Til hovedinnhold

Kom bak turistfasaden og opplev det ekte Guatemala. Lær spansk, lev i samfunnet og lær solidaritetsarbeid i praksis. 6-ukers studietur fylt med opplevelser som skaper engasjement og handling.

 

6 uker på studiereise

Vi reiser på studietur i 6 uker for å gå i dybden og undersøke hvordan ting henger sammen.

Du får se med egne øyne hvordan fordeling av ressurser, sosial ulikhet, kampen for urfolks rettigheter og internasjonal solidaritet påvirker vanlige menneskers hverdag.

Poenget er å oppleve og lære om kultur og folk. Du kommer tett innpå mennesker, deltar i deres dagligliv og kjenner utfordringene de står overfor på kroppen. På den måten får du venner, og ekte solidaritet oppstår.

Etter reisen bearbeider dere opplevelsene og formidler kunnskapen videre.

Sund folkehøgskole har arrangert studieturer til Guatemala i over 20 år. Vi kjenner landet svært godt, og har gode kontakter. Vi holder oss unna Guatemala City, og lar alltid hensyn til trygghet og sikkerhet veie tyngst. 

Sund folkehøgskole følger Utenriksdepartementes reiseråd. 

Les mer om linjen på vår hjemmeside. 

Er du interessert i forskjellene mellom fattig og rik i verden, og ønsker å forstå mer av hvorfor det er slik? Vil du føle forskjellene mellom fattig og rik på kroppen? Da er dette linjen for deg!

Dette vil du lære

 • Kunnskap om Latin-Amerika
  • utviklingshistorie 
  • kultur og historie til maya-indianere
  • poltikk og samfunn
 • Språk
  • Spansk språkskole
  • Snakke spansk i hverdagen på studietur
 • Internasjonal solidaritet
  • Hvorfor er det så stor forskjell mellom fattige og rike i verden?
  • Hva kan vi gjøre for at verden skal bli et bedre sted å bo for alle?
  • Hvordan kan vi bli mer solidariske?
 • Gjør en forskjell
  • Informasjonsarbeid
  • Engasjement

Våre forventninger til deg

Dette er en linje som passer for deg som er nysgjerrig på Latinamerika, ønsker å finne ut mer om verden og er opptatt av hvordan vi kan skape en mer solidarisk verden.

Vi forventer at elevene engasjerer seg i arbeidet på linja, både på skolen og under studiereisen. Dette er et år som vil være utviklende både for deg og dine medelever. 

Du trenger:

 • interesse
 • engasjement
 • tilstedeværelse

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Solidaritet Nord-Sør har en seks uker lang studietur til Guatemala. På studieturen opplever du landet på en måte som verken turister eller backpackere får muligheten til. Vi har gode kontakter i landet og hjelper deg til å bli kjent med menneskene som bor der.

Språkskole

Flyet lander i hovedstaden, Guatemala City. Derfra reiser vi med en gang med buss videre til Antigua, en nydelig liten fjellby som står på Unesco verdensarvliste. Derfra går turen videre til Quetzaltenango. Her lærer vi spansk på språkskole i to uker, hvor vi har hver vår lærer og bor i vertsfamilier. På denne måten blir vi godt kjent både med vanlige familier i Guatemala, og spanskopplæringa blir mer intensiv.

Feltarbeid

Etter språkkurset har vi en lang periode med feltarbeid. Før studieturen har vi i små grupper satt oss inn i ulike temaer og problemstillinger, som vi gjennom deltakende observasjon, intervjuer og andre metoder prøver å få svar på under feltarbeidet. Underveis får gruppene veiledning og oppfølging. Etterpå møtes alle og forteller om sine opplevelser.

Eget opplegg

I løpet av studiereisen har vi også en uke med eget opplegg der elever i grupper får selv bestemme hva de vil gjøre: Eksempelvis besøke mayaruinene i Tikal, snorkle ved korallrev utenfor Belize, bli kjent med garifuna-kulturen på den karibiske kysten, dra på jungelekspedisjon i Mexico, ta en ekstra uke på språkskole eller ”backpacke” rundt i Guatemala eller nabolandene.

 

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2024-2025 (kan endres)

 • Skolestart lørdag 31. august
 • Høstferie 4.- 14. oktober
 • Juleferie fra 20. desember - 7. januar
 • Vinterferie 28.februar - 10. mars
 • Påskeferie 11. april - 22. april 
 • Skoleslutt 16. mai 2025
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag. Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mello

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Keramikk

Pris: 500,-

Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?

Velkommen til folkehøgskolen med TID TIL ENGASJEMENT

Engasjement for å: 

Prøve å gjøre verden til et bedre sted, og å bli til noe mer enn du har vært før.

Øke din kompetanse og dine ferdigheter, og finne din vei i livet du har foran deg.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 140 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Guatemala i 6 uker
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 140 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 140 000,-
(14 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Denne linja kan passe for alle, uansett funksjonsnedsettelser. Ta kontakt med skolen i god tid dersom du lurer på noe. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eduardo Jara Soto, Solidaritet Nord-Sør

Det som er bra med Solidaritet Nord-Sør er at man får man oppleve en reise som gir sterke inntrykk. Man får se en annen virkelighet som er helt annerledes enn den vi er vant til i Norge og man kan få venner for livet.

Eduardo Jara Soto, Solidaritet Nord-Sør
Julia Holtsmark, Solidaritet Nord-Sør

Sund gir deg ordentlige, gode venner som du vet du har resten av livet. Du får også servert verdens nydeligste mat hver eneste dag! Sund er opptatt av å belyse elevene om hva som skjer i verden, noe som gjør at du føler du lærer nytt hele tiden!

Julia Holtsmark, Solidaritet Nord-Sør
Inga Myrene Nørstebø, Solidaritet Nord-Sør

Det beste med studiereisen var all kjærligheten jeg opplevde. Hvor enn jeg var ble jeg tatt imot med åpne armer og store smil. Det kommer jeg aldri til å glemme.

Fra bloggen

– Et viktig brytningsår

– Livet handler ikke om å bli først mulig ferdig med studier, eller om å bli verdensmester før du er 35. Hva skal du da ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Work Tanzania

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Reise & Bistand

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fokus Balkan

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Journeys for Justice: Palestina / Sør-Afrika

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
Helårskurs30 t/ukeKristen

Disippel / Global

Helgeland Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen