Til hovedinnhold

USA film og friluftsliv

Søk på linja
Ledig plass

Lær og forstå Usa som land av en amerikansk lærer. Lær om ulike kulturer fra hele verden. Få/øk kunnskap i enkelt friluftsliv og bli med på en unik roadtrip i Usa med vestkysten som utgangspunkt

USA har alltid hatt stor betydning for alt som skjer i resten av verden på godt og vondt. Derfor er det interessant og viktig å forstå dette fascinerende landet.

Med varierte timer lærer du gjennom teori og praksis. Vi bruker film, diskusjon og gruppearbeid som læringsmetoder. Eksempler på tema kan være:

Vi ser på forskjeller og likheter mellom norsk og amerikansk kultur og vi ser samtidig på andre innflytelsesrike kulturer rundt om i verden. Fra gresskarskjæring til å sparke en amerikansk fotball prøver vi å skape «the American dream». 

Friluftsliv:

I friluftslivsdelen får man oppleve ulike aktiviteter både på land og til vanns:

Film: 

Følg oss på 

Linjen passer for alle som er interesert i å lære mer om USA. Linjen passer også for deg som ønsker å lære hvordan man kan bedrive enkelt friluftsliv, som nybegynnere eller med erfaring.

Dette vil du lære

 • Amerikansk kultur
 • Amerikansk mat, politikk, religion, skolesystemet, rasisme og fordommer
 • Amerikanske høytider som Halloween, Thanksgiving og Valentine's Day
 • Opplæring i enkelt friluftsliv
 • Hvordan kle seg for å være på tur
 • Pakking av sekk
 • Sikringskurs i klatring
 • Grunnleggende innføring i kano,kajakk og ski.
 • Kart og kompass
 • Og mye mer!
 • Bli bedre kjent med deg selv :)

Våre forventninger til deg

Vi håper at du er villig til å prøve nye ting, er villig til å lære og diskutere ulike tema og at du gir av deg selv.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 3 uker

Våren 2022 var vi endelig tilbake i USA!

Her får du oppleve det utsvevende og overfladiske livet i Hollywood og Las Vegas. Du får oppleve mangfoldige naturen som Canyon De Chelly og Redwood Forest Parkmed 100 meter høye trær. Du har mulighet til å dra på fottur til bunnen av Grand Canyon og besøker et meteorkrater.

I San Francisco får vi oppleve bylivet og en suppe med ulike kulturer og livsstiler. Der besøker vi blant annet Golden Gate bro, Chinatown, Alcatraz og the Mission. I tillegg er vi innom Route 66 og flere koselige småsteder.

Walmart er en kulturopplevelse i seg selv. Vi kan selvfølgelig ikke glemme et av de store høydepunktene fra turen: Universal Studios i Los Angeles!

Lengde på studietur kan være avhengig av valutakurs og flybillettpriser, men vanligvis er vi på tur i ca. 3 uker

Noe av det vi besøker i byene:

 • Haight Ashbury
 • Chinatown
 • The Mission
 • Fisherman’s Wharf in San Fran
 • Alcatraz
 • Berkley University
 • The Golden Gate Bridge
 • Venice Beach
 • Universal Studios
 • Beverly Hills
 • The Hollywood Walk of Fame
 • Griffith Observatory

… og mye mer!

Bilder fra turen finner du på vår instagram eller tiktok- konto @skognfhsusa

Elevene må selv kvalifisere seg til å dra på tur, det vil si ordne pass, forsikring, ESTA (får hjelp på skolen), eventuelle vaksiner.

og vi tar hensyn til Covid!

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den lengste turen er 9.1 mil lang, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter under denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjella, Børgefjell eller Forra nasjonalpark, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Gene Edgerton

Lærer på USA film og friluftsliv

(Permisjon)Gene Edgerton kommer fra USA og var selv elev ved Skogn folkehøgskole i 1989/90. Han har tatt en solid utdannelse som styrker skolen både faglig og sosialt. I tillegg har Gene utstrakt kulturforståelse og erfaring fra mange kulturer rundt omkring i verden. Han har besøkt over 55 ulike land og jobbet omkring 10 år i bl.a. Sør-Korea, Oman, Ukraina, Tyskland og Afghanistan. 

Epost: gene.edgerton@skognfhs.no

Jørgen Botero Mardal

Lærer friluftsliv

Jørgen er utdannet lærer og har arbeidet på Skogn folkehøgskole siden høsten. Fra tidligere har han arbeidet på folkehøgskole på Sørlandet i 2 år. Jørgen er glad i å være ute både sommer og vinter, enten det er på sykkelsetet, i klatreveggen, med ski på beina eller i en kano.

Han er en mann med gode holdninger og godt humør, ser lyst på livet og liker å bli utfordret i gaming som PS og Nintendo.  

 

Epost: Jbm@skognfhs.no

 • Skolestart: lørdag 27. august 2022

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, et på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst, jeger- og båtførerprøve. Skolen kan tilby cirka 25 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser selvfølgelig det man lager sammen.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Superhero

Artige og dype aktiviteter og samtaler rundt hva det betyr å bli en ekte superhelt fra innsiden. Temaer vi fokusere på er hvordan en kan leve et lykkelig liv.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi har sju spennende linjer og turer både i innland og utland.  Søk helårskurs i 2022-23 eller halvårskurs med start i januar 2022.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 131 410,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Linjegenser
 • Vaskemaskin
 • Felles alpintur til Sverige
 • Brattkortkurs
 • Felles blikjenttur (4-6 dager)
 • Avslutningstur/blåtur
 • Alle valgfag
 • Internett
 • Studietur i ca. 3 uker
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Studieturer
 • Fellesturer
 • Vaskemaskin
 • Treningsrom
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: USA film og friluftsliv: USA
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 410,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 410,-
(13 141,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Filmutstyr
 • PC/Mac
 • Redigeringsprogram
 • Skøyter
 • Telt og lavvo
 • Kano
 • Kajakk
 • klatreutstyr
 • Standup-brett
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Kom ikke inn på drømmestudiet: – Glad for at jeg endte på folkehøgskole

Da karaktersnittet økte på grunn av pandemien, måtte Astrid Elise (21) endre planene sine over natta. Nå er hun glad for at hun venta med ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Expression

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Kontakt skolen
Helårskurs16 t/ukeKristen

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

Artistutvikling

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Filmmusikk

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Nordiska Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Låtskriver

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Band Vokal Studio

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen