Til hovedinnhold

Øyrekka folkehøgskole

Kom og svøm på Norges nyeste frilynte folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Hverdagen din her blir preget av øyliv, hav, naturkrefter, sjøsport, fiske, strandrydding, kajakk og havsafari. Frem til at et nytt skoleanlegg står klart, benytter vi en gedigen husbåt som base!

Søk på skolenLinjer

Skolen er frilynt og ligger på øya Mausund i Frøya kommune - midt i landet, helt ute i havet. Mausund er et av de mest aktive fiskeværene mellom Lofoten og Vestlandet, og er siste skanse mot Atlanterhavet. Herfra er det åpent hav til Nord-Amerika!

Ved å velge oss, får du

Dette står vi for

Vi er en frilynt skole, og skolen er tuftet på likeverd og respekt for mangfold. Våre kjerneverdier er ubetinget respekt for den enkeltes integritet og anerkjennelse av at vi alle er avhengig av forpliktende fellesskap.

Vi digger at vi er forskjellige og du er bra nok akkurat slik du er. Derfor er vi også stolt samarbeidspartner med Trondheim Pride. 

Skolen blir en liten, intim skole de første årene og er for deg som ønsker å bli godt kjent med dine medelever, på tvers av linjene.

Det er i fellesskap med andre at vi vokser som menneske, og alle må bidra for å skape et trygt og godt skolemiljø. I løpet av året har vi flere fellesfag, der målet er å utfordre og veilede, samt skape glede og samhørighet. En god opplevelse blir større om du deler den med andre.

Morgensamling: hver morgen i samlingsrommet

Fysisk aktivitet: løping i terrenget, ballspill, trening i trimrommet eller lek i bassenget. Vi finner noe som passer alle!

Fellesfagene «hvorfor demokrati» og «havlandet». To fag som er viktig for de grunnleggende verdiene og den samfunnsforståelsen Øyrekka folkehøgskole ønsker å formidle.

Lørdagsseminar: Eksterne foredragsholdere, aktiviteter, bedriftsbesøk og turdager! 

Temadager: Alt fra kosekveld til friluftsliv.

Prosjektdager / prosjektuker

Livredning og førstehjelp: Vi bruker mye tid ute i båt og langs fjæra. For at skoleåret skal bli trygt, må alle gjennomgå opplæring i førstehjelp.

Litt avhengig av interesse og tilgang på kompetanse blant lærere og andre, satser vi på å starte opp med 15 - 18 valgfag i 2022. Antall valgfagstimer per uke vil variere gjennom året. Annonserte valgfag kan bli endret dersom det er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og fotball i gymsalen!

Band og jam

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Dykking

Få muligheten til å ta dykkersertifikatet under ditt opphold på Øyrekka folkehøgskole. Dette må betales for og er ikke inkludert i linjeprisen.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner vi fram til gamle og nye klassikere og jobber oss gjennom dem!

Filmskaping

Grunnleggende innføring i filmproduksjon med en erfaren filmskaper. Kanskje vi produserer en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka?

Fridykking

Bli i et med sjøen og opplev livet som rører seg under havoverflata.

Kajakk

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for å lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund og Kystmuseet i Trøndelag jobber vi med visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dager

Skolen har én stor fellestur i løpet av skoleåret 22/23 - og den går til Island i april. På spennende Island blir vi alle sammen skikkelig kjent med hverandre, og får ei lita innføring i noe av det som vi skal lære i løpet av skoleåret vårt på Øyrekka folkehøgskole. I løpet av den ti dager lange turen møter vi den fascinerende islandske kulturen og historien, og vi blir kjent med menneskene og naturen på Island.

Litt av det vi skal oppleve

 • Geysirer
 • Uteliv i Reykjavik
 • Isbreer og vulkaner
 • Rundtur for å oppleve landet utenfor hovedstaden
 • Vi besøker Þingvellir - som både er arnested for det islandske samfunnet og hvor det europeiske og amerikanske kontinentet møtes rent fysisk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øyrekka utenfor Frøya er ei lang rekke med øyer som for mange er et unikt og uoppdaget område. Disse områdene bruker vi aktivt både i undervisning og til kortreiste turer gjennom hele året; fra Sula i sør til Halten i nord. Vi tar også et lite dypdykk i det historiske Trøndelag.

 • Sula - den ytterste bebodde delen av Øyrekka er et kjent samlingssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. Var lokasjon for innspilling av filmen «Fyret» som ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. Her finner vi både restaurant og pub, og nå etableres Sula glamping.
 • Bogøya - en pittoresk perle kjent for spisestedet Supen Pøbb og Handelshuset Skatvold - gjennomrestaurert som en klassisk landhandel fra forrige århundreskifte
 • Sørburøya - et av de mest avsidesliggende bebodde øysamfunn på norskekysten
 • Sauøya - i dag fraflyttet, men med kapell, forsamlingshus, butikk og fiskemottak intakt. Her flytter vi inn og kan leve oss inn i livet på kysten for noen tiår siden
 • Halten - det nordligste av de gamle fiskeværene. I dag fredet og bevart som kulturminne med en mange hundre år lang historie
 • Vingleia fyr - plassert på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet. Fyrvokterboligen har plass til 12 personer for overnatting, og vi bruker fyret i undervisningen og til helgeturer
 • Det historiske Trøndelag: Tinghaugen på Frosta, Stiklestad med Stiklastadir, Leka med Norges største gravhaug – et enormt monument over de gamle sjøkongene, Sverresborgen i Trondheim og Nidaros.

Frem til at et splitter nytt skoleanlegg står klart om noen år, vil en gedigen husbåt bli din skole og ditt internat om du søker deg hos oss. Husbåten blir fortøyd til øya, og vil altså ligge stille hele skoleåret. Husbåten vil inneholde klasserom, internat, kontorer og kjøkken med spisesal. Alle rom har eget bad. 

Fasiliteter

I kort avstand fra husbåten vil du finne:

 • Gymsal
 • Svømmehall
 • Bibliotek
 • Treningsrom
 • Liten kinosal i tilknytning til oppvekstsenteret
 • Fotballbane
 • Skotthyllbane (lokal idrett)
 • Kajakker
 • Båter

Vi holder til i fiskeværet Mausund i Frøya kommune. Øya har cirka 200 innbyggere og ingen fastlandsforbindelse. Hurtigbåt og ferge går imidlertid mellom Dyrøy fergekai på Frøya og Mausund flere ganger daglig. I tillegg finnes det gode offentlige kommunikasjoner fra Mausund til Trondheim og/eller Kristiansund med buss og hurtigbåt. 

Trondheim er vår nærmeste storby, og Trondheim Lufthavn Værnes er derfor nærmeste flyplass. Reisetiden mellom flyplassen og Mausund er 2,5 time med bil, samt 20 minutter med hurtigbåt eller 40 minutter med ferge.

Vi har forståelse for at reiseruta kan virke forvirrende, så om du trenger hjelp setter vi gledelig opp reiseruta sammen med deg.

Finn reiserute fra der du bor

Fra den ene enden (Gårdsøya) på Mausund, til motsatt ende (Aursøya) er det 3 kilometer asfaltert vei. Vi har:

 • Dagligvareforretning med faghandel
 • Koselig kafé
 • Vertshus
 • Intim kinosal i tilknytning til Mausund oppvekstsenter
 • Idrettsanlegg med svømmehall

På Øyrekka er det stort sett skole hver lørdag. Timeplanen vår kan endre seg litt ut fra aktivitetene vi holder på med, men vi har hovedsakelig faste rutiner hver dag - der morgensamling, måltider, husvask og felles-, linje- og valgfag skjer til samme tid. 

Last ned timeplan som pdf ↓
 • 19.8: Internatet åpner for elevene
 • 22.8: Skolestart året 22/23
 • 24.8: Skoletur til Bogøya
 • 28.-30.8: Skoletur Halten
 • Uke 41: Høstferie
 • Nov.: Linjeturer til Vingleia fyr
 • 15.12: Juleferie
 • 9.1: Første skoledag etter juleferie - Skolestart for halvårskurs
 • Uke 8: Vinterferie
 • 31.3: Siste skoledag før påske
 • 11.4: Oppstart etter påske / avreise til Island
 • 13.5: Avslutning
 • 14.5: Internatet stenger for elevene
 • 28.08.23: Skolestart året 23/24
Last ned årsplan som pdf ↓

Det største prosjektet skolen er i gang med høsten 2022, er å lage egen badsstue. Denne skal vi bygge selv, med veiledning av lokale snekkere. Vi har vært i kontakt og hatt møte med arkitekt, som har hjulpet oss med stilen, og planen vår er å bruke mest mulig gjenbruksmaterialer. Prosjektet er en del av valgfaget "DIY", samt faget "miljø og bærekraft". Målet er å ha badstua klar i løpet av våren 2023, slik at nåværende elever kan bruke badstua di selv har vært med å bygge.

Idrettsanlegget med gymsal, svømmehall og trimrom er åpent for elevene for egendefinerte aktiviteter på kveldstid de fleste dager. 

Stipendiatene og tilsynslærerne arrangerer aktiviteter flere kvelder i uka.

Øyrekka folkehøgskole started som ny skole i 2022 og ønsker å være en grønn skole rett fra begynnelsen! Derfor er det viktig for oss å få en grønn hverdag på plass. Det betyr at vi ønsker å ha et minst mulig økologisk fotavtrykk, og vi skal nå dette målet både gjennom små, men effektive handlinger i hverdagen, og større prosjekter som øker bevissthet for en bærekraftig livsstil. I hverdagen vil vi sette søkelys på bevisst bruk av energi, kortreist mat, kildesortering og sporløs ferdsel. Et større prosjekt vil være å kombinere ryddeaksjoner i Mausunds nærområde med havkajakk, fridykking, gjenbruk og håndverk.

Du må fylle 18 år i opptaksåret, for å være elev hos oss. Vi stiller ingen bestemte krav til elevene, men søkerne må være oppmerksom på at mye av undervisningen foregår utendørs og ved bruk av båter. Det betyr IKKE at du må være båt- og sjøvant før du kommer, men vi er nok ganske sikre på at du kommer til å være det når skoleåret er over!

Bygninger

De første årene på Øyrekka folkehøgskole, vil en husbåt fungere som både internat og skole. Husbåten er bygd i 1963 og ombygget og re-innredet i 1992/1993 i Tyskland, og deretter ombygget i Norge i 2015. Det er trapper til både internat- og skoledelen, og dessverre ingen heis ombord.

Mat

Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier mot et tillegg. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. I tillegg tilbyr vi vegetarmat til de som ønsker det. Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner, eller av andre årsaker, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det lar seg gjøre, slik at det blir mulig for deg å delta på linje med de andre. Vi har ansatte du kan snakke med om du ønsker det. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for deg. 

Nina Elisabeth Iversen

Rektor

Nina er ansatt som rektor på Øyrekka folkehøgskole. Hun er utdannet adjunkt og har i flere år vært kontaktlærer ved Mausund oppvekstsenter. Hun er født og oppvokst på Mausund og har tidligere jobbet som selvstendig næringsdrivende. Nina visste ikke at hun var et hundemenneske før hun fikk egen hund, og hun har musikksmak som gjør datteren flau.

Epost: nina@oyrekkafhs.no
Telefon: 994 50 196

Renathe Greve

Administrasjonsleder

Renathe er født og oppvokst på Frøya og ansatt som administrasjonsleder. Hun er utdannet bedriftsøkonom fra BI med videreutdannelse i arbeidsrett og logistikk. Hun har hatt lederstillinger i flere store bedrifter de siste tjue årene. Renathe er kreativ, uredd og en racer på å bake kake!

Epost: renathe@oyrekkafhs.no
Telefon: 911 30 390

Marte Hansen

Internatleder

Marte er 34 år gammel og ansatt som internatleder. Marte er født og oppvokst på Mausund, er utdannet vernepleier, elsker å spille volleyball og spiser gjerne smågodt hver dag. Etter å ha bodd i Trondheim og Lillestrøm i flere år, har hun nå flyttet hjem igjen med mann og barn for å jobbe på Øyrekka folkehøgskole.

Epost: marte@oyrekkafhs.no
Telefon: 918 66 539

Thea Sæther

Linjelærer

Thea er 26 år gammel, et fyrverkeri av ei dame og kommer fra Frøya. Hun er utdannet musikalartist, personlig trener og har en praktisk-pedagogisk utdannelse, altså helt perfekt for å være din linjelærer på Eventlinja. Thea har vært ansatt skuespiller i spelet Oda fra havet som arrangeres på Mausund annenhvert år. 

Epost: thea@oyrekkafhs.no

Niels Rasmussen

Linjelærer

Niels er friluftsmannen med stor F. Han er dansk/fransk, men har de siste årene bodd i Norge. Han har bachelor og mastergrad i friluftsliv, han har vært elitesvømmer i flere år og han driver aktivt med fridykking og kajakkpadling. Han har tidligere vært på flere, lengre raftingekspedisjoner, og han elsker å gi high-fives!

Epost: niels@oyrekkafhs.no

Birthe Daber

Linjelærer

Birthe er en kreativ og nysgjerrig sjel som brenner for natur, friluftsliv og DIY. Med henne som lærer venter ditt neste eventyr rett rundt hjørnet. Birthe er ski- og kajakkinstruktør, har en master i friluftsliv, og er utdannet lærer i Tyskland. Kort fortalt, hun er en lærer med lidenskap og gleder seg enormt til å bli din lærer på linja H2Ø.

Epost: birthe@oyrekkafhs.no

Ragna Slettun

Kjøkkenassistent

Ragna er 21 år ung, utdannet kokk og meget omgjengelig. Det finnes ikke noe vondt i Ragna, og hun velger heller å bli eliminert i "assasins", fremfor å eliminere andre.

Epost: ragna@oyrekkafhs.no

Arnstein Antonsen

Maskinist / vaktmester

Arnstein er vår maskinist, for det må vi jo ha når vi holder til på en husbåt må dere vite! Maskinrommet er som man-cave'en hans, og selv om Arnstein tror han "legger seg bort" i alt, er han egentlig bare veldig omtenksom og interessert i at ting går bra.

Jan Ingar Berge

Vaktmester

Jan Ingar er vaktmesteren vår med ekte trønderbart! Han fikser alt fra tette sluker og vindu som trekker, til å montere oljefyllingsrør på manifold (du vet - husbåt)! Jan Ingar har alltid mye å gjøre, men gjør alt med et smil om munnen og et glimt i øye.

Linjer på Øyrekka folkehøgskole

FriHAVsliv

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

H2Ø - HAVkajakk, Håndverk, Øyliv (vår 2023)

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

Eventlinja (vår 2023)

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

FriHAVsliv (vår 2023)

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

H2Ø - HAVkajakk, Håndverk, Øyliv

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fiske & havbruk

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Eventlinja

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Lederutvikling

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje35 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Folkehøgskole på et skip

Hvem sier at en folkehøgskole må holde til i en bygning på land? Helt nye Øyrekka folkehøgskole har fokus på sjøen. Hvorfor ikke la elevene ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen