Til hovedinnhold

Fiske & havbruk favner alt fra høyteknologisk innovasjon til erfaringer som tar pusten fra deg. På linja får du en realistisk innføring i alt fra kystfiske til havbruk og dyrking av tang og tare.

Er du nysgjerrig på det som regnes som et av Norges mest ekstreme yrker? Eller er du interessert i å lære mer om ny teknologi innen blå sektor? Dette er linja for deg som vil utfordre dine grenser i et ekstremt miljø – i all slags vær.

Vi følger naturens syklus og deltar på ulike aktiviteter gjennom hele året. Været bestemmer hverdagen din og avgjør om du kan dra ut på havet eller gjør landarbeid - det vet vi aldri på forhånd! På diverse dags- og overnattingsturer blir du kjent med deg selv, andre likesinnede elever og en av Norges mest unike steder ut i havet. Gjennom yrkesprøving på land, båtdekk, merdkanten og i fiskemottak opplever du hvordan det er å leve på kysten. Du er med ut og setter og trekker fiskeredskap med skolens båter, og sammen med lokale fiskere. Skolen er landets eneste folkehøgskole som har egne undervisningskvoter, og disse får du være med og fiske! Skoleåret 23/24 deltar vi på både Lofotfiske, sildefiske i Troms og  Når du drar herfra vet du hvordan det er å være i båt i krevende farvann og du har fått erfaring fra livet om bord på et dekk! På bedriftsbesøk blir du kjent med spennende og inspirerende aktører innen havbruksnæringa. Her får du for eksempel se laksen fra den er rogn og til den blir solgt i butikk, og du får innblikk i aktuell forskning om tang og tære. Vi har et tett samarbeid med næringslivet i regionen, og her er du der det skjer!

For deg som vil prøve kystlivet. Enten du bare har lyst til å oppleve et unikt og inspirerende år i vårt fantastiske øyrike, eller finne ut om dette er livet for deg? Vi gir deg muligheten på linja.

Dette vil du lære

 • Yrkesprøving i samarbeid med lokale fiskere og havbruksaktører
 • Båtopplæring og båtførerprøve 
 • Behandling og bearbeiding av fisk og sjømat
 • Omsetning – kjøp og salg av fisk og sjømat
 • Møte inspirerende næringsaktører
 • Artslære
 • Kyst- og fiskerihistorie
 • Hvordan de ulike næringene på kysten påvirker hverandre og lokalmiljøet. Vi ser på muligheter og utfordringer med ny teknologi og innovasjon.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du gjør ditt beste, og bidrar til trivsel og godt samarbeid med medelever. I tillegg er det lurt å ha vilje og evne til å teste og utfordre egne grenser!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

Storby, strandliv, sydenstemning, shopping, uteliv... Barcelona har det meste, og vi skal oppleve alt sammen + litt til!

Vi tar turen innom verdens største sjømatmesse Seafood Expo for litt faglig påfyll, og det pleier å være masse nordmenn der mens messen foregår. 

Vi besøker det fantastiske matmarkedet Sant Josep de la Boqueria, og opplever også gågata La Rambla, som er kjent for sitt yrende folkeliv, og sine mange underholdningsartister, salgsboder, kafeterier, restauranter og butikker. 

Hvis du liker å skate, er området utenfor museet MACBA kjent som et av Europas beste områder for det, og det kryr av skatere fra hele verden der. Barcelona har masse kulturopplevelser å by på, og 

Hvis du er en av dem som liker fotball, er det fullt mulig å prøve å skaffe seg billetter til en av FC Barcelonas hjemmekamper på Camp Nou mens vi er der! 

Kyst- og fiskerlandsbyene ligger som perler på en snor ved kysten rundt Barcelona. Kanskje vi besøker festningen Castell de Tamarit eller prøver å snorkle litt i Cala La buena beach i El Perello? 

Statsraad Lehmkuhl - Shetland

Pris: 9 000

Eventyrlysten?? Da kan du bli med på seillskutetokt over Nordsjøen i april!  Og dette er ikke hvilken som helst seilskute: Statsraad Lehmkuhl er Bergens stolthet, landets største seilskute og verdens største tremasta «bark» som ennå er i drift. Vi mønstrer på og av i Bergen og på turen over havet er det du som er mannskap. Du får oppleve at det er din egen innsats for fellesskapet driver skipet over havet. Du er med på brovakt og får også klatre og arbeide i riggen om du har lyst. Vi sover side om side i hengekøyer på tradisjonelt vis.
Etter et par dagers seilas, får du landlov på Vesterhavsøyene - Lerwick på Shetland. Her er nordmenn velkomne hos et folk som nok føler seg minst like norsk som skotsk.  Rester av det norske språket fins i de fleste stedsnavn og også i dialekten på Orknøyene og Shetland.

Les mer om tokt med Statsraaden her.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øyrekka utenfor Frøya er ei lang rekke med øyer som for mange er et unikt og uoppdaget område. Disse områdene bruker vi aktivt både i undervisning og til kortreiste turer gjennom hele året; fra Sula i sør til Halten i nord. Vi tar også et lite dypdykk i det historiske Trøndelag.

 • Sula - den ytterste bebodde delen av Øyrekka er et kjent samlingssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. Var lokasjon for innspilling av filmen «Fyret» som ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. Her finner vi både restaurant og pub, og nå etableres Sula glamping.
 • Bogøya - en pittoresk perle kjent for spisestedet Supen Pøbb og Handelshuset Skatvold - gjennomrestaurert som en klassisk landhandel fra forrige århundreskifte
 • Sørburøya - et av de mest avsidesliggende bebodde øysamfunn på norskekysten
 • Sauøya - i dag fraflyttet, men med kapell, forsamlingshus, butikk og fiskemottak intakt. Her flytter vi inn og kan leve oss inn i livet på kysten for noen tiår siden
 • Halten - det nordligste av de gamle fiskeværene. I dag fredet og bevart som kulturminne med en mange hundre år lang historie
 • Vingleia fyr - plassert på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet. Fyrvokterboligen har plass til 12 personer for overnatting, og vi bruker fyret i undervisningen og til helgeturer
 • Det historiske Trøndelag: Tinghaugen på Frosta, Stiklestad med Stiklastadir, Leka med Norges største gravhaug – et enormt monument over de gamle sjøkongene, Sverresborgen i Trondheim og Nidaros.

På Øyrekka er det stort sett skole hver lørdag. Timeplanen vår kan endre seg litt ut fra aktiviteter og prosjekter vi holder på med, men vi har hovedsakelig faste rutiner hver dag - der morgensamling, måltider, husvask og felles-, linje- og valgfag skjer til samme tid. 

Last ned timeplan som pdf ↓

23. august: Innrykk og velkomst

24. august: Skolestart

Uke 41: Høstferie. Fri fra torsdag 5. oktober kl.12.00

17. - 18. november: fridager for alle linjer

15. desember: Juleferie fra kl. 12.00

4. januar: Første skoledag etter juleferie + oppstart halvårskurs 

Uke 8: Vinterferie. Fri fra torsdag 15. februar kl. 12. Oppstart etter ferien tirsdag 27. februar. 
 
22. mars: Påskeferie fra kl.12.00. 
 
3. april: Oppstart etter påske
 
9. mai: Kristi himmelfartsdag - fridag
 

14. mai: Siste skoledag og hjemreise

Last ned årsplan som pdf ↓

Antall valgfagstimer per uke vil variere gjennom året, men vi har tre valgfagsperioder, der du velger to valgfag hver periode. Annonserte valgfag kan bli endret dersom det er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse, og populære valgfag kan tilbys flere perioder.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og fotball i gymsalen!

Band og jam

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Dykking

Få muligheten til å ta dykkersertifikatet under ditt opphold på Øyrekka folkehøgskole. Dette må betales for og er ikke inkludert i linjeprisen.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner vi fram til gamle og nye klassikere og jobber oss gjennom dem!

Filmskaping

Grunnleggende innføring i filmproduksjon med en erfaren filmskaper. Kanskje vi produserer en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka?

Fridykking

Bli i et med sjøen og opplev livet som rører seg under havoverflata.

Kajakk

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for å lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund og Kystmuseet i Trøndelag jobber vi med visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Kom til Norges kanskje mest spesielle folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Hverdagen din her blir preget av et varmt øyliv, hav, naturkrefter, sjøsport, fiske, kajakk og havsafari. Hos oss både bor du og får undervisning ombord på en gedigen husbåt - med enerom og eget bad!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 137 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Kortreiste studieturer
 • Studietur: Fiske & Havbruk - Barcelona
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 137 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 137 000,-
(13 700,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Linjeprisen inkluderer forsikring du trenger for å være med.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Kortreiste studieturer
 • Reiseforsikring på studietur Fiske & Havbruk - Barcelona
 • Vaksiner på studietur Fiske & Havbruk - Barcelona
 • Visum på studietur Fiske & Havbruk - Barcelona
 • Noen ekstra måltider på studietur Fiske & Havbruk - Barcelona (1 måltider per dag er inkludert)
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen stiller med alt relevant utstyr, men har du for eksempel eget fiskeutstyr så anbefaler vi å ta det med!

Dette utstyret må du stille med selv

 • Vanntett og vinterforet kjeledress
 • Oljehyre
 • Arbeidsstøvler
 • Kniv
 • Fiskehansker
 • Lue og votter  

Se i tillegg skolens generelle pakkeliste. 

Vi er behjelpelige med å finne passende utstyr. Du kan gjerne kjøpe utstyr brukt eller benytte deg av skolens ulike innkjøpsavtaler.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Camilla og Oda vil på folkehøgskole for å jobbe på havet

Det er fortsatt flest menn som har disse yrkene, men så langt er det jentene som vil lære mer om fiskeri og havbruk på folkehøgskole.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Robust

Evje Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

REIS Studieklar

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Arbeidslivsfag

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Master barista & moctails

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Sykepleie & Helse - Gambia & Senegal

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Tømrer

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Saueklipp

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Flylinja / pilot, seilfly, motorfly

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen

FixIt

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Bo - fritid og jobbmuligheter

Skogn folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs30 t/ukeFrilynt

Blålys 112 / politi, redning, beredskap

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen