Til hovedinnhold
Ledig plass

Handlekraft er linja der du lærer hvordan akkurat du kan være med å endre verden. Du prøver ut ulike måter å påvirke på og du får øvd deg på å la din stemme bli hørt.

Det haster. Tiden er inne for å engasjere seg for global rettferdighet og en bærekraftig verden. Men hvor skal du begynne? Handlekraft handler om å øve på å gjøre det du kan for en mer rettferdig, solidarisk og bærekraftig verden. For å bli mer handlekraftige gjør vi blant annet dette: 

Du er samfunnsengasjert, og vil lære mer om verden. Du vil gjøre en forskjell og lære om ulike måter å gjøre det på. Du er opptatt av bærekraft og global rettferdighet.

Dette vil du lære

På Handlekraft lærer du om og tar i bruk konkrete handlingsalternativer og metoder for påvirkning. Du lærer om alle de små og store tingene vi kan gjøre som enkeltmennesker, grupper og samfunn for å leve mer bærekraftig og hvordan vi kan påvirke politikere og andre til å ta nødvendige grep for en mer rettferdig, solidarisk og bærekraftig verden.  

Våre forventninger til deg

 • At du ønsker å engasjere deg for en bedre verden
 • At du deltar aktivt
 • Tar initiativ og ansvar
 • Bidrar til et positivt og læringsfremmende linjemiljø 

Studietur: Ghana

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

 

I januar/februar drar vi til Ghana i ca. 14 dager. Vi velger vår ene flytur med omhu, og mener at en tur til Ghana for å forsterke engasjement og handlekraft for en bedre verden kan forsvares!  Dette er en splitter ny studietur, der dere har muligheten til å komme med innspill.

Turen til Ghana blir en reise i de store bærekraftsdilemmaene.

Det er en reise som setter fokus på linkene mellom norsk forbruk, bærekraft og fattigdomsreduksjon i Ghana. Ghana og hovedstaden Accra byr på muligheten til å oppleve mange av de store dilemmaene på veien mot en mer bærekraftig framtid. Hvordan skal flere mennesker komme seg ut av fattigdom, uten at vi ødelegger naturen og miljøet mer enn jorda kan tåle? Kan vi spise sjokolade med god samvittighet når vi vet at barnearbeid er et stort problem i kakaoproduksjonen i Ghana?  Og hva skal vi gjøre med det enorme berget av el-avfall fra Norge og Europa som ender opp på søppelfyllingene i Accra?  Og er det egentlig ok at norske investorer er pådrivere i oljeutvinning i Ghana? 

Spørsmålene er mange og svarene sammensatte. Vi lover dere en reise som tar tak i de store internasjonale dilemmaene, og samtidig gir dere mulighet til å overnatte i landsbyer, møte ildsjeler, ta dere en dukkert i havet, få oppleve Vest-Afrikansk regnskog, vakre strender og besøke gamle slavefort.

Studietur: Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca. 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

En reise for større forståelse av Europeisk flyktningpolitikk og klima-og miljøutfordringer. 

Vi drar med tog gjennom Europa til Hellas. Vi stopper  flere steder på veien, og har blant annet et litt lengre stopp i Bosnia-Hercegovina (Sarajevo). Fremme i Hellas møter vi mennesker og organisasjoner som jobber med flyktningtematikk og klima-og miljø. Dette er en ny studietur høsten 2022. 

Uverdige forhold
Mange av flyktningene som kom sjøveien til Europa fra og med 2015 er strandet  i Hellas fordi europeiske land er uenige i både fordeling av flyktningene og flyktningpolitikk. Derfor har Hellas endt opp med et stort antall flyktninger som lever under svært vanskelige forhold i overfylte leire.

Samle inntrykk
Det vil være en reise hvor vi samler historier, bilder, videomateriale og kunnskap som vi skal bruke til å spre budskapet når vi kommer tilbake til Norge. Vi vil ikke kunne jobbe på innsiden av flyktningleirene i Hellas fordi de har en nedre aldersgrense for frivillige, og krav til å kunne jobbe i felt et minimum antall uker. Vi møter derfor menneskene utenfor leirene. 

Bevissthet og kunnskap
Det er et stort behov for å skape mer bevissthet og kunnskap blant folk flest om situasjonen for de som tvinges på flukt,  og de som rammes av svakhetene og uenighetene i internasjonal og europeiske flyktningpolitikk hver dag. 

Miljøvennlig
Vi tar klimaendringene på alvor, og har kun en flyreise(tur/retur) per linje per år. Med tog blir selve reisen en viktig del av turen, og "slow traveling". 

Studietur: Hoddevika surf og besøk hos Nordic Ocean Watch

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Etter påske avslutter vi med en fantastisk tur til Stadtlandet for å se på det imponerende arbeidet som Nordic Ocean Watch har fått til der med strandrydding og oppsamling av havsøppel i "Tavahaløa". Dette er en tur vi gjør sammen med multisportlinja på skolen og bærekraft valgfag. Dere får også muligheten til å ta et nybegynnerkurs i surfing der. 

Studietur: Hvaler med strandrydding

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Vi er opptatt av å vise handlekraft fra lokalt til internasjonalt nivå. Vi starter ganske lokalt med en tur til norges første marine nasjonalpark: Ytre Hvaler Nasjonalpark. Der vil vi rydde marint søppel i skjærgården i et område som er både spesielt utsatt for søppelopphoping, og spesielt sårbart med tanke på artsmangfold og behov for bevaring.

I tillegg til det faglige innholdet er dette en tur for å bli kjent. Vi leier en egen hytte, lager vår egen mat og koser oss der på kveldstid. 

Karine Risnes

Lærer Handlekraft

Det beste ved å jobbe på skolen er den store faglig friheten og muligheten til å engasjere andre og bli inspirert av ungt engasjement.
Karine er pådriver i skolens Miljøfyrtårnarbeid. Faglig bakgrunn: Master i samfunnsgeografi fra universitetet i Oslo, spesialisert innenfor miljø og utviklingsgeografi. Studert spansk og idrett grunnfag, og har en tolkeutdannelse spansk/norsk.

Epost: kariner@viken.no
Telefon: 32179911

Uken er variert med linjefag fire dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfagene er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld når det ikke er frihelg.

En vanlig dag:
0745    Frokost
0830    Morgensamling
0900    1. økt
1130    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Onsdag starter vi kl 1000 og lørdag kl 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom året 2021-2022: 

 • 22. august - Skolestart
 • Uke 40 - Høstferie
 • Uke 41 - Høstfest 
 • Uke 43/44 - Studieturer
 • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers ferie
 • Uke 4/5 - Studieturer
 • Uke 9 - Vinterferie
 • Uke15 - Påskeferie
 • Uke 19 - Vårfest 
 • 13.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Du kan velge mellom 29 valgfag - de aller fleste går ukentlig, men noen er samlet over fire dager på våren. Du kan velge maks åtte fag (16 t/u) fordi mange fag ligger parallelt. Du kan også velge å ikke ha noen. I januar må du velge et av prosjektvalgfagene som går over fire dager.

Alpine dager

Forlengs og baklengs, på én og to - vi leker oss til bedre balanse og skiferdighet i bakke og park. Alle får instruksjon på sitt nivå. Faget går over fire dager på våren.

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball er fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Bli en youtuber

Underholdningsverden går fremover og Youtube har kommet for å bli. Har du noe du ønsker å formidle? Kanskje en morsom vlog? Da er dette kanalen for deg!

Dans

Har du aldri danset før, sier du? Prøv da vel! Sammen med de andre som velger dans, lager du en liten forestilling som skal vises for de andre elevene. Dans går over fire dager på våren.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Foto

Et praktisk fag hvor du lærer ulike teknikker for retusjering og manipulering ved hjelp av Photoshop. Du får også tips og veiledning i å lage gode bildekomposisjoner. Vi avslutter med utstilling.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Geriljabrodering

Når nok er nok, og du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all dritten som tidsvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og tråd være forløsende.

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Hest

Her vil du lære mye om ridning og stell av hester. Elevene deles inn i grupper avhengig av erfaring. Det blir noe teori,samt mye praksis i stall og på bane. Faget varer i fire dager om våren.

Konseptkunst

På fire dager skal du lære noen om hva konseptkunst er, hva som skal til for å skape et kusntverk som sier noe DU synes er viktig at folk vet noe om. Faget går over fire dager om våren.

Kortfilm

I løpet av noen innholdsrike, hektiske og ikke minst morsomme dager skal du sammen med resten av ditt filmcrew lage en kortfilm i en valgfri sjanger. Blir det komedie, drama, skrekk og gru?

Kropp er topp

Altfor mange sliter med dårlig selvbilde. Vi jobber med komplimentsring, går turer, snakker og deler. Vi prøver å fjerne tabuer rundt det å ha en naturlig kropp. Fokus på kroppspositivisme. Du er bra!

Lag din egen bok

I dette faget lærer du den eldgamle kunsten å binde bøker. Det er ikke så vanskelig som man tror. Du kan lage enkle permer, eller lage en helt personlig bok. Faget går over fire dager om våren.

Ludo/Terningkast 6

Ludo betyr "Jeg leker". Det er utrolig gøy å bare leke! Gamle og nye leker: "haien kommer", "rødt lys" og "body snatchers". Er du klar for brettspill? Brettspillbiblioteket vårt har mye å by på!

Musikklytting

Dette er valgfaget for deg som vet at du liker å lytte til musikk. Og for deg som lurer på hvorfor noen liker klassisk musikk. Eller jazz. Eller den musikken som er verken eller, eller både og.

Musikkverksted

Spiller du et instrument, synger du eller har du en låtskriver i magen? Vil du jobbe med samspill, improvisasjon og låtskriving? Da er dette valgfaget for deg!

Redesign

Vi går på skattejakt i den lokale bruktbutikken, på loppemarked eller i eget klessskap. Ved hjelp av saks og symaskin skaper vi nye kreasjoner.

Selvforsvar og Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu er en kampsport uten slag og spark. Med sitt fokus på bakkekamp, grep og låser er dette grenen dersom du står overfor større og sterkere motstandere. Selvforsvar, trening og moro

Sjakk

Ble du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Skitur

Bli med på skiturer i Nordmarka i Norges kanskje flotteste løyper. Her kan du (gjen)oppleve gleden av å gå på ski! Vi går ikke langt og ikke fort, og det er høy faktor av kakao og appelsin.

Strikking og hekling

Bli hekta på hekling - eller la strikkebølgen slå over deg. Alle kan lære å hekle og strikke. Hva med å lage alle julegavene selv? Gjett om familie og venner blir imponert!

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Yoga

Et herlig valgfag du vil få masse igjen for! Dette valgfaget gir energi og overskudd, samt at du utvikler muskelstyrke, fleksibilitet og utholdenhet. Et mål er å skape balanse, både fysisk og mentalt.

Synes du også det blir for mye prat, om bærekraft, opplevelser, komfortsonen, lev drømmen...? Velkommen til skolen der du GJØR noe! Et trygt og inkluderende felleskap, aktivitet fra morgen til kveld, et dedikert personale og verdens beste medelever. Det er så mye mer på Ringerike folkehøgskole - mer enn tusen ord!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 139 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
 • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
 • ID-kort
 • Skolebilde
 • Alle turer
 • Alle valgfag
 • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
 • Studietur: Ghana
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Hoddevika surf og besøk hos Nordic Ocean Watch
 • Studietur: Hvaler med strandrydding
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 139 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 139 500,-
(13 950,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Vaksiner på studietur Ghana
 • Visum på studietur Ghana
 • Vaksiner på studietur Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt
 • Visum på studietur Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene må alle elevene reise bort fra skolen. Normalt er det avreise mellom kl 1200 og 1500 den dagen ferien starter, og man kan komme tilbake til skolen dagen før den starter opp igjen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har et arbeidsrom med IMacs med Final Cut, iMovie, og Adobe Creative Cloud som vi kan booke til linja. Der kan vi redigere film, bilder, lage digitale kampanjer osv..

Dette utstyret må du stille med selv

Husk at ustyr ikke må være nytt, det meste kan man få tak i brukt på finn.no eller lignende plattformer. 

 

Utstyr som er kjekt å ha, men ikke obligatorisk. 

 • Kamera (hvis man ønsker annet enn et mobilkamera til studieturer)
 • En bærbar Pc/Mac til innhenting av informasjon og annen linjejobbing.

 

Dette må du skaffe deg 

 • En tursekk til togturen gjennom Europa (også lurt med lakenpose eller tynn sovepose)
 • Et par gode joggesko/tursko og gummistøvler. 
 • Regntøy og vindtett turtøy.
 • hodelykt/lommelykt

 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Ønsker at flere på min alder skal ha lyst til å sy

Åshild (21) er den yngste deltageren i årets sesong av Symesterskapet på NRK. Selv har hun lært seg det meste om å sy egne klær ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Globalt engasjement

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Fokus Latin-Amerika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Praktisk solidaritet

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt