Til hovedinnhold

Bli med på et unikt år der du blir kjent med Skottland, Jordan, New York og Italia. På reiseliv er du aktivt med på å planlegge klassens turer. Verden venter på deg. Velkommen til et år på reise!

Opplevelser står i sentrum på reiselivslinja på Grenland Folkehøgskole. Det er mye spennende å lære i New York, Jordan, Skottland og Italia. Med andre ord, her er vi stadig på farten til nye og spennende steder!

Når vi er i reiselivsrommet på skolen, jobber vi med de ulike reisemålene. På varierte måter forbereder vi oss på reiselivets fire grunnsteiner; reise, bo, spise og gjøre. Du er aktivt med på å sette sammen turprogrammet i samarbeid med de andre i klassen. Vi lærer om de ulike kulturene, og får en større forståelse av reisemålene og deres unikhet. 
Dette er linjen for deg som ønsker å oppleve reiseliv i praksis, og bli en god turplanlegger. Kunnskapen du får med deg kommer du garantert til å ha nytte av videre i livet!

Vi har spennende reisemål i ulike deler av verden. De stedene vi besøker er varierte på alle mulige måter; kulturelt, religiøst og historisk. Det betyr at du som elev vil få en unik forståelse og kunnskap om hvordan mennesker lever i ulike deler av verden. 

Bærekraftige prosjekter står i fokus på Grenland folkehøgskole, noe som også vises på ulike måter på reise.
Reiser, kultur og mennesker er med på å gjøre livet spennende - velkommen til et begivenhetsrikt år!

Se skolens internettside for mer info om linja

Reiseliv på Grenland passer for alle som er interessert i å reise, i fremmede kulturer og opplevelser. Linja for deg som vil jobbe innen reiseliv, eller bare oppleve nye reisemål.

Dette vil du lære


•  Reiseliv i praksis - opplevelser

•  Ekskursjoner i nærmiljøet

•  Turplanlegging

•  Kulturforståelse

•  Opplevelsesbasert reising

•  Yrkesveiledning og livsveiledning

•  Aktiviteter ute og inne

• Matlaging/matopplevelser knyttet til reisemålene

Våre forventninger til deg

 • Engasjement
 • Deltakelse
 • Positivitet 
 • Interesse
 • Innsatsvilje
 • Humør
 • Glede.

På reiselivslinja fokuserer vi på positiv tenking. Det meste kan løses og gjøres noe med - sammen!

New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 ukes tur

Måltider pr dag inkludert: 1

Fra det første gispet når du står på Times Square til feiring av alles bursdag i Central Park – New York er en opplevelse for livet! I februar så drar Reiseliv til denne verdensmetropolen for å bli kjent med hva den har av severdigheter.
Vi vandrer i immigrantenes spor på Ellis Island, ser Statue of Liberty med sine enorme dimensjoner, står i stillhet på Ground Zero og minnes det som skjedde der i 2001, opplever det yrende livet i Chinatown…. Opplevelsene står i kø på Manhattan! Du ser solnedgangen fra Empire State Building og lærer om FN på guidet tur i bygningen. Du opplever et imponerende  kor i Abyssinian Baptist Church i Harlem og velger blant de mange musikaler på Broadway. Vi bor på hotell sentralt på Manhattan. New York – the City that never sleeps – nå er det din tur til å oppleve byen! 

Skottland og Edinburgh

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Reiseliv reiser til Skottland i oktober. Vi skal da være 5 dager i dette landet som har så mye kultur og historie og som Norge har en forbindelse til i fra vikingtiden. 
Vi reiser med fly fra Oslo til Edinburgh. Byen beskrives ofte som en av Europas mest spennende byer, og det med god grunn!
Vi bor midt i gamlebyen, som med sin arkitektur og trange gater vil rive deg med inn i spennende middelalderhistorie. I løpet av uka får du besøke storslåtte Edinburgh Castle, Scotch Whisky Centre, sett dronningens slott når hun besøker byen. Vi har også en dag hvor vi reiser til Glasgow med tog for å oppleve denne flotte byen som er veldig annerledes enn Edinburgh,
Etter en uke fylt med opplevelser setter vi kursen mot Norge igjen.

Les mer om turen

 

Jordan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I starten av november drar vi til Midtøsten og besøker et land med fantastiske byer og steder. Vi starter i nord med Amman, en storby med hektisk liv og besøker Jerash kjent for sine godt bevarte ruiner fra romertiden Deretter dar vi til Dødehavet og opplever dette utrolige stedet som er det laveste på jorden. Vi reiser videre til Petra som er på Unesco´s verdensarvliste. Til slutt så setter vi kursen mot Rødehavet der vi bor sentralt i byen Aqaba i Jordan. I havnebyen Aqaba får vi et fint innblikk i jordansk dagligliv og et strålende utgangspunkt for våre utflukter i løpet av uka. Vi reiser endel rundt men får også slappet av og sett Aqaba. Bl.a. står snorkling på programmet i det fantastisk klare vannet i Rødehavet hvor vi opplever koraller og fiskene som lever der. 

 • Amman med Jerash
  Sentral for det meste som har skjedd i denne regionen og viser på en god måte både den gamle tiden og dagens moderne liv i området.
 • Petra.
  Jordans største turistattraksjon er oldtidsbyen Petra. Unesco har Petra på sin verdensarvliste og du får en dag på dette uforglemmelige stedet.
 • Wadi Rum.
  I dette utrolig vakre ørkenområdet skal vi utforske landskapet med jeeper og på kamel. Du får spise tradisjonell jordansk mat og du får oppleve en fantastisk stjernehimmel.
 • Rødehavet.
  På vår snorkle/dykketur på havet får du mulighet til å oppleve korallrev i verdensklasse på nært hold. 

Les mer om turen til Jordan

Skolen har to typer studieturer; linjeturer og fellesturer.
Vi har tre perioder i året hvor linjene reiser på tur: en uke i slutten av september, to uker i november og tre uker i februar. Dette kaller vi linjeuker. Du må gå inn på de enkelte linjene for å finne ut hvor de reiser. Noen turer er felles for flere linjer. 

Fellesturene er noe som skjer uavhengig av hvilke linje du går på. Vi har en fellestur i starten av skoleåret til Rjukan, en vintertur for å oppleve vinteraktiviteter og en på våren til Italia.  
Du kan lese mer om turene under her.
Informasjon om studieturene på vår egen nettside.  

Italia

Obligatorisk: Nei

Pris: 12 500

Varighet: 11 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I over 30 år har Grenland reist hver vår til Italia. Det er vel få land i Europa som har så rike tradisjoner både innen kultur, religion, historie, mat og nær sagt alle områder vi kan tenke oss. 
Det unike er også at vi reiser med buss. Vi starter reisen med å sette oss inn i bussene i Porsgrunn og så kjører vi non-stop til vi er framme i Venezia. Byene vi besøker er noen av de mest kjente; Venezia, Assisi, Pisa, Roma og Firenze.
Vi kan love deg en utrolig flott opplevelse som vil være en fantastisk avslutningstur på skoleåret:-)

Les mer om Italiaturen

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I noen dager reiser hele skolen på vintertur i Telemark. Her får du sjansen til å stå på snowboard, slalom, telemark, langrenn og alt annet som er gøy. Vi aker og leker i snøen inn i mellom alle aktivitetene og kanskje vi tar en tur i badeanlegget for en svømmetur etter vinteraktivitetene. I tillegg så har du mulighet til å kjøre kjelke i en råtøff bakke på Vierli. 

Les om Vinterturen

Morten Serkland

Lærer på Reiseliv

"Hei nye reiselivsvenner. Jeg heter Morten, og er lærer på reiselivslinja. Gjennom mange år har jeg undervist i reiseliv og engelsk, og det er alltid flott å dele erfaring og kunnskap med nye elever. Jeg bruker alle muligheter til å oppleve nye land og kulturer, og har kontakter i mange land og verdensdeler. Veiledning er sentralt på linja, og du vil få flere muligheter for samtaler/veiledning."

Epost: morten@grenland.fhs.no
Telefon: +4795928541
Facebook

Erik Larsen

Lærer/IT-ansvarlig

Erik har de siste 10 årene jobbet på skolens reiselivslinje. Her trives han med andre reiseglade mennesker. Utdannelsen hans er innen idrett, religion og historie, noe som gir en god bakgrunn på reisene til linja. Har også IKT som sitt ansvarsområde og jobber med data og IT slik at skoledriften skal gå problemfritt. En variert hverdag er det absolutt og gjør at ingen dag er lik. 

Epost: erik@grenland.fhs.no
Facebook

Skoledagen starter 08:00 med frokost. 08:45 er det morgensamling med ord for dagen. 
Undervisningen starter så med timer frem til lunsj kl.11:30.
Midttimen fra 12:00-12:45 er ofte fylt med praktiske oppgaver som vask av rom, egne eller felles, samt klasse- og korridormøter.
Etter midttimen er det ny bolk med undervisning frem til middag kl.15:30. 
Om lørdagen er det seminar i fire timer fra 09-13.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart i slutten av august
 • Linjeuke i uke 40
 • Høstferie i uke 41
 • To linjeuker i begynnelsen av november med turer/praksis
 • Juleferie fra ca. en uke før jul
 • Oppstart noen dager etter nyttår
 • Linjeuker før og etter vinterferien (uke 8) med noen lengre turer på linjene
 • Fellestur i 11 dager til Italia i slutten av april
 • Skoleslutt siste helg før 17. mai

Grenland tilbyr elevene sine mange og varierte valgfag, sist år over 30 stk. Elevene skal ha 6-8 timer valgfag i uka fordelt på helårs- eller halvårs valgfag. Halvårs valgfag varer i et halvt år (ett semester) mens helårs valgfag varer hele året og gir en bedre mulighet til fordypning i emnet.

10-topper´n

Vi går på tur til toppene i Grenlandsområdet. Bli med på tur ut i frisk luft med mulighet for å bli litt sprekere og i tillegg få mange flotte naturopplevelser.

Ballspill

Et fag hvor vi svetter med ballen som hjelpemiddel. Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, håndball, volleyball, innebandy m.m. Dere får være med på å bestemme!

Band

Spill i band. Passer både for deg som har spilt i band før, og for deg som vil prøve noe helt nytt. Vi får prøvd oss på å spille ulike sjangre, og kommer til å ha flere fremføringer i løpet av året.

Basistrening

Et fag for deg som liker å trene variert og/eller ønsker å lære mer om trening. Vi kommer til å komme innom temaer som: utholdenhet, styrke, bevegelighet, hurtighet, og stabiliseringstrening.

Blogg

Her lærer vi å bruke skolens publiseringsløsning for å legge ut saker til nettsida til skolen. Først og fremst skriver elevene blogger som knyttes til den enkelte linja, men også felles saker fra året

Drama

Lyst til å prøve deg som skuespiller? I drama jobber vi med forskjellige oppsetninger, store og små. Her blir det grunnarbeid i skuespillerteknikk, teatersport, fortellerteknikk og manusarbeid.

Eksamensforberedelse

Valgfaget for deg som skal ta opp fag i løpet av skoleåret og trenger tid og veiledning til dette. Dette faget kan du ta både i høsthalvåret og om våren.

Filosofi

Vi stiller de store spørsmålene og filosoferer sammen med historiens store tenkere.

Forming

Pris: 350,-

Forming valgfag er for deg som liker å lage ting med hendene! Vi jobber med ulike materialer, syr, strikker, maler, dekorerer, modellerer og redesigner.

Fortidens mysterier

I dette faget blir vi bedre kjent med noen av alle de mysteriene fra fortiden som finnes rundt om i verden. Som f.eks.: hvordan bygde man pyramidene? Har Atlantis eksistert? Hvem bygde Stonehenge?

Fotball for jenter

Pris: 250,-

Et valgfag som går gjennom hele året. Her kan alle jenter være med. Fokus på individuell teknikk, taktikk og moro. I løpet av året spiller vi treningskamper mot andre lag rundt om i Telemark.

Friluftsliv

Pris: 1 000,-

Er du glad i å være ute i naturen, kanskje til og med når det regner? I Friluftsliv valgfag er målet å være mest mulig ute i naturen. Vi lager mat på bål, overnatter ute og nyter fin natur.

Fritidskontakt

Dette er et tilbud til deg som synes det kan være en spennende utfordring å prøve deg som fritidskontakt for en av botreningselevene ved skolen.

Futsal

Futsal er for deg som enten ønsker å bruke det hurtige spillet til å forbedre din teknikk i fotball, eller for deg som vil kose deg på parketten. Det vil bli mye spill, men også teknikk og taktikk.

Gitar & Ukulele

Gitar & Ukulele for nybegynnere. Vi lærer grep, enkelt fingerspill og lærer sanger. 

Grønt fokus

Pris: 250,-

I dette valgfaget er mottoet - “Fra holdning til handling” hvor vi jobber med bærekraft på en kreativ, konkret og variert måte.

Hybelmat

Pris: 350,-

Her lærer vi å lage rask, sunn, billig og enkel mat fra bunnen. Rettene som lages er perfekte for et hektisk studentliv!

Håndball

Her trener vi på de grunnleggende ferdighetene i spillet som pasninger, mottak, skudd og finter, i tillegg til spilltrening. Litt om regler og taktikk blir det også, men mest spill og moro.

Isbading

Dette er faget som kickstarter dagen din. Et vinter-sjøbad sammen med en god heiagjeng, gir deg et rush av endorfiner, mestringsfølelse og godt humør...

Kajakk, halvårsfag

Pris: 300,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk, navigasjon og naturopplevelser.

Klatring

Pris: 400,-

Sikringskurs i klatring, noe buldring, klatring i tre ulike innendørs klatrevegger og en ettermiddag med klatring utendørs.

Kor

To timer i uka samles vi til korøvelse. Vi prøver å ha et mest mulig variert sangutvalg og opptrer gjerne på skolens fester eller ved andre tilstelninger.

Leseglede

For deg som er glad i å lese og ønsker å finne tid i skolehverdagen til å fordype deg i gode bøker. Gjerne med en kopp kaffe eller te i nærheten. Vi deler også våre tenker om bøkene vi leser.

Multisport

Pris: 500,-

I Multisport valgfag får du mulighet til å teste mange ulike idretter. Vi har prøvd oss på golf, tennis, padling, crossfit, stisykling, squash, klatring, svømming, skøyter, turn, beachhåndball m.m.

Padel Tennis

Pris: 400,-

Padel Tennis er en racketsport som kombinerer elementer fra tennis og squash. På faget vil du få en innføring i spillet og reglene. Du vil oppleve mestring, samtidig som du får deg en god treningsøkt.

Personlig økonomi

Få en grunnleggende forståelse for personlig økonomi som gjør overgangen til studentliv og voksenliv enklere.

Prosjekt Moldova

Pris: 4 800,-

Du får lære om årsaker til fattigdom og diskutere hvordan vi kan bidra til å forandre. Vi er med på å samle inn penger, og på turen til Moldova opplever vi hvordan hjelpen kommer fram.

Racketspill

Pris: 350,-

Her får du testet ut ulike racketidretter, som squash, tennis, badminton, speedminton, padeltennis, bordtennis og beachminton. Du trenger ingen erfaring fra før for å ha glede av spillet.

Redesign

Faget for deg som liker å lage noe nytt av noe som er gammelt! Det kan være et klesplagg du syr om, et møbel du fikser opp eller en gjenstand som får en ny funksjon. La kreativiteten blomstre!

Sandvolley

Vi spiller sandvolley i vår egen innendørs sandvolleyballhall, med fokus på teknikkøvelser og spill.

Ski/Snowboard

Pris: 1 200,-

For deg som er glad i snø og vinter. Enten du står på alpint, snowboard eller telemark. Timene samles opp gjennom året slik at vi kan dra på 3 dagsturer til ulike alpinanlegg i nærområdet.

Strikking

Dette valgfaget er for både deg som er helt nybegynner og deg som har strikket mye. Det er mulig å lære å strikke, men også å få hjelp til å forstå strikkeoppskrifter og lære nye strikketeknikker.

Studio Workshop

Lær alt du trenger for å komme i gang med digital musikkproduksjon. Enten du skriver egne låter og vil lære å lage proffe demoer, eller bare vil lage «beats» på datamaskinen din.

Veiledning

Veiledning gir deg god hjelp i valget av utdanning/yrke. Veiledning i grupper og gjennom personlige samtaler. Dett vil være med å gjøre deg bedre i stand til å ta rett valg i forhold til veien videre.

Volleyball

Vi trener på tekniske ferdigheter gjennom forskjellige øvelser og spiller mye sammen i timene. Målet med faget er du skal oppleve glede og mestring ved å spille volleyball.

Yoga

Pris: 350,-

Yoga øker både styrke og fleksibilitet i tillegg til at det har en beroligende effekt på sinnet. På dette kurset lærer du pusteteknikk, avspenning og grunnleggende stillinger i Ashtanga Vinyasa Yoga.

Årbok

Alle skoleår fortjener en årbok! Her jobber vi med å samle inn og sette sammen gode historier og uforglemmelige minner fra året.

ACTION, EVENTYR OG SPORT ved kysten av Telemark. Grenland folkehøgskole har mange forskjellige linjer, valgfag og studiereiser. Skolen er en god miks av fantastiske, unike folk med ulike interesser. Det gir nye perspektiv på verden for alle. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 141 900,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom fjerdingen)
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: New York
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Skottland og Edinburgh
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Jordan
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 141 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Vi har tre internat på skolen som alle er trivelige men med litt ulik standard. Standard pris er dobbeltrom på det rimeligste internatet som er Fjerdingen og har bad/toalett i gangen. Paradisbukta har dobbeltrom og bad på alle rom. På Frierstien deler to og to rom bad/toalett. Enkeltrom koster ekstra. Du får mulighet til å komme med romønske etter opptak. Skolen garanterer ikke romtype.
  5 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 141 900,-
(14 190,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Italia, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Visum på studietur New York
 • Noen ekstra måltider på studietur New York (1 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Skottland og Edinburgh (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Jordan (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Treningsrom, gymsal, sandvolleyballhall, kajakker, bordtennis, biljard, musikkrom, utendørs volleyballbaner, terrengsykler, klatreutstyr, formingsrom, hengekøyer, friluftslivsutstyr m.m

Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sandra Barre Halvorsen

Året mitt på reiseliv ga meg nye og spennende utfordringer som jeg ikke ville møtt hjemme. Reisene ga meg muligheter til å se og oppleve ting man ikke får mulighet til ellers. Samholdet på skolen og i klassen er noe man ikke vil oppleve et annet sted

Sandra Barre Halvorsen
Hanna Grønås

Reiseliv gav meg nye opplevelser, minner og venner for livet. Jeg har besøkt land over hele verden, og lært mye nyttig om reiseplanlegging og turisme. Et år jeg aldri ville vært foruten!

Hanna Grønås
Melissa Pladsen

Reiselivslinja var den beste linja for meg, som ville utforske verden, og lære om de forskjellige landene vi skulle til. Etter ett år på reiselivslinja ser jeg verden fra en annen synsvinkel, de nye kulturene og de forskjellige opplevelsene.

Fra bloggen

24 tips som gjør Interrail-turen din bedre

Vi gir deg de beste tipsene om hva du bør pakke, planlegge og oppleve på interrail i sommer, kvalitetssikret av folkehøgskoleelever.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Reis - Interrail Europa

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reiseliv Europa

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Experience - Reise, trene, mat

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Arktisk reiseliv - Svalbard

Pasvik Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Challenge Explore

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

ACT: Active Change Travel

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

EXPLORE

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

REIS Nordic Exposure

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Reiseliv og Utvikling

Agder Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

VanLife

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Reiseliv Aktiv

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt