Til hovedinnhold
Ledig plass

Humor & Scene har flere komipriser bak seg! Linja er perfekt for deg som vil jobbe med humor og som skuespiller. Reise til Dublin og på hyttetur, og vi har workshops med noen av Norges beste komikere!

Kanskje er du Norges nye stand-up stjerne uten å vite det? Kanskje er du fremtidens nye manusforfatter, skuespiller eller regissør? Eller kanskje en av dine tekster finner en fin melodi og vinner Grand Prix? Det er opp til deg - «The sky is the limit».

Humor & Scene er Norges eneste linje av sitt slag. Linja har til nå flere komipriser og nominasjoner bak seg, både blant tidligere elever og lærere. Flere ganger har våre tidligere elever vunnet den store revyprisen og fått opp sine show på Nationaltheatret. 

Vi jobber med humor på forskjellige plattformer og utforsker de aller fleste sider av humorfaget. Hos oss ligger alt til rette hva gjelder tekniske fasiliteter og som elev hos oss får du et kreativt spillerom.

Humor & Scene skal underholde, og vi produserer flere forestillinger med ulikt format gjennom året. Vi leker oss med forskjellige sjangere og uttrykk. Det kan være gjennom en stand up, et teaterstykke, revy eller via improvisasjon. Hos oss får du prøvd mye forskjellig og alt vil ligge til rette for at du kan utvikle deg i en retning du ønsker.

Målet vårt er å produsere latter, skape humor og blant annet gi deg kompetansen til å drifte en forestilling på egenhånd. Maria Stavang, Martin Lepperød og Christian Fredrik Mikkelsen er eksempler på tidligere elever ved linjen som har jobbet videre med humor etter å ha vært elev hos oss.

Vi reiser til Dublin og på hyttetur, hvor vi har workshops med noen av Norges beste komikere!

Her er det plass til alle, nybegynnere til mer rutinerte. Det aller viktigste for en komiker er viljen og evnen til å by på seg selv og lysten til å lære. En komiker er aldri ferdig utlært.

Dette vil du lære

Du møter lærere og gjesteforelesere som er aktive i faget selv, flere har vært nominert til komiprisen. Flere tidligere elever lever av humor.  Maria Stavang ble kåret til årets nykommer på Humorfestivalen i Bergen og Christian Mikkelsen som årets nykommer på Komiprisen.
Fagområder:
* skrive tekster
* formidle humor
* sceneteknikk
* samspill
* revyhistorie
* skuespillerteknikk
* formidle tekst

Våre forventninger til deg

"Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig," skrev den danske humoristen Piet Hein.
Humor et et krevende fag,
og vi forventer at du tar faget på alvor og du har
*  lyst til å lære
*  lyst til å formidle
*  mot til å by på deg selv
*  stå-på-vilje
*  utholdenhet
*  tålmodighet
*  evnen til å møte presis og holde avtaler

Dublin - Stand Up & Revy

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Etter jul drar vi til Dublin der vi lærer mer om forskjellige måter å formidle faget på og opplever profesjonelle utøver av teatersport. Et av høydepunktene er work shop med muntlig fortelling og formidling med en av Irlands beste utøver i faget. Vi bor enkelt og sentralt.

London - Stand Up & Revy

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

På høsten drar vi til London hvor vi ser komedie/farse og lærer hvordan de profesjonelle løser oppgaven. En dag oppdager dere London samtidig som dere lager små informasjonsfilmer i god stand-up-og-revy-tradisjon. Et av høydepunktene er dagen det er work shop med improvisasjon og teatersport. Vi bor sentralt og skaper en unik klasseånd.

Benedicte Hambro

Lærer Stand Up & Revy, valgfagene terningkast og det menneskel. landsk

Adjunkt m/opprykk, engelsk college-utdannelse i reiseliv, forteller og forfatter. Jobbet som daglig leder Landsforeningen for trafikkskadde, journalist, reiseliv Australia-Stillehavet, Spania-Marokko, barnevern-fostermor. «Det beste med å jobb her er uten tvil å oppdage livet sammen med elevene - snakke sammen, spille spill, leke og diskutere de store - og små - spørsmålene i tilværelsen.»   

Epost: benedicte.hambro@bfk.no
Telefon: 32179916

Marie Risan

Lærer Stand Up & Revy, valgfagene teatersport og helsedans

Utdannet som skuespiller ved Norsk Institutt for Scene og Studio i Oslo. Jobbet som freelance skuespiller, mange underholdningsoppdrag rundt omkring på Østlandet, sommerrevyene i Hønefoss, instruktør på russerevyen på Hønefoss i mange år, spilt med i filmen "Fatso" og i siste filmen om "Blåfjell”. «Elsker jobben min med sprudlende elever!»

Epost: marie.risan@bfk.no
Telefon: 32179914
Instagram: @standupogrevy_ringerikefhs

Joachim Selvåg

Lærer Revy

Joachim har en bachleor i Drama og teaterkommunikasjon fra Høgskolen i Oslo og Akershus og er i tillegg utdannet dramapedagog.  Men det viktigste er at han var elev det andre året vi hadde Stand Up & Revy linje 2010-11.

Epost: joachim.selvag@bfk.no
Instagram: @standupogrevy_ringerikefhs

Uken er variert med linjefag fire dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfagene er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld når det ikke er frihelg.

En vanlig dag:
0745    Frokost
0830    Morgensamling
0900    1. økt
1130    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Onsdag starter vi kl 1000 og lørdag kl 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Du har ikke tid til å kjede deg. Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom året: 

 • 23. august - Skolestart
 • Uke 40 - Høstferie
 • Uke 41 - Høstfest for venner og familie
 • Uke 43/44 - Studieturer
 • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers ferie
 • Uke 2 - Fjorårsfest
 • Uke 4/5 - Studieturer
 • Uke 9 - Vinterferie
 • Uke15 - Påskeferie
 • Uke 19 - Vårfest for venner og familie
 • 13.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Du kan velge mellom 29 valgfag - de aller fleste går ukentlig, men noen er samlet over fire dager på våren. Du kan velge maks åtte fag (16 t/u) fordi mange fag ligger parallelt. Du kan også velge å ikke ha noen. I januar må du velge et av prosjektvalgfagene som går over fire dager.

Alpine dager

Forlengs og baklengs, på én og to - vi leker oss til bedre balanse og skiferdighet i bakke og park. Alle får instruksjon på sitt nivå. Faget går over fire dager på våren..

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball har fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Bli en youtuber

Har du en youtube-sommerfugl i magen, er det noe du ønsker å formidle? Noe morsomt? En vlog. Færre og færre ser på TV. Youtube er kommet for å bli. Underholdningsverden går fremover.

Dans

Har du aldri danset før, sier du. Prøv da vel! Sammen med de andre som velger dans, lager du en liten forestilling som skal vises for de andre elevene. Dans går over fire dager på våren.

Det menneskelige landskap

Dette er faget for deg som liker å bli utfordret til å tenke nytt og å prøve meningene dine gjennom spill, leker, samtale og kreative oppgaver. Du må du like å ta sjanser og like å diskutere.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Flerkulturelle aktiviteter

Vi inviterer ungdom med flyktningbakgrunn som er bosatt i Ringerike kommune til skolen vår for å drive med ulike aktiviteter sammen med oss. Fokuset er på hyggelig samvær og nye bekjentskaper.

Foto

Et praktisk fag hvor du lærer ulike teknikker for retusjering og manipulering ved hjelp av Photoshop. Du får også tips og veiledning i å lage gode bildekomposisjoner. Vi av avslutter med utstilling.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Geriljabrodering

Når nok er nok, og du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all dritten som tidsvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og tråd være forløsende.

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Hest

Her vil du lære mye om ridning og stell av hester. Elevene deles inn i grupper avhengig av tidligere erfaring. Det blir noe teori,samt mye praksis i stall og på bane.Faget varer i fire dager om våren.

Konseptkunst

På fire dager skal du lære noen om hva konseptkunst er, hva som skal til for å skape et kusntverk som sier noe DU synes er viktig at folk vet noe om. Faget går over fire dager om våren.

Kortfilm

I løpet av noen innholdrike, hektiske og ikke minst morsomme dager skal du sammen med resten av ditt filmcrew lage en kortfilm i en valgfri sjanger. Blir det komedie, drama, skrekk og gru?

Kropp er topp

Har du lyst til å bruke året på å bli litt sunnere og litt sprekere? Da er dette valgfaget midt i blinken for deg. Vi skal gå fine turer i lokalmiljøet, dra og bade og lage god og sunn mat.

Lag din egen bok

I dette faget lærer du den eldgamle kunsten å binde bøker. Det er ikke så vanskelig som man tror. Du kan lage enkle permer, eller lage en helt personlig bok. Faget går over fire dager om våren.

Ludo/Terningkast 6

Ludo betyr "Jeg leker". Det er utrolig gøy å bare leke! Gamle og nye leker: "haien kommer", "rødt lys" og "body snatchers". Er du klar for brettspill? Brettspillbiblioteket vårt har mye å by på!

Monologarbeid

Gjennom dette valgfaget vil du få utviklet evnen til å arbeide selvstendig og personlig med teatertekster, jobbe med trygghet på scenen og «ta regi» fra instruktør.

Musikklytting

Dette er valgfaget for deg som vet at du liker å lytte til musikk. Og for deg som lurer på hvorfor noen liker klassisk musikk. Eller jazz. Eller den musikken som er verken eller, eller både og.

Musikkverksted

Spiller du et instrument, synger du eller har du en låtskriver i magen? Vil du jobbe med samspill, improvisasjon og låtskriving? Da er dette valgfaget for deg!

Redesign

Vi går på skattejakt i den lokale bruktbutikken, på loppemarked eller i eget klessskap. Ved hjelp av saks og symaskin skaper vi nye kreasjoner.

Sjakk

le du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Skitur

Bli med på skiturer i Nordmarka i Norges kanskje flotteste løyper. Her kan du (gjen)oppleve gleden av å gå på ski! Vi går ikke langt og ikke fort, og det er høy faktor av kakao og appelsin.

Skolevideo

Lær triksene som skal til for å lage korte videofilmer som effektivt forteller en historie. Målet er å lage filmer om livet på skolen.

Skrønekurs

Lyst til å lære å skrøne så du tror det selv - stole på egne ord og bli sikker i stå foran en forsamling og snakke? Litt stand-up, men mest å fortelle. Dette faget går over fire dager om våren.

Strikking og hekling

Bli hekta på hekling - eller la strikkebølgen slå over deg. Alle kan lære å hekle og strikke. Hva med å lage alle julegavene selv? Gjett om familie og venner blir imponert!

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Yoga

Et herlig valgfag du vil få masse igjen for! Dette valgfaget gir energi og overskudd, samt at du utvikler muskelstyrke, fleksibilitet og utholdenhet. Et mål er å skape balanse, både fysisk og mentalt.

Velkommen til skolen som aldri sover! Her skjer det noe fra tidlig morgen til sen kveld 24/7. I vårt rause og humørfylte fellesskap er det trivsel og læringsglede. En entusiastisk stab og topp moderne og nyoppussede fasiliteter venter på deg. Noen muligheter får man bare én gang i livet - et år du aldri vil angre på!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 123 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
 • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
 • ID-kort
 • Skolebilde
 • Alle turer
 • Alle valgfag
 • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
 • Studietur: Dublin - Stand Up & Revy
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: London - Stand Up & Revy
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 123 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 123 500,-
(12 350,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Regionens mest moderne scene, med topp moderne lyd- og lysanlegg
 • Scenografiverksted
 • Systue
 • Sminkerom
 • Bandrom
 • Dansesal
 • Øvingsrom
 • Kostymelager
 • Rekvisittlager
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Lotte Engen Granås

Året på Ringerike var ubeskrivelig gøy! Den følelsen av å være med i et så fint fellesskap vil være med meg for alltid. Lærdom, minner og venner som jeg ikke ville vært foruten.

Lotte Engen Granås
Caroline Sem

Et år på Ringerike er et år hvor du får bo med dine beste venner. Et år blant folk som kun ønsker det beste for deg. Det er noe spesielt med at 120 mennesker vil se deg lykkes. Et år på Ringerike er en eneste stor selvtillitsboost.

Caroline Sem
Ole Baumann

Livet på Stand Up og Revy er fantastisk. Det er et år fylt med latter, humor og glede. Hver eneste dag er forskjellig og det skjer alltid noe artig. SR får deg gjennom dagen med et smil på munnen. Det finnes ikke en dag uten humor når man går på SR.

Fra bloggen

- Hadde aldri vært den jeg er i dag uten folkehøgskolen

Komiker Maria Stavang har mye å takke for året på Ringerike folkehøgskole. Hun fikk tilbake skolegleden, bedre psykisk helse og økt selvtillit.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Skuespiller for scene og skjerm

Sunnhordland folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Musikal-Showtime

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikal

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Musikk, dans, drama

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Teater

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Teater

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Teater - fra idé til scene

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Teater; Skuespiller

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Kreativ MIX

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Musikal West End

Fjordane folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Skuespiller

Sandefjord folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Levende produksjon - musikal

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt