Til hovedinnhold
Ledig plass

Linja med definitivt flest høgdemeter. Sogndal har fantastiske klatreforhold, både ute og inne. Om vinteren er fjella i nærområdet eit skieldorado. Studetur til Alpane og destinasjon i Syd-Europa.

Sogndal er ein fantastisk plass for deg som likar å klatre og stå på ski.

I Sogndal er vegen kort til alt:

Om hausten begynner me med klatrekurs. Her får du grundig opplæring i klatrehandverk. Du lærer alt frå sikring, å klatre på topptau og led. Me vil gå ruter over fleire taulengder. Du vil lære buldring og klatreteknikk. Du lærer og korleis du skal redde andre ved uhell.

Skulle veret bli dårlig, har me ein innandørs klatrevegg me kan benytte oss av. Her kan du klatre og buldre. Du kan og bruke den så mykje du vil i fritida.

Med ski tenkjer me toppturar. Me har mange toppar å velje mellom, fleire enn du rekk på eit skuleår, og me finn som regel laussnø å køyre i. Men me er ikkje bare opptatt av god skikøyring. Me vil at du skal lære deg å ferdast trygt i fjellet. Me held skredkurs, og me bruker tid for å planlegge turar. Du vil lære bruk av kart, og kva du må gjere viss uforutsette ting skjer undervegs.

Dette er linja som passer for alle, både nybegynnarar og erfarene som har lyst på eit flott år med klatring og ski i fantastisk vestlandsnatur.

Dette vil du lære

 • Utendørsklatring, sportsklatring og kileklatring
 • Brattkortkurs/klatring 
 • Brevandring
 • Tinderangling
 • Førstehjelp
 • Isklatring
 • Toppturkurs vinter 
 • Snøholetur
 • Grunnleggande skredkurs 
 • Vidergåande (Alpint) skredkurs
 • Teknikkurs ski i Hemsedal
 • Studietur til Sør-Europa for å klatre og til alpene for å køyre heisbasert off-piste

Våre forventninger til deg

 • Interessert i klatring og ski 
 • Nysgjerrig  
 • Ha eit ynskje om å vere aktiv og sosial 

Studietur: Studietur til Sør-Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 8 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Om hausten dreg vi til ein av dei store klatredistinasjonane i Sør-Europa ved Middelhavet. Dei siste åra har vi vore i blant anna Arco i Italia og Opierre i Frankrike. Du får utfordra deg på solvarme klipper i flotte omgjevnader, samtidig som du vil oppleve framand kultur, og får styrka venskapen med resten av klassen.

Studietur: Studietur til Alpene

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 12 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Studieturen om våren går til ein av dei store skidestinasjonane i Alpane. Her får du moglegheit til å køyre både i heis, og utforske nye område for offpiste og topptur. Moglege reisemål er Sölden/ Austerrike, La Grave / Frankrike og Dolomittane/ Italia.

Fjærland, fjord, fjell og bre :)

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Eit par uker etter skulestart dreg vi alle saman til Fjærland på ein tredagars tur. Dette gjere vi for å bli betre kjent med kvarandre, og for å oppleve eit av Noregs vakraste fjellområde. Vi tek dagsturar og deltek i bli-kjende aktivitetar. På kvelden blir vi samla rundt bålet til ein betre middag, og tek oss tid til å småprate, synge, eller berre slappe av etter ein dag med frisk luft og flotte opplevingar. Etter 3 dagar saman har vi allereie masse fellesopplevingar, og skaper eit godt grunnlag for å bli meire kjend med gode venner.

Hemsedal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I veke 3 reiser heile skulen over fjellet til Hemsedal. Vi bur i botnen av bakken, heilt perfekt for "ski inn og ski ut". Heile 3 dagar får vi i bakken for å utvikle skiteknikken og lære nye triks. Elevane blir delt inn i små grupper etter nivå, der du kan velje mellom telemark og slalom/randonnè. Nokre av instruktørane er innleigde, men det er mange lærarar frå skulen som er med! Det er to økter på dagtid med instruksjon, mens resten av tiden kan du bruke på frikøyring.

På kveldane er det god middag og sosialt i samlingsstova.

Vårcruise på Sognefjorden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Mot slutten av skuleåret drar vi på en todagers båtcruise på Sognefjorden. Vi har hele båten for oss selv, og vi seiler inn i Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden - hvor vi overnatter i vakre Dyrdal -en veglaus boplass med gode muligheter for uteaktiviteter og fjelltur for de som ønsker det. Vi bor ombord i båten, i skolehuset, og for de mere friluftsglade, i telt. Vi lager  grillmat på kaien om ettermiddagen, og legger opp til sosialt samvær rundt bålet om kvelden. Dagen etter går vi i land på nordsiden av Nærøyfjorden for å gå langs den vakre postvegen-sti til Styvi, hvor vi spiser grillmat til lunsj, og for de som er vil er det mulig å ta seg en dukkert i fjorden.

Hendrik Lapp

Linjelærar

Hendrik er hard utanpå- men mjuk som ein ulldott på innsida. Han er ein mester i orientering, møbelsnekkar og klatrar. Han spring(!) helst på toppane om han ikkje kan gå på ski opp. Han treng ikkje rognebær for å finne ut kva vinteren vil bringe av vær, det har han ein innebygd radar til. Ingen ler høgare om han vert parodiert på revy enn han. Du finn han ikkje på sosiale medier, han må opplevast.

Epost: hendrik@sogndal.fhs.no
Telefon: 995 39 267

Timeplanen varierer litt frå veke til veke. Linjefaga går heile året. Når du startar om hausten vil veldig mykje tid går til linje. I oktober er det lengre turar og studiereiser, frå november mot slutten av januar er det litt meir fokus på valfag og fellesprosjekt. Linjefag og studieturar er igjen i fokus frå februar mot slutten av året. 

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skulestart - 27. august 2023
 • Fellestur i september
 • Haustferie: uke 41
 • Oktober: Studietur haust
 • Juleferie
 • Fellestur Hemsedal i januar
 • Vinterferie: uke 8
 • Studietur utlandet mars/april
 • Påskeferie
 • Skuleslutt - 11. Mai 2024

I valfagsperiodar kan du velje 2 eller 3 valfag i veka. I kvar periode er det 6-8 ulike fag du kan velje imellom.

Analog foto

Pris: 100,-

Lær mesternes teknikker! Det er spennende å lage bilder på "gamlemåten". Her lærer du grunnleggende fototeknikker, hvordan ta et godt bilde, så fremkaller du filmen på mørkerommet. Høres enkelt ut?

Autogen trening

Dette er ein behageleg avspenningsteknikk som ikkje er ulik enkelte meditasjonsøvingar – men det er heilt utan religiøse koplingar. Du treng eit teppe, ei pute, litt løyse men varme klede.

Band

Lær samspel og start eit band! Vi har bandinstrument og utstyr: Alt frå kontrabass, elbass og -gitar, trommesett og godt lydutstyr. Bandet får gjerne oppdrag både på og utanfor skulen.

Barista

Pris: 100,-

Vi har vår egen proffe kaffemaskin og lager vår egen kaffe. Vi besøker Sognefjorden kaffebrenni og lærer om hvordan vi brenner kaffebrønner.

Basketball

Basketball: her er det oppvarming, øvelser, forsvar/angrepstaktikk, og mye, mye spill.

Beachvolley

Målet for faget er å utvikle tekniske, taktiske ferdigheiter og kunnskapar ved teknisk trening og spel i ulike former. Jobbing med ulike typar serve, smash, legg og blokk, samt alle grunnslaga.

Film

Målet er å lage så mange gode filmar som mogeleg, men fyrst og fremst gi deg idéar og erfaring med å lage film. Faget er tilpassa interessene og erfaringane dine.

Foto

Pris: 50,-

Lær å ta gode bilete med digitalkamera, kamerateknikk og komposisjon. Introduksjon til biletbehandling i Photoshop, studio og printing. Du treng eit vanleg digitalkamera.

Fyrstehjelp

Å kunne handle riktig i ein stressande situasjon er inga sjølvfølgje. Fyrstehjelp gjer deg betre i stand til å hjelpe sjuke eller skadde menneske i alvorlege situasjonar. Praktiske og teoretiske økt.

Geriljabrodering

Når nok er nok, men du ikkje heilt veit kvar du skal rette aggresjonen din kan eit par timar med eit stykkje stoff, ei butt nål og litt tråd vere forløysande. Få ut gørra med kreativ korsstingsaum!

Gitar

Lær å spille guitar mens du er på folkehøgskule. Valgfaget egner seg for nybegynnere. Du må ha guitar selv, eller låne en for dette valgfaget.

Hybelkokken

Vi kjem til å lage middagar med god smak og rimeleg pris. Dette er valfaget som gjer deg i stand til å kome igjennom studietida utan og bruke opp stipendet på nærmaste fastfood restaurant!

Jakt

Pris: 200,-

Har du lyst til å prøve jakt, eller har du jakta litt før er dette perfekt. Vi har spennade jaktterreng nær skulen og moglegheit til på måneskinnsjakt. Vi prøver både leirdueskyting og rifle.

Kajakk

Pris: 300,-

Vi padlar tre dagar på Sognefjorden, som er verdas lengste fjord. Du lærer om grunnleggande kajakkteknikk og redning, og får oppleve spektakulært og vill natur på ferda. Du får muligheit for våtkort.

Klatring

Sikring på topptau og led, klatring på topptau og led, grunnleggjande klatreteknikk, utstyrsval, klatrehistorie. Valgfaget ender med at du får mulighet til å ta brattkort. Utstyr kan lånes gratis.

Kniv og slire

Pris: 250,-

Lag din egen kniv. Velg mellom ulike tresorter til skaftet og design det til å passe perfekt til nettop din hånd. Du lærer å sy slire som du kan prege med initialer eller dekorere med ornamen.

Longboard

Pris: 900,-

Du bygger din egen longboard helt fra grunnen ? du bestemmer selv hvordan form og design skal være ? du lærer omgang med verktøy ? din kreative sider ble utfordret ? du får et fantastiskt produkt!

Ski

Pris: 900,-

Valgfag ski er for alle som vil lære seg å svinge med sine egne ski, altså om du har telemark, alpint, Randonee eller fjellski så er dette valgfaget for deg. Undervisningen er i Sogndal skisenter.

Street Art

Pris: 100,-

Grafitti og sjablongtrykk på lerret og t skjorter. Ved bruk av foto og photoshop, spraybokser og annet taggeutstyr.

Søm

Lær å reparere kleda eller utstyra dine, sy din eigen jakke, vottar, fleece sovepose, kalkpose, fotposar, puter, nyttårskjole eller sy om bestemor si gamle sengetøy til din nye yndlingsskjorte.

Teikning

Pris: 50,-

Liker du å teikne? Kunne du kanskje ønskje du teikna meir? Her kan du lære om ulike teikneteknikkar gjennom ulike oppgåver.

Terrengsykkel

Her får du lære deg terrengsykling. Sogndal og Kaupanger har nokre av dei flottaste terrengsykkelstigane i landet.

Turmat

Her er det ikkje snakk om frosne brødskiver og svidd graut:o( Lær å lage gode rettar på bålet. God mat på tur gjer turen til ei oppleving.

Volleyball

Målet for faget er å utvikle tekniske, taktiske ferdigheiter og kunnskapar ved teknisk trening og spel i ulike former. Jobbing med ulike typar serve, smash, legg og blokk, samt alle grunnslaga. Reglar

Wellness

Pris: 400,-

Vi skal lage eigen massasjeolje, ansiktskrem, saltbad, ansiktsmaske og sjølvsagt bruke dette. Vi skal og lage frisk juice av grønsaker og frukt. Her kan du lære å ta godt vare på deg sjølv.

Yoga

Iyengar yoga legg vekt på å gjere kroppen og sinnet sterkt og fleksibelt på same tid. Dette blir gjort gjennom fysiske stillingar asanas og pusteøvingar pranayama.

Yogamat

Pris: 200,-

Vi skal gå ett skritt videre med matlaging og se på flere moderne kokekunster. Her får du lage steinalder mat, "raw food" og lære om fermenteringens kunst.

Ølbrygging

Vi bryggar vårt eige øl, flasker og brukar blant anna malt som vi lagar sjølve. Du får vera med å brygge flere forskjellige ølsortar og blir kjent med litt av vår historie og tradisjon knytta til øl.

Årbok

Årbok-gjengen skriv, utformar og set saman årboka for folkehøgskulen. Du lærer enkel biletredigering, artikkelskriving og korrekturlesing, sideutformingsprogram, godt hjelpt av store mengdar kaffi.

Eitt år på Sogndal folkehøgskule gir deg personleg og fagleg utvikling gjennom spennande og ufordande aktivitetar! I den aktive studentbygda har du Jotunheimen, Jostedalsbreen og Sognefjorden som næraste nabo. Du får venner for livet!

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 138 900,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Treningskort til klatrevegg, buldrevegg og treningssenter
 • Bad på gangen
 • Studietur: Fjærland, fjord, fjell og bre :)
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Hemsedal
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Vårcruise på Sognefjorden
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Studietur til Sør-Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Studietur til Alpene
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 138 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • 8 900,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 138 900,-
(13 890,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Hvis du har ekstra lang hjemreise er det mulig å bo på skolen i feriene. Ønsker du å være igjen noen av feriene grunnet noe annet er vi fleksible.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

 • Klatresko
 • Sittesele
 • Taubrems, vi anbefaler Edelrid Jul 2
 • 3 skrukarabiner + 2 karabin uten skru
 • Slynger (viss du har)
 • Klatrehjelm
 • Fjellstøvlar
 • Skiutstyr: toppturski med gå-funksjon
 • Feller
 • Snøspade
 • Søkestang
 • Skredsøker
 • Solbriller
 • Skibriller
 • Skihjelm
 • Lue
 • Ullundertøy
 • Vottar
 • Termos
 • Hovudlykt
 • Treningstøy
 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Ryggsekk (30-40l)
 • Bestikk, kopp, tallerken
 • Hovudlykt
 • Kompass og kartmappe
 • Sykkel til undervisning/fritid

Me tilrettelegger for deg så godt me kan og gjør justeringer i samråd med deg.Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om me kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Martin Larsson

Ski og klatring gir gode muligheter til å drive med sportsklatring og toppturer. I tillegg til kunnskapene man får på linjen finnes fantastiske fjell i alle retninger en kan bruke det man har lært på.

Martin Larsson
Carl August Brechan

Et år på Sogndal fhs gir gode muligheter til å oppleve fantastisk natur, utvikle kunnskaper og gode vennskap. På ski og klatring får man drive med sportsklatring og toppturer. Området i nærheten byr på fantastiske fjell hvor man kan bruke kunnskapen.

Frå bloggen

Byungdom strømmer til bygda for å gå på folkehøgskole

Storslått natur, fjell og fjord lokker. Det samme gjør lysten til å oppleve livet på bygda. Stadig flere byungdom flytter til mindre steder for å ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Frikjøring

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursKristen

Freeride POW Alpene

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Flyt

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Heilårskurs19 t/ukeKristen

FriSki

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HeilårskursFrilynt

Friluftsliv / Ski og surf

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs20 t/ukeKristen

Freeride Japan

Rødde folkehøgskole – Trondheim
Ledig plass
Heilårskurs16 t/ukeKristen

Musikk Ski Snowboard

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursFrilynt

Fjellsport Freeride

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs14 t/ukeKristen

Switch - park & pudder

Hallingdal Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

Frikjør Topptur - Franske alper

Ringebu Folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

Snow Kite Surf

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs14 t/ukeKristen

X-sport

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Heilårskurs20 t/ukeKristen