Til hovedinnhold

Linja for deg som digger mat og matlaging! Masse praktisk matlaging fra bunnen både inne og ute, og en herlig mix av både tradisjonsmat og mat fra andre verdenshjørner!

På denne linja går vi på oppdagelsesferd i alt fra norsk tradisjonsmat til mat fra andre deler av verden! Linja er for deg som enten vil lære å servere noe litt mer avansert enn nudler på fredagskvelden, allerede er hobbykokk eller kanskje har lyst til å prøve å jobbe på et hektisk restaurantkjøkken. 

Vi har fokus på alt fra internasjonal mat og Street Food til god og sunn hverdagsmat og tradisjonskost. Hos oss er det matglede og gode smaker som er det viktigste, og vi koser oss både når vi spiser og når vi lager maten! Du vil lære tips og triks til sunn og billig hybelmat, dyrking av salat, urter og spirer innendørs, og mange andre nyttige ting! Øyrekka ligger i en region som har noen verdens beste råvarer og var European Region of Gastronomy i 2022. Trøndelag er kjent for mange prisbelønte lokalmatprodusenter som leverer til Michelin-restauranter over hele verden. Disse råvarene skal vi også jobbe med og tilberede fra bunnen av. 

Når vi er klar for det, kan det hende vi åpner vår egen elevbedrift med for eksempel salg av egenproduserte varer og en pop-up restaurant!

Emner og prosjekter vi jobber med:

Linja er for deg som digger å lage mat! Forkunnskaper eller erfaring er ikke nødvendig. Nivået tilpasses etter elevene. Men du må være lærevillig og våge å prøve nye smaker!

Dette vil du lære

 • skape matglede og matopplevelser for deg selv og andre
 • lære teknikker og å bruke redskaper på kjøkkenet som gjør at du enkelt kan lage maten fra bunnen - riktig redskap til rett bruk!
 • verdien av å kunne lage mat fra bunn av 
 • råvarekunnskap 
 • ernæringslære
 • forstå bruken av rene råvarer og sunnere alternativer
 • tilberede mat på bål
 • økonomi 
 • hygiene på kjøkkenet

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er lærevillig, har interesse for matlaging og er villig til å prøve nye smaker!

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

Vi besøker den herlige øya Madeira, som tilhører Portugal. Madeira er kjent for sine fantastiske mattradisjoner og bugnende markeder, i tillegg til et deilig klima! Det er masse å se og oppleve, og vi prøver både å lage og smake på de lokale spesialitetene. Vi får også oppleve den flotte naturen og sannsynligheten for at det kan bli tid til både strandliv og bading er også til stede. Kanskje du er interessert i å prøve å fange tunfisk også? 

Statsraad Lehmkuhl - Shetland

Pris: 9 000

Eventyrlysten?? Da kan du bli med på seillskutetokt over Nordsjøen i april!  Og dette er ikke hvilken som helst seilskute: Statsraad Lehmkuhl er Bergens stolthet, landets største seilskute og verdens største tremasta «bark» som ennå er i drift. Vi mønstrer på og av i Bergen og på turen over havet er det du som er mannskap. Du får oppleve at det er din egen innsats for fellesskapet driver skipet over havet. Du er med på brovakt og får også klatre og arbeide i riggen om du har lyst. Vi sover side om side i hengekøyer på tradisjonelt vis.
Etter et par dagers seilas, får du landlov på Vesterhavsøyene - Lerwick på Shetland. Her er nordmenn velkomne hos et folk som nok føler seg minst like norsk som skotsk.  Rester av det norske språket fins i de fleste stedsnavn og også i dialekten på Orknøyene og Shetland.

Les mer om tokt med Statsraaden her.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øyrekka utenfor Frøya er ei lang rekke med øyer som for mange er et unikt og uoppdaget område. Disse områdene bruker vi aktivt både i undervisning og til kortreiste turer gjennom hele året; fra Sula i sør til Halten i nord. Vi tar også et lite dypdykk i det historiske Trøndelag.

 • Sula - den ytterste bebodde delen av Øyrekka er et kjent samlingssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. Var lokasjon for innspilling av filmen «Fyret» som ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. Her finner vi både restaurant og pub, og nå etableres Sula glamping.
 • Bogøya - en pittoresk perle kjent for spisestedet Supen Pøbb og Handelshuset Skatvold - gjennomrestaurert som en klassisk landhandel fra forrige århundreskifte
 • Sørburøya - et av de mest avsidesliggende bebodde øysamfunn på norskekysten
 • Sauøya - i dag fraflyttet, men med kapell, forsamlingshus, butikk og fiskemottak intakt. Her flytter vi inn og kan leve oss inn i livet på kysten for noen tiår siden
 • Halten - det nordligste av de gamle fiskeværene. I dag fredet og bevart som kulturminne med en mange hundre år lang historie
 • Vingleia fyr - plassert på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet. Fyrvokterboligen har plass til 12 personer for overnatting, og vi bruker fyret i undervisningen og til helgeturer
 • Det historiske Trøndelag: Tinghaugen på Frosta, Stiklestad med Stiklastadir, Leka med Norges største gravhaug – et enormt monument over de gamle sjøkongene, Sverresborgen i Trondheim og Nidaros.

På Øyrekka er det stort sett skole hver lørdag. Timeplanen vår kan endre seg litt ut fra aktiviteter og prosjekter vi holder på med, men vi har hovedsakelig faste rutiner hver dag - der morgensamling, måltider, husvask og felles-, linje- og valgfag skjer til samme tid. 

Last ned timeplan som pdf ↓

23. august: Innrykk og velkomst

24. august: Skolestart

Uke 41: Høstferie. Fri fra torsdag 5. oktober kl.12.00

17. - 18. november: fridager for alle linjer

15. desember: Juleferie fra kl. 12.00

4. januar: Første skoledag etter juleferie + oppstart halvårskurs 

Uke 8: Vinterferie. Fri fra torsdag 15. februar kl. 12. Oppstart etter ferien tirsdag 27. februar. 
 
22. mars: Påskeferie fra kl.12.00. 
 
3. april: Oppstart etter påske
 
9. mai: Kristi himmelfartsdag - fridag
 

14. mai: Siste skoledag og hjemreise

Last ned årsplan som pdf ↓

Antall valgfagstimer per uke vil variere gjennom året, men vi har tre valgfagsperioder, der du velger to valgfag hver periode. Annonserte valgfag kan bli endret dersom det er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse, og populære valgfag kan tilbys flere perioder.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og fotball i gymsalen!

Band og jam

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Dykking

Få muligheten til å ta dykkersertifikatet under ditt opphold på Øyrekka folkehøgskole. Dette må betales for og er ikke inkludert i linjeprisen.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner vi fram til gamle og nye klassikere og jobber oss gjennom dem!

Filmskaping

Grunnleggende innføring i filmproduksjon med en erfaren filmskaper. Kanskje vi produserer en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka?

Fridykking

Bli i et med sjøen og opplev livet som rører seg under havoverflata.

Kajakk

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for å lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund og Kystmuseet i Trøndelag jobber vi med visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Kom til Norges kanskje mest spesielle folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Hverdagen din her blir preget av et varmt øyliv, hav, naturkrefter, sjøsport, fiske, kajakk og havsafari. Hos oss både bor du og får undervisning ombord på en gedigen husbåt - med enerom og eget bad!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 135 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Kortreiste studieturer
 • Studietur: Matlinja: Madeira, Portugal
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 135 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 135 000,-
(13 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har det meste av relevant utstyr. Mange foretrekker å ha sitt eget knivsett - ta gjerne med hvis du har!

Ta kontakt med oss i god tid hvis du har behov for spesielle tilrettelegginger for å få et godt skoleår. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Dette er de nye folkehøgskolene

En ligger ute i havgapet og den andre midt i en av landets største byer. Bli bedre kjent med de to nyeste folkehøgskolene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Tasty FoodExperience - Toscana, Italia

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Street food

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

MatLyst

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Baker & Konditor - Paris og Brussel

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Mat & Bærekraft - Roadtrip Vestlandet

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Mathåndverk

Evje Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

EAT: Exploring Amazing Tastes

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Mat & Barista - Interrail Italia

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Gla'Mat

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Backpack Japan

Namdals folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Lev livet

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Experience - Reise, trene, mat

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen