skoleår fortjener en årbok! Her jobber vi med å samle inn og sette sammen gode historier og uforglemmelige minner fra året.

ACTION, EVENTYR OG SPORT ved kysten av Telemark. Grenland folkehøgskole har mange forskjellige linjer, valgfag og studiereiser. Skolen er en god miks av fantastiske, unike folk med ulike interesser. Det gir nye perspektiv på verden for alle. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 141 400,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom fjerdingen)
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Filippinene og Australia
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Sør-Norge
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 141 400,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Vi har tre internat på skolen som alle er trivelige men med litt ulik standard. Standard pris er dobbeltrom på det rimeligste internatet som er Fjerdingen og har bad/toalett i gangen. Paradisbukta har dobbeltrom og bad på alle rom. På Frierstien deler to og to rom bad/toalett. Enkeltrom koster ekstra. Du får mulighet til å komme med romønske etter opptak. Skolen garanterer ikke romtype.
  5 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 141 400,-
(14 140,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Med forbehold om prisendringer på flybilletter og turdestinasjon.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Italia, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Filippinene og Australia
 • Vaksiner på studietur Filippinene og Australia
 • Visum på studietur Filippinene og Australia
 • Noen ekstra måltider på studietur Filippinene og Australia (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Sør-Norge (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Hengekøyer
 • Telt/lavvo
 • Stormkjøkken
 • Kajakker og kanoer
 • Noe turutstyr til låns, som sovepose og liggeunderlag

Dette utstyret må du stille med selv

 • Fjellsko
 • Tursekk, ca 80 L
 • Dagstursekk, ca 20-30 L
 • Sovepose og liggeunderlag
 • Lakenpose
 • Turklær
 • Ullundertøy
 • Turbestikk
 • Turkniv og lommelykt/hodelykt er kjekt å ha

Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ida Bjerkely Volden

Backpackerlinja har gitt meg mange opplevelser og erfaringer som jeg kommer til å ta med meg videre i livet. Jeg har utfordret meg selv og lært å planlegge og gjennomføre turer. I tillegg har jeg fått mange nye venner.

Ida Bjerkely Volden
Ine Adserø

Året på backpack har vært innholdsrikt, utfordrende og veldig gøy. Jeg har fått prøvd ting jeg aldri har gjort før og kjent på en mestring jeg tar med meg videre. I tillegg har jeg fått venner for livet. 


Ine Adserø
Selma Høivold

Backpackerlinja har gitt meg ufattelig mange fine minner, venner og gode historier som har satt spor. Jeg fikk et helt år på å dyrke mine hobbier og lære mer om friluftliv, reising, felleskap og samarbeid. Et år jeg er ufattelig takknemmelig for!

Fra bloggen

24 tips som gjør Interrail-turen din bedre

Vi gir deg de beste tipsene om hva du bør pakke, planlegge og oppleve på interrail i sommer, kvalitetssikret av folkehøgskoleelever.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ticket to Ride

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Backpacking og trening: Sør-Amerika

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Reiseliv - Storby

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

REIS Nordic Exposure

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Reiseliv Europa

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Reiseliv - Natur - Kroatia, Island

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
Helårskurs30 t/ukeKristen

Adventure

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Reiseliv og Utvikling

Agder Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

ACT: Active Change Travel

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Backpack Surprise

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs17 t/ukeKristen