Til hovedinnhold

Dette er de nye folkehøgskolene

En ligger ute i havgapet og den andre midt i en av landets største byer. Bli bedre kjent med de to nyeste folkehøgskolene!

Bærekraft

  • Folkehøgskolene ble i 2019 enige om et felles vedtak for å støtte opp om FNs bærekraftsmål. 
  • De to nye folkehøgskolene knytter seg spesielt til mål 11 og 14.

Høsten 2022 åpner to helt nye folkehøgskoler, Øyrekka folkehøgskole og Stavanger Urban Folkehøgskole StUF. Selv om de ligger i vidt forskjellige miljøer er begge skolene oppretta for å jobbe for en mer bærekraftig verden.

Havet som klasserom

Øyrekka folkehøgskole er en frilynt folkehøgskole og ligger i Mausund i Frøya kommune i Trøndelag, et av de mest aktive fiskeværene mellom Lofoten og Vestlandet. Området er rikt på naturressurser, men får også merke konsekvensene av forsøpling og et ikke bærekraftig forbruk. Det preger skolen og linjene de tilbyr.

Linjene som starter opp høsten 2022 har alle fornavnet HAV. De som begynner på linja HAV Havbruk vil få et innblikk i den viktige sjømatindustrien og lære mer om mulighetene i denne næringa. Skolen ligger både rett ved flere av landets viktigste sjømatbedrifter og landets største maritime verneområde og balansen mellom ulike hensyn blir et viktig tema gjennom skoleåret.

Elevene på HAV Fiskeri får både prøve seg på fiskemottaket og på sjarkdekket. Gjennom året følger elevene «sin» fisker på jobb og i mars følger elevene med de lokale fiskerne til Røst for å være med på det tradisjonsrike Lofotfisket.

 

Elevene ved Øyrekka folkehøgskole vil tilbringe mye av skoletida på båt.

På linja HAV Bærekraft får elevene se de enorme miljøutfordringene et ikke-bærekraftig forbruk skaper med egne øyne, men samtidig erfare at det nytter å gjøre noe! Elevene skal både lære hva man kan gjøre for å hindre forsøpling og lære mer om resirkulering og gjenbruk.

På linja HAV Festival/Event skal elevene lære å arrangere små og store konserter, festivaler og arrangement.

Ønsker elever fra andre folkehøgskoler

Siden skolen er helt ny søker også Øyrekka folkehøgskole etter elever som allerede har gått et år på en annen folkehøgskole til linja HAV Lederutvikling. Stipendiatene vil bli knytta til en av de andre linjene gjennom skoleåret og får en unik mulighet til å være med å skape et godt folkehøgskolemiljø på en helt ny skole!

Prosjektleder for skolen Renathe Greve forteller til Nea Radio hvorfor ungdommer bør søke seg til skolen. – Her kommer du tett på naturen og tett på folket, og du kan puste med magen. Det tror jeg folk trenger i dagens hektiske samfunn.

Vil du være en del av det aller første elevkullet ved Øyrekka folkehøgskole kan du søke her. Her kan du følge skolen på Instagram og Facebook.

Øyrekka folkehøgskole

Sted: Mausund, Frøya, Trøndelag
Elevplasser: 100
Linjer: 11
Undervisning pr. uke: 34 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Fra øy til by

Mens Øyrekka folkehøgskole har havet som klasserom, vil elevene ved Stavanger Urban Folkehøgskole StUF både bo i og bruke oljehovedstaden Stavanger. 82 % av befolkninga i Norge bor i byer og tettsteder. Bakgrunnen for å starte opp skolen er å jobbe for at byene kan være sentrum for det grønne skiftet.

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF

Sted: Stavanger
Elevplasser: 140
Linjer: 20
Undervisning pr. uke: 25 til 30 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen
Urbant landbruk en av linjene elevene ved Stavanger Urban Folkehøgskole StUF kan velge.

Minihus, koding og dyrking i byen

Det første elevkullet på Stavanger Urban Folkehøgskole StUF vil kunne velge mellom flere varierte linjer. Elevene på linja Minihus & grønne greier vil bygge sitt eget minihus, mens elevene på Sosialt entreprenørskap & lederutvikling vil få kunnskapen de trenger til å starte opp og lede et eget sosialt entreprenørskap. Elevene på linja Digital og grønn energi skal kode, programmere og lage webapplikasjoner for å lage grønne og smarte løsninger byene trenger.

Mens linja Urbant landbruk vil fokusere på å lage mat i byene, blant annet i samarbeid med byens restauranter, vil elevene på Mat for fat lage maten. Linja skal blant annet lage sin egen kokebok, drive en egen kafe og jobbe for å redusere matsvinn.

Mat for fat er en av linjene ved Stavanger Urban Folkehøgskole StUF.

På linja Byen og kunsten får elevene lære hva som er typisk for bykunsten, samtidig som de får fordype seg i en eller flere retninger og bruke byen til fremvisning eller forestillinger. Elevene på ReDu: Design og redesign skal jobbe med både klær og møbler og lære å reparere og redesigne.

Geir Bakken er rektor på den nye skolen. Han sier skolen både vil være et perfekt sted for å starte bærekraftige vaner og et godt sted å starte for de som vurderer et videre utdanningsløp innenfor det grønne skiftet.

Skolen er frilynt og som elev på en helt ny skole vil du få en unik mulighet til å påvirke skolemiljøet. Du kan søke på Stavanger Urban Folkehøgskole StUF  her. Du kan også følge skolen på Instagram og Facebook.

Her kan du søke på folkehøgskole

Finn skolen og linja som passer for deg her!

Søk her!
350