Til hovedinnhold

Lofoten folkehøgskole

Lofoten folkehøgskole ligger vakkert til, bare et steinkast fra havet og under noen av de flotteste Lofotfjellene. Naturområdene rundt skolen, samt gode og velutstyrte lokaler gir de beste forutsetninger for god og spennende undervisning. Vi er nær naturen, men butikker og utesteder er likevel bare en spasertur unna.

Søk på skolenLinjer

SKI - FOTO - SURF - FRILUFTSLIV - KLATRING - EKSPEDISJON - MATGLEDE 

Skolen legger vekt på å være godt og moderne utstyrt. Som elev hos oss disponerer du mye utstyr som skolen har kjøpt og vedlikeholder. Fotoavdelinga er svært velutstyrt med profesjonelt studio, nettverk med kraftige maskiner og Norges største mørkerom.

Uansett hvilken linje du velger kan du bli med i skolens fotoforum og lære mer om fotografering og digital bearbeiding. Bli inspirert av de mange dyktige fotografene som gjennom året besøker oss.Friluftslinjene stiller telt, klatreutstyr og mye annet til din disposisjon. Skolen har dessuten gymsal med buldrevegg, og avtale om tilgang til en 10 meter høy klatrevegg utenfor skolen. Vi har også flere hobbyrom og eget kjøkken som elevene disponerer.

Elevene ved Lofoten folkehøgskole kommer fra hele Norge, fra Sverige, Danmark og noen andre land som varierer fra år til år. På den måten har Lofoten folkehøgskole et tydelig internasjonalt preg.

Som elev har du også tilgang til gymsal, styrkerom, tekstilsal, hobbyrom, mediatek, musikkrom, skolekjøkken og vedfyrt badstue. 

I nærmiljøet er det alpinanlegg, lysløype, skaterampe, idrettslag og mange ulike foreninger. I kommunen er det jevnlige teaterforestillinger, konserter og kino.


Foto: Elin Tyssedalstveit

Besøk vår inspirasjonsgalleri >>>

Dette står vi for

Lofoten folkehøgskole er frilynt, og legger vekt på åpenhet og toleranse. Det er bestemmende for alt vi gjør at hvert menneske er unikt. Vi arbeider for demokrati og for å ta vare på miljøet og naturen rundt oss. Skolen skal stimulere til nysgjerrighet og til å ta ansvar. Vi arbeider etter Sokrates forståelse av utdanning som det "å tenne en flamme, ikke fylle et beger". 


Foto: Kasper Beddari

Fellesfagene våre er alt det vi gjør i tillegg til linjeaktivitetene, og det er ganske mye forskjellig. Folkehøgskolen skal ikke bare handle om én retning, eller ett valg. Tvert imot skal vi ta i bruk flere sider av oss selv, og prøve ut mange ulike muligheter.

Valgfagene er viktige i denne sammenhengen, og de kan du lese mer om nedenfor.

I tillegg har vi lørdagssamlinger på tvers av linjene hver uke. Disse spenner over et stort område av aktiviteter, fra vitenskaplige foredrag til baking av julekaker. Idéen er hele tida at vi kan vokse ved å få ny kunnskap, enten denne kommer gjennom teoretisk tilnærming, eller gjennom hendene.

Vi sparker også igang hver uke med den faste posten Ukestart. Gjerne med aktuelle temaer fra nyhetsbildet som belyses og diskuteres.

En viktig del av fellesfagene er også det som skjer hver morgen klokka 8.20. Da samles vi til Ord for dagen, og får en felles start i hyggelige omgivelser.

I Lofoten er det naturlig å bruke høst og vår - de periodene da det er finest å være ute - til linjeaktivitet. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du rekker å ta tre valgfag, og de er på 30 timer hver. To dager i uka går med til valgfag i denne perioden.

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med svart/hvit-film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig "vill" mat

Lær å lage god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som gir de deiligste retter. Ville vekster, tang, sopp og bær, for å nevne noe.

Bål og overlevelse

Dette valgfaget gir deg innblikk i bålets mange kvaliteter: samlingspunkt til samtale og refleksjon, matlaging, varme, lys og trivsel. La deg fortrylle av bålet og kom deg ut av "scrolletåka".

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir "båtlappen".

Feltbiologi: Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Kajakk

Skolens kajakker blir benyttet her til alt fra grunnkurs og våttkort, eskimorulle og turer med/uten overnatting langs Lofotens vidunderlige kyst og alle dens muligheter til friluftsopplevelser.

Kjøkkenet - skrei/lam/sushi/gjær- og julebakst

Norges beste folkehøgskolekjøkken inviterer. Bli med våre kokker og lær om matlaging fra bunn: hele kjøttstykker som parteres, behandling av skrei, den beste sushi og tradisjonell norsk julebakst.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden og kanskje er vi heldig og får et realt uvær så vi får kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Podcast

Vil du lære deg håndverket i podcasting, fra det å skape et konsept til ferdig produkt. Lær deg å spille inn, klippe og sette sammen lydfiler til ferdige episoder i skolens podcastsstudio.

Samspill

I skolens basseng står det full rigg med musikkinstrumenter som vi bruker i dette valgfaget. Samspill handler om å komme sammen og spille og skape musikk sammen. Et viktig valgfag for skolens miljø.

Sjømannsarbeid

Vi tar utgangspunkt i kunnskap om tradisjonelt riggede båter. Lær om knuter, spleiser og enkel håndsøm som kommer godt med når ting går i stykker og rigges. Vi syr skipssekker og knytter hengekøyer.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Snø og skred

Dette valgfaget tar et dypdykk i kunnskap om snø og skred. Etter rådende forhold går vi ut i snøen og ser på hvordan vær og vind og andre forhold er med på å skape forutsetninger for trygg ferdsel.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Sykkelreparasjon

Skolen disponerer noen sykler til utlån, og vi prøver også å overta og friske opp noen nye sykler hvert år. I dette valgfaget lærer du å ta vare på og vedlikeholde sykler så de kan brukes året rundt.

Tekstil - sy din egen anorakk/vindvott/kalkpose

Skolens tekstilrom brukes til å utvikle nye og vedlikeholde plagg og annet du har bruk for i løpet av skoleåret. Å sy sin egen anorakk har de siste årene vært et av våre aller mest populære valgfag.

Tinntråd og lærpose til kaffe

Med utgangspunkt i samisk håndtverkstradisjon jobber vi med tinntrådfletting av armbånd, hårspenner og øreanheng. I tillegg syr vi lærposer til kaffe og annet.

Toving

Bli med og lek med ullfiber, vann og grønnsåpe. Vi bruker kardet ull og merinoull til toving og nålefilting. Du kan lage sitteunderlag, votter, katanker(ulltøfler), luer, og mye annet.

Turmat og turkjøkken

Mat på tur er essensielt. Det finnes store muligheter for matlaging på tur: Sjusteinsovn, bålgrop og mat på bål og brenner er stikkord. Å utvikle sitt eget turkjøkken er også en del av valgfaget.

Vill lek - idrett/lek/ballspill

Vi utforsker fysisk aktiv læring og leker sammen i skolens gymsal, flerbrukshallen og turnhallen i Kabelvåg. Innholdet bestemmes i stor grad av valgfagets deltakere. Her blir det moro!

Ølbrygging

I dette valgfaget lærer vi om ølbryggerkunsten og magien i vann, malt, gjær og humle.

Ved vår skole bor elevene på fire ulike internat på skoletunet. Vi har 45 dobbeltrom og 12 enkeltrom. I hver etasje på internatene finnes det en elevstue. Dusj og toalett er på gangen for de fleste, men på ett internat har rommene egne bad. På dette internatet tilkommer kr 7.000,- per år. 

Det er mulig å søke om å få bo på enkeltrom, og vi etterkommer disse ønskene så langt vi kan. Det koster kr 9.000,- ekstra per år for enkeltrom.

De fleste foretrekker likevel å bo på dobbeltrom, som jo er den klassiske modellen ved folkehøgskolene. Det gir grunnlag for mange gode vennskap og utallige djupe samtaler. Vi anbefaler alle i utgangspunktet å velge dobbeltrom for å få mest mulig ut av sitt år. 

Fasiliteter

 • Aula (en stor og en liten)
 • Gymsal
 • Treningsrom
 • Bordtennisbord
 • Elevkjøkken
 • Sløyd/hobbyrom
 • Tekstilsal
 • Lydopptaksrom til f.eks podcast
 • Musikkrom med tilhørende instrumenter
 • Mediatek 
 • Peisestue
 • Surfebule
 • Fotostudio
 • Mørkerom
 • Rom for scanning og printing av bilder
 • Fotobilbliotek
 • Datarom
 • Elevstuer
 • Stort båthus med egen brygge
 • Fembøring (seilbåt) pluss flere mindre tradisjonsbåter
 • Vedfyrt badstu
 • Bålhytte og hengekøyeskog med utsikt mot Vestfjorden
 • Jibbebakke på skoletunet
 • Sykler du kan låne

Skolen ligger i den idylliske, urbane landsbyen Kabelvåg - midt i det lofotske eventyret. Svolvær, Lofotens hovedstad, er 5 km fra skolen. Å reise til Lofoten er en opplevelse i seg selv. 


Foto: Peder Pedersen

Tog og hurtigbåt/buss: Kommer du sørfra kan du reise med tog til Bodø. Her må du skifte til hurtigbåt som tar deg til Lofoten. Det mest miljøvennlige alternativet er riktignok el-tog gjennom Sverige til Narvik. Herfra går buss nr. 300 daglig til Lofoten. 

Hurtigruta: Hurtigruta anløper Svolvær både nordfra og sørfra. 

Buss: Reiser man nordfra er det flere bussruter tilgjengelig til skolen.

Fly: Svolvær lufthavn ligger 10 km fra skolen. Harstad/Narvik lufthavn Evenes er nærmeste store flyplass. Bussreisa tar ca tre timer til skolen. Du kan ta Flybussen eller buss nr. 300.

For alle reiser i Nordland kan dere se https://reisnordland.no for mer informasjon. Vi hjelper deg gjerne med å finne den beste reiseruta for deg. Til skolestart setter vi opp minibusser fra Svolvær lufthavn og Svolvær sentrum. 

Finn reiserute fra der du bor

I Kabelvåg, verdens mest urbane småby, finner du:

 • 2000 hyggelige innbyggere
 • Et hyggelig kaféliv og de nødvendigste butikkene
 • Nordland kunst- og filmfagskole med 60 studenter
 • BUA - utlån av utstyr
 • Klatrevegg innendørs, flerbrukshall, fotballhall og -utebane, turnhall
 • Lofotmuseet, Lofotakvariet, Galleri Espolin


Foto: Peder Pedersen

Svolvær er en av Norges koseligste, og absolutt mest særegne, kystbyer og ligger fem km fra skolen. Her finner du

 • 5000 gjestfrie innbyggere
 • Kjøpesenter
 • Kulturhus
 • Sportsforretninger
 • Restauranter
 • Svømmehall


Foto: Peder Pedersen

I tillegg til dette har vi en del fortrinn som knapt noen trumfer: 

   • Klatrefeltet vårt heter Paradiset - du vil skjønne hvorfor
   • Lofotfjellene reiser seg rett bak skolen og du kan gå topptur rett 
   • Lysløype og alpinanlegg tilgjengelig i umiddelbar nærhet
   • Vestfjorden: Fiske, båtliv, kajakk og bading
   • Se flammende nordlys på himmelen
   • Vi når Norges mest berømte surfespotter på bare 40 minutter
   • Dessuten serverer vi mat som elevene jubler over

Bli med opp på Tjeldbergtind for å ta en 360 graders 

 • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
 • Mandager er det vask, internatmøter, ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge kommende uke.
 • Tirsdag-fredag er det linjefag, valgfag eller fellesfag.
 • På lørdager er det vanligvis lørdagsskole på formiddagen.
 • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.
 • August - oktober: har vi fortsatt bra med lys og bruker mye tid ute med klassen på dagsturer og langturer
 • November - januar: blir dagene kortere og det blir mer fellesfag, nå kan du blant annet velge 3 ulike valgfag
 • Februar - mai: får vi lyset tilbake og du kan igjen sammen med klassekompisene fordype deg i linjefagene

Vi har ikke høst eller vinterferie. På den måten sparer vi miljøet for lange reiser og får brukt mer av den fine tiden i Lofoten.

Se hele skolerua vår her

 • Fotoforum: ulike fotografer gjester skolen for å vise sine bilder og prosjekter. Det blir også anledning til å lære om bildebehandling i photoshop
 • Yoga: for mobilitet, strech eller en avslappende stund
 • Filmforum: god film presenteres og vises i vår flotte storsal, programmet blir satt opp av elevene selv
 • Sirkeltrening: super måte å komme i form på
 • Elevstyrte aktiviteter: ulike aktiviteter ute og inne

Ellers så skjer det mye forskjellig hele tiden, brettspill og strikking i peisestua, musikk og samspill i "bassenget", volleyball og andre ballespill i gymsalen, bålfyring og kos utendørs. Og ikke minst internatcupen er veldig populær.

 

Grønn skole

Vi er heldig og holder til i det som mange mener er Norges vakreste område. Det gir oss utallige muligheter til fine naturopplevelser, men det forplikter også når det gjelder miljøengasjement. Dessuten er selvfølgelig Lofoten en del av verden, og vi og elevene våre må forholde oss til de globale miljøproblemene.

Skolen er med i folkehøgskolenes felles bærekraftprosjekt, og vi vil vise verden rundt oss at vi tar miljøutfordringene på alvor.

 • Vi mottog folkhøgskolenes bærekraftspris 2022
 • Fra 2020 har vi valgt å kutte alle flyreiser i skoledriften og ser videre på alternative reiser til og fra skolen. 
 • Vi serverer alltid et vegetarisk alternativ tilgjengelig for alle og jobber aktivt mot matsvinn.
 • Vi fornyer bygningene våre for å spare energi og redusere utslipp.
 • Vi retter oppmerksomhet mot miljøspørsmål i undervisninga.
 • Derfor har vi linjer som ønsker seg sporløs ferdsel i naturen.
 • Derfor vil vi hele tida bli bedre – sammen med elevene våre.

Lån på Bua

Ikke alltid nødvendig å kjøpe nytt, på Bua straks ved skolen kan du låne det meste av friluftsutstyr- ski, soveposer, liggeunderlag, skøyter, våtdrakter og mye mer. Pål og Markus som jobber der er supertrivelige og hjelper deg med å finne akkurat det du trenger.

Alle som har fylt 18 år ved skolestart, kan søke om plass ved Lofoten folkehøgskole. Vi ønsker engasjerte elever, så skriv om deg selv og dine interesser i søknaden.

Søkere som har behov for tilrettelagt undervisning, må opplyse om dette i søknaden og legge ved nødvendig dokumentasjon.

Bygninger

Vi har en byggningsmasse fra 1950-70 og trapper til skolebyggned og internat. Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Mat

Vi tilbyr glutenfri mat, laktosdefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge tilrette for deg.

Faglig og sosialt

Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø.

Linjer på Lofoten folkehøgskole

Fjell og ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Surf og ski

Lofoten folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ski og klatring

Lofoten folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klatring og alpint friluftsliv

Lofoten folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Halvårskurs vinterfriluftsliv vår

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

Analogfoto

Lofoten folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Else Bull Jenssen

Å kunne dele alt dette med andre, gav meg noe bedre enn venner for livet, nemlig virkelig gode TURvenner. Uansett hvilken sprø idé jeg hadde, var det alltid noen som ville være med.

Else Bull Jenssen
Jørgen Kvalsvik

Jeg har alltid vært glad i foto, men året i Lofoten ga mye næring til fotointeressen. Å leve et år tett på andre mennesker, med samme interessene som en selv, gir enormt mye inspirasjon og kunnskap.

Jørgen Kvalsvik
Elisabeth Bremnes

Vi levde, vi lo til vi gråt, vi filosoferte og vi lot drømmene komme til overflata. For første gang var ikke folk skeptiske til drømmene mine.

Fra bloggen

Hør folkehøgskolepodkastene!

Nysgjerrig på livet på en folkehøgskole? Flere skoler har egne podkaster der ansatte og elever forteller om ting du lurer på.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen