Til hovedinnhold

Sykepleie & Helse - Gambia & Senegal

Søk på linja

Lurer du på om sykepleie eller andre helserelaterte studier er noe for deg, men trenger et år for å finne mer ut av og få et innblikk i hva helseyrket innebærer? Da er denne linjen perfekt for deg!

Dette er linja for deg som ønsker mer kunnskap innenfor helse- og sykepleierfaget, men som vil ha et innholdsrikt og forberedende pauseår før du setter i gang med eventuelle studier.

Her får du innblikk i hvordan det er å være sykepleier ute i felt, samt hva som kreves av deg både faglig og menneskelig.

Vi skal sammen utforske studiemuligheter, reise på bedriftsbesøk, snakke med leger og sykepleiere i nettverket vårt i inn- og utland, øve på praktiske ferdigheter ved Høgskolen på Vestlandet sin øvelsesavdeling, ta førstehjelpskurs, samt lære mer om den magiske kroppen vår gjennom enkel anatomi, fysiologi og sykdomslære.

Har du behov for å gjøre noe med karakterene dine? Da kan du velge «Ta opp fag» som valgfag på fredager. Vi har også andre spennende valgfag, både innendørs og ute i den fantastiske naturen her på Vestlandet.

NB! På Bømlo fhs velger du to linjer! En A-linje og en B-linje! Se linjeoversikt

Linja passer for alle, men spesielt godt for deg som vil studere videre innen sykepleie, medisin, fysioterapi, ergoterapi, vernepleie, jordmorfaget og paramedisin/Paramedic.

Dette vil du lære

 • Undervisning i anatomi, fysiologi m.m.
 • Innføring i aktuelle studiesteder både nasjonalt og internasjonalt
 • Relevante kurs
 • Innføring i frivillig arbeid nasjonalt og internasjonalt
 • Kunnskap om globale utfordringer
 • Hjelp til å ta opp fag (valgfag på fredager)

Våre forventninger til deg

At du:

 • er engasjert
 • er nysgjerrig
 • er lærelysten
 • kan jobbe både i gruppe og selvstendig
 • stiller opp

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

I høstsemesteret reiser vi på 3-4 ukers linjetur til Gambia i Vest-Afrika. Der blir vi bedre kjent med det afrikanske helsevesenet og kulturen – både på godt og vondt. Vi skal møte mennesker i ulike livsfaser og med ulike helseutfordringer, og oppleve hvordan leger og sykepleiere jobber i felten.

Vi starter reisen med noen dager ved kysten for å bli kjent med klimaet, kulturforskjellene og for å ordne praktiske ting. Deretter skal vi besøke ulike institusjoner og organisasjoner der tema er forskning, psykisk helse og beskyttelse av barn. Vi vil også jobbe som frivillige ved en helseklinikk, både på helsestasjon og fødeklinikk.

Vi skal også utforske innlandet, og helseutfordringene der. Vi skal besøke ulike landsbyer og oppleve forskjellene fra by til land. Vi skal blant annet ha fokus på jente-/kvinnehelse, og hvilke endringer som har skjedd de siste årene. Vi skal besøke sykehus, skoler og prate med studenter. Underveis kommer du til å oppleve noen av de globale utfordringene på nært hold, og vi setter av god tid til bearbeiding og refleksjon i etterkant av våre besøk på de ulike institusjonene.

Videre drar vi «upriver» og opplever de eksotiske og kulturelle sidene av Gambia. Vi skal blant annet på elvesafari, med mulighet for å se alt fra flodhester, krokodiller til apekatter. Kanskje du vil prøve deg som kajakkpadler på elva? Eller gå fotturer og være med på fugletitting? Tid til å nyte Afrikas nydelige sandstrender, solnedganger og magiske atmosfære blir det selvsagt også.

Bømlo-rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Tre dager

Første skoleuka blir vi mer kjent med Bømlo. Den ene dagen besøker vi Moster Amfi, som er et kultur- og opplevingssenter på historisk grunn. Vi tar turen videre til kommunesenteret Svortland, og får med oss svømmehallen, HSD-senteret, Bømlo Storsenter og Bømlo Kulturhus.

På dag to av Bømlo rundt kjører vi nordover til Brandasund til Skjeret Landhandel. Der kan du også ta en kikk innom den gamle butikken, der tiden har stått stille siden 50-tallet. Er været bra blir det rib-tur til Slåtterøy fyr med omvising der. Det blir tur til Brandasundsåta og besøk i den andre gamle butikken i Brandasund. Men vi venter er det også tid til å fiske litt fra kaia.

På slutten av skoleåret reiser vi til Espevær, et nydelig lite øysamfunn ute i havet sør-vest av Bømlo. Her blir vi kjent med gammel kystkultur når vi besøker Hummerparken og det gamle Baadehuset. Vi tar turen til den berømte Ufo-ringen, som også er omtalt på Visitt Norway.

Tilbake på skolen etter turen til Brandasund og Espevær venter det et buffetbord masse god mat. I tillegg til grillmat, byr vi selvfølgelig på havets delikatesser som krabbe, reker, blåskjell og Salmalaks.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka går vi turen til spektakulære Preikestolen.

Dette er Norges meste populære fjelltur og mer enn 300.000 går turen hvert år. Det er her den dramatiske avslutningsscenen til Mission Impossible: Fallout ble spilt inn.

Turen er godt tilrettelagt fjelltur av moderat vanskelighetsgrad. Turen innebærer ca 500 høydemeter stigning, er ca 8 km og vi bruker ca 4 timer til sammen.

På turen velger man tempo selv, tar nødvendige pauser underveis og samles på toppen og tar bilder før vi går ned igjen.

Guro Kristi Holmberg

Lærer Sykepleie & Helse og Frivillig innsats

Jeg er utdannet sykepleier og har jobbet lenge i kommunehelsetjenesten.

Jeg har tre barn og bor på gården Førland på Stord, der vi driver med kjøttproduksjon av sau og Bakehuset på Førland.

Jeg liker godt friluftsliv, dyr, strikking, frivillig arbeid, dyrking, hage, baking, eller en god samtale med folk jeg er glad i.

Epost: guro.holmberg@bomlo.fhs.no

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det fellesfag
 • Tirsdag er det linjefag med linje 1 og onsdag linjefag med linje 2 hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsløp
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år avhengig av ressurser og lærerstab.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:

 • Båtførerprøven
 • Sikringskurs for klatrevegg (i valgfag)
 • Fridykkersertifikat
 • Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Handy

Vil du lære å ta vare på ting og fikse det som blir ødelagt? Du vil lære å beherske redskap fra motorsag til hammer og spiker, og bli rustet til å håndtere hverdagens materialistiske utfordringer.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Vi øver sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Vi vil prøve oss på ulike sjangere og ulike instrumenter.

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Trygt og nært, vilt og eksotisk. Lokalt og globalt. Glede og alvor. Sterke inntrykk og ren kos: På Bømlo folkehøgskule får du en unik mulighet til å omfavne mangfoldet i deg selv og verden rundt, her velger du to linjer i ett og samme uforglemmelige skoleår!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 152 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Bømlo-rundt
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 3-4 uker i Gambia & Senegal
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 5 000,-
Minimumspris for linja 152 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 152 000,-
(15 200,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Hvit helsekittel og helsebukse (for eksempel fra Healthworkers.no), innesko til å ha på i øvelsesavdelingen ved HVL.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hanne Fosnes

Året på folkehøgskole ga meg en trygghet som har hatt stor betydning for studiene mine, men også for hvem jeg er som sykepleier. Det er noe veldig fint ved å kunne være seg selv fullt ut og bli heiet frem for den man er, og der er Bømlo veldig gode!

Fra bloggen

Helene (19) gikk på folkehøgskole for å teste ut drømmeyrket

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Helene sitter igjen med etter sitt år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fiske & havbruk

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Master barista & moctails

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Flylinja / pilot, seilfly, motorfly

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Tømrer

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arbeidslivsfag

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

REIS Studieklar

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Robust

Evje Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Saueklipp

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Blålys 112 / politi, redning, beredskap

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen

ReSTART / 21-27 år

Stavern folkehøyskole
Helårskurs10 t/ukeKristen

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Stipendiatlinje35 t/ukeKristen