Til hovedinnhold

Friluftsliv Hav er for deg som liker å være ute! Skoleåret på Øyrekka folkehøgskole kommer til å bli aktivt og du får virkelig bli kjent med deg selv og naturkreftene.

Ønsker du å tilbringe store deler av året ute? Drømmer du om å fridykke etter kamskjell? Eller kanskje fiske etter de største fiskene på storhavet? Da er du kommet til riktig plass!

Friluftsliv Hav tilbyr noe av det beste innen maritim aktivitet og friluftsliv! Du vil få et år fylt med havaktiviteterutfordringer og gode naturopplevelser. Det er stor variasjon i aktivitetene, og endelig opplegg planlegges i samarbeid mellom lærer og elever. Friluftsliv Hav vil garantert gi deg et drømmeår!

Store deler av året tilbringes i sjøen og ute i friluft, ofte i våtdrakt. Du må derfor like å være aktiv. Linja vil blant annet inneholde:

I løpet av skoleåret vil havørn være en del av hverdagen din, og når vi er ute på tur kan både oter, sel og spekkhoggere bli et vanlig syn! Vi legger opp til hyppige overnattingsturer, alt fra glamping til hengekøye. Vi har et innholdsrikt skolelager, med egne båter, kajakker og masse fridykkingsutstyr.

I tillegg til aktiviteter vil du også få muligheten til å ta flere kurs og sertifikater innenfor feltet hvis du ønsker det, som for eksempel båtførerprøven, våttkort, CMAS fridykkersertifikat, og PADI dykkersertifikat.

For deg som vil utforske Øyrekkas ville natur og ha et år med allsidige hav-aktiviteter. Du trenger ingen forkunnskaper før du kommer, men en forutsetning er at du er glad i å være ute og i aktivitet!

Dette vil du lære

 • Bli trygg på deg selv
 • Fridykkingsteknikker
 • Undervannsjakt
 • Undervannsfotografering
 • Havkajakk og våttkort 
 • Førstehjelp og livredning
 • Bli mer bevegelig og allsidig
 • Samarbeid
 • Svømme- og pusteteknikk
 • Leirliv og god mat i det fri
 • Sikkerhet og risikovurdering

Med tanke på at du store deler av skoleåret skal oppholde deg i en våtdrakt, er det en fordel å like (kaldt) vann!

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du gjør ditt beste, og bidrar til trivsel og godt samarbeid med medelever.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dager

På Friluftsliv Hav går turen til Korsika, eller La Corse som det heter på fransk. Korsika er en fantastisk naturskjønn øy i Middelhavet, både over og under vannet!

I de høye fjellene er det mulighet for klatring, via ferrata, canyoning, mountainbiking og en av Europas mest spektakulære vandreruter - GR20. Ved kysten er det fantastiske muligheter for fridykking. Blant annet finnes noen av Europas best bevarte flyvrak og et spektakulært dyreliv! I tillegg er vannet som regel litt varmere enn det vi er vant med i Norge!

Øya hvor Napoleon ble født har en lang interessant historie og en rik kultur som vi sammen skal utforske.

Det endelige opplegg planlegges sammen med elevene - mulighetene er mange, og valget er ditt!

Statsraad Lehmkuhl - Shetland

Pris: 9 000

Eventyrlysten?? Da kan du bli med på seillskutetokt over Nordsjøen i april!  Og dette er ikke hvilken som helst seilskute: Statsraad Lehmkuhl er Bergens stolthet, landets største seilskute og verdens største tremasta «bark» som ennå er i drift. Vi mønstrer på og av i Bergen og på turen over havet er det du som er mannskap. Du får oppleve at det er din egen innsats for fellesskapet driver skipet over havet. Du er med på brovakt og får også klatre og arbeide i riggen om du har lyst. Vi sover side om side i hengekøyer på tradisjonelt vis.
Etter et par dagers seilas, får du landlov på Vesterhavsøyene - Lerwick på Shetland. Her er nordmenn velkomne hos et folk som nok føler seg minst like norsk som skotsk.  Rester av det norske språket fins i de fleste stedsnavn og også i dialekten på Orknøyene og Shetland.

Les mer om tokt med Statsraaden her.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øyrekka utenfor Frøya er ei lang rekke med øyer som for mange er et unikt og uoppdaget område. Disse områdene bruker vi aktivt både i undervisning og til kortreiste turer gjennom hele året; fra Sula i sør til Halten i nord. Vi tar også et lite dypdykk i det historiske Trøndelag.

 • Sula - den ytterste bebodde delen av Øyrekka er et kjent samlingssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. Var lokasjon for innspilling av filmen «Fyret» som ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. Her finner vi både restaurant og pub, og nå etableres Sula glamping.
 • Bogøya - en pittoresk perle kjent for spisestedet Supen Pøbb og Handelshuset Skatvold - gjennomrestaurert som en klassisk landhandel fra forrige århundreskifte
 • Sørburøya - et av de mest avsidesliggende bebodde øysamfunn på norskekysten
 • Sauøya - i dag fraflyttet, men med kapell, forsamlingshus, butikk og fiskemottak intakt. Her flytter vi inn og kan leve oss inn i livet på kysten for noen tiår siden
 • Halten - det nordligste av de gamle fiskeværene. I dag fredet og bevart som kulturminne med en mange hundre år lang historie
 • Vingleia fyr - plassert på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet. Fyrvokterboligen har plass til 12 personer for overnatting, og vi bruker fyret i undervisningen og til helgeturer
 • Det historiske Trøndelag: Tinghaugen på Frosta, Stiklestad med Stiklastadir, Leka med Norges største gravhaug – et enormt monument over de gamle sjøkongene, Sverresborgen i Trondheim og Nidaros.

Niels Rasmussen

Linjelærer

Niels er friluftsmannen med stor F. Han er dansk/fransk, men har de siste årene bodd i Norge. Han har bachelor og mastergrad i friluftsliv, han har vært elitesvømmer i flere år og han driver aktivt med fridykking og kajakkpadling. Han har tidligere vært på flere, lengre raftingekspedisjoner, er alltid i godt humør og han elsker å gi high-fives!

Epost: niels@oyrekkafhs.no

På Øyrekka er det stort sett skole hver lørdag. Timeplanen vår kan endre seg litt ut fra aktiviteter og prosjekter vi holder på med, men vi har hovedsakelig faste rutiner hver dag - der morgensamling, måltider, husvask og felles-, linje- og valgfag skjer til samme tid. 

Last ned timeplan som pdf ↓

23. august: Innrykk og velkomst

24. august: Skolestart

Uke 41: Høstferie. Fri fra torsdag 5. oktober kl.12.00

17. - 18. november: fridager for alle linjer

15. desember: Juleferie fra kl. 12.00

4. januar: Første skoledag etter juleferie + oppstart halvårskurs 

Uke 8: Vinterferie. Fri fra torsdag 15. februar kl. 12. Oppstart etter ferien tirsdag 27. februar. 
 
22. mars: Påskeferie fra kl.12.00. 
 
3. april: Oppstart etter påske
 
9. mai: Kristi himmelfartsdag - fridag
 

14. mai: Siste skoledag og hjemreise

Last ned årsplan som pdf ↓

Antall valgfagstimer per uke vil variere gjennom året, men vi har tre valgfagsperioder, der du velger to valgfag hver periode. Annonserte valgfag kan bli endret dersom det er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse, og populære valgfag kan tilbys flere perioder.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og fotball i gymsalen!

Band og jam

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Dykking

Få muligheten til å ta dykkersertifikatet under ditt opphold på Øyrekka folkehøgskole. Dette må betales for og er ikke inkludert i linjeprisen.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner vi fram til gamle og nye klassikere og jobber oss gjennom dem!

Filmskaping

Grunnleggende innføring i filmproduksjon med en erfaren filmskaper. Kanskje vi produserer en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka?

Fridykking

Bli i et med sjøen og opplev livet som rører seg under havoverflata.

Kajakk

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for å lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund og Kystmuseet i Trøndelag jobber vi med visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Kom til Norges kanskje mest spesielle folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Hverdagen din her blir preget av et varmt øyliv, hav, naturkrefter, sjøsport, fiske, kajakk og havsafari. Hos oss både bor du og får undervisning ombord på en gedigen husbåt - med enerom og eget bad!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 137 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Kortreiste studieturer
 • Studietur: FriHavsliv - Korsika
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 137 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 137 000,-
(13 700,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen stiller med det aller meste av nødvendig utstyr, men har du eget utstyr som er relevant for din linje, anbefaler vi absolutt å ta det med! 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Skallklær/regnklær – jakke + bukse
 • Ullundertøy - over og underdel + sokker
 • Vanntette tursko/støvler
 • Sovepose + liggeunderlag
  • Vi anbefaler sovepose med komforttemperatur på minimum -10 °c, og liggeunderlag med R-verdi på 4 og opp
 • Lue, votter/hansker
 • Varm genser - ull eller fleece
 • Solbriller
 • PC
 • Dagsturssekk rundt 25 liter

Ved opptak på skolen blir utvidet og generell pakkeliste tilsendt.

Skolen har ulike innkjøpsavtaler som kan brukes av elever og vi er behjelpelige med å finne passende utstyr til deg.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan kan tilrettelegge for deg. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Folkehøgskole på et skip

Hvem sier at en folkehøgskole må holde til i en bygning på land? Helt nye Øyrekka folkehøgskole har fokus på sjøen. Hvorfor ikke la elevene ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Vertical Adventure New Zealand

Molde Folkehøgskole
HelårskursKristen

Seiling

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv topptur

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Finnmark - Afrika

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Friluftsliv

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Whitekeeper: Snø, Skiheis og Maskin

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluft / X-Sport

Helgeland Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Eksotisk friluftsliv - Karibien

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Friluftsliv Explore - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv i samarbeid med Røde Kors

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt