Til hovedinnhold

USA film og friluftsliv

Søk på linja

Vil du lære og forstå hva USA er? Lære om ulike kulturer fra hele verden? Prøve variert friluftsliv, høyt og lavt? Og være med på en unik roadtrip i USA med vestkysten som utgangspunkt?

USA har alltid hatt stor betydning for det som skjer i resten av verden på godt og vondt. Med et år på USA film og friluftsliv vil du få en bedre forståelse av hvorfor USA er slik det er, som land og reisemål, fra by til ørken!

 

Du lærer om forskjeller og likheter i norsk og amerikansk kultur, og andre innflytelsesrike kulturer i verden.
I friluftslivsdelen får man oppleve ulike aktiviteter høyt og lavt, både på land og til vanns, sommer og vinter. 

Fra gresskarskjæring til å sparke en amerikansk fotball prøver vi å skape «the American dream» i undervisningen. 

I varierte timer lærer du om:

USA:

Friluftsliv:

Film: 

Linjen passer for alle som er interesert i å lære om USA. Linjen passer også for deg som ønsker å prøve ulikt og variert friluftsliv, høyt og lavt, sommer og vinter.

Dette vil du lære

 • Amerikansk kultur
 • Amerikansk mat, politikk, religion, historie, skolesystemet, rasisme og fordommer
 • Amerikanske høytider som Halloween, Thanksgiving og Valentine's Day
 • Ulike friluftslivsaktiviteter - sommer og vinter
 • Hvordan kle seg for å være på tur
 • Pakking av sekk
 • Sikringskurs i klatring
 • Grunnleggende og sikker innføring i kano,kajakk og ski.
 • Kart og kompass
 • Og mye mer!
 • Bli bedre kjent med deg selv :)

Våre forventninger til deg

Vi håper at du er villig til å prøve nye ting, er villig til å lære om ulike tema på varierte måter og at du kan gi av deg selv.

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca. 3 uker

Vår fantastiske unike roadtrip!

På en spennende roadtrip får du oppleve det utsvevende og overfladiske livet i Hollywood, Los angeles, San francisco og Las Vegas. Du får oppleve mangfoldige naturen som Canyon De Chelly og Redwood Forest Park med 100 meter høye trær. Du har mulighet til å dra på fottur til bunnen av Grand Canyon og besøker et meteorkrater.

I San Francisco får vi oppleve bylivet og en suppe med ulike kulturer og livsstiler. Der besøker vi blant annet Golden Gate bro, Chinatown, Alcatraz og the Mission. I tillegg er vi innom Route 66 og flere koselige småsteder og vi skal prøve mange ulike matopplevelser.

Walmart er en kulturopplevelse i seg selv. Vi kan selvfølgelig ikke glemme et av de store høydepunktene fra turen: Universal Studios i Los Angeles!

 


Lengde på studietur kan være avhengig av valutakurs og flybillettpriser, men vanligvis er vi på tur i ca. 3 uker

Noe av det vi besøker i byene:

 • Haight Ashbury
 • Chinatown
 • The Mission
 • Fisherman’s Wharf in San Fran
 • Alcatraz
 • The Golden Gate Bridge
 • Venice Beach
 • Universal Studios
 • Beverly Hills
 • The Hollywood Walk of Fame
 • Griffith Observatory

… og mye mer!

Bilder fra turen finner du på vår instagram eller tiktok- konto @skognfhsusa

Elevene må selv kvalifisere seg til å dra på tur, det vil si ordne pass, forsikring, ESTA (får hjelp på skolen til å ordne), eventuelle vaksiner og vi tar hensyn til Covid!

To frivillige studieturer

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 000

Plan kommer. Man kan velge kun en av turene. Disse er ikke knyttet til linjene. Den ene turen har fokus på kultur, den andre på sport.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den hardeste turen er utfordrende, men alle som vil klarer å gjennomføre den, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter i løpet av denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjell og Forra naturreservat, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Jørgen Botero Mardal

Lærer Usa film friluftsliv

Jørgen er utdannet lærer og har arbeidet på Skogn folkehøgskole siden høsten 2015 . Fra tidligere har han arbeidet i barneskole, vgs og universitetet.Jørgen er glad i å være ute både sommer og vinter, enten det er på sykkelsetet, i klatreveggen, fjellet eller på havet. Han er en mann med gode holdninger og godt humør, ser lyst på livet og liker gamingkultur, samt Marvel, LOTR, GOT og Harry potter!

 

Epost: Jbm@skognfhs.no

Vi har fokus på å ha linjefagene komprimert, slik at det er enkelt å planlegge for eksempel turer og aktiviteter over flere dager. Det er minimum 14 timer linjefag pr uke. Under kan du se en vanlig uke. I tillegg har vi egne linjefagsuker, uten morgensamling, valgfag eller fellesfag. Det vil også bli en elevstyrt uke i løpet av året, der elevene selv bestemmer hvilket tema de vil utforske.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart: lørdag 26. august 2023

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, det andre på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst eller jeger- og båtførerprøve. Skolen tilbyr ca 20 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser selvfølgelig det man lager sammen.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Konte eksamen

Nytt av året er at vi har en avtale med Levanger VGS om muligheten for å ta opp fag som man har strøket på i vgs. Intensivkurs er også mulig. Avtal med oss så snart som mulig om du skal ha dette faget

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

O2

Ta del i et valgfag hvor utholdenheten får testet og utviklet seg. Lær om nye og morsomme treningsformer

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi har 10 spennende linjer og turer både i innland og utland. Hvis du får problemer med at dette blir for dyrt, så kan du kontakte rektor.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 133 410,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Linjeklær
 • Grottetur
 • Felles alpintur til Sverige
 • Brattkortkurs
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Frivillig studietur, to valg
 • Blikjent-tur i starten
 • Treningsrom
 • Blåtur
 • Alpintur
 • Valgfag
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: USA
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 133 410,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 133 410,-
(13 341,- per måned)
Hvis du har problemer med at det blir for dyrt, så kan du kontakte rektor. Vi har muligheter for å kunne justere prisen etter avtale. En gladnyhet for skoleåret 23-24 er at regjeringen har økt satsene for lån/stipend fra Lånekassen, så du får nå utbetalt kr 125 370 for hele skoleåret!
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på To frivillige studieturer, frivillig studietur
 • Vaksiner på To frivillige studieturer, frivillig studietur
 • Visum på To frivillige studieturer, frivillig studietur
 • Ta kontakt med skolen for mer informasjon om kostnader for alternativ mat (allergi, intoleranse etc.)
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen. Ved spesielt avklart behov kan vi helt sikkert bli enige om noe - hvis noen ikke har en hjem å reise til.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • PC/Mac
 • Redigeringsprogram
 • Skøyter
 • Telt og lavvo
 • Kano
 • Kajakk
 • klatreutstyr
 • Standup-brett
 • Lazer X
 • Grotteutstyr

Dette utstyret må du stille med selv

 

 • Skisko og ski - om du har eget utstyr.
 • Ryggsekk (65L)
 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Skalljakke
 • Skallbukse
 • Tursko

Utstyret kan man finne brukt på finn.no på friluftsutstyr eller grupper som Tur- og fritidsutstyr - kjøp og salg på facebook.

Forsvaret har også billig, brukt og meget bra utstyr på: https://shop.overskuddsmateriell.no


Man behøver IKKE det nyeste utstyret.

Vi legger til rette så godt vi kan etter elevenes ulike behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Marit Johanne Løvold Pedersen

Jeg har fått venner og minner for livet, presset grenser til det maksimale, og lært ekstremt mye om meg selv. Et sted hvor man kan slappe av, føle seg trygg og bare være omgitt av gode ting.

Marit Johanne Løvold Pedersen
Vera Opdahl

Et helt fantastisk fint år, der man får være med på mange kule aktiviteter og fine opplevelser både i Norge og Usa med masse bra folk! Hadde en kjempefin klasse og ikke minst to fantastiske lærere som gav oss utrolig mye kunnskap!

Fra bloggen

Kompani Lauritzen-deltaker om folkehøgskole: – Jeg savner det hver dag

Amalie Anker er tidligere deltaker i Kompani Lauritzen og nå idrettsutøver på landslaget i kickboksing.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Musikk og låtskriving

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs16 t/ukeKristen

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs16 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs16 t/ukeKristen

Politi, brann og fengsel

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Personlig Trener

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs24 t/ukeKristen

Teknoprenør - California

Bømlo Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt

Country

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Filmmusikk

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs16 t/ukeKristen