Til hovedinnhold
Ledig plass

Dra på road trip med vestkysten av USA som utgangspunkt i 3,5 uker! Øk ditt kunnskapsnivå og kulturforståelse på tvers av verden. Du får også grunnleggende friluftslivkompetanse.

USA har alltid hatt stor betydning for alt som skjer i resten av verden på godt og vondt. Derfor er det interessant og viktig å forstå dette fascinerende landet.

Med interessante, morsomme og varierte timer lærer du gjennom teori og praksis om aktuelle temaer som: Den amerikanske mentaliteten, kontrasten mellom fattige og rike, geografi, historie, shopping, film, bil, mat, osv.

Vi bruker blant annet film, diskusjon og gruppearbeid som læringsmetoder for ulike tema. Vi tar for oss ulike sider av det amerikanske samfunnet, som politikk, historie, religion, skole og helse, for å nevne noe.

Vi ser på forskjeller og likheter mellom norsk og amerikansk kultur og vi ser samtidig på andre innflytelsesrike kulturer rundt om i verden.

Friluftsliv:
I friluftslivsdelen får man oppleve ulike aktiviteter både på land og til vanns:

Film: 

Linjen passer for alle som er interesert i å lære mer om USA. Linjen passer også for deg som ønsker å lære hvordan man kan bedrive enkelt friluftsliv, som nybegynnere eller med erfaring.

Dette vil du lære

 • Amerikansk kultur
 • Bakgrunn av amerikansk musikk
 • Amerikansk mat, politikk, religion, mormonere, skolesystemet, rasisme og fordommer
 • Amerikanske høytider som Halloween, Thanksgiving og Valentine's Day
 • Enkel opplæring i enkelt friluftsliv
 • Hvordan kle seg for å være på tur
 • Pakking av sekk
 • Brattkortkurs (sikringskurs i klatring)
 • Grunnleggende innføring i kano, kajakk, og ski.
 • Kart og kompass

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er villig til å prøve nye ting, er villig til å lære og diskutere ulike tema og at du gir av deg selv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 3 uker

Mye av grunnlaget for det vi jobber med resten av året, legger vi på en utrolig studietur til USA. Her får du møte det virkelige USA. Her får du oppleve det utsvevende og overfladiske livet i Hollywood og Las Vegas. Du får oppleve mangfoldige naturen som Canyon De Chelly og Redwood Forest Park med 100 meter høye trær. Du har mulighet til å dra på fottur til bunnen av Grand Canyon og besøker et meteorkrater. I San Francisco får vi oppleve bylivet og en suppe med ulike kulturer og livsstiler. Der besøker vi blant annet Golden Gate broa, Chinatown, Alcatraz og the Mission. I tillegg er vi innom Route 66 og flere koselige småsteder. Vi kan selvfølgelig ikke glemme et av de store høydepunktene fra turen: Universal Studios i Los Angeles! 

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den lengste turen er 9.1 mil lang, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter under denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjella, Børgefjell eller Forra nasjonalpark, med ulike hytter til disposisjon.

Baltikum

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Opplev Baltikum turen er en tur som går av stabelen i november og som tar oss med på buss- og fergereise til Riga eller Tallin via Stockholm og ferge. Vel fremme blir det felles opplevelser som konserter og læring om østeuropeisk kultur. En av dagene er linjespesifikk, og vi opplever da alt fra Shotokan til tradisjonelt håndverk, elvefiske og trening på østeuropeisk vis. Vi busser rundt i Baltikum og får med oss overgangen fra kommunisme til kapitalisme, hvor landene meget raskt går fra gammeldagse østeuropeiske byer til moderne metropol. Tallin og Riga vokser raskere og moderniseres raskere enn noen andre byer i Europa – men her kan man fremdeles finne krysningen mellom Øst og Vest og Kommunisme og Kapitalisme. En herlig kontrast for alle dere som senere skal til USA, eller Asia.Turen er lagt opp slik at vi får med oss den store lysfestivalen, og Latvias nasjonaldag. Dette er noe anderledes enn 17 mai her hjemme. 

Blåtur

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Gene Edgerton

Lærer

Gene Edgerton kommer fra USA og var selv elev ved Skogn folkehøgskole i 1989/90. Han har tatt en solid utdannelse i USA som styrker skolen både faglig og sosialt.I tillegg har Gene utstrakt kulturforståelse og erfaring fra mange kulturer rundt omkring i verden. Han har besøkt over 35 ulike land og jobbet omkring 10 år i bl.a. Sør-Korea, Oman, Ukraina, Tyskland og Afghanistan.

Epost: gene.edgerton@skognfhs.no

Jørgen Botero Mardal

Lærer friluftsliv

Jørgen kommer fra Sømna på Helgelandskysten og har arbeidet på Skogn folkehøgskole siden høsten 2016. Fra tidligere har han arbeidet på folkhøgskole på Sørlandet i 2 år  og vært foreleser og timelærer på Nord Universitet innenfor idrett, kroppsøving og friluftsliv. Jørgen er glad i å være ute både sommer og vinter, enten det er på sykkelsetet, i klatreveggen, med ski på beina eller i en kano.

 

Epost: Jbm@skognfhs.no

 • Skolestart: lørdag 22. august 2020
 • Felles bli-kjent-tur en uke etter skolestart
 • Skofoade
 • Gjørmedag
 • Høstferie
 • Studieturer
 • Elevkvelder 
 • Juleverksted først i desember
 • Juleavslutning med julebord og alt som hører til
 • Juleferie
 • Elevstyrt uke
 • Skofo-cup
 • Familiehelg med tema
 • Vinterferie
 • Felles tur til Åre
 • Brasilløp med innsamling til barnehjemmet AbraC i Brasil
 • Studieturer 
 • Påskeferie
 • Blåtur
 • Siste skoledag 

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, et på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til knivmaking til kunst, jeger- og båtførerprøve.
Skolen kan tilby ca 30 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Bildefilosofi

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i hovedsak, men kan også være noe utendørs.

Fluebinding

Alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Kurs i enhånds, og tohånds fluekasting. Skolen er også her sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk".

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Miniatyrskyting

15 meter innendørs skyting med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program.

Musikk og scene

Revy/Drama

Et valgfag der du får prøve å opptre, arrangere og sette opp en forestilling for de andre elevene. Det blir mye morsomt og kreativt samarbeid med de andre elevene.

Samspill

Scrapbook

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spinning

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet.

Strikking

Surfcasting

Kast opptil 200 meter med skolens surfcast utstyr. Surfcasting er fiske fra land, gjerne i kombinasjon med agn. Vannvittig spennende i en av verdens mest artsrike fjorder.

Tegning/maling

Tekstil

Våtkort kano/kajakk

Praktisk og teoretisk læring fram til våtkort for kajakk/kano. Hvis du ønsker å ta prøven er det et eksamensgebyr.

Volleyball

Volleyball er et valgfag med fokus på utvikling og spill. Man har enkle øvelser for å forbedre sin teknikk og man har en del spillsekvenser slik at man ser helheten i spillet.

Yoga

 • Velkommen til et opplevelsesrikt år midt i hjertet av Trøndelag.
 • Her kommer du garantert til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer.
 • Dette skjer sammen med andre som blir dine venner for livet. 
 • Vi regner med at skoleåret 20/21 går som normalt, da våre studieturer går etter jul neste år.

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 128 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Linjegenser
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Baltikum
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: Studietur til USA
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 500,-
(12 850,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Filmutstyr
 • Pc/mac
 • Redigeringsprogram
 • Skøyter
 • Telt og lavvo
 • Kano
 • Kayakk
 • klatreutstyr
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fra folkehøgskole til VM

Amalie Anker Johansson kom til Skogn folkehøgskole som nybegynner i kickboksing. Nå, tre år senere, er hun klar for sitt første VM.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

USA Travelstudy

Ålesund Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs8 t/ukeKristen

Foto - New York

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Band Vokal Studio (USA)

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

StreamTeam

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Nordiska Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Vokal Kor Solosang - New York B

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Klær Design Redesign - New York B

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Security - Vekter: USA

Fredly Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Håndball

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Artistutvikling (USA)

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Security - Politi og Fengsel: USA

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Push & Pull USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Trening, Kropp og Kosthold: L.A. USA

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fitness Florida

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Security - Brann og Redning: USA

Fredly Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Fitness, Styrke, GX: L.A. USA

Fredly Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen