Til hovedinnhold
Ledig plass

Endelig begynner vi å kunne reise igjen! Verden gjenåpnes , og Global er klar for å legge ut på nye, spennende turer - som er trygt både for oss og de vi møter.

 

Målet med Global er at du skal lære. Du kan ikke lese deg til hvordan du skal svømme. Det samme gjelder for hvordan vi oppfatter verden og dens påvirkning.  Afrika

To-ukers tur som starter i hjertet av Afrika, Kigali i Rwanda. Fordommene mot Afrika får du rett i fleisen. Kigali er en moderne storby, selve symbolet på håp etter en vond afrikansk konflikt. Vi lærer hvordan de har reist landet gjennom å delta i landets månedlige dugnadsarbeid, for eks. med å plante trær. Opplevelsene er varierte og dype. I Uganda går vi ut i felten med bistandsprosjekter og kjører firehjulinger gjennom bushen. 


Sri Lanka

To uker på tur i dette paradiset med utallige hvite strender, hektiske storbyer, frodig jungel og øde fjelltopper. Her får du besøke fattige familier og meditere med buddhistiske guruer. Du får selvsagt nyte en saftig kokos og de nydelige strendene. 


Konflikt og forsoning, fattigdom og kulturkrasj

Vi møter tidligere ofre og overgripere sammen, for virkelig å forstå begreper som konflikt, forsoning og tilgivelse. Vi ser på fattigdomkulturkrasj, religion og andre faktorer som former verden i vår globaliserte hverdag.


Case-studier i konfliktteori

Våre to case-studier i konfliktteori blir Rwanda og Sri Lanka, som vi også fordyper oss i mens vi er der. Vi ser på likheter og forskjeller i konfliktene, og på hvordan de er forsøkt løst. Først og fremst møter vi menneskene på begge sider av konfliktene.

Global passer for reise- og eventyrlystne som vil oppleve verden og gjøre noe som er annerledes.

Dette vil du lære

 • Ulike kulturer og måter å leve på
 • Om hvorfor det er krig og urettferdighet i verden
 • Om fred, håp, glede og ulike veier mot framtiden

Våre forventninger til deg

 • At du er positiv og liker å reise
 • At du vil prøve noe nytt
 • At du ønsker å bli utfordret og preget, for det vil du bli

Studietur: Rwanda-Uganda

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca. 2 uker

I disse korona-tider er det vanskelig å si noe sikkert om studieturer. Vi følger situasjonen i verden nøye og reiser ikke uten at dette er helt trygt. Rwanda er kanskje det landet som ligger best an til å komme forbi denne krisen, og lærer Eivind som kjenner landet godt er kraftig optimist på å få reist dit i løpet av neste skoleår.

 

Vi starter reisen vår i hjertet av Afrika, Rwandas hovedstad, Kigali. Her får vi raskt fordommene våre om Afrika midt i fleisen, for Kigali er en moderne storby, det er rent og pent, og nesten ingen kriminalitet. Plastposer er forbudt (for å redde miljøet!). WIFI er lett tilgjengelig og 4G dekningen er suveren! Dette er en 2 ukers tur.

 

Folkemordet i Rwanda

Det de fleste fortsatt forbinder med Rwanda er folkemordet i 1994, og dette står selvsagt i fokus også for oss. Vi vil lære hva som gikk galt, og vi skal gjøre dette gjennom å møte menneskene det angikk, både ofrene, og overgripere som har sonet sin dom.

 

Delta i prosjekter

I hovedstaden Kampala opplever vi med egne øyne hva begrepet "ekstrem fattigdom" faktisk betyr. Heldigvis får vi også delta på prosjekter og oppleve en kur som faktisk fungerer (mikrofinans).

 

Heksedoktorer, muslimer, kristne, sjamanisme og åndetro

Det sies at det er umulig å forså Afrika uten å forstå religionenes plass. I løpet av reisen vår oppsøker vi både kristne og muslimer, og dem som holder seg til magi og åndetro.

 

 

Studietur: Sri Lanka

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca. 2 uker

I disse korona-tider er det vanskelig å si noe sikkert om studieturer. Vi følger situasjonen i verden nøye og reiser ikke uten at dette er helt trygt.

 

Fra hektiske storbyer til frodig jungel og øde fjelltopper. Dette er en 2 ukers tur. Sri Lanka er et spennende og ekstremt variert land.

 

Langt mer enn hvite strender og tropisk paradis

Med sine utallige hvite strender fremstår øya som et tropisk paradis, og for de mange turistene som hvert år reiser dit er det akkurat det den er. Strandliv, gjestfrihet, og god mat og drikke. Vi skal ta inn alt dette, men også kikke grundigere etter. Man skal ikke langt bort fra strendene før man finner et Sri Lanka som turistene aldri ser.

 

Fattigdomsbekjempelse og meditasjon med guruer

Vi besøker fattige familier på landsbygda, mediterer med buddhistiske guruer og utforsker hellige steder det er alt annet enn lett å komme seg til. Vi ønsker å forstå landet, og hva som førte til den nesten tretti år lange borgerkrigen som først tok slutt i 2009.

 

Konflikten mellom singalesere og tamiler

For begge sidene i konflikten, singalesere og tamiler, gjenstår det mye arbeid for å bygge en varig fred. Handler det om buddhisme vs. hinduisme, eller er konflikten mer kompleks enn som så? Har ikke disse religionene strenge regler mot vold, og tradisjoner for pasifisme? Et det da en etnisk konflikt? Hvor passer de kristne og muslimene inn?

 

Eivind Eikli Hiorth

Lærer

Eivind har en bachelorgrad i afrikanske og asiatiske studier. Han lever for å reise og oppleve nye kulturer, men bruker gjerne mye av fritiden ute i norsk natur. For Eivind er det spesielt viktig å gi elevene opplevelser som de aldri vil få oppleve som "vanlige" turister. 

Epost: eivind.ekli.hiorth@lundheim.fhs.no
Instagram: @eivind_eh

En uke på Lundheim ser vanligvis slik ut:

 MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredagLørdag
1FellesfagFellesfagLinjefag 1Linjefag 2Linjefag 2 
2
3Linjefag 1Seminar
(10.00-14.00) 
4Linjefag 1Linjefag 2Fellesfag
5StudietidPraktisk arbeid
6
 Valgfrie aktiviteter og valgfag på ettermiddag - I tillegg blir det egne valgfaguker


Men enkelte uker vil se helt annerledes ut. Ukeplan legges ut i god tid før ukestart.

 

Last ned timeplan som pdf ↓

29. august :       Skolestart

September:       Rafting Evje.

Oktober:            Høstferie

Desember:        Juleavslutning med juleforestilling

Februar:            Vinterferie

Mars:                Solidaritetsuke og linjeturer.

April:                 Påskeferie og Lundheimritt.

Mai:                  Skoleslutt

Hos oss får du mange muligheter. I løpet av året kan du velge 5 ulike valgfag, som er fordelt på tre perioder gjennom høsten og våren. I tillegg har vi to valgfagsuker, der hele uka er satt av til valgfaget ditt.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ulike typer ballspill, og som trives med å spille på lag med andre. Vi prøver ut sandvolleyball, volleyball, basketball, kanonball, fotball, slåball og innebandy.

Digital bildebehandling

Her skal du få litt kjennskap til programmet Adobe Photoshop. Her lærer du alt fra å forbedre dårlige bilder, til å manipulere, redigere eller montere bilder sammen.

Elektronisk musikk

Om du er musikalsk eller ikke, dette er et valgfag for deg som digger beats og har lyst til å lage egen musikk. Med dataen som instrument vil en ny verden åpne seg.

Enkelt friluftsliv

Ekspedisjoner og telttur er vel og bra, men det enkle friluftslivet dreier seg mest om å komme ut i nærmiljøet. Vi lager middagen ute, håper å se et rådyr, plukker sopp eller spikker en barkebåt.

Filmklubb

Bli med på en reise inn i filmhistorien. Vi rekker ikke alle de 1001 filmene du bør ha sett, men kanskje noen av dem.

Fotball

Kom og spill fotball med oss en gang i uka. Du trenger ikke være på eliteserienivå, det holder at du liker å ha det gøy og spille fotball.

Gitar

Basis innføring i gitarens spennende verden. Grep etter grep lærer du å mestre musikken. Går du med en musiker i magen? Joe Rusi, som har vært Spelemannsnominert, hjelper deg med å få ham/henne frem.

Jogging og trim

Har du lyst til å bevege på deg, er dette valgfaget for deg. Faget blir tilpasset den enkelte ut fra interesser og fysisk form. DU er med og bestemmer! Vi bruker skogen og de flotte løypene rundt.

Kajakk

NPF Grunnkurs hav - Her blir du sertifisert og kan etter gjennomført kurs delta på aktiviteter i kajakklubber over hele landet. Det blir sikkerhetstrening og vi avslutter valgfaget med en fin tur.

Konspirasjon og mysterier

Er du skeptisk til hva som blir servert gjennom mainstream-media? Er Donald Trump egentlig en alien? Har hemmelige brorskap en innvirkning på vår hverdag? Vi graver, undrer og vokser i skepsis!

Malekurs

I valgfag malekurs arbeider vi med fargesirkelen for å lære og blande farger. Vi maler med acrylmaling når vi etterligner et kunstverk.

Masker

Vi tar en avstøpning av ditt ansikt slik at du kan lage en maske som passer deg perfekt. Du lærer også å male masken.

Matlaging

Så enkelt og utrolig godt. I matlaging valgfag lærer vi deg alle de smarte knepene slik at den maten du lager, smaker aller best. Skolekjøkkenet er godt tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Musikklytting

Vi setter oss godt til rette, lytter til musikk fra renessansen og fram til i dag.Gjennom historien og samtidskunst får vi forståelse for de forskjellige tidsepokene.

Podcast

Vi lærer å lage og sette sammen radioreportasjer, podkaster og direktesendinger. Vi er i skolens mediarom, der vi boltrer oss med opptakere og redigering.

Sjakk

Dette er valgfaget for deg som liker sjakk. Du får egen t-skjorte hvis du slår vår lærer. Visste du at Magnus Carlsen har røtter i vår kommune?

Skyting

Lundheim har en skytebane rett ved skolen. Vi har seks geværer. Samlet blir det timer med moro.

Solidaritet i praksis

Bli kjent med Strømmestiftelsen, og vær med på å arrangere events for å samle inn penger til veldedige formål. I skolens solidaritetsuke spiller vi en viktig rolle.

Spinning

En artig og spennende form for Cardio trening. Det brukes spinning sykler! Spinningen blir ledet av spinning instruktør. Det brukes herlig og motivasjonell musikk til Cardio treningen!

Studiofoto

Skolen har eget fotostudio med kameraer og lysutstyr. Du har lyst til å lære og være kreativ. Oppgavene er varierte og alt arbeidet foregår praktisk. For det er slik en blir god på å fotografere.

Surprise

Du kan komme med ønsker, men du vet aldri hva som skjer. For det er jo en SURPRISE! Vi koser oss masse sammen hver eneste gang! Vi kan gjøre små ting og store ting, alt fra f.eks vaffelkos til turer.

Svømming

Dette er et miljøtilbud for deg som liker å være i vannet. 30. november 2013 åpnet nytt 25 meters svømmebasseng på Moi, noen få minutters gange fra skolen.

Sykkel

Du ser verden annerledes når du sitter på et sykkelsete, -enten alene eller på en tandemsykkel.På Lundheim får du tilgang til begge. Dette valgfaget er for deg som vil ha turer i flott natur.

Søm Basic

Her lærer du det aller mest grunnleggende om bruk av symaskin. Du lærer hvordan man trer en symaskin og hvordan man syr rett- og sikksakk-søm. Vi syr enkle produkter som kurver, dresspose o.l..

Tec og Robot

Vi lærer enkel programmering i Scratsh, Python og Java. Arduino programmeres i Arduinos egen IDE-software som er basert på Java. 3D printer kan brukes til å printe ut deler til en robot.

Ukulele

Lær å spille ukulele på kort tid. Skolen har 10 nyinnkjøpte ukuleler som venter på at du skal lære deg å spille hits og populære sanger. Har du egen ukulele fra før så er det flott om du tar den med.

Hva er Lundheim? Spennende linjer, driftige lærere og nydelig natur? Gode vennskap, mye latter og fritt spillerom for kreativiteten? Litt grensesprengende, mye mestringsfølelse og skikkelig lærerikt? Lundheim er muligheter.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 118 100,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Rwanda-Uganda
  • Visum
 • Studietur: Sri Lanka
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 118 100,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Inkl. i prisen

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 118 100,-
(11 810,- per måned)
Inkludert i grunnprisen er kost og losji, skolegenser, skoleavgift i form av turer og materiell, og innmeldingsavgiften
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Rwanda-Uganda
 • Vaksiner på studietur Rwanda-Uganda (1 000,-)
 • Mat på studietur Rwanda-Uganda
 • Reiseforsikring på studietur Sri Lanka
 • Vaksiner på studietur Sri Lanka (1 000,-)
 • Mat på studietur Sri Lanka
 • Ta kontakt med skolen for mer informasjon om kostnader for alternativ mat (allergi, intoleranse etc.)
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

I tillegg til linjepris må du beregne kostnader til vaksiner og måltider på turene.Vi anbefaler ca. 3000 kr per tur til mat.

Du må ha klær for Afrika og Sri Lanka. Husk myggnett.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

"Global har gitt meg mange gode minner å se tilbake på. I løpet av de to turene vi var på har jeg lært en masse. Det er et år jeg sent vil glemme."

Even Fosser
Christer Rånes

Hva har jeg lært på Lundheim dette året? ? jeg har utviklet meg selv innenfor det å ha tålmodighet overfor for andre, og respektere at vi er alle forskjellige Min beste opplevelse? ? vanskelig å velge, men Afrika-turen var fylt med opplevelser.

Christer Rånes
Marcus Storli

Du får noen helt unike opplevelser på disse turene. Afrika turen er den mest opplevelsesrike turen jeg har vært på. Jeg vil anbefale den linjen sterkt til andre, fordi linjetimene holder et høyt nivå

Fra bloggen

Tusen takk for at dere ga meg det skoleåret jeg ALLTID har drømt om!

«Jeg har alltid drømt om at de rundt meg skal se meg for den jeg er i stedet for å se rullestolen. Den drømmen gikk ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Litteratur og idéhistorie

Nansenskolen
Fullt
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Fokus Europa - interrail med øyhopping Hellas

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs AFrilynt

Travelstudy Active Europe

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeKristen

Festival Event Management

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Politikk og filosofi

Nansenskolen
Fullt
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Global Fattigdomsbekjemper

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Safari

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Visuell kunst

Nansenskolen
Fullt
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Sosialt arbeid i Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Regnskog

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Utforsk Sunnmøre & Sør-Amerika

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Norwegian language, culture and nature

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Afrika Mangfold

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fokus Asia - Japan

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Kontakt skolen
Stipendiatlinje30 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Reiseliv og global forståelse

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Wanderlust: Øst-Afrika

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

MatLyst

Peder Morset folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Fokus Latin-Amerika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Middelhavet, Spania - Italia - Hellas

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Checkpoint Charlie - en reise i europeisk historie

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

BRO Afrika - Kenya

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

BRO Sør Amerika - Peru, Bolivia og Brasil

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

USA film og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global eXtreme: Australia- Asia

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Reis Afrika

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen