Til hovedinnhold
Ledig plass

Få en bedre forståelse av USA! Lær om tankesett/levemåte av en amerikansk lærer. Det blir roadtrip med vestkysten som utgangspunkt. Få kunnskap i enkelt friluftsliv med kano, klatring, bållaging osv

USA har alltid hatt stor betydning for alt som skjer i resten av verden på godt og vondt. Derfor er det interessant og viktig å forstå dette fascinerende landet.

Med varierte timer lærer du gjennom teori og praksis. Vi bruker film, diskusjon og gruppearbeid som læringsmetoder. Noen tema kan være: Den amerikanske mentaliteten, holidays, presidentvalget, politikk, Superbowl, historie, shopping, dating, bil, mat, religion, skole og helse osv.

Vi ser på forskjeller og likheter mellom norsk og amerikansk kultur og vi ser samtidig på andre innflytelsesrike kulturer rundt om i verden. Fra gresskarskjæring til å sparke en amerikanskfotball prøver vi å skape «the American dream». 

"And we won`t forget the chocolate chip cookies, fried chicken and rice crispy treats."

Friluftsliv:
I friluftslivsdelen får man oppleve ulike aktiviteter både på land og til vanns:

Film: 

Linjen passer for alle som er interesert i å lære mer om USA. Linjen passer også for deg som ønsker å lære hvordan man kan bedrive enkelt friluftsliv, som nybegynnere eller med erfaring.

Dette vil du lære

 • Amerikansk kultur
 • Amerikansk mat, politikk, religion, skolesystemet, rasisme og fordommer
 • Amerikanske høytider som Halloween, Thanksgiving og Valentine's Day
 • Opplæring i enkelt friluftsliv
 • Hvordan kle seg for å være på tur
 • Pakking av sekk
 • Sikringskurs i klatring
 • Grunnleggende innføring i kano,kajakk,og ski.
 • Kart og kompass
 • Og mye mer!
 • Bli bedre kjent med deg selv :)

Våre forventninger til deg

Vi håper at du er villig til å prøve nye ting, er villig til å lære og diskutere ulike tema og at du gir av deg selv.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 3 uker

 

NB!

Mange lurer på om det blir studietur pga av Covid-19. Vi følger anbefalinger og råd fra FHI fortløpende. Skulle destinasjonen som vi hadde tenkt å reise til være uaktuell må vi tenke sikkerhet.

-Da blir vi sammen med klassen enige om et godt reisealternativ slik at vi kan skape magiske øyeblikk og minner sammen en annen plass i verden!

 

Mye av grunnlaget for det vi jobber med resten av året, legger vi på en utrolig studietur til USA. Her får du møte det virkelige USA. Her får du oppleve det utsvevende og overfladiske livet i Hollywood og Las Vegas. Du får oppleve mangfoldige naturen som Canyon De Chelly og Redwood Forest Park med 100 meter høye trær. Du har mulighet til å dra på fottur til bunnen av Grand Canyon og besøker et meteorkrater. I San Francisco får vi oppleve bylivet og en suppe med ulike kulturer og livsstiler. Der besøker vi blant annet Golden Gate broa, Chinatown, Alcatraz og the Mission. I tillegg er vi innom Route 66 og flere koselige småsteder. Vi kan selvfølgelig ikke glemme et av de store høydepunktene fra turen: Universal Studios i Los Angeles! 

-Lengde på studietur kan være avhengig av valutakurs og flybillettpriser-

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den lengste turen er 9.1 mil lang, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter under denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjella, Børgefjell eller Forra nasjonalpark, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Gene Edgerton

Lærer på USA film og friluftsliv

Gene Edgerton kommer fra USA og var selv elev ved Skogn folkehøgskole i 1989/90. Han har tatt en solid utdannelse i USA som styrker skolen både faglig og sosialt. I tillegg har Gene utstrakt kulturforståelse og erfaring fra mange kulturer rundt omkring i verden. Han har besøkt over 55 ulike land og jobbet omkring 10 år i bl.a. Sør-Korea, Oman, Ukraina, Tyskland og Afghanistan.

Epost: gene.edgerton@skognfhs.no

Jørgen Botero Mardal

Lærer friluftsliv

Jørgen kommer fra Sømna på Helgelandskysten og har arbeidet på Skogn folkehøgskole siden høsten 2016. Fra tidligere har han arbeidet på folkehøgskole på Sørlandet i 2 år  og vært foreleser og timelærer på Nord Universitet innenfor idrett, kroppsøving og friluftsliv. Jørgen er glad i å være ute både sommer og vinter, enten det er på sykkelsetet, i klatreveggen, med ski på beina eller i en kano.

 

Epost: Jbm@skognfhs.no

 • Skolestart: lørdag 21. august 2021
 • Felles bli-kjent-tur en uke etter skolestart
 • Skofoade
 • Gjørmedag
 • Høstferie
 • Studieturer
 • Elevkvelder 
 • Juleuke først i desember
 • Juleavslutning med julebord og alt som hører til
 • Juleferie
 • Elevstyrt uke
 • Skofo-cup
 • Familiehelg med tema
 • Vinterferie
 • Felles tur til Åre
 • Brasilløp med innsamling til barnehjemmet AbraC i Brasil
 • Studieturer 
 • Påskeferie
 • Blåtur
 • Siste skoledag 

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, et på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til knivmaking til kunst, jeger- og båtførerprøve.
Skolen kan tilby ca 30 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser selvfølgelig det man lager sammen.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

Musikk og scene

Her får du utfolde deg sammen med andre på scenen - vi setter opp og øver inn noe som vi kan vise frem for resten av skolen. Det er mulig for alle å være med på dette. Det blir mye latter og moro.

Revy/Drama

Et valgfag der du får prøve å opptre, arrangere og sette opp en forestilling for de andre elevene. Det blir mye morsomt og kreativt samarbeid med de andre elevene.

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Superhero

Artige og dype aktiviteter og samtaler rundt hva det betyr å bli en ekte superhelt fra innsiden. Temaer vi fokusere på er hvordan en kan leve et lykkelig liv.

Surfcasting

Kast opptil 200 meter med skolens surfcast utstyr. Surfcasting er fiske fra land, gjerne i kombinasjon med agn. Vannvittig spennende i en av verdens mest artsrike fjorder.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Våtkort kano/kajakk

Vil du oppleve sjøen på nært hold? Dette er praktisk og teoretisk læring fram til "våtkort" for kajakk/kano. Hvis du ønsker å ta "våtkort-prøven" er det et eksamensgebyr som du dekker selv.

Volleyball

Volleyball er et valgfag med fokus på utvikling og spill. Man har enkle øvelser for å forbedre sin teknikk og man har en del spillsekvenser slik at man ser helheten i spillet.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år midt i hjertet av Trøndelag.

Her kommer du garantert til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer.

Dette skjer sammen med andre som blir dine venner for livet. 

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 128 820,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Linjegenser
 • Felles alpintur til Sverige
 • Brattkortkurs
 • Felles blikjenttur (4-6 dager)
 • Avslutningstur
 • Alle valgfag
 • Internett
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: Studietur til USA
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 820,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 820,-
(12 882,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Filmutstyr
 • PC/Mac
 • Redigeringsprogram
 • Skøyter
 • Telt og lavvo
 • Kano
 • Kajakk
 • klatreutstyr
 • Standup-brett
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fra folkehøgskole til VM

Amalie Anker Johansson kom til Skogn folkehøgskole som nybegynner i kickboksing. Nå, tre år senere, er hun klar for sitt første VM.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Artistutvikling

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Trening, Kropp og Kosthold

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Innovasjon, sosiale medier og markedsføring

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Rytmisk musikk og låtskriving

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Levende produksjon - musikal

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Foto Villmark - Island/USA

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Nordiska Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Gruppeinstruktør, Kropp og Kosthold

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Security - Vekter

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Push & Pull USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Band Vokal Studio

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Security - Politi og Fengsel

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fitness Florida

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Håndball

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Expression

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Foto

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen