Hvordan er det å være eldre og gå på folkehøgskole?
Lurer du på hvordan det er å være i tjueåra og gå på folkehøgskole? Podkasten Folkehøgskolelivet har snakka med to 25-åringer og en 23-åring om temaet.
Folkehøgskolelivet er en podkast av og med elever fra Lofoten Folkehøgskole. Et av temaene podkasten tok opp forrige skoleår var alder. Du kan høre episoden under, men vi har også oppsummert noe av det elevene snakka om i denne saken.
I podkasten møter vi Maria Berking (25) fra Tyskland, Jostein Brunvær Steffensen (25) fra Bodø og Solveig Tveit (23) fra Høvik som svarer på spørsmål fra Håvard Sjursen (21).
Maria har tidligere gått på folkehøgskole i Danmark og studert design i tre år. Hun gikk linja Foto Lofoten analogt. Jostein gikk på linja Klatring og topptur. Før folkehøgskolen tok han et årsstudium i idrett ved Norges idrettshøgskole og en mastergrad i fysikk ved NTNU. Solveig har både vært elev og stipendiat ved Lofoten folkehøgskole. Hun har også reist som backpacker i to år etter videregående.
Hvorfor valgte dere å gå på folkehøgskole nå?
Maria: – På grunn av korona fikk jeg ikke vært så mye med andre folk. Jeg elsker energien til ungdom som akkurat har flyttet hjemmefra, den har jeg savnet! Lillebroren min hadde gått på Lofoten Folkehøgskole og fortalte så mye om hvor flott det var. Jeg var ikke klar for å jobbe, og har alltid vært glad i å ta bilder. Da ble valget enkelt.
Jostein: – For min del var det ikke sikkert at det skulle bli folkehøgskole. Jeg har alltid vært motivert for å studere, men det siste året slet på motivasjonen. I løpet av mitt siste år på NTNU fikk jeg ikke tid til å gå i fjellet eller å være rundt folk. Jeg valgte å gå et år på Lofoten Folkehøgskole først og fremst for å lære meg mer om klatring.
Solveig: – Jeg hadde ingen motivasjon for å studere etter videregående. Jeg trengte en pause, men trodde jeg måtte velge mellom backpacking og folkehøgskole. Jeg valgte backpacking. Året etter jobba jeg, men etter å ha møtt en venninne som gikk på Lofoten folkehøgskole ble jeg overbevist.
Lofoten folkehøgskole
Sted: Lofoten
Elevplasser: 89
Linjer: 12
Undervisning pr. uke: 27 timer
Verdigrunnlag: Frilynt
Jostein (25) har storkost seg på folkehøgskole dette året. Foto: Privat
Solveig (23) har vært på mange flotte fjellturer i området rundt skolen. Foto: Privat
Alder på folkehøgskole
- Folkehøgskolene har ingen øvre aldersgrense, men de fleste har nedre aldersgrense på 18 år.
- To skoler har 16-årsgrense, men flere skoler kan gjøre unntak for enkeltelever under 18 år.
- Mange elever begynner rett fra videregående, men det er som regel et stort spenn i alder blant elevene.
Var alder noe dere tenkte på da dere begynte?
Maria: – Ja, jeg tenkte på det. Jeg snakket med Hanna (elev fra året før som også var eldre).
Solveig: – Jeg må innrømme at jeg hadde dårlige holdninger før jeg startet. Var jeg for gammel? Hva gjør jeg her? Jeg kommer ikke til å passe inn, de er så umodne… Jeg har aldri vært så glad for å ta feil. Det innså jeg allerede første uken.
Jostein: –Jeg må innrømme at jeg var usikker. Kom jeg til å passe inn og trives? Jeg fikk plass allerede i mai, men bestemte meg ikke før i løpet av sommeren. Allerede på båten på vei til skolen skjønte jeg at jeg hadde gjort det riktige valget.
Jeg husker at jeg satt meg på hurtigbåten. Det var en åtteseter. Det var tydelig at de andre elevene ikke skjønte at jeg også skulle på folkehøgskole. Jeg ble først sittende og observere, men kom snart i prat med de andre elevene. Båtturen var fantastisk. Jeg fikk pratet med så mange flotte, reflekterte mennesker!
Hvordan er det å gå på folkehøgskole når man er eldre?
Jostein: – At du har hatt mer tid betyr ikke nødvendigvis at du har erfart mer enn de andre. Mange av de yngste har lært meg masse, de har erfaringer jeg ikke fikk. Det syns jeg har vært helt fantastisk, og jeg trengte det. Det traff meg med en gang. Jeg skjønte allerede den tredje dagen at det kom til å bli et fantastisk år. Det var før jeg i det hele tatt begynte å klatre!
Maria: – Man kan merke at man har mer livserfaring, men det gjør ingenting, fordi alle er der av samme grunn, nemlig felles interesser.
Solveig: – Jeg kan være så barnslig som jeg vil! Alder er bare et tall, man tenker ikke over det.
Aldersfordeling norske folkehøgskoler 2020/2021
- 16 – 17 år: 1,5 %
- 18 år: 6 %
- 19 år: 56 %
- 20 år: 20 %
- 21 år: 8 %
- 22 år: 4 %
- 23 – 30 år: 4,5 %
Kilde: Navi Skolebasen
Hva er det beste med at folk har ulik alder?
Solveig: – Jeg begynte på folkehøgskole for å lære meg masse praktisk. Jeg regnet ikke med at man skulle få venner for livet. For meg skulle venner være en bonus, men nå er menneskene grunnen til at jeg er her.
– Det er så viktig at det kommer folk med ulik alder og bakgrunn! Jeg digger kontrasten mellom at jeg har loka i Asia, imens Jostein har tatt en master liksom.
–Det er det som gjør det så fett å være her.
Jostein: – Vi hadde kanskje hatt mer like erfaringer om alle hadde samme alder? Nå er det mer spredning.
Håvard: – For oss som er yngre er det fint å ha folk med litt mer livserfaring på skolen. Å lære mer om studielivet for eksempel. Jeg har lært masse av deg Jostein.
Maria: – Nå har (dessverre) alle begynt å tenke på hva de skal etter folkehøgskoleåret er over. Jeg synes det er fint å kunne dele mine erfaringer med studielivet og andre valg som nå skal tas!
Solveig: – Ellers hadde vi kanskje kun snakka med foreldre om det. Men jeg setter pris på å kunne spørre dere.
Programleder i folkehøgskolepodcasten, Håvard Sjursen (21), synes det er viktig at elevene på folkehøgskole er av ulik alder.
Har dere noen tips til andre i tjueåra som vurderer å søke på folkehøgskole?
Maria: – Jeg tenkte det skulle være et skritt tilbake, siden jeg allerede hadde vært på folkehøgskole. Jeg skulle egentlig ha begynt å jobbe og tjene penger. For meg ble derimot folkehøgskole et skritt frem.
Jostein: – Jeg hørte blant annet på denne podkasten og søkte opp folkehøgskole på forskjellige forum. På forumene var svaret klart, det beste for en i min posisjon var å reise. Jeg ville jo ikke reise, men se og oppleve Nord-Norge og lære om klatring. Det viktigste er at du gjør det du vil. Vil du reise? Reis. Vil du gå på folkehøgskole? Kjør på.
– Det var på folkehøgskole jeg fant den beste løsningen for meg: Det er økonomisk gunstig, tilrettelagt og man har tid til å utvikle hobbyene sine.
Solveig: – Jeg skjønner at man lurer. Jeg synes det er viktig å ikke utelukke folkehøgskole på bakgrunn av alder. Det krever litt, men du kommer til å bli positivt overrasket!
Folkehøgskole har så mye å by på, aspekter man ikke tenker over. Det går på tvers av alder og erfaring. Det er herlig! Aldersforskjellen har ingenting å si. Vi utfyller hverandre.
Mest delt
Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…
Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser
Har du enda ikke søkt folkehøgskole? Da har du muligheten nå. Folkehøgskolenes…
Test en universitetsutdanning på folkehøgskole
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
NTNU-professor om folkehøgskole: – Har blitt viktigere for unge i…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Når er du for gammel til å gå på folkehøgskole?
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…