Til hovedinnhold

Matlinja

  • Kurslengde: Helårskurs
  • Linjefag: 13 timer/uke
  • Pris: fra 135 000,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Grønt flagg
    Internasjonal sertifisering for skoler som har opplæring i miljø.
  • Sted: Mausund, Frøya, Trøndelag
  • Studietur for linja: Matlinja: Madeira, Portugal
  • Studietur for skolen: Kortreiste studieturer, Statsraad Lehmkuhl - Shetland
Linja for deg som digger mat og matlaging! Masse praktisk matlaging fra bunnen både inne og ute, og en herlig mix av både tradisjonsmat og mat fra andre verdenshjørner!

På denne linja går vi på oppdagelsesferd i alt fra norsk tradisjonsmat til mat fra andre deler av verden! Linja er for deg som enten vil lære å servere noe litt mer avansert enn nudler på fredagskvelden, allerede er hobbykokk eller kanskje har lyst til å prøve å jobbe på et hektisk restaurantkjøkken. 

Vi har fokus på alt fra internasjonal mat og Street Food til god og sunn hverdagsmat og tradisjonskost. Hos oss er det matglede og gode smaker som er det viktigste, og vi koser oss både når vi spiser og når vi lager maten! Du vil lære tips og triks til sunn og billig hybelmat, dyrking av salat, urter og spirer innendørs, og mange andre nyttige ting! Øyrekka ligger i en region som har noen verdens beste råvarer og var European Region of Gastronomy i 2022. Trøndelag er kjent for mange prisbelønte lokalmatprodusenter som leverer til Michelin-restauranter over hele verden. Disse råvarene skal vi også jobbe med og tilberede fra bunnen av. 

Når vi er klar for det, kan det hende vi åpner vår egen elevbedrift med for eksempel salg av egenproduserte varer og en pop-up restaurant!

Emner og prosjekter vi jobber med:

Linja er for deg som digger å lage mat! Forkunnskaper eller erfaring er ikke nødvendig. Nivået tilpasses etter elevene. Men du må være lærevillig og våge å prøve nye smaker!

Dette vil du lære

  • skape matglede og matopplevelser for deg selv og andre
  • lære teknikker og å bruke redskaper på kjøkkenet som gjør at du enkelt kan lage maten fra bunnen - riktig redskap til rett bruk!
  • verdien av å kunne lage mat fra bunn av 
  • råvarekunnskap 
  • ernæringslære
  • forstå bruken av rene råvarer og sunnere alternativer
  • tilberede mat på bål
  • økonomi 
  • hygiene på kjøkkenet

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er lærevillig, har interesse for matlaging og er villig til å prøve nye smaker!

På Øyrekka er det stort sett skole hver lørdag. Timeplanen vår kan endre seg litt ut fra aktiviteter og prosjekter vi holder på med, men vi har hovedsakelig faste rutiner hver dag - der morgensamling, måltider, husvask og felles-, linje- og valgfag skjer til samme tid. 

Last ned timeplan som pdf ↓

21. august: Innrykk og velkomst

22. august: Skolestart

Uke 41: Høstferie. Fri fra torsdag 3. oktober kl.15.00

15. - 17. november: fridager for alle linjer

18. desember: Juleferie fra kl. 15.00

6. januar: Første skoledag etter juleferie + oppstart halvårskurs 

Uke 8: Vinterferie. Fri fra torsdag 13. februar kl. 15. Oppstart etter ferien tirsdag 25. februar. 
 
Uke 16: Påskeferie. Fri fra fredag 11. april kl. 12.00
 
23. april: Oppstart etter påske
 

14. mai: Siste skoledag og hjemreise

Last ned årsplan som pdf ↓

Antall valgfagstimer per uke vil variere gjennom året, men vi har tre valgfagsperioder, der du velger to valgfag hver periode. Annonserte valgfag kan bli endret dersom det er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse, og populære valgfag kan tilbys flere perioder.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og fotball i gymsalen!

Band og jam

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Dykking

Få muligheten til å ta dykkersertifikatet under ditt opphold på Øyrekka folkehøgskole. Dette må betales for og er ikke inkludert i linjeprisen.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner vi fram til gamle og nye klassikere og jobber oss gjennom dem!

Filmskaping

Grunnleggende innføring i filmproduksjon med en erfaren filmskaper. Kanskje vi produserer en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka?

Fridykking

Bli i et med sjøen og opplev livet som rører seg under havoverflata.

Kajakk

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for å lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund og Kystmuseet i Trøndelag jobber vi med visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Kom til Norges kanskje mest spesielle folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Hverdagen din her blir preget av et varmt øyliv, hav, naturkrefter, sjøsport, fiske, kajakk og havsafari. Hos oss både bor du og får undervisning ombord på en gedigen husbåt - med enerom og eget bad!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 135 000,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
  • Bad på rommet
  • Studietur: Kortreiste studieturer
  • Studietur: Matlinja: Madeira, Portugal
    • Mat (1 måltider per dag)
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 135 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 135 000,-
(13 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har det meste av relevant utstyr. Mange foretrekker å ha sitt eget knivsett - ta gjerne med hvis du har!

Ta kontakt med oss i god tid hvis du har behov for spesielle tilrettelegginger for å få et godt skoleår. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Dette er de nye folkehøgskolene

En ligger ute i havgapet og den andre midt i en av landets største byer. Bli bedre kjent med de to nyeste folkehøgskolene!

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Smak av verden - Madagaskar

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs
Frilynt

Snadder

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs B
Kristen

Frå råvare til digge matprodukt

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs
Frilynt

MatLyst

Peder Morset folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Mat

Toten folkehøgskole
Helårskurs B
Frilynt

Tasty Food - Toscana, Italia

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs B
6 t/uke
Frilynt

Gla'Mat

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B
9 t/uke
Kristen

Mathåndverk

Evje Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Baker & Konditor - Paris og Brussel

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs A
6 t/uke
Frilynt

Street food

Sund folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Mat & Barista - Interrail Italia

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs
10 t/uke
Frilynt

Street Kitchen - Tokyo

Folkehøgskolen Sørlandet
Helårskurs
14 t/uke
Kristen

EAT: Exploring Amazing Tastes

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs A
14 t/uke
Kristen

Experience: Reise, trene, mat

Folkehøgskolen Sørlandet
Helårskurs
14 t/uke
Kristen