Til hovedinnhold

Lofoten folkehøgskole

På Lofoten folkehøgskole kan du oppleve verdens vakreste øyrike gjennom en aktiv og balansert livsstil. Skolen, som ble startet allerede i 1901, har lange tradisjoner for å skape magiske opplevelser og læring for livet - i skjæringspunktet mellom spektakulær natur og tradisjonsrik kultur.

Søk på skolenLinjer

SKI - FOTO - SURF - FRILUFTSLIV - KLATRING - FILM - YOGA -  SPORT

Lofoten folkehøgskole ligger unikt plassert mellom hav og fjell i trivelige Kabelvåg. Skolen er en perfekt basecamp for å oppleve Lofoten og Nord-Norge på sitt beste – gjennom friluftsliv, fotografering eller de beste aktivitetene som regionen har å by på.

 

 

Fasiliteter

Som elev hos oss får du tilgang på et bredt spekter av lokaler og utstyr som innbyr til en aktiv og variert hverdag. På skolen får du bl.a. tilgang til gymsal, klatrevegg, treningsstudio, tekstilsal, sløydsal,  musikkrom, skolekjøkken, vedfyrt badstue, mediatek, podcastrom, fotostudio og Norges største mørkerom, i tillegg til at du i nærområdet kan benytte deg av langrenssløyper, alpinanlegg, klatrehall og skaterampe.Matglede

Mange av våre elever trekker frem maten som noe av det beste på skolen. Vårt fantastiske kjøkkenpersonale serverer fresh, smakfull og variert mat for en aktiv og sunn livsstil, basert på mest mulig lokale og kortreiste ingredienser. Vi serverer bl.a. mye fisk fra nærliggende farvann og har alltid vegetariske alternativer på menyen.

Et engasjert og kompetent fagmiljø

Vi har et fantastisk kollegium med dedikerte og engasjerte lærere som har lang praktisk erfaring og kompetanse innen sitt fagfelt, og gjør alt de kan for veilede- og lære deg alt de kan om faget sitt – enten det er skiteknikk, surfing, friluftsliv eller fotografering.

Velkommen til et aktivt år i magiske Lofoten!


Foto: Elin Tyssedalstveit

Besøk vår inspirasjonsgalleri >>

Dette står vi for

Lofoten folkehøgskole er frilynt, og legger vekt på åpenhet og toleranse. Vi ser på menneskers forskjellighet som en styrke i et felleskap. Vi arbeider for demokrati, bærekraft og å ta vare på naturen rundt oss. Skolen skal stimulere til nysgjerrighet og samfunnsansvar, og følger Sokrates sin forståelse av utdanning som "å tenne en flamme - ikke fylle et beger". 

Skolens verdigrunnlag: 

Grønnere gjennom å sette minst mulig fotavtrykk i naturen og omgivelsene rundt oss.

Tryggere ved at skolen skal være et oppbyggelig felleskap for læring og personlig utvikling for alle på skolen.

Varmere ved at vi bryr oss om hverandre, og bygger et inkluderende felleskap basert på tillit og respekt for hverandre og verden rundt oss.


Foto: Kasper Beddari

Fellesfagene våre er alt det vi gjør i tillegg til linjeaktivitetene, og er ganske mye forskjellig. Folkehøgskolen skal ikke bare handle om én retning, eller ett valg. Tvert imot skal vi ta i bruk flere sider av oss selv, og vise at det er kort vei fra ide til handling, gjennom aktiv deltakelse.

Nesten hver lørdag har vi samlinger på tvers av linjene. Disse spenner over et stort område av aktiviteter - fra vitenskaplige foredrag, strandrydding og dugnadsarbeid til baking av julekaker. Tanken er at vi hele tida kan utvikle oss med ny kunnskap og ferdigheter, enten gjennom teoripåfyll eller helst gjennom å gjøre.

Hver uke sparkes i gang med den faste posten Ukestart. Gjerne med aktuelle temaer fra nyhetsbildet som drøftes og diskuteres.

En viktig del av fellesfagene er også det som skjer hver morgen klokka 8.20. Da samles alle til Ord for dagen i Storsalen på skolen, og får en god felles start på dagen med dagsaktuelt påfyll.

Valgfagene er også sentrale fellesfag. Les mer om dem under.

I Lofoten er høst og vår best til linjeaktivitet fordi man kan være mye ute. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du velger tre valgfag på 21-30 timer hver, og kan velge alt fra yoga, foto, mat, skikjøring, båtførerprøven og musikk, til ulike håndverksaktiviteter.

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med svart/hvit-film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig "vill" mat

Lær å lage god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som gir de deiligste retter. Ville vekster, tang, sopp og bær, for å nevne noe.

Bål og overlevelse

Dette valgfaget gir deg innblikk i bålets mange kvaliteter: samlingspunkt til samtale og refleksjon, matlaging, varme, lys og trivsel. La deg fortrylle av bålet og kom deg ut av "scrolletåka".

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir "båtlappen".

Feltbiologi: Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Kajakk

Skolens kajakker blir benyttet her til alt fra grunnkurs og våttkort, eskimorulle og turer med/uten overnatting langs Lofotens vidunderlige kyst og alle dens muligheter til friluftsopplevelser.

Kjøkkenet - skrei/lam/sushi/gjær- og julebakst

Norges beste folkehøgskolekjøkken inviterer. Bli med våre kokker og lær om matlaging fra bunn: hele kjøttstykker som parteres, behandling av skrei, den beste sushi og tradisjonell norsk julebakst.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden og kanskje er vi heldig og får et realt uvær så vi får kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Podcast

Vil du lære deg håndverket i podcasting, fra det å skape et konsept til ferdig produkt. Lær deg å spille inn, klippe og sette sammen lydfiler til ferdige episoder i skolens podcastsstudio.

Samspill

I skolens basseng står det full rigg med musikkinstrumenter som vi bruker i dette valgfaget. Samspill handler om å komme sammen og spille og skape musikk sammen. Et viktig valgfag for skolens miljø.

Sjømannsarbeid

Vi tar utgangspunkt i kunnskap om tradisjonelt riggede båter. Lær om knuter, spleiser og enkel håndsøm som kommer godt med når ting går i stykker og rigges. Vi syr skipssekker og knytter hengekøyer.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Snø og skred

Dette valgfaget tar et dypdykk i kunnskap om snø og skred. Etter rådende forhold går vi ut i snøen og ser på hvordan vær og vind og andre forhold er med på å skape forutsetninger for trygg ferdsel.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Sykkelreparasjon

Skolen disponerer noen sykler til utlån, og vi prøver også å overta og friske opp noen nye sykler hvert år. I dette valgfaget lærer du å ta vare på og vedlikeholde sykler så de kan brukes året rundt.

Tekstil - sy din egen anorakk/vindvott/kalkpose

Skolens tekstilrom brukes til å utvikle nye og vedlikeholde plagg og annet du har bruk for i løpet av skoleåret. Å sy sin egen anorakk har de siste årene vært et av våre aller mest populære valgfag.

Tinntråd og lærpose til kaffe

Med utgangspunkt i samisk håndtverkstradisjon jobber vi med tinntrådfletting av armbånd, hårspenner og øreanheng. I tillegg syr vi lærposer til kaffe og annet.

Toving

Bli med og lek med ullfiber, vann og grønnsåpe. Vi bruker kardet ull og merinoull til toving og nålefilting. Du kan lage sitteunderlag, votter, katanker(ulltøfler), luer, og mye annet.

Turmat og turkjøkken

Mat på tur er essensielt. Det finnes store muligheter for matlaging på tur: Sjusteinsovn, bålgrop og mat på bål og brenner er stikkord. Å utvikle sitt eget turkjøkken er også en del av valgfaget.

Vill lek - idrett/lek/ballspill

Vi utforsker fysisk aktiv læring og leker sammen i skolens gymsal, flerbrukshallen og turnhallen i Kabelvåg. Innholdet bestemmes i stor grad av valgfagets deltakere. Her blir det moro!

Ølbrygging

I dette valgfaget lærer vi om ølbryggerkunsten og magien i vann, malt, gjær og humle.

Vi har fire ulike internater på skoletunet. Vi har 45 dobbeltrom og 12 enkeltrom, som alle er lyse og trivelige med gode senger. I hver etasje på internatene er det en tilhørende elevstue. Dusj og toalett er på gangen for de fleste, men på ett av internatene har rommene egne bad (koster kr 7.000,- ekstra per år). 

Det er mulig å søke om å få bo på enkeltrom til en ekstrakostnad på kr 9000,- per år, og vi etterkommer disse ønskene så langt vi kan.

De fleste foretrekker likevel å bo på dobbeltrom, som jo er det vanligste på folkehøgskole. Vi anbefaler derfor i utgangspunktet alle å velge dobbeltrom for å få mest mulig ut av skoleåret i form av gode vennskap og samtaler. 

Fasiliteter

 • To auditorier (en stor og en liten)
 • Gymsal
 • Innendørs klatrevegg
 • Treningsstudio
 • Tørkerom for turutstyr
 • Bordtennisbord
 • Shuffleboard
 • Elevkjøkken
 • Sløyd/hobbyrom
 • Tekstilsal
 • Lydopptaksrom til f.eks podcast
 • Musikkrom med tilhørende utstyr og instrumenter
 • Kajakkutstyr
 • Flygel
 • Mediatek 
 • Peisestue
 • Lokaler for lagring og tørking av surfeutstyr
 • Fotostudio
 • Mørkerom
 • Rom for scanning og printing av bilder
 • Fotobilbliotek
 • Datarom
 • Elevstuer
 • Stort båthus med egen brygge og bademuligheter
 • Fembøring (seilbåt) pluss flere mindre tradisjonsbåter
 • Vedfyrt badstu
 • Bålhytte og hengekøyeskog med utsikt mot Vestfjorden
 • Jibbebakke på skoletunet
 • Skolehytte med mulighet for utlån til elever
 • Sykler du kan låne

Skolen ligger i idylliske Kabelvåg, ca. 5km fra Lofotens hovedstad Svolvær. Å reise til Lofoten er en opplevelse i seg selv, og for å komme til skolen anbefaler vi:

Tog og hurtigbåt/buss: Kommer du sørfra kan du reise med tog til Bodø. Her må du skifte til hurtigbåt som tar deg til Lofoten. Det mest miljøvennlige alternativet er riktignok el-tog gjennom Sverige til Narvik. Herfra går buss nr. 300 daglig til Lofoten. 

Hurtigruta: Hurtigruta anløper Svolvær både nordfra og sørfra. 

Buss: Reiser man nordfra er det flere bussruter tilgjengelig til skolen.

Fly: Svolvær lufthavn ligger 10 km fra skolen. Harstad/Narvik lufthavn Evenes er nærmeste store flyplass. Bussreisa tar ca tre timer til skolen. Du kan ta Flybussen eller buss nr. 300.

For alle reiser i Nordland kan dere se https://reisnordland.no for mer informasjon. Vi hjelper deg gjerne med å finne den beste reiseruta for deg. Til skolestart setter vi opp buss til skolen fra Svolvær lufthavn og Svolvær sentrum.

Foto: Peder Pedersen

Finn reiserute fra der du bor

I Kabelvåg, Norges mest urbane småby, finner du:

 • 2000 hyggelige innbyggere
 • Et hyggelig kaféliv, uteliv og dagligvarebutikk
 • Nordland kunst- og filmfagskole med 60 studenter
 • BUA - utlån av utstyr
 • Klatrevegg innendørs, flerbrukshall, fotballhall og -utebane, turnhall
 • Lofotmuseet, Lofotakvariet, Galleri Espolin


Foto: Peder Pedersen

Svolvær er en av Norges triveligste og mest urbane kystlandsbyer og ligger 5 km fra skolen. Her finner du bl.a.

 • 5000 gjestfrie innbyggere
 • Kjøpesenter
 • Kulturhus
 • Sportsforretninger
 • Restauranter
 • Svømmehall


Foto: Peder Pedersen

I tillegg til dette har vi flotte fasiliteter i umiddelbar nærhet: 

   • Klatrefeltet vårt heter Paradiset - du vil skjønne hvorfor
   • Lofotfjellene ligger like ved og du kan gå topptur rett fra skolen 
   • Lysløype og alpinanlegg i umiddelbar nærhet
   • Vestfjorden: Fiske, båtliv, kajakk og bading
   • Se flammende nordlys på himmelen
   • Vi når noen av Norges beste surfespotter på bare 40 minutter
   • Vi serverer mat som alle jubler over

Bli med opp på Tjeldbergtind for å ta en 360 graders 

 • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
 • Mandager er det vask, internatmøter, ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge kommende uke.
 • Tirsdag-fredag er det linjefag, valgfag eller fellesfag.
 • På lørdager er det vanligvis lørdagsskole på formiddagen.
 • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.
 • August - oktober: har vi fortsatt bra med lys og bruker mye tid ute med klassen på dagsturer og langturer
 • November - januar: blir dagene kortere og det blir mer fellesfag, nå kan du blant annet velge 3 ulike valgfag
 • Februar - mai: får vi lyset tilbake og du kan igjen sammen med klassekompisene fordype deg i linjefagene

Vi har ikke høst eller vinterferie. På den måten sparer vi miljøet for lange reiser og får brukt mer av den fine tiden i Lofoten.

Se hele skolerua vår her

 • Fotoforum: ulike fotografer gjester skolen for å vise sine bilder og prosjekter. Det blir også anledning til å lære om bildebehandling i photoshop
 • Yoga: for mobilitet, strech eller en avslappende stund
 • Filmforum: god film presenteres og vises i vår flotte storsal, programmet blir satt opp av elevene selv
 • Sirkeltrening: super måte å komme i form på
 • Elevstyrte aktiviteter: ulike aktiviteter ute og inne

Ellers så skjer det mye forskjellig hele tiden, brettspill og strikking i peisestua, musikk og samspill i "bassenget", volleyball og andre ballespill i gymsalen, elevkvelder, bålfyring og kos utendørs. Og ikke minst internatcupen er veldig populær.

Grønn skole

Vi er heldig og holder til i det som mange mener er Norges vakreste område. Det gir oss utallige muligheter til fine naturopplevelser, men det forplikter også til at vi tar godt vare på våre omgivelser. Vi er alle del av- og har ansvar for verden rundt oss, og på skolen forholder vi oss aktivt til de globale miljøproblemene.

Skolen er med i folkehøgskolenes felles bærekraftprosjekt, og tar miljøutfordringene rundt oss på alvor.

 • Vi mottok folkhøgskolenes bærekraftspris 2022
 • Fra 2020 har vi valgt å kutte alle flyreiser i skoledriften og ser videre på alternative reiser til og fra skolen. 
 • Vi serverer selvfølgelig vegetariske alternativ til alle måltider og jobber aktivt mot matsvinn.
 • Vi fornyer bygningene våre for å spare energi og redusere utslipp.
 • Vi retter oppmerksomhet mot miljøspørsmål i undervisninga.
 • Vi har investert i to elbusser til dagsturer i nærområdet
 • Vi ønsker sporløs ferdsel i naturen.
 • Vi prøver alltid å bli bedre og finner gode løsninger sammen med elevene våre.

Lån på Bua

Ikke alltid nødvendig å kjøpe nytt, og på Bua - bare et steinkast fra skolen - kan du låne det meste av friluftsutstyr- ski, soveposer, liggeunderlag, skøyter, våtdrakter og mye mer. Pål og Markus som jobber der er supertrivelige og hjelper deg med å finne akkurat det du trenger.

Alle som har fylt 18 år ved skolestart, kan søke om plass ved Lofoten folkehøgskole. Vi ønsker engasjerte elever, så skriv om deg selv og dine interesser i søknaden.

Søkere som har behov for tilrettelagt undervisning, må opplyse om dette i søknaden og legge ved nødvendig dokumentasjon.

Bygninger

Vi har en byggningsmasse fra 1950-70 og trapper til skolebygg og internat. Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Mat

Vi tilbyr vegetariske alternativ til alle måltider, samt glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge best mulig til rette for deg.

Faglig og sosialt

Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende skolemiljø. Å være elev hos oss og bo på Lofoten folkehøgskole skal være en så trygg, varm og lærerik opplevelse som mulig - for alle våre elever.

Linjer på Lofoten folkehøgskole

Halvårskurs i natur og landskapsfoto, høst

Lofoten folkehøgskole
Halvårskurs høstFrilynt

Fjell og ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Film og foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Lofoten aktiv sport

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Halvårskurs i friluftsliv høst

Lofoten folkehøgskole
Halvårskurs høst15 t/ukeFrilynt

Halvårskurs i vinterfriluftsliv

Lofoten folkehøgskole
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

Halvårskurs i natur og landskapsfoto, vinter/vår

Lofoten folkehøgskole
Halvårskurs vårFrilynt

Halvårskurs Lofoten vintersport

Lofoten folkehøgskole
Halvårskurs vårFrilynt

Surf og ski

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ski og klatring

Lofoten folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klatring og alpint friluftsliv

Lofoten folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anna Birkeland Olerud

Ved skoleslutt bugnet hodet av inspirasjon, historier, kunnskap, ideer, nye perspektiver, og motivasjon til å ta fatt på allskens påfunn og sprell. Nå er jeg mer sikker på hva som er viktig i livet.

Anna Birkeland Olerud
Else Bull Jenssen

Å kunne dele alt dette med andre, gav meg noe bedre enn venner for livet, nemlig virkelig gode TURvenner. Uansett hvilken sprø idé jeg hadde, var det alltid noen som ville være med.

Else Bull Jenssen
Lars Christian Moen

Ingen læringskurve kan sammenlignes med den jeg hadde dette året. De over 50 nettene i telt inneholdt jubel, gråt, glede, irritasjon, nytelse, smerte, latter, sang og så mye mer.

Fra bloggen

Slik kan din folkehøgskole motta Bærekraftprisen 2023

For fjerde år på rad skal folkehøgskolenes Bærekraftpris deles ut. Les mer om hvordan du nominerer din egen eller en annen skole her.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen