Til hovedinnhold
Venteliste

For deg som vil kjøre på ski, elsker puddersnø og klatring. Vi reiser til et større alpinanlegg og skieldoradoet Lyngsalpene i Troms. Fokuset vårt er på skredlære og bli best mulig på ski.

For deg som

Lofoten er vår base

Ski og klatring tilbyr deg erfarne og kunnskapsrike lærere som gjennom mange år har bygget opp et linjetilbud med solid læringsmiljø.Lofotfjellene byr på fantastiske muligheter for klatring og skikjøring. Nærheten til fjellene gir rik anledning til å utfolde seg. Du kan ta på skiene ved skolen for å gå topptur på fantastiske skifjell. Vi reiser til et av de store skianleggene som har tidlig snø. Vi bor i hytter eller lignende og kjører så mye på ski som vi får til. Det blir skiundervisning og skikjøring i og utenfor bakken

Klatring og skikjøring er hovedaktivitetene, slik at det blir flere dager med skikjøring og færre dager og netter på tur i vinterfjellet. Vi legger vekt på at du skal få muligheten til å utvikle deg mest mulig innenfor de feltene vi jobber med gjennom mest mulig aktivtet sammen med andre med samme interesse.

Bretur til Engabreen på Svartisen. Her bor vi på Tåkeheimen, ei av landets mest spektakulære turistforeningshytter. På breen lærer vi både bruk av isøks og stegjern samt breferdsel og redningsteknikker.

Vi padler havkajakk i Lofotens vakre skjærgård. Og du får et "vått kort" som bevis på gjennomgått grunnkurs. På våren ligger vi i en bace camp og padler ulike turer.


Les mer om linja på vår egen hjemmeside

Alle som har et lekent og friskt sinn, og elsker masse frisk luft

Dette vil du lære

 • klatrekurs, brattkort
 • sportsklatring og bouldering
 • toppturer og tinderangling
 • grunnleggende orintering
 • førstehjelp
 • god turledelse
 • smart barmarkstrening
 • om turutstyr
 • om ski og skiutstyr
 • skredteori
 • kameratredning skred
 • løssnøkjøring og teknikk
 • bakkekjøring og teknikk
 • klatring og redning
 • grunnkurs havkajakk
 • bruk av stegjern og isøks

Våre forventninger til deg

At du har smurt ei god nistepakke og er klar for nye utfordringer.

Brekurs

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

I september drar vi til Storsteinbreen eller Svartisen på bretur. Her øver vi på grunnleggende ferdigheter på bre, som stegjernsteknikk og bruk av isøks. Vi går i taulag og øver på kameratredning på bre. Denne turen er foruten å være en veldig flott naturopplevelse, viktig for oss i forberedelse til senere turer vinterstid der vi muligens må gå over isbreer. Isbreer kan for alt vi vet være en utdøende del av vårt naturlige miljø i Norge. Det gjør breturene til en eksklusiv og flott naturopplevelse, og en mulighet til å reflektere over endringene som skjer med miljøet vi lever i i dag.

Havkajakk Reine

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

En tur med havkajakk mellom tinder som går rett opp av havet og 1000 moh. blir en uforglemmelig opplevelse. Havkajakken en tar deg virkelig nær elementene, du kjenner havet lever under deg og er vi heldig kan vi oppleve både småhval, spekkhoggere og havørn. Vi har fokus på trivsel og trygghet, du lærer ulike padletekniker og kameratredning. Og kanskje vil du prøve deg på eskimorulla også.

Lyngen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 2 uker

Vi reiser til Lyngsalpene!

Lyngen er et utrolig sted for å være på ski, med flotte fjell og veldig snøsikkert. Her satser vi på å bo på Magic Mountain Lodge for ei ukes skiopplevelse.
 

Her finner vi en av verdens mest spektakulære toppturdestinasjoner med alpine fjell som går rett ned i fjorden. Lyngsalpene har et utall av muligheter og bakker som passer alle. Klassikere som Daltinden, Storhaugen, Russelvfjellet og Rørnestinden er populære turer på randonee. 

Lyngen tiltrekker seg mange skiturister nettopp fordi det er så spektakulært vakkert med kombinasjonen av fjell og hav og uforgelemlig utsikt fra alle topper. Mer vilt og vakkert skal man lete lenge etter.

Her får vi rikelig med mengdetrening og finpussa svingteknikken, men vi bruker også mye tid på trygt linjevalg og skredvurdering.

 • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
 • Mandager er det vask, internatmøter, ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge kommende uke.
 • Tirsdag-fredag er det linjefag, valgfag eller fellesfag.
 • På lørdager er det vanligvis lørdagsskole på formiddagen.
 • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.
 • August - oktober: har vi fortsatt bra med lys og bruker mye tid ute med klassen på dagsturer og langturer
 • November - januar: blir dagene kortere og det blir mer fellesfag, nå kan du blant annet velge 3 ulike valgfag
 • Februar - mai: får vi lyset tilbake og du kan igjen sammen med klassekompisene fordype deg i linjefagene

Vi har ikke høst eller vinterferie. På den måten sparer vi miljøet for lange reiser og får brukt mer av den fine tiden i Lofoten.

Se hele skolerua vår her

I Lofoten er høst og vår best til linjeaktivitet fordi man kan være mye ute. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du velger tre valgfag på 21-30 timer hver, og kan velge alt fra yoga, foto, mat, skikjøring, båtførerprøven og musikk, til ulike håndverksaktiviteter.

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med svart/hvit-film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig "vill" mat

Lær å lage god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som gir de deiligste retter. Ville vekster, tang, sopp og bær, for å nevne noe.

Bål og overlevelse

Dette valgfaget gir deg innblikk i bålets mange kvaliteter: samlingspunkt til samtale og refleksjon, matlaging, varme, lys og trivsel. La deg fortrylle av bålet og kom deg ut av "scrolletåka".

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir "båtlappen".

Feltbiologi: Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Kajakk

Skolens kajakker blir benyttet her til alt fra grunnkurs og våttkort, eskimorulle og turer med/uten overnatting langs Lofotens vidunderlige kyst og alle dens muligheter til friluftsopplevelser.

Kjøkkenet - skrei/lam/sushi/gjær- og julebakst

Norges beste folkehøgskolekjøkken inviterer. Bli med våre kokker og lær om matlaging fra bunn: hele kjøttstykker som parteres, behandling av skrei, den beste sushi og tradisjonell norsk julebakst.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden og kanskje er vi heldig og får et realt uvær så vi får kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Podcast

Vil du lære deg håndverket i podcasting, fra det å skape et konsept til ferdig produkt. Lær deg å spille inn, klippe og sette sammen lydfiler til ferdige episoder i skolens podcastsstudio.

Samspill

I skolens basseng står det full rigg med musikkinstrumenter som vi bruker i dette valgfaget. Samspill handler om å komme sammen og spille og skape musikk sammen. Et viktig valgfag for skolens miljø.

Sjømannsarbeid

Vi tar utgangspunkt i kunnskap om tradisjonelt riggede båter. Lær om knuter, spleiser og enkel håndsøm som kommer godt med når ting går i stykker og rigges. Vi syr skipssekker og knytter hengekøyer.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Snø og skred

Dette valgfaget tar et dypdykk i kunnskap om snø og skred. Etter rådende forhold går vi ut i snøen og ser på hvordan vær og vind og andre forhold er med på å skape forutsetninger for trygg ferdsel.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Sykkelreparasjon

Skolen disponerer noen sykler til utlån, og vi prøver også å overta og friske opp noen nye sykler hvert år. I dette valgfaget lærer du å ta vare på og vedlikeholde sykler så de kan brukes året rundt.

Tekstil - sy din egen anorakk/vindvott/kalkpose

Skolens tekstilrom brukes til å utvikle nye og vedlikeholde plagg og annet du har bruk for i løpet av skoleåret. Å sy sin egen anorakk har de siste årene vært et av våre aller mest populære valgfag.

Tinntråd og lærpose til kaffe

Med utgangspunkt i samisk håndtverkstradisjon jobber vi med tinntrådfletting av armbånd, hårspenner og øreanheng. I tillegg syr vi lærposer til kaffe og annet.

Toving

Bli med og lek med ullfiber, vann og grønnsåpe. Vi bruker kardet ull og merinoull til toving og nålefilting. Du kan lage sitteunderlag, votter, katanker(ulltøfler), luer, og mye annet.

Turmat og turkjøkken

Mat på tur er essensielt. Det finnes store muligheter for matlaging på tur: Sjusteinsovn, bålgrop og mat på bål og brenner er stikkord. Å utvikle sitt eget turkjøkken er også en del av valgfaget.

Vill lek - idrett/lek/ballspill

Vi utforsker fysisk aktiv læring og leker sammen i skolens gymsal, flerbrukshallen og turnhallen i Kabelvåg. Innholdet bestemmes i stor grad av valgfagets deltakere. Her blir det moro!

Ølbrygging

I dette valgfaget lærer vi om ølbryggerkunsten og magien i vann, malt, gjær og humle.

På Lofoten folkehøgskole kan du oppleve verdens vakreste øyrike gjennom en aktiv og balansert livsstil. Skolen, som ble startet allerede i 1901, har lange tradisjoner for å skape magiske opplevelser og læring for livet - i skjæringspunktet mellom spektakulær natur og tradisjonsrik kultur.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 130 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Valgfag
 • Alle reiser
 • Studietur: Brekurs
 • Studietur: Havkajakk Reine
 • Studietur: Lyngen
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 130 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 130 000,-
(13 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

På linja

 • Fjelltelt/lavvo, primuser
 • Kokesett
 • Førstehjelpsutstyr
 • Brennstoff-flaske
 • Nyttige småting

Disponeres av alle

 • Storsal
 • Gymsal, buldrevegg
 • Treningsrom- vekter, spinning, tredemølle
 • Jibbebakke på tunet
 • Tekstilsal
 • Hobby/snekkerrom
 • Musikkrom
 • Peisestue
 • Elevkjøkken for å lage egen mat
 • Mediatek/TV-rom
 • S/hv-mørkerom
 • Fotostudio
 • Havkajakker
 • Vedfyrt badstue
 • Nordlandsbåter
 • Skolehytte

Utenfor skolen

 • Flotte turområder
 • Supre surfespotter
 • Skianlegg, lysløype
 • Klatrefelt
 • Alpinbakke
 • Klatrevegg
 • Idrettshall
 • Turnhall
 • Skaterampe

Dette utstyret må du stille med selv

Besøk vår hjemmeside for å få en detaljert oversikt over hva du må ha med av klær og utstyr.

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Inger Line

Alle dei fantastiske turane, anten på ski, til fots, med klatresko eller i kajakken, har gitt meg utruleg mykje kunnskap som kjem godt med til dei framtidige turane.

Inger Line
Håvar Marsteen

Jeg opplevde kort sagt folkehøgskoleåret som det tryggeste, skumleste, mest sosiale og lærerike året jeg noen gang har hatt. Året gav meg muligheten til å pushe mine egne grenser i alle retninger.

Håvar Marsteen
Rune Johnsen

Vi fikk masse undervisning i skredlære og klatring, noe som har vært til stor nytte for meg i min senere utdannelse innenfor Turisme og friluftsliv.

Fra bloggen

Hvordan er det å være eldre og gå på folkehøgskole?

Lurer du på hvordan det er å være i tjueåra og gå på folkehøgskole? Podkasten Folkehøgskolelivet har snakka med to 25-åringer og en 23-åring om ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

X-sport

Hedmarktoppen folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs20 t/ukeKristen

Friluftsliv / Ski og surf

Nordfjord folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs20 t/ukeKristen

Freeride Japan

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Musikk Ski Snowboard

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Frikjøring

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Freeride - Ski - Sykkel - Surf - Alpene

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Ski og klatring

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluft / Lux

Helgeland Folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Ski sykkel surf

Hedmarktoppen folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Surf, Skate & Design

Jæren Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Park og Akrobatikk

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Switch - park & pudder Geilo & Hemsedal

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt