Til hovedinnhold

Et år som proff musiker - på folkehøgskolemåte! Vil du spille masse sammen og oppleve studio, turnéliv og konsertproduksjon? Vi har praktisk teori, låtskriving og aktiv studietur til København!

Året på Utøvende Musikk er sjansen til å dedikere deg til musikk et helt år. Er dette skrittet før du kaster deg ut i et profesjonelt musikkliv? Vil du ha muligheten til å sette dine musikalske drømmer og ferdigheter ut i live?

"Proff musiker - på en folkehøgskolemåte” 

Fasiliteter: 

Hovedscenen på Ringerike Folkehøgskole:

UM sitt klasserom:

For øvrig:

Hos oss er tur/alt inkludert i pris!

Deg som har erfaring med ditt instrument/sang. Deg som møter opp og deltar. Deg som er engasjert og glad i musikk. Deg som tør å utfordre deg selv. Deg som er motivert til å skape et trygt klassemiljø

Våre forventninger til deg

 • Mye av jobbingen foregår praktisk i grupper med nær oppfølging fra våre linjelærere. Det betyr egenøving på nytt repertoar. På den måten får vi mest ut av samspillstiden og kan løfte musikken til et nytt nivå!

 

 • Vi regner med at du er positiv til å prøve forskjellig musikk og kan ta ansvar for øvelser eller være et støttende bandmedlem

 

 • Vi regner med at du vil gi masse for å ha et fantastisk år sammen!

København - Utøvende Musikk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi drar på studietur til København på våren! En europeisk metropol med eksploderende musikkliv, fantastiske konserter, spennende workshop og ulidelig god mat.

Fokuset blir på:

 • Konserter og festival
 • Workshop med folk/world-musikere  
 • Eksklusivt besøk til øvelse med DR Bigband
 • Open Mic Night i Nørrebro
 • Låtskrivings-workshop
 • Byvandring og sightseeing
 • Fellesspising, fellesskap og kos

Alt dette og mer i en av Europas koseligste byer!

Konserter og jammer

Band og utøvere i verdensklasse besøker jevnlig denne kulturstorbyen. Festivalen Vinterjazz blir et naturlig samlingspunkt. Der kommer det internasjonale artister med fantastiske live-opplevelser.  En stemning som bare må oppleves!

Vi besøker Songwriter´s Playground på den legendariske Blågårds Apotek. Tør du hive deg på scenen når det blir Open Mic?

På besøk til Danmarks radio kan vi bli eneste publikum under en øvelse med DR Bigband, et av Europas aller beste storband!

Workshop

Gjennom våre kontakter i byen, får vi oppleve en aktiv workshop med svært dyktige folk/world-musikere som er nominert til flere priser gjennom det forrykende live-showet deres. Sang, samspill, kommunikasjon, dynamikk og formidling.

Byvandring

Denne byen må oppleves på gateplan! Vi vandrer oss gjennom gater, bakgater, mathaller, musikkbutikker, vintage, vinyl, cafeer og de godt bevarte hemmelighetene. En slik tur bygger fellesskap på en helt unik måte.

Studiotur til fjells - Utøvende Musikk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Dette er en skikkelig studio- og inspirasjonstur der målet er å skrive låter, improvisere og ikke minst spille inn det vi gjør; langt borte fra kjaset og maset i hverdagen. Hvis Bon Iver og ABBA dro på hytta for å finne inspirasjon og spille inn låter, skal vi også klare det!

Her jobber vi og koser oss med innspillinger, jammer, fokusgrupper for låtskriving, tekstskrivekurs, øvelser osv. til ørene og hodene våre ikke klarer mer. Da er det tid for brettspill, turer, gode samtaler, kakao og s'mores.

Fokuset blir på:

 • Studioteknikk
 • Låtskriving
 • Logic
 • Mik-plassering og mik-teknikk
 • Arrangering
 • Studio-session tips & triks
 • Lage mat
 • Brettspill og kos
 • Snop, s´mores, kakao og gode samtaler

Mobilt Studio

Vi reiser opp med fullt utstyrt studio, og blir bedre kjent med DAW-programmet Logic ved å bruke det i praksis. Vi jobber med mik-plassering på akustiske instrumenter, tips og triks for gode innspillinger, produsent-rollen, følelse og innlevelse i opptak, arrangement og musikalsk presisjon. Det er ikke bare lett å få et godt "take", men her får vi sjansen til å prøve i trygge omgivelser.

Kos og fellesskap

Når alle er samlet på ei hytte, blir vi fort kjent og får mye tid sammen. Vi lager maten sammen, hører på musikk, arrangerer konkurranser, spiller spill, spiser snop og prater inn i de sene nattetimer. Om været er med oss, tar vi en liten felles gåtur og nyter utsikten fra vakre Ringkolltoppen!

Knut Kleiven

Avdelingsleder, valgfagene egentrening, musikklytting, lyd/teknisk

Universitetet i Oslo, Norges idrettshøgskole, Hamar og Elverum lærerhøgskole. Har jobbet i psykiatrien.  «Det beste ved å jobbe her er at vi har varierte arbeidsoppgaver, gode kolleger, og våkne og bevisste ungdommer i utvikling.»

Epost: knutkl@bfk.no
Telefon: 91386025
Instagram: @multisport_ringerikefhs

Eirik Kiil Saga

Lærer Utøvende Musikk

Eirik er keyboardist for Karpe og har vært med å skrive store hiter som PAF.no, SAS PUSSY, Hvite menn som pusher 50, Gunerius, Spis din syvende sans, Lett å være rebell… og mange fler. Han rekker også å være kapellmester i Beat for Beat og har spilt i The Voice og med artister som Sondre Justad, Fay Wildhagen osv.Eirik har musikkutdannelse fra LIPA og har en lang karriere i musikkbransjen bak seg.

Epost: eiriks@bfk.no
Telefon: 48123132
Instagram: @musikal_ringerikefhs
Instagram: @musikklinja

Kjetil Hallre

Lærer Utøvende Musikk og Musikal

Han som lærer opp nye folkehøgskolelærere. 

Kjetil er kursholder for Folkehøgskoleforbundet, sitter i Styret og skriver fast om pedagogikk i bladet "Folkehøgskole".

Kjetil har vært utøvende musiker i Liverpool, London og Madrid. Som trommis, sanger og låtskriver har han mange utgivelser og nominasjoner bak seg.

3-årig utøvende bachelor fra LIPA, Folkehøgskolepedagogikk og FHS-lederutdanning fra USN.

Epost: kjetilha@bfk.no
Telefon: 48405910
Instagram: @musikklinja
Instagram: @musikal_ringerikefhs

Uken er variert med linjefag alle dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfag er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld. I tillegg kommer mange aktiviteter som vi og dere tilbyr.

En vanlig dag:

0815   Frokost
0900   Morgensamling
0930   1. økt
1130    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Lørdager starter vi 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom inneværende skoleår (2023-24): 

 • 27. august - Skolestart
 • Uke 40 - Høstferie
 • Uke 41 - Høstfest 
 • Uke 43/44 - Studieturer
 • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers ferie
 • Uke 4/5 - Studieturer
 • Uke 9 - Vinterferie
 • Uke15 - Påskeferie
 • Uke 19 - Vårfest 
 • 13.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Du kan velge mellom 29 valgfag - de aller fleste går ukentlig, men noen er samlet over fire dager på våren. Du kan velge maks åtte fag (16 t/u) fordi mange fag ligger parallelt. Du kan også velge å ikke ha noen. I januar må du velge et av prosjektvalgfagene som går over fire dager.

Alpine dager

Forlengs og baklengs, på én og to - vi leker oss til bedre balanse og skiferdighet i bakke og park. Alle får instruksjon på sitt nivå. Faget går over fire dager på våren.

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball er fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Bli en youtuber

Underholdningsverden går fremover og Youtube har kommet for å bli. Har du noe du ønsker å formidle? Kanskje en morsom vlog? Da er dette kanalen for deg!

Dans

Har du aldri danset før, sier du? Prøv da vel! Sammen med de andre som velger dans, lager du en liten forestilling som skal vises for de andre elevene. Dans går over fire dager på våren.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Foto

Et praktisk fag hvor du lærer ulike teknikker for retusjering og manipulering ved hjelp av Photoshop. Du får også tips og veiledning i å lage gode bildekomposisjoner. Vi avslutter med utstilling.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Geriljabrodering

Når nok er nok, og du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all dritten som tidsvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og tråd være forløsende.

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Konseptkunst

På fire dager skal du lære noen om hva konseptkunst er, hva som skal til for å skape et kusntverk som sier noe DU synes er viktig at folk vet noe om. Faget går over fire dager om våren.

Kortfilm

Kamera, manus, parykker, redigering og karakterer. På 4 dager skal du lage kortfilm! Har du en ide til en film eller en sjanger du vil teste ut? Dette blir gøy, utfordrende og ikke minst hyggelig.

Kropp er topp

Altfor mange sliter med dårlig selvbilde. Vi jobber med komplimentsring, går turer, snakker og deler. Vi prøver å fjerne tabuer rundt det å ha en naturlig kropp. Fokus på kroppspositivisme. Du er bra!

Lag din egen bok

I dette faget lærer du den eldgamle kunsten å binde bøker. Det er ikke så vanskelig som man tror. Du kan lage enkle permer, eller lage en helt personlig bok. Faget går over fire dager om våren.

Ludo/Terningkast 6

Ludo betyr "Jeg leker". Det er utrolig gøy å bare leke! Gamle og nye leker: "haien kommer", "rødt lys" og "body snatchers". Er du klar for brettspill? Brettspillbiblioteket vårt har mye å by på!

Musikklytting

Dette er valgfaget for deg som vet at du liker å lytte til musikk. Og for deg som lurer på hvorfor noen liker klassisk musikk. Eller jazz. Eller den musikken som er verken eller, eller både og.

Musikkverksted

Spiller du et instrument, synger du eller har du en låtskriver i magen? Vil du jobbe med samspill, improvisasjon og låtskriving? Da er dette valgfaget for deg!

Redesign

Vi går på skattejakt i den lokale bruktbutikken, på loppemarked eller i eget klessskap. Ved hjelp av saks og symaskin skaper vi nye kreasjoner.

Ridning

Her vil du lære mye om ridning og stell av hester. Elevene deles inn i grupper avhengig av erfaring. Det blir noe teori,samt mye praksis i stall og på bane. Faget varer i fire dager om våren.

Selvforsvar og Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu er en kampsport uten slag og spark. Med sitt fokus på bakkekamp, grep og låser er dette grenen dersom du står overfor større og sterkere motstandere. Selvforsvar, trening og moro

Sjakk

Ble du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Skitur

Bli med på skiturer i Nordmarka i Norges kanskje flotteste løyper. Her kan du (gjen)oppleve gleden av å gå på ski! Vi går ikke langt og ikke fort, og det er høy faktor av kakao og appelsin.

Strikking og hekling

Bli hekta på hekling - eller la strikkebølgen slå over deg. Alle kan lære å hekle og strikke. Hva med å lage alle julegavene selv? Gjett om familie og venner blir imponert!

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Yoga

Et herlig valgfag du vil få masse igjen for! Dette valgfaget gir energi og overskudd, samt at du utvikler muskelstyrke, fleksibilitet og utholdenhet. Et mål er å skape balanse, både fysisk og mentalt.

Fra kr 133 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
 • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
 • ID-kort
 • Skolebilde
 • Alle turer
 • Alle valgfag
 • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
 • Studietur: København - Utøvende Musikk
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Studiotur til fjells - Utøvende Musikk
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 133 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 133 000,-
(13 300,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret får du låne av skolen

Flere band- og øvingsrom, integrert studio med kontrollrom og to live-rom, Mac-lab med Logic/Final Cut, topp moderne lyd og lysutstyr, flere scener som blant annet inkluderer vår fantastiske Hovedscene. Vi har mye instrumenter, men ta gjerne med ditt eget utstyr og et par gode hodetelefoner til studiojobbing. 

Vi har god erfaring med å tilrettelegge for deg som har behov for tilpasninger, enten det gjelder funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer. Ta kontakt med oss i så kan vi tilpasse justeringer i samråd med deg.

Søk på linjaMer om skolen

Dette sier tidligere elever

Ada Bredholt

Jeg valgte UM på grunn av linjas hovedfokus på det praktiske ved musikkfaget. Vi har engasjerte lærere som former timene etter våre behov og ønsker, og det er et inkluderende miljø uansett hvilket musikalsk grunnlag du stiller med første skoledag!

Ada Bredholt
Anders Aurdahl Sundkøien

Friheten til å presse grensene og få utfolde meg musikalsk i det «landskapet» jeg selv ønsker er verdifullt. Kompetansen lærerne har er veldig relevant. De er alltid åpne for alle tanker vi kommer med, også er de hyggelige, kule og jordnære.

Anders Aurdahl Sundkøien
Andrine Amalie Svendsen

Ringerike folkehøgskole har det beste publikummet. På skolen gis det ros, tips, og en applaus du sjeldent får andre steder. Du får muligheten til å utrykke din kreative side, og rundt deg møter du stor positivitet fra gode venner.

Fra bloggen

Trym (20) har alltid hatt lyst til å gå på folkehøgskole

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Trym sitter igjen med etter sitt år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Musikk - Sang

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Country - musikkproduksjon og turné

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Utøvende musikk: Band OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Musikk og låtskriving

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Musikk Ski Snowboard Japan

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Artist - Europa og USA​

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Music Performance Production - Berlin

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs AFrilynt

Komposisjon/Låtskriving

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Hiphop -Rytmisk linje

Manger folkehøgskule
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Lyd & Musikkproduksjon

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Andreårselev - STIPP

Trøndertun folkehøgskole
HelårskursFrilynt