Til hovedinnhold
Fullt

Bli med på et unikt år der du blir kjent med Skottland, Jordan/Israel, New York og Italia. På Reiseliv får du et uforglemmelig år sammen med andre reiseglade venner. Verden venter:-) Velkommen!

Opplevelser står i sentrum på reiselivslinja på Grenland Folkehøgskole. Det er mye spennende å lære i New York, Jordan og Israel,Skottland, Italia. Med andre ord, her er vi stadig på farten til nye og spennende steder!
Når vi er i reiselivsrommet på skolen jobber vi med de ulike reisemålene. På varierte måter forbereder vi oss til eventyrlige reiser, og noen av temaene er grunnleggende reiselivslære, kulturkunnskap og service/kundebehandling.
Dette er linjen for deg som ønsker å oppleve reiseliv i teori og praksis. Kunnskapen du får med deg kommer du garantert til å ha nytte av videre i livet!
Reiser er med på å gjøre livet spennende - velkommen til et begivenhetsrikt år!
Se skolens internettside for mer info om linja.  

Les bloggen fra årets elever på reiseliv


Reiseliv på Grenland passer for alle som er interessert i å reise, i kultur og opplevelser. Linja for deg som vil jobbe innen bransjen, eller bare vil bli god til å planlegge og gjennomføre reiser.

Dette vil du lære

•    Reiselivslære

•    Service og kundebehandling

•    Ekskursjoner i nærmiljøet

•    Transport

•    Hotell og restaurant

•    Turplanlegging

•    Turledelse

•    Turistgeografi

•    Kulturforståelse

•    Opplevelsesbasert reising

•    Yrkesveiledning og livsveiledning

Våre forventninger til deg

Engasjement, deltakelse, positivitet, interesse, innsatsvilje, humør og glede.

På reiselivslinja fokuserer vi på positiv tenking. Det meste kan løses og gjøres noe med - sammen!

Jordan/Israel

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I starten av november drar vi til Aqaba, Jordans havneby ved Rødehavet. Den gir et fint innblikk i jordansk dagligliv og er et strålende utgangspunkt for våre utflukter i løpet av uka. Vi reiser endel rundt men får også slappet av og sett Aqaba. Bl.a. står snorkling på programmet i det fantastisk klare vannet i Rødehavet hvor vi opplever koraller og fiskene som lever der 

 • Petra.
  Jordans største turistattraksjon er oldtidsbyen Petra. Unesco har Petra på sin verdensarvliste og du får en dag på dette uforglemmelige stedet.
 • Wadi Rum.
  I dette utrolig vakre ørkenområdet skal vi utforske landskapet med jeeper og på kamel. Du får spise tradisjonell jordansk mat og du får oppleve en fantastisk stjernehimmel.
 • Rødehavet.
  På vår snorkle/dykketur på havet får du mulighet til å oppleve korallrev i verdensklasse på nært hold. 
 • Israel.
  Å vandre i gamlebyen i Jerusalem er noe helt spesielt. Tre kulturer er presset sammen på et lite område, og alt kan plutselig endre seg fra den ene gaten til den andre - lyder, lukter, klesdrakter, matvarer. I Jerusalem og Betlehem får du nærkontakt med stedene der Jesus oppholdt seg. Vi rekker også et bad i det salte Dødehavet.

Les mer

New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 ukes tur

Måltider pr dag inkludert: 2

Fra det første gispet når du står på Times Square til feiring av alles bursdag i Central Park – New York er en opplevelse for livet!

Vi vandrer i immigrantenes spor på Ellis Island, ser Statue of Liberty med sine enorme dimensjoner, står i stillhet på Ground Zero og minnes det som skjedde der i 2001, opplever det yrende livet i Chinatown…. Opplevelsene står i kø på Manhattan! Du ser solnedgangen fra Empire State Building og lærer om FN på guidet tur i bygningen. Du opplever et imponerende  kor i Abyssinian Baptist Church i Harlem og velger blant de mange musikaler på Broadway. Vi bor på hotell sentralt på Manhattan. New York – the City that never sleeps – nå er det din tur til å oppleve byen! 

Skottland - reiseliv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Backpacker og reiseliv reiser sammen til Skottland i oktober. Den uka vi er der så gjør vi noe sammen og noe hver for oss.
Begge linjene starter turen i Edinburgh. Edinburgh beskrives ofte som en av Europas mest spennende byer, og det med god grunn!
Vi bor midt i gamlebyen, som med sin arkitektur og trange gater vil rive deg med inn i spennende middelalderhistorie. I løpet av uka får du besøke storslåtte Edinburgh Castle, Scotch Whisky Centre, gått i en underjordisk gate og mye mer. Midtveis i turen får vi valget mellom å bli med Backpacker til det skotske høylandet i et døgn eller besøke Skottlands størst by, Glasgow. I "highlands" får vi prøvd oss på canoying samt turer i det flotte terrenget som er ganske annerledes enn norsk høyfjell. I byen kan reiseliv erfare hva Glasgow kan tilby av opplevelser. 
Etter en uke fylt med opplevelser setter vi kursen mot Norge igjen.
Les mer om turen

 

Skolen har to typer studieturer; noen som er knyttet til linje og noen felles for hele skolen. Informasjon om studieturene vi tilbyr.  Fellesturene for Grenland vil neste år gå til Rauland (3 dager) og Italia (11 dager). 

Italia

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 200

Varighet: 11 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I over 20 år har Grenland reist hver vår til Italia. Det er vel få land i Europa som har så rike tradisjoner både innen kultur, religion, historie, mat og nær sagt alle områder vi kan tenke oss. 
Det unike er også at vi reiser med buss. Vi starter reisen med å sette oss inn i bussene i Porsgrunn og så kjører vi non-stop til vi er framme i Venezia. Byene vi besøker er noen av de mest kjente; Venezia, Assisi, Pisa, Roma og Firenze. Vi kan love deg en utrolig flott opplevelse som vil være en fantastisk avslutningstur på skoleåret:-)

Rauland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I tre dager reiser hele skolen til Rauland som er vintereldoradoet i Telemark. Her får du sjansen til å stå på snowboard, slalom, telemark, langrenn og alt annet som er gøy. I tillegg så har du mulighet til å kjøre kjelke i en råtøff bakke på vierli. 

Morten Serkland

Lærer

"Hei nye reiselivsvenner. Jeg heter Morten, og er lærer på reiselivslinja. Gjennom mange år har jeg undervist i reiseliv og engelsk, og det er alltid flott å dele erfaring og kunnskap med nye elever. Jeg bruker alle muligheter til å oppleve nye land og kulturer, og har kontakter i mange land og verdensdeler. Veiledning er sentralt på linja, og du vil få flere muligheter for samtaler/veiledning."

Epost: morten@grenland.fhs.no
Telefon: +4795928541
Facebook

Skoledagen starter 08:00 med frokost. 08:45 er det morgensamling med ord for dagen. 
Undervisningen starter så med timer frem til lunsj kl. 11:30.
Midttimen fra 12:00-12:45 er ofte fylt med praktiske oppgaver som vask av rom, egne eller felles, samt klasse- og korridormøter.
Etter midttimen er det ny bolk med undervisning frem til middag kl. 15:30. 
Om lørdagen er det seminar i fire timer fra 09-13.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart i slutten av august
 • Linjeuke i uke 40
 • Høstferie i uke 41
 • To linjeuker i begynnelsen av november med turer/praksis
 • Juleferie fra ca. en uke før jul
 • Oppstart noen dager etter nyttår
 • Linjeuker før og etter vinterferien (uke 8) med noen lengre turer på linjene
 • Fellestur i 11 dager til Italia i slutten av april
 • Skoleslutt siste helg før 17. mai

Grenland tilbyr elevene sine mange og varierte valgfag, sist år over 30 stk. Elevene skal ha 6-8 timer valgfag i uka fordelt på helårs- eller halvårs valgfag. Halvårs valgfag varer i et halvt år (ett semester) mens helårs valgfag varer hele året og gir en bedre mulighet til fordypning i emnet.

Balanse i livet

Målet for faget er at vi skal bli sterkere, mer tøyelige og mestre mer både fysisk og psykisk. Vi har tema som: Selvbildet, stressmestring, bekymring, relasjoner, kommunikasjon og konflikhåndtering.

Ballspill

Et 2t-fag hvor vi svetter med ballen som hjelpemiddel. Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, håndball, volleyball, innebandy m.m. Dere får være med på å bestemme!

Band

Spill i band. Passer både for deg som har spilt i band før, og for deg som vil prøve noe helt nytt. Vi får prøvd oss på å spille ulike sjangre, og kommer til å ha flere fremføringer i løpet av året.

Blogg

Her lærer vi å bruke skolens publiseringsløsning for å legge ut saker til nettsida til skolen. Først og fremst skriver elevene blogger som knyttes til den enkelte linja men også felles saker fra året.

Crossfit

Denne treningsformen kombinerer styrke, utholdenhet og bevegelighet. Vi benytter oss av skolens flotte treningsrom, men besøker også Grenland Crossfitsenter.

Dans

Dans modulfag er for deg som er glad i å bevege deg til musikk!!! Vi har opp til 3 perioder/moduler med dans i løpet av året. Vi har hatt dans moduler som HipPop, Musikal (Løvenes Konge/Grease)

Drama

Lyst til å prøve deg som skuespiller? I drama jobber vi med forskjellige oppsetninger, store og små. Her blir det grunnarbeid i skuespillerteknikk, teatersport, fortellerteknikk og manusarbeid

Dykkerkurs

Pris: 4 000,-

Faget er som det står et kurs som fører frem til eksamen slik at man blir sertifisert dykker. Kurset blir holdt av godkjente instruktører med lang erfaring. Vil bli holdt om høsten slik at de som reis

Filosofi

De store filosofiske tenkerne blir koblet til ditt liv og får utfordre dine tanker. Vi diskuterer og finner fram til hva du står for. Kobling til livsfilosofi og personlighetspsykologi.

Forming

Pris: 300,-

Forming valgfag er for deg som liker å lage ting med hendene! Vi jobber med mange forskjellige materialer og lager bl.a. oppslagstavler, kranser, støper i betong, syr og redesigner brukte gjenstander.

Fotball for jenter

Pris: 400,-

Et valgfag som går gjennom hele året. Her kan alle jenter være med. Fokus på individuell teknikk, taktikk og moro. I løpet av året spiller vi treningskamper mot andre lag rundt om i Telemark.

Friluftsliv

Pris: 1 200,-

Er du glad i å være ute i naturen, kanskje til og med når det regner? I Friluftsliv valgfag er målet å være mest mulig ute i naturen, bli glad i naturen, lære seg å ferdes i naturen, ta vare på nature

Fritidskontakt

Dette er et tilbud til deg som synes det kan være en spennende utfordring å prøve deg som fritidskontakt for en av botreningselevene ved skolen.

Futsal

Futsal er for deg som ønsker å forbedre din teknikk i fotball og som liker at spillet foregår hurtig. Det vil bli mye spill, tekniske finesser og kanskje et snev av sambafotball(?).

Gitar

Oppstartskurs på gitar hvor vi lærer grep og spiller sanger. 

Hvem er jeg?

Å oppdage seg selv er en viktig del av året på Grenland. I dette faget bruker vi de mest brukte teoriene innenfor personlighetspsykologi for å forstå hva som gjør oss til de vi er.

Interkulturell forståelse

Dette er en mulighet til å engasjere seg i frivillig arbeid i nærområdet, bli kjent med nye mennesker og lære om andre kulturer. I timene vil du lære mer om tema som menneskeretter, politikk og kultur

Kajakk

Pris: 300,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk og navigasjon og naturopplevelser.

Klatring

Sikringskurs i klatring, noe buldring, klatring i tre ulike innendørs klatrevegger og en ettermiddag med klatring utendørs.

Kor

To timer i uka samles vi til korøvelse. Vi prøver å ha et mest mulig variert sangutvalg og opptrer gjerne på skolens fester eller ved andre tilstelninger.

KRIK

Liker du å være allsidig og glad i å prøve ut nye aktiviteter og idretter? På valgfaget KRIK er fokuset på idrettsglede, allsidighet og samhandling. Her trenger du ikke være en mester for å bli med.

Massasje

I massasje valgfag møter du en fysioterapeut som vil lære deg ulike teknikker innen massasje. I tillegg vil du lære generelt om muskler og ledd. Opplegget er basert på praktisk aktivitet, der elevene masserer hverandre under veiledning.

Matglede

Lær å lage gourmètmat som ser og smaker fantastisk. Da kan du servere mat til venner og bekjente som ser delikat ut og som imponerer, men som ikke er så vanskelig å lage.

Naturlig helse

Pris: 250,-

På dette kurset vil du eksperimentere på kjøkkenet innen ulike mattrender som rawfood, "supermat", økologi og fermentering. Du vil også lære å lage din egen naturlige kosmetikk.

Noe om tro

I Noe om tro tar vi tak i ulike sider ved kristen tro og tvil. Diskusjoner, filmer og podcaster vil bli sett og hørt. Vi kommer ikke til å jakte etter fasitsvar, men å belyse flere sider ved tro.

Prosjekt Moldova

Pris: 5 000,-

Du får lære om årsaker til fattigdom og diskutere hvordan vi kan bidra til å forandre. Vi er med på å samle inn og på turen til Moldova opplever vi hvordan hjelpen kommer fram.

Sandvolley

Vi spiller sandvolley i vår egen hall, og koser oss med både teknikkøvelser og spill.

Sjakk

Vi lærer grunnleggende trekk og strategi om dette spillet som har blitt veldig populært de siste årene. Du trenger ingen forkunnskaper men vil lære å spille slik at du kan ha det gøy med sjakk:-)

Snowboard, telemark, alpint

Pris: 850,-

For deg som er glad i snø og vinter. Enten du står på alpint, snowboard eller telemark. Timene samles opp gjennom året slik at vi kan dra på 3 dagsturer til ulike alpinanlegg i nærområdet.

Speedminton

Introduksjonskurs til den nyest idretten i racketfamilien. En del fokus på teknikk og fotarbeid, og mye spilling.

Squash

Pris: 300,-

Squash er et populært fag, og du trenger ingen erfaring fra før for å ha glede av spillet. Timene med squash er fylt med høyt tempo, temperament og mye engasjement :-)

Stisykling

Pris: 400,-

Et fag med fokus på å ha det gøy gjennom mestring på terrengsykkel Vi skal sykle mye, være mye ute og oppleve flere former for stisykling /terrengsykkel. Et knallfag om en liker frisk luft og action.

Veiledning

Veiledning gir deg god hjelp i valget av utdanning/yrke. Veiledning i grupper og gjennom personlige samtaler. 

Volleyball

Vi trener på tekniske ferdigheter gjennom forskjellige øvelser og spiller mye sammen i timene. Målet med faget er du skal oppleve glede og mestring ved å spille volleyball.

Yoga

Yoga øker både styrke og fleksibilitet i tillegg til at det har en beroligende effekt på sinnet. På dette kurset lærer du pusteteknikk, avspenning og grunnleggende stillinger i Ashtanga Vinyasa Yoga.

Personlighetsutvikling i et inkluderende og sosialt miljø. Kjenn at fellesskapet med elever og personale gjør noe med deg. Du vil merke at du har gått et år på Grenland. Skolen er en kristen skole og ønsker å være et møtested for ungdom med ulike livssyn.

Linjer ved skolen

Fra kr 126 800,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom fjerdingen , leiligheter fjerdingen eller leilighet skrivargården)
 • Studietur: Rauland
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Jordan/Israel
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: New York
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Skottland - reiseliv
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 126 800,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 126 800,-
(12 680,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Italia, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Jordan/Israel (2 måltider per dag er inkludert)
 • Visum på studietur New York (200,-)
 • Noen ekstra måltider på studietur New York (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Skottland - reiseliv (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Til ferier stenger skolen normalt om kvelden på siste skoledag før ferien og åpner igjen kvelden før skolen starter opp igjen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Mer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eivind Håve

"Først og fremst var det reisemålene som jeg la merke til, men så fort jeg så gjennom bilder av ting de gjorde der, lokalene osv så skjønte jeg at dette var skolen for meg."

Eivind Håve
Martine Lunde Halbrendt

"Etter å ha lest om forskjellige skoler så syntest jeg Grenland virket best. Mye pga flere og varierte reisemål. Turene så jo helt fantastiske ut, jeg ble utrolig interessert bare av å lese om det"

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Arktisk reiseliv - Svalbard

Pasvik Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Reis

Hallingdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Reiseliv og utvikling

Agder Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Backpacking Russland

Pasvik Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Challenge Explore

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Backpack Surprise - Verden

Folkehøgskolen Nord-Norge
Venteliste
HelårskursKristen

Adventure

Hurdal Verk folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global eXtreme: Australia- Asia

Nordhordland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Ticket to Ride

Hurdal Verk folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeKristen

Reiseliv - natur: Italia, Nepal, Lofoten, Tenerife

Ringebu Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt

Reiseliv & Spansk - Spania B

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt