Til hovedinnhold
Ledig plass

Proff musiker-på folkehøgskolemåte! Spilletimer med musikk-eliten, turnéliv, studio, lydtek. og konsertprod. med toppmoderne utstyr. Vi har praktisk teori og låtskriving og studietur til København!

Året på Utøvende Musikk er sjansen til å dedikere deg til musikk et helt år. Kanskje blir det skrittet før du kaster deg ut i et profesjonelt musikkliv? Kanskje er det muligheten til å sette dine musikalske drømmer og ferdigheter ut i live?

"Proff musiker - på en folkehøgskolemåte” 

Fasiliteter: 

Hovedscenen på Ringerike Folkehøgskole:

UM sitt klasserom:

For øvrig:

Våre forventninger til deg

 • At du møter opp til timene
 • At du er engasjert og glad i musikk
 • At du er villig til å utfordre deg selv og prøve nye ting
 • At du er motivert for å skape et trygt og godt klassemiljø
 • At du deltar

Studietur: København - Utøvende Musikk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi drar på studietur til København på våren! En europeisk metropol med eksploderende musikkliv, fantastiske konserter, spennende kulturalternativer og ulidelig god mat. Denne turen er mulig fordi vi bevisst velger bort flyturer og heller velger bærekraft. Altså får vi det i pose og sekk: vi dundrer til med en fantastisk linjetur og skåner miljøet. Dette blir en inspirasjons- og utfordringstur der fokuset blir på:

 • Konserter
 • Inspirasjon og nye kulturinntrykk
 • Byvandring og sightseeing
 • Mathaller med digg mat og utsøkte delikatesser
 • Fellesskap og kos

Konserter og jammer

Band og utøvere i verdensklasse besøker jevnlig denne kultur-storbyen. Vi velger på øverste hylle av det som er tilgjengelig av kvalitetskonserter. Tidligere har vi reist på konserter med symfoniorkester, kanskje Europas beste storband, artister og lokale band.  København er kjent for sine yrende live-scener med jazzbuler, klubbscener og store arenaer.  En stemning som bare må oppleves!

Byvandring og sightseeing

Denne byen må oppleves på gateplan. En så tilgjengelig by med så flotte historier bare ber om å bli oppdaget. Vi vandrer oss gjennom gater, bakgater, mathaller, cafeer og de godt bevarte hemmelighetene og blir bedre kjent med både byen og hverandre. En slik tur bygger fellesskap på en helt unik måte.

Studietur: Studiotur til fjells - Utøvende Musikk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Dette er en skikkelig studio- og inspirasjonstur der målet er å skrive låter, improvisere og ikke minst spille inn det vi gjør; langt borte fra kjaset og maset i hverdagen. Hvis Bon Iver og ABBA dro på hytta for å finne inspirasjon og spille inn låter, skal vi også klare det. Her jobber vi og koser oss med innspillinger, jammer, fokusgrupper for låtskriving, tekstskrivekurs, øvelser osv til ørene og hodene våre ikke klarer mer. Da er det tid for brettspill, skiturer, gode samtaler, kakao og s'mores.

Eirik Kiil Saga

Lærer Utøvende Musikk og Musikal

Musikkutdannelse fra Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA).  Freelance keyboardist og musikklærer i mange år. Eirik er fast musiker for Karpe og har bl.a. spilt med Fay Wildhagen, Sondre Justad og på The Voice. «Det beste her er å ha fantastiske elever og kolleger. Og å jobbe i et flunkende nytt teaterbygg.  Det gir trygghet å jobbe på en skole med gode tradisjoner.»

Epost: eiriks@viken.no
Instagram: @musikal_ringerikefhs
Instagram: @musikklinja

Kjetil Hallre

Lærer Utøvende Musikk og Musikal

Musikkutdanning fra Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), mastergradskurs i pedagogisk ledelse, og PPU for folkehøgskolen. Trommeslager, låtskriver og sanger i London og Madrid.

Kjetils band var signert med Warner Publishing og han har mange utgivelser bak seg med bl.a. nominasjoner til spansk Goya, Berlin Music Video Awards og Victor Greenberg Jazz Award. Nå har han gitt ut soloalbum.

Epost: kjetilha@viken.no
Instagram: @musikklinja
Instagram: @musikal_ringerikefhs

Uken er variert med linjefag fire dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfagene er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld når det ikke er frihelg.

En vanlig dag:

0745    Frokost
0830    Morgensamling
0900    1. økt
1130    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Onsdag starter vi kl 1000 og lørdag kl 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom året 2021-2022: 

 • 22. august - Skolestart
 • Uke 40 - Høstferie
 • Uke 41 - Høstfest 
 • Uke 43/44 - Studieturer
 • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers ferie
 • Uke 4/5 - Studieturer
 • Uke 9 - Vinterferie
 • Uke15 - Påskeferie
 • Uke 19 - Vårfest 
 • 13.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Du kan velge mellom 29 valgfag - de aller fleste går ukentlig, men noen er samlet over fire dager på våren. Du kan velge maks åtte fag (16 t/u) fordi mange fag ligger parallelt. Du kan også velge å ikke ha noen. I januar må du velge et av prosjektvalgfagene som går over fire dager.

Alpine dager

Forlengs og baklengs, på én og to - vi leker oss til bedre balanse og skiferdighet i bakke og park. Alle får instruksjon på sitt nivå. Faget går over fire dager på våren.

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball er fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Bli en youtuber

Underholdningsverden går fremover og Youtube har kommet for å bli. Har du noe du ønsker å formidle? Kanskje en morsom vlog? Da er dette kanalen for deg!

Dans

Har du aldri danset før, sier du? Prøv da vel! Sammen med de andre som velger dans, lager du en liten forestilling som skal vises for de andre elevene. Dans går over fire dager på våren.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Foto

Et praktisk fag hvor du lærer ulike teknikker for retusjering og manipulering ved hjelp av Photoshop. Du får også tips og veiledning i å lage gode bildekomposisjoner. Vi avslutter med utstilling.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Geriljabrodering

Når nok er nok, og du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all dritten som tidsvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og tråd være forløsende.

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Konseptkunst

På fire dager skal du lære noen om hva konseptkunst er, hva som skal til for å skape et kusntverk som sier noe DU synes er viktig at folk vet noe om. Faget går over fire dager om våren.

Kortfilm

Kamera, manus, parykker, redigering og karakterer. På 4 dager skal du lage kortfilm! Har du en ide til en film eller en sjanger du vil teste ut? Dette blir gøy, utfordrende og ikke minst hyggelig.

Kropp er topp

Altfor mange sliter med dårlig selvbilde. Vi jobber med komplimentsring, går turer, snakker og deler. Vi prøver å fjerne tabuer rundt det å ha en naturlig kropp. Fokus på kroppspositivisme. Du er bra!

Lag din egen bok

I dette faget lærer du den eldgamle kunsten å binde bøker. Det er ikke så vanskelig som man tror. Du kan lage enkle permer, eller lage en helt personlig bok. Faget går over fire dager om våren.

Ludo/Terningkast 6

Ludo betyr "Jeg leker". Det er utrolig gøy å bare leke! Gamle og nye leker: "haien kommer", "rødt lys" og "body snatchers". Er du klar for brettspill? Brettspillbiblioteket vårt har mye å by på!

Musikklytting

Dette er valgfaget for deg som vet at du liker å lytte til musikk. Og for deg som lurer på hvorfor noen liker klassisk musikk. Eller jazz. Eller den musikken som er verken eller, eller både og.

Musikkverksted

Spiller du et instrument, synger du eller har du en låtskriver i magen? Vil du jobbe med samspill, improvisasjon og låtskriving? Da er dette valgfaget for deg!

Redesign

Vi går på skattejakt i den lokale bruktbutikken, på loppemarked eller i eget klessskap. Ved hjelp av saks og symaskin skaper vi nye kreasjoner.

Ridning

Her vil du lære mye om ridning og stell av hester. Elevene deles inn i grupper avhengig av erfaring. Det blir noe teori,samt mye praksis i stall og på bane. Faget varer i fire dager om våren.

Selvforsvar og Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu er en kampsport uten slag og spark. Med sitt fokus på bakkekamp, grep og låser er dette grenen dersom du står overfor større og sterkere motstandere. Selvforsvar, trening og moro

Sjakk

Ble du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Skitur

Bli med på skiturer i Nordmarka i Norges kanskje flotteste løyper. Her kan du (gjen)oppleve gleden av å gå på ski! Vi går ikke langt og ikke fort, og det er høy faktor av kakao og appelsin.

Strikking og hekling

Bli hekta på hekling - eller la strikkebølgen slå over deg. Alle kan lære å hekle og strikke. Hva med å lage alle julegavene selv? Gjett om familie og venner blir imponert!

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Yoga

Et herlig valgfag du vil få masse igjen for! Dette valgfaget gir energi og overskudd, samt at du utvikler muskelstyrke, fleksibilitet og utholdenhet. Et mål er å skape balanse, både fysisk og mentalt.

Bli en del av landets beste fellesskap! Vil du ha et år med nye opplevelser, venner for livet, engasjement og et aktivitetstilbud døgnet rundt? Her kan du være deg selv, fordype deg i fag uten karakterpress og gjøre ting for første gang. Her er det plass til alle.

Hos oss får du øyeblikk som varer. Livet ut.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 125 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
 • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
 • ID-kort
 • Skolebilde
 • Alle turer
 • Alle valgfag
 • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
 • Studietur: København - Utøvende Musikk
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Studiotur til fjells - Utøvende Musikk
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 125 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 125 500,-
(12 550,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Flere band- og øvingsrom, studio- og innspillingsrom, Mac-lab med Logic/Sibelius/Final Cut, topp moderne lyd og lysutstyr, flere scener som blant annet inkluderer vår fantastiske Hovedscene. Vi har mye instrumenter, men ta gjerne med ditt eget utstyr og et par gode hodetelefoner til studiojobbing. 

Vi har god erfaring med å tilrettelegge for deg som har behov for tilpasninger, enten det gjelder funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer. Ta kontakt med oss i så kan vi tilpasse justeringer i samråd med deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Andrine Amalie Svendsen

Ringerike folkehøgskole har det beste publikummet. På skolen gis det ros, tips, og en applaus du sjeldent får andre steder. Du får muligheten til å utrykke din kreative side, og rundt deg møter du stor positivitet fra gode venner.

Andrine Amalie Svendsen
Ada Bredholt

Jeg valgte UM på grunn av linjas hovedfokus på det praktiske ved musikkfaget. Vi har engasjerte lærere som former timene etter våre behov og ønsker, og det er et inkluderende miljø uansett hvilket musikalsk grunnlag du stiller med første skoledag!

Ada Bredholt
Anders Aurdahl Sundkøien

Friheten til å presse grensene og få utfolde meg musikalsk i det «landskapet» jeg selv ønsker er verdifullt. Kompetansen lærerne har er veldig relevant. De er alltid åpne for alle tanker vi kommer med, også er de hyggelige, kule og jordnære.

Fra bloggen

Folkehøgskolelærerne spilte ti konserter med Karpe i Oslo spektrum

Brødrene Eirik og Snorre har spilt med Karpe i over ti år. – Magdi og Chirag tenker alltid fremover og ser seg ikke tilbake.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ledertrening

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Komposisjon/Låtskriving

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Låtskriver - Singer Songwriter

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikk

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Hiphop

Manger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Musikkreisen

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Band Vokal Studio

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Musikk.Friluft

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikk & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikkproduksjon - elektronisk

Voss folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Artist

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
HelårskursKristen