Til hovedinnhold
Ledig plass

Kom bak turistfasaden og opplev det ekte Guatemala. Lær spansk, lev i samfunnet og lær solidaritetsarbeid i praksis.

Innholdet på linja er bygget opp rundt studiereisen til Guatemala. Studiereisen varer i 8 uker. Før reisen forbereder vi oss godt. 

Spansk språk, kulturforståelse og feltarbeidsteknikker trenes opp. 

8 uker på studiereise

Vi reiser på studietur i 8 uker for å gå i dybden og undersøke hvordan ting henger sammen. Du får se med egne øyne hvordan fordeling av ressurser, sosial ulikhet, kampen for urfolks rettigheter og internasjonal solidaritet påvirker vanlige menneskers hverdag.

Poenget er å oppleve og lære om kultur og folk. Du kommer tett innpå mennesker, deltar i deres dagligliv og kjenner utfordringene de står overfor på kroppen. På den måten får du venner, og ekte solidaritet oppstår.

Etter reisen bearbeider dere opplevelsene og formidler kunnskapen videre.

Sund folkehøgskole har arrangert studieturer til Guatemala i over 20 år. Vi kjenner landet svært godt, og har gode kontakter. Vi holder oss unna Guatemala City, og lar alltid hensyn til trygghet og sikkerhet veie tyngst. 

Sund folkehøgskole følger Utenriksdepartementes reiseråd. 

Les mer om linjen på vår hjemmeside. 

Er du interessert i forskjellene mellom fattig og rik i verden, og ønsker å forstå mer av hvorfor det er slik? Vil du føle forskjellene mellom fattig og rik på kroppen? Da er dette linjen for deg!

Dette vil du lære

 • Kunnskap om Latinamerika
  • utviklingshistorie 
  • kultur og historie til maya-indianere
  • poltikk og samfunn
 • Språk
  • Spansk språkskole
  • Snakke spansk i hverdagen på studietur
 • Internasjonal solidaritet
  • Hvorfor er det så stor forskjell mellom fattige og rike i verden?
  • Hva kan vi gjøre for at verden skal bli et bedre sted å bo for alle?
  • Hvordan kan vi bli mer solidariske?
 • Gjør en forskjell
  • Informasjonsarbeid
  • Engasjement

Våre forventninger til deg

Dette er en linje som passer for deg som er nysgjerrig på Latinamerika, ønsker å finne ut mer om verden og er opptatt av hvordan vi kan skape en mer solidarisk verden.

Vi forventer at elevene engasjerer seg i arbeidet på linja, både på skolen og under studiereisen. Dette er et år som vil være utviklende både for deg og dine medelever. 

Du trenger:

 • interesse
 • engasjement
 • tilstedeværelse

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Solidaritet Nord-Sør har en åtte uker lang studietur til Guatemala. På studieturen opplever du landet på en måte som verken turister eller backpackere får muligheten til. Vi har gode kontakter i landet og hjelper deg til å bli kjent med menneskene som bor der.

Språkskole

Flyet lander i hovedstaden, Guatemala City. Derfra reiser vi med en gang med buss videre til Antigua, en nydelig liten fjellby som står på Unesco verdensarvliste. Derfra går turen videre til Quetzaltenango. Her lærer vi spansk på språkskole i to uker, hvor vi har hver vår lærer og bor i vertsfamilier. På denne måten blir vi godt kjent både med vanlige familier i Guatemala, og spanskopplæringa blir mer intensiv.

Feltarbeid

Etter språkkurset har vi tre uker med feltarbeid. Før studieturen har vi i små grupper satt oss inn i ulike temaer og problemstillinger, som vi gjennom deltakende observasjon, intervjuer og andre metoder prøver å få svar på under feltarbeidet. Underveis får gruppene veiledning og oppfølging. Etterpå møtes alle og forteller om sine opplevelser.

Eget opplegg

I løpet av studiereisen har vi også en uke med eget opplegg der elever i grupper får selv bestemme hva de vil gjøre: Eksempelvis besøke mayaruinene i Tikal, snorkle ved korallrev utenfor Belize, bli kjent med garifuna-kulturen på den karibiske kysten, dra på jungelekspedisjon i Mexico, ta en ekstra uke på språkskole eller ”backpacke” rundt i Guatemala eller nabolandene.

 

Fellesturer i Norge

Vi har to fellesturer på skolen. Da reiser vi i Norge og blir bedre kjent med det fantastiske landet vi bor i, og ikke minst blir vi bedre kjent med hverandre. 

 

Bli-kjent-tur til fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en Bli-Kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, og ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen. 

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

bildetekst

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter to netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og nyter å være sammen i havgapet. 

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Vidar Pedersen

Lærer

Vidar Pedersen har bred utenlandserfaring med mange, lange opphold i blant annet Guatemala bak seg. Han har et sterkt sosialt engasjement, er levende opptatt av folk, spiller gitar og brenner for Latin-Amerika. Vidar er ikke så glad i å vise bildet sitt på nettet, men akkurat dette bildet går helt fint!

Vidar er flink til å synge og til å spille gitar

Epost: vidar.pedersen@sundfhs.no
Telefon: 901 83 153

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene på kort varsel.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker  med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.10 - 13.10
 • Juleferie 19.12 - 6.1
 • Vinterferie for de fleste 17.02 - 23.02
 • Påskeferie 4.04 - 14.04
 • Skoleslutt før 17. mai 2020
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 3 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge tre valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka.
Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker og varierer derfor litt fra år til år, og vi kan ikke love at akkurat de samme valgfagene kommer hvert år.

Aksjonsforskning

I samarbeid med Framtiden i Våre Hender, driver Sund et prosjekt der elevene undersøker hvordan vi driver skolen. Hvor mye reiser vi? Hva spiser vi? Hvor mye kaster vi av mat? Hvordan endre dette?

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID FOR ENGASJEMENT!

Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljøspørsmål

og kunst og kultur. 

Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. 

 

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Fra kr 119 900,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur til fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Guatemala i 8 uker
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 900,-
(11 990,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Benedicte Steinbakk, Solidaritet Nord-Sør

Kommunikasjon handler ikke bare om å pugge grammatikk i et nytt språk, men om å forstå hverandre. Det er å prøve, feile, lære. Sammen. Jeg reiser ikke bare for å se, men for å være med. Lille meg vil ta plass i en stor verden. Det fikk jeg med Sund.

Benedicte Steinbakk, Solidaritet Nord-Sør, elev 2016-2017
Marianne Blütecher Dysthe

Jeg lærte mye om meg selv, fikk utvidet min horisont og min kunnskap. Jeg har fått mye mer erfaring og selvtillit, noe som vil hjelpe meg videre i min utdannelse, og senere i arbeidslivet.

Marianne Blütecher Dysthe, elev 2011-2012
Inga Myrene Nørstebø

Hva var det beste med studieturen? ? Det var all kjærligheten jeg opplevde. Hvor enn jeg var ble jeg tatt imot med åpne armer og store smil. Det kommer jeg aldri til å glemme.

Fra bloggen

Mindre alene med TV-aksjonen

I år heter TV-aksjonen Mindre alene sammen. Det er et språk som folkehøgskoleelever kjenner. Her kan vi – og vil vi – bidra.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Regnskog Amazonas

Sund folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Social Justice Kenya

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global fattigdomsbekjemper - Nepal og Sri Lanka

Kristiansand Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global Village

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global solidaritet - India

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeKristen

Face North Indigenous Youth

Folkehøgskolen Nord-Norge
Kontakt skolen
Helårskurs21 t/ukeKristen

Sør Amerika - Bistand Reise Oppdrag A

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Bistand/Action

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen