Til hovedinnhold

Lofoten folkehøgskole

Lofoten folkehøgskole ligger vakkert til, bare et steinkast fra havet og under noen av de flotteste Lofotfjellene. Naturområdene rundt skolen, samt gode og velutstyrte lokaler gir de beste forutsetninger for god og spennende undervisning. Vi er nær naturen, men butikker og utesteder er likevel bare en spasertur unna.

Søk på skolenLinjer

FOTO-FRILUFTSLIV-TOPPTURER-RANDONE-SURFING-KLATRING-KAJAKK

Skolen legger vekt på å være godt og moderne utstyrt
. Som elev hos disponerer du mye utstyr som skolen har kjøpt og vedlikeholder. Fotoavdelinga er svært velutstyrt med profesjonelt studio, nettverk med kraftige maskiner og Norges største mørkerom.

Uansett hvilken linje du velger kan du bli med i skolens fotoforum og lære mer om fotografering og digital bearbeiding. Bli inspirert av de mange dyktige fotografene som gjennom året besøker oss.

Friluftslinjene stiller telt, klatreutstyr og mye annet til din disposisjon. Skolen har dessuten gymsal med buldrevegg, og avtale om tilgang til en 10 meter høg klatrevegg utenfor skolen. Vi har også flere hobbyrom og eget kjøkken som elevene disponerer.

Elevene ved Lofoten folkehøgskole kommer fra hele Norge, fra Sverige, Danmark og noen andre land som varierer fra år til år. På den måten har Lofoten folkehøgskole et tydelig internasjonalt preg.

Klasserommet vårt:

Som elev har du også tilgang til gymsal, styrkerom, tekstilsal, hobbyrom, mediatek, musikkrom, skolekjøkken og vedfyrt badstue. 

I nærmiljøet er det alpinanlegg, lysløype, skaterampe, idrettslag og mange ulike foreninger. I kommunen er det jevnlige teaterforestillinger, konserter og kino.


Foto: Elin Tyssedalstveit

Lofoten Watch er skolens klima og miljøprosjekt, bli med i aksjoner, strandrydding, delta i debatter og energisparingtiltak, spis grønt og kortreist og møt mange spennende forelesere.

Besøk vår inspirasjonsgalleri >>>

Dette står vi for

Lofoten folkehøgskole er frilynt, og legger vekt på åpenhet og toleranse. Det er bestemmende for alt vi gjør at hvert menneske er unikt. Vi arbeider for demokrati og for å ta vare på miljøet og naturen rundt oss. Skolen skal stimulere til nysgjerrighet og til å ta ansvar.


Foto: Kasper Beddari

Fellesfagene våre er alt det vi gjør i tillegg til linjeaktivitetene, og det er ganske mye forskjellig. Folkehøgskolen skal ikke bare handle om én retning, eller ett valg. Tvert imot skal vi ta i bruk flere sider av oss selv, og prøve ut mange ulike muligheter.

Valgfagene er viktige i denne sammenhengen, og de kan du lese mer om nedenfor.

I tillegg har vi lørdagssamlinger på tvers av linjene hver uke. Disse spenner over et stort område av aktiviteter, fra vitenskaplige foredrag til baking av julekaker. Idéen er hele tida at vi kan vokse ved å få ny kunnskap, enten denne kommer gjennom teoretisk tilnærming, eller gjennom hendene.

Vi sparker også igang hver uke med den faste posten Ukestart. Gjerne med aktuelle temaer fra nyhetsbildet som belyses og diskuteres.

En viktig del av fellesfagene er også det som skjer hver morgen klokka 8.20. Da samles vi til Ord for dagen, og får en felles start i hyggelige omgivelser.

Lofoten Watch er også en sentral del av fellesfagene. Det presenteres nedenfor.

I Lofoten er det naturlig å bruke høst og vår - de periodene da det er finest å være ute - til linjeaktivitet. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du rekker å ta tre valgfag, og de er på 30 timer hver. To dager i uka går med til valgfag i denne perioden.

Akrobatikk

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir ?båtlappen?.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig mat

Lær og lag god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som vi kan lage de deiligste retter av.

Gitar for nybegynnere

Har du et ønske om å spille gitar for deg selv eller sammen med andre, kan du lære det her. Du trenger ikke å kune noe fra før, men kun ha lyst til å ta i bruk gitaren for å hygge deg.

HiFi - lytt og diskutere musikk

Vi tar et dykk i populærmusikkens historie og får med oss utviklingen fra ca. 1950. Vi diskuterer mye og får reflektert litt rundt: hvorfor musikklytting betyr mye for meg.

Idrett/lek/spill

Kom i form med ulike aktiviteter ute og inne.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden, og kanskje er vi heldig og får et realt uvær, kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Tekstil

Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Ved vår skole bor elevene på fire ulike internat som ligger rundt på skoletunet. Vi har 45 dobbeltrom, 12 enkeltrom og sju elevstuer som deles av de nærmeste hyblene. Dusj og toalett er på gangen.

Det er mulig å søke om å få bo på enkeltrom, og vi etterkommer disse ønskene så langt vi kan. De fleste foretrekker likevel å bo på dobbeltrom, som jo er den klassiske modellen ved folkehøgskolene. Det gir grunnlag for mange gode vennskap og utallige djupe samtaler. 

De som ønsker enkeltrom må betale kr 8.900,- ekstra per år.

Skolen har også et nyere internat med dusj og toalett tilknyttet hvert dobbeltrom. De som ønsker å bo her, må betale kr 5.000,- ekstra per år.

Fasiliteter

 • Aula (en stor og en liten)
 • Gymsal
 • Treningsrom
 • Bordtennisrom
 • Elevkjøkken
 • Sløyd/hobbyrom
 • Tekstilsal
 • Mediatek 
 • Peisestue
 • Surfebule
 • Fotostudio
 • Mørkerom
 • Rom for scanning og printing av bilder
 • Fotobilbliotek
 • Datarom
 • Elevstuer
 • Stort båt hus med egen brygge
 • Fembøring (seilbåt) pluss flere mindre tradisjonsbåter
 • Vedfyrt badstu
 • Jibbebake på skoletunet
 • Grønne sykler du kan låne

Du finner oss tre timers reise fra Gardermoen. Skolen ligger i den idylliske, urbane landsbyen Kabelvåg - midt i det lofotske eventyret. Svolvær, Lofotens hovedstad, er 5 km fra skolen.

Her er de beste reisetipsene når du skal til Lofoten folkehøgskole:

Ta fly til Svolvær lufthavn. Flyplassen ligger 10 km fra skolen, og ved skolestart henter vi alle som kommer med fly.

Ta fly til Harstad/Narvik lufthavn Evenes. Dette gir nok de rimeligste flybillettene, men vær oppmerksom på at det ikke går buss fra denne flyplassen til Kabelvåg mer enn to ganger daglig. Bussreisa tar ca tre timer.

Ta Hurtigruta eller hurtigbåt. Hurtigruta anløper Svolvær både nordfra og sørfra. Hurtigbåt går fra Bodø hver ettermiddag.

Ta tog og buss. Dette er den miljøvennlige varianten, men toget går ikke lenger nord enn til Fauske. Der må du skifte til buss som tar deg til skolen. Det er ei lang reise, men mye fint å se.

Finn reiserute fra der du bor

Kabelvåg, verdens mest urbane småby, ligger i fem minutters gangavstand fra skolen fra skolen. Der finner du:

 • 2000 hyggelige innbyggere
 • Et hyggelig kaféliv og de nødvendigste butikkene
 • Nordland kunst- og filmfagskole med 60 studenter
 • Svolvær er en av Norges koseligste, og absolutt mest særegne, kystbyer.
  Den ligger fem kilometer fra skolen, og der finner du
 • 5000 gjestfrie innbyggere
 • Kjøpesenter
 • Kulturhus
 • Sportsforretninger
 • Og et pulserende restaurantliv
 • I tillegg til dette har vi en del fortrinn som knapt noen trumfer: 
 • Klatrefeltet vårt heter Paradiset - du vil skjønne hvorfor
 • Lofotfjellene reiser seg rett bak skolen
 • Vi har lysløype, alpinanlegg og svømmehall tilgjengelig i umiddelbar nærhet
 • Og så sjøen, selvfølgelig: Vi bader fra brygga året rundt, har flammende nordlys på himmelen, når Norges mest berømte surfespotter på bare 40 minutter
 • Dessuten serverer mat som elevene jubler over.

  Bli med opp på Tjeldbergtind for å ta en 360 graders 

 

 • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
 • Mandager er unntaket, da er det oftest et fast program med internatmøter, Ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge aktiviteter og turer for resten av uka.
 • På lørdager er det felles samling på formiddagen.
 • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.

Lofoten Watch er skolens miljøprosjekt

Vi er heldig og holder til i det som mange mener er Norges vakreste område. Det gir oss utallige muligheter til fine naturopplevelser, men det forplikter også når det gjelder miljøengasjement. Dette berører også deg som elev ved skolen vår. Og dessuten er selvfølgelig Lofoten en del av verden, og vi må forholde oss til de globale miljøproblemene.

Vi arbeider med miljøspørsmål på mange felt, og har samla aktiviteten under paraplyen Lofoten Watch. Skolen er med i folkehøgskolenes felles bærekraftprosjekt, og vi vil vise verden rundt oss at vi tar miljøutfordringene på alvor.

 • Derfor serverer vi mest mulig kortreist og økologisk mat.
 • Derfor fornyer vi bygningene våre for å spare energi og redusere utslipp.
 • Derfor retter vi oppmerksomhet mot miljøspørsmål i undervisninga.
 • Derfor har vi årlig gjennomført oljevernkurs for elevene.
 • Derfor har vi linjer som ønsker seg sporløs ferdsel i naturen.
 • Derfor vil vi hele tida bli bedre – sammen med elevene våre.

 

 • Fotoforum: ulike fotografer gjester skolen for å vise sine bilder og prosjekter. Det blir også anledning til å lære om bildebehandling i photoshop
 • Filmforum: god film presenteres og vises i vår flotte storsal, programmet blir satt opp av elevene selv
 • Sirkeltrening: super måte å komme i form på
 • Elevstyrte aktiviteter: ulike aktiviteter ute og inne

 

Alle som har fylt 18 år ved skolestart, kan søke om plass ved Lofoten folkehøgskole. Vi ønsker engasjerte elever, så skriv om deg selv og dine interesser i søknaden.

Søkere som har behov for tilrettelagt undervisning, må opplyse om dette i søknaden og legge ved nødvendig dokumentasjon.

Linjer på Lofoten folkehøgskole

2.årselev

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Foto Lofoten analogt

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fjell & ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klatring & topptur

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ski & klatring

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Surfing & ski

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Jørgen Kvalsvik

Jeg har alltid vært glad i foto, men året i Lofoten ga mye næring til fotointeressen. Å leve et år tett på andre mennesker, med samme interessene som en selv, gir enormt mye inspirasjon og kunnskap.

Jørgen Kvalsvik
Else Bull Jenssen

Å kunne dele alt dette med andre, gav meg noe bedre enn venner for livet, nemlig virkelig gode TURvenner. Uansett hvilken sprø idé jeg hadde, var det alltid noen som ville være med.

Else Bull Jenssen
Lars Christian Moen

Ingen læringskurve kan sammenlignes med den jeg hadde dette året. De over 50 nettene i telt inneholdt jubel, gråt, glede, irritasjon, nytelse, smerte, latter, sang og så mye mer.

Fra bloggen

De beste tipsene for å handle brukt utstyr til folkehøgskolen

Skal du starte på folkehøgskole til høsten har du kanskje oppdaget at du trenger noe nytt utstyr? Elever på Lofoten folkehøgskole oppfordrer deg til å ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen