Til hovedinnhold

Øyrekka folkehøgskole

Velkommen til Norges nyeste frilynte folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Hverdagen din her blir preget av hav, naturkrefter, sjøsport, fiske, festival, strandrydding, kajakk og havsafari. Frem til at et nytt skoleanlegg står klart, benytter vi en gedigen husbåt som base!

Søk på skolenLinjer

Skolen er frilynt og ligger på øya Mausund i Frøya kommune - midt i landet, helt ute i havet. Mausund er et av de mest aktive fiskeværene mellom Lofoten og Vestlandet, og er siste skanse mot Atlanterhavet. Herfra er det åpent hav til Nord-Amerika!

Ved å velge oss, får du

Dette står vi for

Vi er en frilynt skole, og skolen er tuftet på likeverd og respekt for mangfold. Vi digger at vi er forskjellige og du er bra nok akkurat slik du er. Derfor er vi også stolt samarbeidspartner med Trondheim Pride. 

Skolen blir en liten, intim skole de første årene og er for deg som ønsker å bli godt kjent med dine medelever, på tvers av linjene.

Det er i fellesskap med andre at vi vokser som menneske, og alle må bidra for å skape et trygt og godt skolemiljø. I løpet av året har vi flere fellesfag, der målet er å utfordre og veilede, samt skape glede og samhørighet. En god opplevelse blir større om du deler den med andre.

Morgensamling: hver morgen i samlingsrommet

Fysisk aktivitet: løping i terrenget, ballspill, trening i trimrommet eller lek i bassenget. Vi finner noe som passer alle!

Båtførerprøven: Alle elever gjennomfører opplæring som leder til båtførerprøven.

Fellesfagene «hvorfor demokrati» og «havlandet». To fag som er viktig for de grunnleggende verdiene og den samfunnsforståelsen Øyrekka folkehøgskole ønsker å formidle.

Lørdagsseminar: Eksterne foredragsholdere, aktiviteter, bedriftsbesøk og turdager! 

Temadager: Alt fra kosekveld til friluftsliv.

Prosjektdager / prosjektuker

Livredning og førstehjelp: Vi bruker mye tid ute i båt og langs fjæra. For at skoleåret skal bli trygt, må alle gjennomgå opplæring i førstehjelp.

Litt avhengig av interesse og tilgang på kompetanse blant lærere og andre, satser vi på å starte opp med 15 - 18 valgfag i 2022. Antall valgfagtimer per uke vil variere gjennom året. Annonserte valgfag kan bli endret dersom dette er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og håndball i gymsalen!

Band

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner vi fram til gamle og nye klassikere og jobber oss gjennom dem!

Filmskaping

Grunnleggende innføring i filmproduksjon med en erfaren filmskaper. Kanskje vi produserer en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka?

Kajakk og SUP

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for å lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund og Kystmuseet i Trøndelag jobber vi med visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Ølbrygging

Ølbrygging har lange tradisjoner i Trøndelag. Vi lærer helt grunnleggende teori og praksis fra en av landsdelens mest erfarne mikrobryggere.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dager

Skolen har én stor fellestur i løpet av året - og den går til Island allerede i september. På spennende Island blir vi alle sammen skikkelig kjent med hverandre, og får ei lita innføring i noe av det som vi skal lære i løpet av skoleåret vårt på Øyrekka folkehøgskole. I løpet av den ti dager lange turen møter vi den fascinerende islandske kulturen og historien, og vi blir kjent med menneskene og naturen på Island.

Litt av det vi skal oppleve

 • Geysirer
 • Uteliv i Reykjavik
 • Isbreer og vulkaner
 • Rundtur for å oppleve landet utenfor hovedstaden
 • Vi besøker Þingvellir - som både er arnested for det islandske samfunnet og hvor det europeiske og amerikanske kontinentet møtes rent fysisk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øyrekka utenfor Frøya er ei lang rekke med øyer som for mange er et unikt og uoppdaget område. Disse områdene bruker vi aktivt både i undervisning og til kortreiste turer gjennom hele året; fra Sula i sør til Halten i nord. Vi tar også et lite dypdykk i det historiske Trøndelag.

 • Sula - den ytterste bebodde delen av Øyrekka er et kjent samlingssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. Var lokasjon for innspilling av filmen «Fyret» som ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. Her finner vi både restaurant og pub, og nå etableres Sula glamping.
 • Bogøya - en pittoresk perle kjent for spisestedet Supen Pøbb og Handelshuset Skatvold - gjennomrestaurert som en klassisk landhandel fra forrige århundreskifte
 • Sørburøya - et av de mest avsidesliggende bebodde øysamfunn på norskekysten
 • Sauøya - i dag fraflyttet, men med kapell, forsamlingshus, butikk og fiskemottak intakt. Her flytter vi inn og kan leve oss inn i livet på kysten for noen tiår siden
 • Halten - det nordligste av de gamle fiskeværene. I dag fredet og bevart som kulturminne med en mange hundre år lang historie
 • Vingleia fyr - plassert på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet. Fyrvokterboligen har plass til 12 personer for overnatting, og vi bruker fyret i undervisningen og til helgeturer
 • Det historiske Trøndelag: Tinghaugen på Frosta, Stiklestad med Stiklastadir, Leka med Norges største gravhaug – et enormt monument over de gamle sjøkongene, Sverresborgen i Trondheim og Nidaros.

Frem til at et splitter nytt skoleanlegg står klart om noen år, vil en gedigen husbåt bli din skole og ditt internat om du søker deg hos oss. Husbåten blir fortøyd til øya, og vil altså ligge stille hele skolåret. Husbåten vil inneholde klasserom, internat, kontorer og kjøkken med spisesal. Alle rom har eget bad. 

Fasiliteter

Kort avstand fra husbåten vil du finne:

 • Gymsal
 • Svømmehall
 • Bibliotek
 • Treningsrom
 • Liten kinosal i tilknytning til oppvekstsenteret
 • Fotballbane
 • Skotthyllbane (lokal idrett)
 • Kajakker
 • Båter

Vi holder til i fiskeværet Mausund i Frøya kommune. Øya har 200 innbyggere og ingen fastlandsforbindelse. Hurtigbåt og ferge går imidlertid mellom Dyrøy fergekai på Frøya og Mausund flere ganger daglig. I tillegg finnes det gode offentlige kommunikasjoner fra Frøya til Trondheim og/eller Kristiansund med buss og hurtigbåt. 

Vi ligger midt mellom Trondheim lufthavn Værnes og Kristiansund lufthavn Kvernberget. Reisetiden fra Mausund til begge flyplasser er den samme hvis man reiser kollektivt, mens det går raskere å komme seg til Værnes med bil. Med egen bil fra Trondheim til Dyrøy fergekai, tar kjøreturen ca 2,5 timer.

Finn reiserute fra der du bor

Fra den ene enden (Gårdsøya) på Mausund, til motsatt ende (Aursøya) er det 3 kilometer asfaltert vei. Vi har:

 • Dagligvareforretning med faghandel
 • Koselig kafé
 • Vertshus
 • Intim kinosal i tilknytning til Mausund oppvekstsenter
 • Idrettsanlegg med svømmehall
 • 19.8: Internatet åpner for elevene
 • 22.8: Skolestart
 • 24.8: Skoletur til Bogøya
 • 28.-30.8: Skoletur Halten
 • Uke 41: Høstferie
 • Nov.: Linjeturer til Vingleia fyr
 • 16.12: Juleferie
 • 9.1: Første skoledag etter juleferie
 • Uke 8: Vinterferie
 • 31.3: Siste skoledag før påske
 • 11.4: Oppstart etter påske
 • 13.5: Avslutning
 • 14.5: Internatet stenger for elevene

Idrettsanlegget med gymsal, svømmehall og trimrom er åpen for elevene for egendefinerte aktiviteter på kveldstid de fleste dager. 

Stipendiatene og tilsynslærerne arrangerer aktiviteter flere kvelder i uka.

Du må ha fylt 18 år for å være elev hos oss. Vi stiller ingen bestemte krav til elevene, men søkerne må være oppmerksom på at mye av undervisningen foregår utendørs og ved bruk av båter. Det betyr IKKE at du må være båt- og sjøvant før du kommer, men vi er nok ganske sikre på at du kommer til å være det når skoleåret er over!

Bygninger

De første årene på Øyrekka folkehøgskole, vil en husbåt fungere som både internat og skole. Husbåten er bygd i 1963 og ombygget og re-innredet i 1992/1993 i Tyskland, og deretter ombygget i Norge i 2015. Det er trapper til både internat- og skoledelen, og dessverre ingen heis ombord.

Mat

Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. I tillegg tilbyr vi vegetarmat til de som ønsker det. Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner, eller av andre årsaker, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det lar seg gjøre, slik at det blir mulig for deg å delta på linje med de andre. Vi har ansatte du kan snakke med om du ønsker det. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for deg. 

Nina Elisabeth Iversen

Rektor

Nina er per nå ansatt som skolefaglig prosjektleder, men går over i rektorstillingen i juli. Hun er utdannet adjunkt og har i flere år vært kontaktlærer ved Mausund oppvekstsenter. Hun er født og oppvokst på Mausund og har tidligere jobbet som selvstendig næringsdrivende. Nina visste ikke at hun var et hundemenneske før hun fikk egen hund, og hun har musikksmak som gjør datteren flau.

Epost: nina@oyrekkafhs.no
Telefon: 994 50 196

Renathe Greve

Administrasjonsleder

Renathe er født og oppvokst på Frøya og ansatt som administrativ prosjektleder fram til sommeren 2022. Deretter vil hun gå over i stilling som administrasjonsleder. Hun er utdannet bedriftsøkonom fra BI med videreutdannelse i arbeidsrett og logistikk. Hun har hatt lederstillinger i flere store bedrifter de siste tjue årene. Renathe er kreativ, uredd og en racer på å bake kake!

Epost: renathe@oyrekkafhs.no
Telefon: 911 30 390

Marte Hansen

Internatleder

Marte er 34 år gammel og ansatt som internatleder. Marte er født og oppvokst på Mausund, er utdannet vernepleier, elsker å spille volleyball og spiser gjerne smågodt hver dag. Etter å ha bodd i Trondheim og Lillestrøm i flere år, har hun nå flyttet hjem igjen med mann og barn for å jobbe på Øyrekka folkehøgskole.

Epost: marte@oyrekkafhs.no
Telefon: 918 66 539

Thea Strandheim Sæther

Linjelærer

Thea er 26 år gammel, et fyrverkeri av ei dame og kommer fra Frøya. Hun er utdannet musikalartist, personlig trener og har en praktisk-pedagogisk utdannelse, altså helt perfekt for å være din linjelærer på HAV Festival/Event. Thea har spilt og skal spille i spelet Oda fra havet som arrangeres på Mausund i år.

Niels Rasmussen

Linjelærer

Niels er friluftsmannen med stor F. Han er dansk/fransk, men har de siste årene bodd i Norge. Han har bachelor og master grad i friluftsliv, han har vært elitesvømmer i flere år, han driver aktivt med fridykking og kajakkpadling. Han har tidligere vært på flere, lengre rafting ekspedisjoner.

Birthe Daber

Linjelærer

Birthe er ei aktiv dame fra Tyskland, som har bodd i Norge i flere år. Hun fullfører nå sin master i friluftsliv, og er utdannet lærer i Tyskland. Birthe er kajakkinstruktør, elsker friluftsliv, elsker å jobbe med mennesker og gleder seg enormt til å bli din lærer på linja HAV Bærekraft.

Mathias Søvik

Kjøkkensjef

Mathias er 22 år gammel, kommer fra Hvam på Østlandet og er vår nye kjøkkensjef. Han er utdannet kokk og trives veldig godt i naturen, på fjellet og på fisketurer. Mathias er vår yngste ansatt så langt, men den med mest erfaring innen folkehøgskole. Han har vært elev ved Skogn folkehøgskole i to år, på linja fiske og friluftsliv. Det beste Mathias vet å lage på kjøkkenet er pasta. 

Linjer på Øyrekka folkehøgskole

FriHAVsliv

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

H2Ø - HAV, Håndverk, Øyliv

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fiske & havbruk

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Eventlinja

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

HAV Lederutvikling

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje35 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Folkehøgskole på et skip

Hvem sier at en folkehøgskole må holde til i en bygning på land? Helt nye Øyrekka folkehøgskole har fokus på sjøen. Hvorfor ikke la elevene ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen