Til hovedinnhold

Øyrekka folkehøgskole

Kom til Norges kanskje mest spesielle folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Hverdagen din her blir preget av et varmt øyliv, hav, naturkrefter, sjøsport, fiske, kajakk og havsafari. Hos oss både bor du og får undervisning ombord på en gedigen husbåt - med enerom og eget bad!

Søk på skolenLinjer

Skolen er frilynt og ligger på øya Mausund i Frøya kommune - midt i landet, helt ute i havet. Mausund er et av de mest aktive fiskeværene mellom Lofoten og Vestlandet, og er siste skanse mot Atlanterhavet. Herfra er det åpent hav til Nord-Amerika!

Ved å velge oss, får du

Dette står vi for

Vi er en frilynt skole, og skolen er tuftet på likeverd og respekt for mangfold. Våre kjerneverdier er respekt for den enkelte og forståelse for at vi alle er helt  avhengig av hverandre!

Vi digger at vi er forskjellige og du er bra nok akkurat slik du er.

Skolen er en liten, intim skole de første årene og passer for deg som ønsker å bli godt kjent med dine medelever, på tvers av linjene.

Fellesfag er en viktig del av et år på folkehøgskole og her får masse sosial kompetanse. I tillegg er målet å skape glede og samhørighet. En god opplevelse blir større om vi deler den med andre, og det er også formålet med fellesfagene.

Morgensamling: hver morgen i auditoriet

Fysisk aktivitet: løping i terrenget, ballspill, trening i trimrommet eller leik i bassenget. Vi finner noe som passer alle!

Fellesfag Alt fra demokratiopplæring til kyst- og kulturhistorie til psykisk helse og personlig utvikling. Formidling av de grunnleggende verdiene og den samfunnsforståelsen som Øyrekka folkehøgskole står for

Lørdagsseminar: Eksterne foredragsholdere, aktiviteter, turdager og kos! 

Temadager: Alt fra kosekveld til friluftsliv.

Kjøkkentjeneste: Alle elever gjennomfører kjøkkentjeneste i løpet av året. Her får du lære å lage mat, og hjelpe kjøkkenpersonalet

Livredning og førstehjelp: Vi er en del ute i båt og langs fjæra. For at skoleåret skal bli trygt, må alle gjennomgå opplæring i førstehjelp.

Antall valgfagstimer per uke vil variere gjennom året, men vi har tre valgfagsperioder, der du velger to valgfag hver periode. Annonserte valgfag kan bli endret dersom det er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse, og populære valgfag kan tilbys flere perioder.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og fotball i gymsalen!

Band og jam

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Dykking

Få muligheten til å ta dykkersertifikatet under ditt opphold på Øyrekka folkehøgskole. Dette må betales for og er ikke inkludert i linjeprisen.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner vi fram til gamle og nye klassikere og jobber oss gjennom dem!

Filmskaping

Grunnleggende innføring i filmproduksjon med en erfaren filmskaper. Kanskje vi produserer en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka?

Fridykking

Bli i et med sjøen og opplev livet som rører seg under havoverflata.

Kajakk

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for å lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund og Kystmuseet i Trøndelag jobber vi med visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Obligatorisk: Nei

Pris: 9 000

Eventyrlysten?? Da kan du bli med på seillskutetokt over Nordsjøen i april!  Og dette er ikke hvilken som helst seilskute: Statsraad Lehmkuhl er Bergens stolthet, landets største seilskute og verdens største tremasta «bark» som ennå er i drift. Vi mønstrer på og av i Bergen og på turen over havet er det du som er mannskap. Du får oppleve at det er din egen innsats for fellesskapet driver skipet over havet. Du er med på brovakt og får også klatre og arbeide i riggen om du har lyst. Vi sover side om side i hengekøyer på tradisjonelt vis.
Etter et par dagers seilas, får du landlov på Vesterhavsøyene - Lerwick på Shetland. Her er nordmenn velkomne hos et folk som nok føler seg minst like norsk som skotsk.  Rester av det norske språket fins i de fleste stedsnavn og også i dialekten på Orknøyene og Shetland.

Les mer om tokt med Statsraaden her.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øyrekka utenfor Frøya er ei lang rekke med øyer som for mange er et unikt og uoppdaget område. Disse områdene bruker vi aktivt både i undervisning og til kortreiste turer gjennom hele året; fra Sula i sør til Halten i nord. Vi tar også et lite dypdykk i det historiske Trøndelag.

 • Sula - den ytterste bebodde delen av Øyrekka er et kjent samlingssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. Var lokasjon for innspilling av filmen «Fyret» som ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. Her finner vi både restaurant og pub, og nå etableres Sula glamping.
 • Bogøya - en pittoresk perle kjent for spisestedet Supen Pøbb og Handelshuset Skatvold - gjennomrestaurert som en klassisk landhandel fra forrige århundreskifte
 • Sørburøya - et av de mest avsidesliggende bebodde øysamfunn på norskekysten
 • Sauøya - i dag fraflyttet, men med kapell, forsamlingshus, butikk og fiskemottak intakt. Her flytter vi inn og kan leve oss inn i livet på kysten for noen tiår siden
 • Halten - det nordligste av de gamle fiskeværene. I dag fredet og bevart som kulturminne med en mange hundre år lang historie
 • Vingleia fyr - plassert på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet. Fyrvokterboligen har plass til 12 personer for overnatting, og vi bruker fyret i undervisningen og til helgeturer
 • Det historiske Trøndelag: Tinghaugen på Frosta, Stiklestad med Stiklastadir, Leka med Norges største gravhaug – et enormt monument over de gamle sjøkongene, Sverresborgen i Trondheim og Nidaros.

Frem til at et splitter nytt skoleanlegg står klart om noen år, vil en gedigen husbåt bli din skole og ditt internat om du søker deg hos oss. Husbåten blir fortøyd, og vil altså ligge stille hele skoleåret. Husbåten vil inneholde klasserom, internat, kontorer og kjøkken med spisesal. Alle rom har eget bad. 

Fasiliteter

I kort avstand fra husbåten finner du:

 • Gymsal
 • Svømmehall
 • Bibliotek
 • Treningsrom
 • Liten kinosal i tilknytning til oppvekstsenteret
 • Fotballbane
 • Skotthyllbane (lokal idrett)
 • Kajakker
 • Båter

Vi holder til på øya Mausund i Frøya kommune. Øya har cirka 200 innbyggere og ingen fastlandsforbindelse. Hurtigbåt og ferge går imidlertid mellom Dyrøy fergekai på Frøya og Mausund flere ganger daglig. I tillegg finnes det gode offentlige kommunikasjoner fra Mausund til Trondheim med buss og hurtigbåt. 

Trondheim er vår nærmeste storby, og Trondheim Lufthavn Værnes er derfor nærmeste flyplass. Reisetiden mellom flyplassen og Mausund er 2,5 time med bil, samt 20 minutter med hurtigbåt eller 40 minutter med ferge.

Vi har full forståelse for at reiseruta kan virke forvirrende, så om du trenger hjelp setter vi gledelig opp reiseruta sammen med deg!

Finn reiserute fra der du bor

Fra den ene enden (Gårdsøya) på Mausund, til motsatt ende (Aursøya) er det 3 kilometer asfaltert vei. Vi har:

 • Dagligvareforretning med faghandel
 • Koselig kafé
 • Vertshus
 • Intim kinosal i tilknytning til Mausund oppvekstsenter
 • Idrettsanlegg med svømmehall og treningsrom til disposisjon for elevene

På Øyrekka er det stort sett skole hver lørdag. Timeplanen vår kan endre seg litt ut fra aktiviteter og prosjekter vi holder på med, men vi har hovedsakelig faste rutiner hver dag - der morgensamling, måltider, husvask og felles-, linje- og valgfag skjer til samme tid. 

Last ned timeplan som pdf ↓

23. august: Innrykk og velkomst

24. august: Skolestart

Uke 41: Høstferie. Fri fra torsdag 5. oktober kl.12.00

17. - 18. november: fridager for alle linjer

15. desember: Juleferie fra kl. 12.00

4. januar: Første skoledag etter juleferie + oppstart halvårskurs 

Uke 8: Vinterferie. Fri fra torsdag 15. februar kl. 12. Oppstart etter ferien tirsdag 27. februar. 
 
22. mars: Påskeferie fra kl.12.00. 
 
3. april: Oppstart etter påske
 
9. mai: Kristi himmelfartsdag - fridag
 

14. mai: Siste skoledag og hjemreise

Last ned årsplan som pdf ↓

Idrettsanlegget med gymsal, svømmehall og trimrom er åpent for elevene for egne aktiviteter på kveldstid de fleste dager. 

Kinorommet er også flittig i bruk!

Stipendiatene og tilsynslærerne arrangerer aktiviteter flere kvelder i uka - alt fra quiz til gjemsel eller bålkos ute. 

Øyrekka folkehøgskole startet som ny skole i 2022 og vi ønsket å være en grønn skole helt fra starten! Derfor var det viktig for oss å få en grønn hverdag på plass. Det betyr at vi ønsker å ha et minst mulig økologisk fotavtrykk, og vi skal nå dette målet både gjennom små, men effektive handlinger i hverdagen, og større prosjekter som øker bevissthet for en bærekraftig livsstil.

I hverdagen vil vi sette søkelys på bevisst bruk av energi, matsvinn og kortreist mat, kildesortering og sporløs ferdsel. Et større prosjekt vil være å kombinere ryddeaksjoner i Mausunds nærområde med linje- og valgfagsaktiviteter som havkajakk, fridykking, gjenbruk og håndverk.

Vi er Grønt Flagg-sertifisert. 

Du må fylle 18 år i opptaksåret, for å være elev hos oss.

 • Opptaket starter 15. november, men du kan søke helt frem til skolestart. Vi anbefaler alikevel at du søker tidlig, for å være sikker på å få plass.
 • Vi stiller ingen bestemte krav til elevene på forhånd og linjene krever ingen forkunnskaper.
 • Vi gjør oppmerksom på at mye av undervisningen foregår utendørs og ved bruk av båter, men det betyr IKKE at du må være båt- og sjøvant før du kommer. 

Bygninger

De første årene på Øyrekka folkehøgskole vil en husbåt fungere som både internat og skole. Husbåten er bygd i 1963 og ombygget og re-innredet i 1992/1993 i Tyskland, og deretter ombygget i Norge i 2015. Det er trapper til både internat- og skoledelen, og dessverre ingen heis ombord. Ta kontakt med skolen hvis du har behov for spesiell tilrettelegging av skolehverdagen. 

Mat

Kjøkkenet tilbereder sunn, god og variert norsk mat.

Vi kan tilby glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier mot et tillegg i pris. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. I tillegg tilbyr vi vegetarmat til de som ønsker det. Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner, eller av andre årsaker, ta kontakt med oss. Skolen tilbyr pr. i dag ikke vegansk mat. 

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det lar seg gjøre, slik at det blir mulig for deg å delta på linje med de andre. Vi har ansatte du kan snakke med om du ønsker det. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for deg hvis du har særskilte vansker eller diagnoser som gjør at du har spesielle behov for tilrettelegging. 

Nina Elisabeth Iversen

Rektor

Nina er rektor på Øyrekka folkehøgskole. Hun har lærerbakgrunn med norsk og sammfunnsfag som fordypnig, og har i flere år vært kontaktlærer ved Mausund oppvekstsenter. Hun er født og oppvokst på Mausund og har tidligere også jobbet som selvstendig næringsdrivende. Nina visste ikke at hun var et hundemenneske før hun fikk egen hund, og hun har musikksmak som gjør datteren flau.

Epost: nina@oyrekkafhs.no
Telefon: 994 50 196

Marte Hansen

Internatleder

Marte er 34 år gammel og ansatt som internatleder. Marte er født og oppvokst på Mausund, er utdannet vernepleier, elsker å spille volleyball og spiser gjerne smågodt hver dag. Etter å ha bodd i Trondheim og Lillestrøm i flere år, har hun nå flyttet hjem igjen med mann og barn for å jobbe på Øyrekka folkehøgskole.

Epost: marte@oyrekkafhs.no
Telefon: 918 66 539

Rannveig Slettun

Kjøkkensjef

Rannveig er født og oppvokst på Mausund, og er ansatt som kjøkkensjef og kokk. Hun er utdannet barne- og ungdomsarbeider og har en usedvanlig egenskap i å få et trygt og nært forhold til elevene. Det har mye med hvordan Ranveig er som person, men sikkert også litt med at hun skjemmer dem bort i matveien - her får du som regel det du ønsker deg!

Epost: kjokken@oyrekkafhs.no

Niels Rasmussen

Linjelærer

Niels er friluftsmannen med stor F. Han er dansk/fransk, men har de siste årene bodd i Norge. Han har bachelor og mastergrad i friluftsliv, han har vært elitesvømmer i flere år og han driver aktivt med fridykking og kajakkpadling. Han har tidligere vært på flere, lengre raftingekspedisjoner, er alltid i godt humør og han elsker å gi high-fives!

Epost: niels@oyrekkafhs.no

Birthe Daber

Linjelærer

Birthe er en kreativ og nysgjerrig sjel som brenner for natur, friluftsliv og DIY. Med henne som veileder venter ditt neste eventyr rett rundt hjørnet. Birthe er ski- og kajakkinstruktør, har en master i friluftsliv, og er utdannet lærer i Tyskland. Kort fortalt, hun driver danning med lidenskap og gleder seg enormt til å bli din veileder på linja H2Ø.

Epost: birthe@oyrekkafhs.no

Ragna Slettun

Kokk

Ragna er 21 år ung, utdannet kokk og meget omgjengelig. Det finnes ikke noe vondt i Ragna, og hun velger heller å bli eliminert i "assasins", fremfor å eliminere andre.

Epost: ragna@oyrekkafhs.no

Jan Ingar Berge

Vaktmester

Jan Ingar er vaktmesteren vår med ekte trønderbart! Han fikser alt fra tette sluker og vindu som trekker, til å montere oljefyllingsrør på manifold (du vet - husbåt)! Jan Ingar har alltid mye å gjøre, men gjør alt med et smil om munnen og et glimt i øyet.

Linjer på Øyrekka folkehøgskole

Fiske & havbruk

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Hav (Høst 2024)

Øyrekka folkehøgskole
Halvårskurs høst13 t/ukeFrilynt

Fiske & havbruk (høst 24)

Øyrekka folkehøgskole
Halvårskurs høst13 t/ukeFrilynt

Matlinja (Våren 2025)

Øyrekka folkehøgskole
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Hav

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Matlinja

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

H2Ø - HAVkajakk, Håndverk, Øyliv

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Lederutvikling

Øyrekka folkehøgskole
Stipendiatlinje35 t/ukeFrilynt

Fiske & havbruk (Våren 2025)

Øyrekka folkehøgskole
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Hav (Våren 2025)

Øyrekka folkehøgskole
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt

Matlinja (høst 2024)

Øyrekka folkehøgskole
Halvårskurs høst13 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sara Margrethe

Øyrekka folkehøgskole er en fantastisk skole med utrolige ansatte som ser hver enkelt elev og som bryr seg om alle.

Sara Margrethe
Signe

Det er en veldig bra skule, med gode lærera og linje. Det e også veldig gøy å bo på en båt!

Fra bloggen

Folkehøgskole på et skip

Hvem sier at en folkehøgskole må holde til i en bygning på land? Helt nye Øyrekka folkehøgskole har fokus på sjøen. Hvorfor ikke la elevene ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen