Til hovedinnhold
Ledig plass

Linja for deg som er samfunnsengasjert og nysgjerrig. Kunnskap om den verden vi lever i gjør deg bedre rustet til å drive med global solidaritet i praksis. Vi drar på studieturer til Kenya og Hellas.

En forutsetning for global solidaritet er forståelse av internasjonale forhold. Gjennom økt kunnskap om verden rundt oss, står vi sterkere til å drive med global solidaritet i praksis. Kunnskap og handling går hånd i hånd på vår linje, og vi gjør blant annet følgende:

Du er samfunnsengasjert, og vil lære mer om verden. Du vil gjøre en forskjell og lære om ulike måter å gjøre det på. Du har lyst til å lære å ta gode bilder og/eller lage film.

Dette vil du lære

Gjennom et år på global solidaritet vil dere få inspirasjon til hvordan dere kan være med å bidra til en mer rettferdig verden. Du vil også få ny kunnskap som gir deg en bedre forutsetning for å danne dine egne meninger om ulike samfunnsdebatter og utviklingsspørsmål. Hva er "sant" og hvem bestemmer hva som er "sant" når det gjelder internasjonal utvikling? Hvilken sannhet er din?

Våre forventninger til deg

 • At du møter opp
 • Deltar aktivt
 • Tar initiativ og ansvar
 • Bidrar til et positivt og læringsfremmende linjemiljø 

Hellas - Global Solidaritet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

På tog i flyktningers spor
Vi drar med tog gjennom Europa til Hellas  På veien opp igjen bruker vi lengre tid enn nedover. Vi stopper flere steder på Balkan-ruten gjennom Øst-Europa, som mange flyktninger bruker på å komme seg fra Hellas og opp mot blant annet Skandinavia. Mange land på ruten har en veldig fiendtlig politikk mot flyktninger, og vi håper å kunne møte noen langs ruta som kan fortelle oss mer om dette. 

Uverdige forhold
Mange av flyktningene som kom sjøveien til Europa fra 2015 er strandet  i Hellas fordi europeiske land er uenig både i fordeling av flyktningene og om flyktningpolitikk.  Derfor har Hellas endt opp med et stort antall flyktninger som lever i uverdige forhold i overfylte leire.

Samle inntrykk
Det vil være en reise hvor vi samler historier, bilder, videomateriale og kunnskap som vi skal bruke til å spre budskapet når vi kommer tilbake til Norge. Vi vil ikke kunne jobbe på innsiden av flyktningleirene i Hellas fordi de har en nedre aldersgrense for frivillige, og krav til å kunne jobbe i felt et minimum antall uker. Vi møter derfor menneskene utenfor leirene. 

Bevissthet og kunnskap
Det er et stort behov for å skape mer bevissthet og kunnskap blant folk flest om situasjonen for de som tvinges på flukt,  og de som rammes av svakheter i internasjonal og europeiske flyktningpolitikk hver dag. 

Miljøvennlig
Vi tar klimaendringene på alvor, og begrenser antall studieturer med fly per linje til en. Med tog blir selve reisen også en del av turen.

Kenya - Global Solidaritet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I oktober/november drar vi til Kenya i ca. 10 dager. Programmet er fullpakket med spennende og lærerike opplevelser, og reisen til Kenya setter helt klart våre liv og livsstil i perspektiv.
I Nairobiområdet besøker vi utviklingsprosjekter og organisasjoner for å lære mer om menneskers ulike levevilkår og for å møte mennesker som jobber for en bedre fremtid for mange. Vi besøker blant annet barnehjem, Mathareslummen, en fairtradeplantasje, et elefantbarnehjem og en ungdomsaktivistgruppe. Vi får også tid til en safaritur i den flotte nasjonalparken, Masai Mara.
Vi bruker film, foto, intervjuer, samtaler og egne notater til å dokumentere det vi opplever. Det viktigste arbeidet venter når vi kommer hjem igjen. Da jobber vi med informasjonsarbeid og sprer det vi lærer til andre.

Karine Risnes

Lærer Global Solidaritet

Det beste ved å jobbe på skolen er den store faglig friheten og muligheten til å engasjere andre og bli inspirert av ungt engasjement.
Karine er pådriver i skolens Miljøfyrtårnarbeid. Faglig bakgrunn: Master i samfunnsgeografi fra universitetet i Oslo, spesialisert innenfor miljø og utviklingsgeografi. Studert spansk og idrett grunnfag, og har en tolkeutdannelse spansk/norsk.

Epost: kariner@viken.no
Telefon: 32179911
Instagram: @globalsolidaritet_ringerikefhs

Dag Meland

Lærer Global Solidaritet, foto valgfag

Engelsk, soialantropologi, film fra NTNU.  Jobbet på Universitetet i Trondheim, Buskerud Folkehøgskole, Namdals Folkehøgskole.  "Det beste med å jobbe her er å være sammen med og reise med elevene." 

Epost: dagm@viken.no
Telefon: 32179911
Instagram: @globalsolidaritet_ringerikefhs

Uken er variert med linjefag fire dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfagene er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld når det ikke er frihelg.

En vanlig dag:
0745    Frokost
0830    Morgensamling
0900    1. økt
1130    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Onsdag starter vi kl 1000 og lørdag kl 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom året: 

 • 23. august - Skolestart
 • Uke 40 - Høstferie
 • Uke 41 - Høstfest for venner og familie
 • Uke 43/44 - Studieturer
 • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers ferie
 • Uke 2 - Fjorårsfest
 • Uke 4/5 - Studieturer
 • Uke 9 - Vinterferie
 • Uke15 - Påskeferie
 • Uke 19 - Vårfest for venner og familie
 • 13.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Du kan velge mellom 29 valgfag - de aller fleste går ukentlig, men noen er samlet over fire dager på våren. Du kan velge maks åtte fag (16 t/u) fordi mange fag ligger parallelt. Du kan også velge å ikke ha noen. I januar må du velge et av prosjektvalgfagene som går over fire dager.

Alpine dager

Forlengs og baklengs, på én og to - vi leker oss til bedre balanse og skiferdighet i bakke og park. Alle får instruksjon på sitt nivå. Faget går over fire dager på våren.

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball er fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Bli en youtuber

Underholdningsverden går fremover og Youtube har kommet for å bli. Har du noe du ønsker å formidle? Kanskje en morsom vlog? Da er dette kanalen for deg!

Dans

Har du aldri danset før, sier du? Prøv da vel! Sammen med de andre som velger dans, lager du en liten forestilling som skal vises for de andre elevene. Dans går over fire dager på våren.

Det menneskelige landskap

Dette er faget for deg som liker å bli utfordret til å tenke nytt og å prøve meningene dine gjennom spill, leker, samtale og kreative oppgaver. Du må du like å ta sjanser og like å diskutere.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Flerkulturelle aktiviteter

Vi inviterer ungdom med flyktningbakgrunn som er bosatt i Ringerike kommune til skolen vår for å drive med ulike aktiviteter sammen med oss. Fokuset er på hyggelig samvær og nye bekjentskaper.

Foto

Et praktisk fag hvor du lærer ulike teknikker for retusjering og manipulering ved hjelp av Photoshop. Du får også tips og veiledning i å lage gode bildekomposisjoner. Vi avslutter med utstilling.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Geriljabrodering

Når nok er nok, og du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all dritten som tidsvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og tråd være forløsende.

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Hest

Her vil du lære mye om ridning og stell av hester. Elevene deles inn i grupper avhengig av erfaring. Det blir noe teori,samt mye praksis i stall og på bane. Faget varer i fire dager om våren.

Konseptkunst

På fire dager skal du lære noen om hva konseptkunst er, hva som skal til for å skape et kusntverk som sier noe DU synes er viktig at folk vet noe om. Faget går over fire dager om våren.

Kortfilm

I løpet av noen innholdsrike, hektiske og ikke minst morsomme dager skal du sammen med resten av ditt filmcrew lage en kortfilm i en valgfri sjanger. Blir det komedie, drama, skrekk og gru?

Kropp er topp

Altfor mange sliter med dårlig selvbilde. Vi jobber med komplimentsring, går turer, snakker og deler. Vi prøver å fjerne tabuer rundt det å ha en naturlig kropp. Fokus på kroppspositivisme. Du er bra!

Lag din egen bok

I dette faget lærer du den eldgamle kunsten å binde bøker. Det er ikke så vanskelig som man tror. Du kan lage enkle permer, eller lage en helt personlig bok. Faget går over fire dager om våren.

Ludo/Terningkast 6

Ludo betyr "Jeg leker". Det er utrolig gøy å bare leke! Gamle og nye leker: "haien kommer", "rødt lys" og "body snatchers". Er du klar for brettspill? Brettspillbiblioteket vårt har mye å by på!

Monologarbeid

Gjennom dette valgfaget vil du få utviklet evnen til å arbeide selvstendig og personlig med teatertekster, jobbe med trygghet på scenen og «ta regi» fra instruktør.

Musikklytting

Dette er valgfaget for deg som vet at du liker å lytte til musikk. Og for deg som lurer på hvorfor noen liker klassisk musikk. Eller jazz. Eller den musikken som er verken eller, eller både og.

Musikkverksted

Spiller du et instrument, synger du eller har du en låtskriver i magen? Vil du jobbe med samspill, improvisasjon og låtskriving? Da er dette valgfaget for deg!

Redesign

Vi går på skattejakt i den lokale bruktbutikken, på loppemarked eller i eget klessskap. Ved hjelp av saks og symaskin skaper vi nye kreasjoner.

Sjakk

Ble du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Skitur

Bli med på skiturer i Nordmarka i Norges kanskje flotteste løyper. Her kan du (gjen)oppleve gleden av å gå på ski! Vi går ikke langt og ikke fort, og det er høy faktor av kakao og appelsin.

Skolevideo

Lær triksene som skal til for å lage korte videofilmer som effektivt forteller en historie. Målet er å lage filmer om livet på skolen.

Skrønekurs

Lyst til å lære å skrøne så du tror det selv - stole på egne ord og bli sikker i stå foran en forsamling og snakke? Litt stand-up, men mest å fortelle. Dette faget går over fire dager om våren.

Strikking og hekling

Bli hekta på hekling - eller la strikkebølgen slå over deg. Alle kan lære å hekle og strikke. Hva med å lage alle julegavene selv? Gjett om familie og venner blir imponert!

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Yoga

Et herlig valgfag du vil få masse igjen for! Dette valgfaget gir energi og overskudd, samt at du utvikler muskelstyrke, fleksibilitet og utholdenhet. Et mål er å skape balanse, både fysisk og mentalt.

Vil du ha et framtidsrettet år? På Ringerike Folkehøgskole er vi et raust fellesskap bestående av dedikerte lærere og engasjerte elever. Med et fokus på bærekraft skaper vi sammen et levende miljø, og øyeblikk som varer livet ut!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 139 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
 • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
 • ID-kort
 • Skolebilde
 • Alle turer
 • Alle valgfag
 • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
 • Studietur: Hellas - Global Solidaritet
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Kenya - Global Solidaritet
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 139 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 139 500,-
(13 950,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Vaksiner på studietur Kenya - Global Solidaritet
 • Visum på studietur Kenya - Global Solidaritet
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene må alle elevene reise bort fra skolen. Normalt er det avreise mellom kl 1200 og 1500 den dagen ferien starter, og man kan komme tilbake til skolen dagen før den starter opp igjen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Linja  har flere gode videokameraer og et arbeidsrom med IMacs med Final Cut, iMovie, og Adobe Creative Cloud. Vi disponerer også noen digitale speilreflekskameraer.

Dette utstyret må du stille med selv

Kamera, gjerne brukt , trenger ikke være helt nytt.

En bærbar pc/mac til å jobbe med ting utenfor klassen. Trenger ikke være veldig kraftig/ny da du ikke trenger å redigere film/bilder på egen maskin.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Mathias Kastet Johnsen

Året mitt på RF er eit år eg aldri kjem til å gløyme. Det var prega av samhald, venskap. På GS får ein moglegheita til å oppleve og erfare verda i eit nytt perspektiv, men også vener for livet. Eit år på RF er eit år eg aldri kjem til å angre på.

Mathias Kastet Johnsen
Synne Evjen Winum

RF er en skole med energi og samhold - jeg merket det allerede første skoledag! Personalet elsker det de gjør og det vises gjennom timer og andre opplegg på skolen. Allerede etter noen måneder her kan jeg si at dette er et år jeg aldri vil angre på!

Synne Evjen Winum
Julie Gjellestad Berge

På Global Solidaritet driver vi solidaritet i praksis både i nærområdet, i Kenya og India. Vi opplever nye kulturer og møter interessante mennesker. Jeg har lært mye om både omverdenen og meg selv her og er veldig glad jeg valgte denne linjen.

Fra bloggen

- Folkehøgskolen er noen av de beste på å motarbeide ensomhet

Oskar Fjørtoft Sandanger i Mental Helse Ungdom er opptatt av at vi må snakke mer om psykisk helse. Gjennom YouTube-serien «Føler’n» inviterer han kjente forbilder ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Global forståelse

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

INTERNASJONAL SOLIDARITET - OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

SE:VERDEN samfunnsengasjement i praksis

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A18 t/ukeKristen

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Social Justice, Kilimanjaro

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt