Til hovedinnhold

Friluftsliv Finnmark - Island

Søk på linja
Ledig plass

Ta et år i Finnmark med friluftsliv og villmarkseventyr. Opplev nordlys til fots, på ski, i kano og rundt bålet i villmarken. Få god kompetanse i friluftsliv, og lær om jakt og fiske i arktisk natur.

I Pasvik bor du midt i villmarka. Fra døra har du direkte tilgang til dype skoger, til grenseelva Pasvik, et utall skiløyper og vandremuligheter både i skogs- og fjellterreng.

Lære å beherske et allsidig friluftsliv, orientering med kart og kompass og bålfyring. Du planlegger og gjennomfører kortere og lengre turer, og dette ender i en ukeslang vidde-ekspedisjon. Avslutningsturen går til magiske Island, her blir det turer på breer og i fantastiske nasjonalparker for å nevne noe. 

Ingen forkunnskaper er nødvendig, men du må like å være ute og like litt utfordringer.

Etter dette året kan du ta vare på deg selv på en trygg måte i villmarka.

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Passer for alle som liker å være ute i naturen året rundt. Dette er ingen ekstremlinje, men du blir utfordret. Ingen spesielle krav til forkunnskaper.

Studietur: Island

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5-7 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Avslutningsturen går til magiske Island, her blir det turer på breer og i fantastiske nasjonalparker for å nevne noe.

Studietur: Koietur i Pasvikdalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rundt midten av oktober drar vi igjen inn i Pasvikskogen. Minusgradene har så vidt begynt å komme og det ligger ofte rim på myrene og kanskje et tynt islag langs vannkanten. 

Det er flere koier i Pasvik og vi kan velge om vi drar på vandretur fra koie til koie eller ha base ved en koie et par dager. Koiene er ikke så store, så her har vi med oss telt eller tarp i tillegg. Orientering med kart og kompass er viktig på denne turen, og vi får virkelig prøvd ut det vi har øvd på i løpet av høsten. Også på denne turen er det gode fiskemuligheter. Bålfyring blir det mye av, og er vi heldige er det godt med nordlys på denne tida også.

Studietur: Snøhuletur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Denne turen drar vi på i overgangen februar-mars. Det er kjempeforhold for skitur og sola er tilbake etter mørketida. Turen går i fjellområder nær skolen og dette er en fin øvelse og test før viddeturen rundt påske. Du får prøve både telt og snøhulei. Snøhule er fantastisk lunt og koselig når det er kald vinter. På denne turen blir det også fokus på snøprofiler og litt enkel skredopplæring. Pasvik og nærområdene har ingen skredfarlige områder, men det er fint å få en liten smakebit på skred og sikkerhet likevel.

Studietur: Solonatt i Pasvikskogen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november er det klart for solonatt. På forhånd har vi øvd mye på bålfyring og bygging av gapahuk. Hver elev skal være et døgn på egenhånd på denne turen; sanke nok ved til å kunne fyre bål hele kvelden, sanke materialer og bygge gapahuk og lage seg barseng. Det er noe eget med å være på tur alene i skogen og høre på lyder og kjenne på nærheten til naturen. På denne tida er det gjerne et tynt snølag på bakken, så det er egentlig ikke så mørkt som man tror. Nordlyset blir også ekstra magisk når man er midt ute i skogen på egenhånd. En unik tur for å teste og utfordre seg selv, og en fin måte for å markere starten på mørketida.

Studietur: Viddetur i Finnmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rundt påsketider drar vi på åtte dagers skitur med telt, pulk og primus gjennom Gallok, et eldorado for isfiske og viddetur. Sammeni bestemmer vi lengden på turen, og normalt går vi åtte mil med ski og pulk i løpet av åtte dager. Da har vi god tid til å isfiske etter røye, dagsturer på ski og til å nyte naturen og leirlivet noen dager. På denne tida er våren på vei i Finnmark med lysere netter og plussgrader i sola på dagtid. Solkrem med høy faktor og gode solbriller er et must. En flott avslutningstur hvor vi får bruk for alt vi har lært og øvd på gjennom året.

Studietur: Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar med kano inn i hjertet av Pasvik, Øvre Pasvik Nasjonalpark. Et flott møte med Pasvik den første uka på skolen. Med kano kommer vi tett på naturen, og rundt på de store vannene sør i nasjonalparken. Her fins det også fantastiske fiskemuligheter. Det er også spennende å gå til fots og utforske urskogen som kjennetegner nasjonalparken. Vi sover i gapahuk eller telt og blir godt kjent rundt bålet om kveldene. En flott start på et supert skoleår!

Studietur: Topptur Rastigaisa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I slutten av september drar vi til Rásttigáisá, Øst-Finnmarks høyeste og mektigste fjell. Her får vi virkelig luft under vingene, utsikten er fenomenal. Vi bor i telt, og går dagsturer ut fra en basecamp. En av dagene går turen til toppen av Rásttigáisá, og herfra ser vi "hele verden". På denne turen får vi ofte det første møtet med vinteren, det er ikke uvanlig med litt snø og en liten snøballkrig på toppen.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

NB! På grunn av krigsutbruddet i Ukraina og forholdet til de russiske myndighetene, kan vi ikke garantere at vi kan reise til Murmansk og Russland. Situasjonen kan endre seg og vi vil vurdere fortløpende hva som er mulig å gjennomføre av reiser, og vi vil selvsagt forholde oss til de råd og bestemmelser norske myndigheter gir. Hvis vi ikke kan reise til Russland vil vi legge opp til fellestur til andre destinasjoner i Barentsregionen. 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

NB! På grunn av krigsutbruddet i Ukraina og forholdet til de russiske myndighetene, kan vi ikke garantere at vi kan reise til Murmansk og Russland. Situasjonen kan endre seg og vi vil vurdere fortløpende hva som er mulig å gjennomføre av reiser, og vi vil selvsagt forholde oss til de råd og bestemmelser norske myndigheter gir. 

Per Ola Søndmør

Lærer Friluftsliv Finnmark

Per Ola er et gjennomført friluftsmenneske. Han setter stor pris på alle friluftslivets gleder, og er helst på tur året rundt. Han har en selvutnevnt master i bålfyring, men er også en habil både jeger og fisker. Per Ola er opptatt av at alle skal føle mestring, og han elsker å bruke naturen som en arena til nettopp det. Å finne ro og trygghet i naturen er noe alle burde føle på.

Epost: per.ola.sondmor@tffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 23. august 2022 (Innreise til skolen er 22. august)
 • Høstferie (1/10-9/10 2022)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 16/12-22 og innreisedag er 4/1-23)
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har helle lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie (30/3 - 12/4 2023)
 • Skoleavslutning 12. mai 2023 (utreisedag er 13. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkteknikker og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Design & Redesign

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Design & Redesign være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Mikro-friluftsliv

Har du lyst til å lære enda mer friluftsliv? I valgfaget Mikro-friluftsliv blir du kjent med tips og triks om alt fra friluftsutstyr til orientering. Du får være ute og kan til og med få litt trim.

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Pasvik Folkehøgskole er en liten og trygg skole, der alle er like velkomne. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, den frilynte folkehøgskolen i Finnmark.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 114 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Murmansk
  • Visum
 • Studietur: Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31
 • Studietur: Island
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Koietur i Pasvikdalen
 • Studietur: Snøhuletur
 • Studietur: Solonatt i Pasvikskogen
 • Studietur: Viddetur i Finnmark
 • Studietur: Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark
 • Studietur: Topptur Rastigaisa
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 114 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 114 000,-
(11 400,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt av fellesutstyr til turene: telt, primus, pulk etc. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Varme klær til vintersesongen.
 • Vintersovepose og liggeunderlag.
 • Gode fjellsko.
 • Stor sekk og dagstursekk.
 • Fjellski og gode, varme skisko. (kan kjøpes brukt fra f.eks finn.no, eller rimelig ved sesongslutt våren før skolestart.)

Forsvarsbrukt.no har en del bra utstyr som varme klær og fotposer. Vi har avtale med lokal sportsbutikk.  

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Simen Lindås

Pasvik folkehøgskole har gitt meg ett fantastisk år som jeg aldri kommer til å glemme. Jeg har oppdaget mange nye hobbyer, fått opplevelser for livet og møtt nye fantastiske mennesker. Dette året har virkelig vekket eventyrlysten i meg.

Simen Lindås
Ingrid Sundseth Hansen

Pasvik Folkehøgskole har virkelig fått opp øynene mine for friluftsliv. Da jeg kom hit å så den fine naturen, ble jeg sikkelig betatt. Nå kan jeg nesten ikke vente til å komme meg ut på tur og puste inn den friske luften.

Ingrid Sundseth Hansen
Helle Kristensen

Jeg ville "finne meg sjæl" i nye og trygge omgivelser. Pasvik er en flott plass å gjøre det på, med nye muligheter og nye vennskap. I tillegg er naturen her oppe fantastisk!

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

FRILUFTSLIV Sunnmørsalpane

Møre Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Aktiv Bo og Fritid - Europa

Valdres folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Anno Setesdal - Fjellreinens rike

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Kreativ Forming Natur

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Friluftsliv / X-Sport

Helgeland Folkehøyskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen

Ski & klatring

Lofoten Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekstremsport Luft

Voss folkehøgskule
Fullt
HelårskursFrilynt

Veilederlinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord - Tromsø
Få ledige plasser
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Livslinja - kreativitet, helse, livsstil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Parkour.Xsports

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen