Til hovedinnhold

Journeys for Justice: Palestina / Sør-Afrika

Søk på linja

Synes du verden er urettferdig og ønsker å gjøre noe med det? Er du nysgjerrig og vil lære om rasisme og årsaker til fattigdom og konflikt? Ønsker du å oppleve Palestina, Israel og Sør-Afrika?

Da er Journeys for Justicelinja for deg!


Vi reiser til Sør-Afrika og Israel-Palestina, og jobber med formidling, beslutningspåvirkning og aktivisme. Verden er vårt klasserom!

Du lærer om:

Du lærer gjennom øvelser og rollespill, spennende menneskemøter og inspirerende foredrag, gjennom å samtale, diskutere og reflektere. Prosjektarbeid og utflukter er viktige ingredienser.


Veien er kort til organisasjoner i Oslo som jobber med saker vi er opptatt av, slik som KFUK-KFUM Global, Changemaker, Amnesty, Antirasisistisk senter, Utøya, Holocaustsenteret, Nobels fredssenter m. fl. Vi oppsøker moské, synagoge og kirkelige aktører.


Vi blir med på debatter, foredrag og demonstrasjoner, går på teater og nyter godt av det Oslos rike kultur- og samfunnsliv har å tilby. 

Du får:

Gjennom samarbeid med ulike organisasjoner får du utforme og gjennomføre kampanjer som sprer kunnskap, skaper holdninger, endrer handlinger og påvirker beslutninger for en mer rettferdig verden.  

Linja engasjerer deg også gjennom spennende opplevelser på studietur. I Palestina og Sør-Afrika får du møte ungdom som vokser opp under helt andre forhold enn deg selv og høre hva de drømmer om. Hjemme i Norge deler du dine opplevelser og mobiliserer medelever og andre til å stå opp mot uretten unge sør-afrikanere og palestinere opplever.  

Linja passer for deg som er samfunnsengasjert eller ønsker å bli det. For deg som er nysgjerrig på hvorfor verden er urettferdig, og vil engasjere deg, og andre, for en mer rettferdig verden.

Dette vil du lære

 • menneskerettigheter og demokrati
 • globalisering og urettferdig fordeling
 • klima, miljø og bærekraftig utvikling
 • rasisme og utenforskap
 • krig og konfliktløsning 
 • rettighetsbasert utviklingsarbeid
 • formidling
 • kampanjearbeid
 • beslutningspåvirkning
 • solidaritet i praksis

Våre forventninger til deg

 • Du er nysgjerrig på å lære mer om verden, andre og deg selv
 • Du blir med på begge studieturer 
 • Du vil engasjere deg for en rettferdig verden, og ønsker å få med deg flere
 • Du er innstilt på å utfrodre deg selv
 • Du vil gi av deg selv for å være med å skape et helt spsielt år

Palestina og Israel

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Med Journeys for Justice til Palestina og Israel får du lære om konflikten i Midtøsten og hvordan Israels okkupasjon av Palestina påvirker unge palestinere og deres hverdag. Vi møter israelere og palestinere med ulike syn på hva som skal til for å få fred. 

Dette er en tur med tett program. Vi har base like utenfor Bethlehem, og derfra drar vi på utflukt til Jerusalem, Ramallah, Hebron og andre destinasjoner på Vestbredden. Vi besøker hellige steder som Fødselskirken, Klagemuren og Al Aqsa-moskeen. Vi møter studenter og flyktninger, bønder og beduiner, YMCA og YWCA-ungdom og forskjellige organisasjoner som gir deg innblikk i politiske, sosiale, kulturelle og religiøse forhold.

Gjennom Oliventrekampanjen og vårt samarbeid med YMCA og YWCA i Joint Advocacy Initiativefår du plukke oliven eller plante oliventrær for å bedre palestinernes livsvilkår. Slik bidrar du i kampen for en rettferdig fred.

Hjemme i Norge deler du dine opplevelser og engasjerer dine medelever og andre til å være med å stå opp mot uretten som unge palestinere opplever.

Rønningen vurderer alltid sikkerhetssituasjonen i området, og følger UDs reiseråd. Dersom situasjonen i Midtøsten ikke tillater reiser til Palestina og Israel i løpet av skoleåret, vurderes alternative studieturmål.

Sør-Afrika

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Med Journeys for Justice får du oppleve vakre, men kontrastfylte, Sør-Afrika fra Johannesburg i nord til Cape Town i sør. Studieturen går over 2-2,5 uker og byr på mange opplevelser i et tett program.

Vi utforsker hvorfor Sør-Afrika er det landet i verden med størst forskjell mellom fattig og rik, enda apartheid formelt sett ble avskaffet for snart tretti år siden. Du får bo i townships og i privilegerte områder, på landsbygda og i storbyer. Vi møter et mangfold av mennesker fra ulike folkegrupper, sosiale lag og livssituasjoner, og lærer om sosiale, kulturelle, politiske og historiske sider ved Sør-Afrika.  

I Soweto får du et innblikk i den lange kampen mot apartheid, vi drar på sykkelsafari og vi utforsker områdene som gjorde Sør-Afrika rikt på gull, før vi drar på safari i en nasjonalpark inn mot grensen til Botswana.

I Cape Town besøker vi Robben Island og du får se fengselscellen til Nelson Mandela. Du får oppleve den fantastiske utsikten fra Table Mountain og bade i bølgene i Camps Bay.

Vi samarbeider med Sør-Afrika YMCA, noe som gir deg en unik mulighet til å komme tett på sør-afrikanske ungdommer og forstå hvilke utfordringer de står i. Du får innsikt i hvordan YMCA setter dem i stand til å ta ansvar og bidra til forandring i egne liv og i samfunnet.

Hjemme i Norge deler du dine opplevelser og engasjerer dine medelever og andre til å være med å stå opp mot uretten som unge sørafrikanere opplever, blant annet gjennom å mobilisere for Rønningens Globalløp.

OSLOVE

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

På Rønningen utforsker vi Oslo gjennom hele skoleåret, både på linje og som felles aktiviteter. I felleskap bruker vi gjerne kulturtilbudet i Oslo når det er arrangementer som Oslo Kulturnatt og Elvelangs, men vi drar også ofte på museer, teater eller landskamp på Ullevål. Oslo har masse å by på både faglig og kulturelt!

Men du kan også velge OSLOVE - studietur i egen by som en av våre studieturer.  Her fordyper vi oss enda mer i hva Oslo som storby har å by på.

Dette er et gratis tilbud som alle kan velge som et alternativ til de andre studieturene

Vi bor hjemme på Rønningen, og utforsker ulike sider av byen vår herfra - fra øst til vest, i sentrum og ved fjorden. Vi møter den historiske byen slik den viser seg på ulike steder i byen. Oslo er den grønneste byen i Norge, og dette møter vi på flere arenaer. Og ikke minst er Oslo en by med ulikheter, både fra øst til vest, og på tvers av kulturelle og befolkningsmessige preferanser. Vi opplever enda mer av det Oslo har å by på, både kunst og kultur, flerkultur i Oslo, ulike severdigheter og opplevelser. Et dypdykk i Oslo.

Fellestur i Nordmarka

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Rønningen har vi også flere fellesturer i løpet av året. Da drar vi på tur, alle elever og lærere sammen!

I oppstarten av skoleåret, pakker vi med oss sovepose og turutstyr, spenner på sekken og legger i vei inn i Nordmarka. Vi er nærmeste nabo til marka rundt Oslo, og ingen annen storby kan skilte med et like attraktiv turtilbud som det Oslo har rundt hele byen. Vi bruker Nordmarkskappelet som base på turen vår inn i Nordmarka. 

 

Fellestur til Skarslia og Rødungstøl

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I januar drar vi alle sammen til fjells. Vi overtar et høyfjellshotell øverst i Hallingdalen, og blir der noen dager.  Har kan vi gå turer på ski eller til fots, eller vi kan ake og bruke alpinbakkene på Skarslia Ski og Akesenter. Og ikke minst har vi det veldig trivelig på tur. 

Man kan kjøpe heiskort i bakken og også leie utstyr hos Skarslia Ski og Akesenter om man har behov for det.

Avslutningstur til Strandheim - Oslofjorden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Siste helg av skoleåret drar vi ut langs Oslofjorden, til Strandheim leirsted på Nærsnes i Asker. Her kan vi bade, spille fotball og volleyball, eller bare henge sammen på de store uteområdene ved fjorden. 


 

Kristin Glad

Lærer Globalt engasjement

Kristin har syklet fra Nordkapp til Cape Town for å bevise at det er mulig å lukke gapet mellom Nord og Sør. Hun har bodd et år på Madagaskar og tre i Tanzania, hvor hun laget en dokumentar om hvordan multinasjonale selskaper utnytter landets gullressurser uten hensyn til menneskerettigheter. 49-åringen jobbet tidligere med kommunikasjon i KFUK-KFUM, som lærer i ungdomsskolen og NRK-journalist.  

Epost: glad@ronningen.fhs.no
Telefon: 97066678

Rønningen har et utrolig spennende og bredt valgfagstilbud! Her er valgfagene vi tilbyr våre elever for skoleåret 2023-2024:

1. AKTIVITETSVALGFAG:

Dans: Jazz og moderne dans

Lære grunnleggende elementer innenfor jazzteknikk og grunnleggende gulvarbeid innenfor moderne. Lære en koreografi som blander sammen elementer fra jazzdans og moderne dans.

Basketball

Lære grunnleggende regler og teknikk i basketball gjennom ulike øvelser. Vi vil gjennomføre øvelser alene, i par og sammen som lag.

Cardio gruppetime

Her får vi opp smilepulsen ved å gjøre spennende trinnkombinasjoner til energisk musikk.

Dans: HipHop & Street

Lære seg koreografi innenfor hiphop og urbane stilarter. Vi lærer, øver og fremfører.

Flex - Avspenning

Øke kroppens bevegelsesevne gjennom å trene styrke, fleksibilitet og balanse med øvelser inspirert av yoga, pilates, uttøying og avspenning.

Fotball

Øktene vil i stor grad være spill-preget, mange, korte kamper med høy intensitet. Etter kampene vil lagene få litt tid til å reflektere rundt målene vi jobber med, både som individ og lag.

Gitar

Lære seg grunnleggende akkorder, rytmer og spilleteknikker. Øve seg på å høre når man skal skifte akkord. Enkel trinnanalyse og akkordoppbygging.

Helårsbading

Pushe seg selv til å gjennomføre en aktivitet der du må ut av komfortsona. Støtte andre og selv be om støtte til å gjennomføre.

Myk morgenyoga

Få en rolig aktiviserende start på dagen som myker opp og lar deg ta tempen på dagen din

Piano

Bli kjent med pianoet og lære seg skalaer og akkordoppbygging. Lære seg grunnleggende spilleteknikk, å spille akkorder og trene på ulike kompfigurer.

Rønningen Hitkor

Musikk er for alle, og i Rønningen Hitkor får man ta del i et musikalsk fellesskap, med mål om å skape sangglede i et trygt og inspirerende miljø med nye og gamle rønnere.

Samtalegruppe

Delta i et trygt og åpent rom for samtale. Sette ord på erfaringer og holdninger man har med seg i et trygt rom sammen med andre.

Styrketrening

Komme i bedre form, med utgangspunkt i egne forutsetninger og målsetninger. Innarbeide treningsrutiner, forebygge skader og psykisk helse.

Vokal

Oppleve musikkglede og mestring ved å synge, både sammen med andre og som solist.

Volleyball

Volleyball skal være en sosial møteplass hvor det er plass til alle uavhengig av nivå og sportslig bakgrunn. 

2. VERDIVALGFAG:

Bra nok?

Bærekraft i praksis

De store spørsmålene

Er det mulig å tro?

Hverdagspsykologi

Innføring i filosofi

Kommunikasjon og konflikthåndtering

Skaperkraft og kreativitet

Ukas nyheter

Veien til voksenlivet

3. VALGFAG FORDYPNING

Barista

Bootcamp

Danselaboratoriet

Film & Filosofi

Foto

Grafisk design

Grønne gaver

Instrumentintro

Kajakk

Keramikk

Lyd- og lysteknikk

Matlaging

Min musikk

Padeltennis

Personlig økonomi

Rytmisk korledelse

Sying

Turdøgn

4. ELEVSTYRTE VALGFAG

Fra kr 165 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Reise og ulykkesforsikring (NB! Kun for medlemmer av Folketrygden i Norge)
 • Reisekort i Oslo
 • Felles skoleturer
 • Årbok
 • Skolegenser og noe utstyr
 • Studietur: Fellestur i Nordmarka
 • Studietur: Fellestur til Skarslia og Rødungstøl
 • Studietur: Avslutningstur til Strandheim - Oslofjorden
 • Studietur: Palestina og Israel
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Sør-Afrika
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 165 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 165 500,-
(16 550,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Vi har erfaring med å tilrettelegge for deg med funksjonsnedsettelse eller sykdom. Som for eksempel rullestolbrukere, hørselshemmede, mage-/tarmsykdommer, lettere psykisk utviklingshemming, og elever innenfor autismespekteret. Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. For mer informasjon se her. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anine Jing Aspholt Monsen

Temaet 22. juli var veldig interessant, og det var sterkt å besøke Utøya. Jeg har blitt bevisst på at disse høyreekstreme tankene eksisterer fortsatt og utfordret til å tenke hva jeg kan gjøre for å hindre at noe slikt skjer igjen.

Anine Jing Aspholt Monsen
Jakob Solevåg

Året har vært mitt beste hittil! Et høydepunkt var å jobbe frem en kampanje for å bedre forholdene for arbeiderne i tekstilindustrien. Det gjorde at jeg fikk lære mer og fikk utløp for et engasjement jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle ta i bruk.

Jakob Solevåg
Joakim Caspar Meen

Palestinaturen ga et innblikk jeg ikke hadde fått som turist på egen hånd. Det var spesielt å plante oliventrær på Vestbredden. Jeg forstod hvor viktig oliventrærne er for mange palestinere og kjente på mestringa da klassen greide å plante 150 trær.

Fra bloggen

Nå kan du nominere din skole til bærekraftprisen

For tredje år på rad skal folkehøgskolenes bærekraftpris deles ut. Les mer om hvordan du nominerer din skole her.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Reise & Bistand

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Fokus Balkan

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Work Tanzania

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

BRO Afrika - Kenya

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

ACT: Active Change Travel

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen