Til hovedinnhold

Friluftsliv - fjord og fjell

Søk på linja

Få opplevelser og ferdigheter på turer barmark og vinter, kano/kajakk, bre. Overnatting i skog og på fjell. Lær førstehjelp og redning med Røde Kors. Opplev Norge; Dovre, Jotunheimen, Sylan og Verdal.

Få basisferdighet og opplevelser gjennom praktiske turopplegg. Vi lærer oss sikkerhet og førstehjelp. Sammen med Røde Kors får du muligheten til å ta kurs; kvalifisert søk og redning på barmark og kvalifisert søk og redning vinter.

I løpet av året vil du få mulighet til å oppleve naturliv på mange ulike måter. Vi går, sykler og går på ski for topptur, vi kommer nært på elv, vann og sjø i kano og kajakk, vi prøver oss på grottevandring og juv/elvevandring. Du får også prøvd ut friluftsopplevelser med hundekjøring og ridning. Men mest av alt - du får oppleve kosen med å være ute på tur og kjenne varmen fra bålet sammen med andre!

Norge har mye å by på. Vi padler kajakk i Trondheimsfjorden, har brekurs på Smøstabreen og topptur på Dovre med Snøhetta som mål. Kanskje ser vi moskusen? Midt-Norge rommer mange flotte turområder som vi kan besøke, bl.a. nasjonalparkene Blåfjella-Skjækerfjella og Sylan som de nærmest til skolen. I tillegg til flotte områder i nærområdet i Verdal. Alt ligger til rette for fine turopplevelser i flott landskap.

Å være interessert i natur og friluftsliv er også å ta vare på naturen. Gjennom å lære noe om det å ferdes sporløst og tenke miljøvennlig og bærekraftig vil vi kunne bidra til at friluftsområder tas vare på og blir så lite påvirket som mulig av vår turopplevelse. et annet bidrag inn mot dette kan være det å lage eller reparere noe av sitt eget turutstyr (sitteunderlag, lue/pannebånd, tovet hatt, strikke votter/sokker, lage kniv) i løpet av året.

Vi tar utgangspunkt i det nivået du starter på og gir utfordringer og undervisning ut i fra det.

Dette vil du lære

Fagområder:

Grunnlagsfag

 • Om natur og friluftsliv
 • Sikkerhet på tur
 • Førstehjelpskurs gjennom Røde Kors
 • Kurs kvalifisert søk og redning barmark og vinter Røde kors
 • Kosthold - mat på tur
 • Våtkort, kajakk
 • Brekurs

Turer og aktiviteter

 • Turer (gå, sykle, ski, skøyter, grotte, juv mm.)
 • Overnatting ute - sommer og vinter
 • Kano/kajakk
 • Ski/brett
 • Hundekjøring
 • Ridning
 • Lage eget turutstyr

Våre forventninger til deg

 • Motivert
 • Samarbeidsvillig
 • Villig til å yte det som skal til for å nå målet.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Friluftslivlinja kommer til å være mye på tur gjennom folkehøgskoleåret. Det blir korte og lengre turer med overnatting. I tillegg har linja tre større turer på en ukes varighet i løpet av året. Gjør deg klar til å utforske fjellet på en måte du aldri har gjort før! 

På høsten starter vi med en uke med brekurs på Smørstabreen. Vi camper i telt og lærer oss sikker ferdsel på bre, samtidig som vi kan oppleve deler av den majestetiske Jotunheimen. Høydepunktet av turen er et omfattende brekurs, hvor erfarne instruktører vil veilede deg gjennom alle aspekter av breferdsel. Du vil lære om føring på bre, kameratredning, sikkerhet, redningsteknikker, orientering i høyfjellet, førstehjelp og snøbakketeknikk. Dette er en praktisk erfaring som gir deg verdifulle ferdigheter for fremtidige friluftsopplevelser. Som del av kurset vil du også ta del i spennende toppturer i området, inkludert traverser og klatring i utsatt terreng til du når en av Norges høyeste topper, Storebjørn, og her venter en uforglemmelig utsikt over Jotunheimens tinder.

Høsten er vakker i fjellet og byr på mange muligheter. Tur to på høsten er ei uke på Dovre der vi satser på å nå toppen på Snøhetta. Det er et rikt plante- og dyreliv som vi håper å oppleve. Kanskje ser vi moskusen på Dovre.

På vinteren bruker vi tid til å forberede oss på ei ukes tur på ski med pulk. Turen vi planlegger kommer til å gå i en av nasjonalparkene i Trøndelag uka før påske. Overnatting vil foregå i telt og på hytter.

Felles studietur til Spania og Gibraltar

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 3

Studieturene er en viktig del av skoleåret. De har tre hovedfokus: Kultur og landkunnskap, fellesskap og linjerelaterte aktiviteter. De siste årene har vi vært på felles studietur til Sør-Europa. For skoleåret 2023-2024 har vi Spania og Gibraltar som reisemål, med avreise ca. uke 43.

Her besøker vi området Andalucia, og har base i nærheten av byen Rota. Her vil vi ha både ulike opplegg og felles aktiviteter. Det er mulighet for surfing, frisbeegolf, sjarmerende sykkelturer og opplegg med stranda som utgangspunkt. Vi setter også av tid til å besøke den historiske byen Sevilla og det britisk tilknyttede området Gibraltar.

Fellesturen er inkludert i skolepengene. Det betyr at på tur er det kun lommepenger som kommer i tillegg. På fellesturer vil det være aktiviteter og opplegg på tvers av linjer og dette betyr mye for det sosiale fellesskapet.

 

Turer i nærområdet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Dagsturer

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi legger opp til en del turer der vi håper å oppleve mye fint sammen. Vi tror det er viktig og riktig at vi får disse opplevelsene i fellesskap. Det styrker det sosiale miljøet på skolen. 

Vi beveger oss rundt i nærområdet, besøker Stiklestad eller andre historiske steder i regionen, eller benytter oss av at skolen ligger 1,5 time unna Trondheim, bl.a. med et bredt musikk- og kulturliv.

Vi kan også benytte oss også av at vi er nærme et av skandinavias beste skisportsteder, Åre i Sverige. Ellers er det flere aktiviteter og steder som både linjer, valgfag og skolen benytter seg av.

Ann Sissel Vehus

Inspektør, internatleder og lærer på Friluftsliv Basic

Mitt ønske er at elevene skal trives på Bakketun og blomstre opp. 

Har jobbet som lærer på Bakketun fhs siden 1987. Har faglærerutdannelse i naturfag med matematikk og idrett, og kroppsøving hovedfag.

I tillegg har jeg vært internatleder siden 2011. Jeg liker å være i bevegelse på turer eller på trening.

Epost: annsissel@bakketun.fhs.no
Telefon: 74049100

Felles alle dager: God frokost + morgensamling (et ord for dagen, dagens nyheter, markering av bursdager og annen viktig info)

 • Mandag: Romvask, Internatfag, Boenhetssamling, lunsj og linjefag
 • Tirsdag: Valgfag hele dagen
 • Onsdag: Fellesfag, lunsj og linjefag
 • Torsdag: Linjefag hele dagen
 • Fredag: Linjefag. Internatvask timen før middag
 • Lørdag: Seminar/aktivitet/tur, elevkveld, lørdagskos med varmt måltid

Noe av det som er på planen:

 • Aug: Åpningshelg, Bli-kjent-turer
 • Sept: Linjeuke og prosj.uke
 • Okt: Foreldrehelg, høstferie, felles studietur til Spania
 • Nov: Åpen skole/basar
 • Des: Prosj.uker, juleuke med juleverksted, julebakst, julesang og stor julefest
 • Jan: Nyttårsfest
 • Feb: Mulighet for prakisperiode scenefagslinjer. Vinterferie
 • Mar: Scenfagslinjer på turnè med forestilling/konsert. Alle på studietur ukene før påske.
 • Apr: Linjefokus, prosj.uke
 • Mai: Felles og avslutning 

Se oppdatert skolerute for mer info.

 

I løpet av året kan du velge blant mange ulike fag: Prosjektfag, valgfag og kurs. Her kan du utfylle linjefaget ditt, velge noe nytt du har lyst til å lære eller dyrke andre interesser du har. Prosjektfagene utgjør ca. 4 uker av året, og valgfagene har en dag i uka i perioder på ca 3-4 uker.

Prosjektfag (ca. 4 uker gjennom året):

Bedriftsetablering

I prosjektfaget Bedriftsetablering arbeider vi med utvikling av forretningsidèer, og vi ser på økonomi, støtteordninger for etablering og regelverk. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Dronepilot

I prosjektfaget Dronepilot får du lære om å fly drone, forstå regelverk og jobbe mot sertifisering for å fly klasse A2 og A1/A3. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Idrett og ledelse

I prosjektfaget Idrett og ledelse får du lære om å ha en lederrolle innen idrett, aktivitet og trening. Kurs innen lagidrett, havkajakk og klatring. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Introduksjon Beredskap og sikkerhet

I prosjektfaget Introduksjon Beredskap og sikkerhet kan du få innsikt inn mot fag som vekter, politi, brann, helse, forsvaret o.l. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Kulturfelt

I prosjektfaget Kulturfelt får du mulighet for eget arbeid med prosjekt innen kunst/kultur, hvor læreren blir rådgiver/samtalepartner i prosessen. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Ta opp fag

I prosjektfaget "Ta opp fag" får du tid til å forberede deg til eksamen i fag du ønsker å forbedre deg i. Mulighet for godt læremiljø og lesestøtte. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Valgfag (1 dag i uka 3-4 uker)

Brett

Skateboard - Longboard, aktivitet ute. Skolen har brett til utlån og egen skatehall.

Diskgolf

Diskgolf har blitt en stor aktivitet de siste årene!

Friluftsliv

Nærområdet innbyr til mange slags naturopplevelser. Vanlig friluftsutstyr/klær for årstiden er nødvendig.

Golf

Pris: 750,-

En av Norges flotteste golfbaner ligger på Trones, ikke langt fra skolen. Noen kostnader må påregnes.

Idrett og ledelse

Aktiviteter ute og indre med fokus på på hvordan lede en gruppe.

Idrett/Ballspill

Fysisk aktivitet, variasjon - ute og inne.

Kampsport

Info kommer

Klatring/buldring/brattkort

Høyt og lavt! Styrke og teknikk. Flott hall nærheten, og skolen har eget buldrerom.

RailJam

Skisport, koordinasjon og teknikk.

Riding

Pris: 1 500,-

Hestestell, teori, ridning på bane, i ridehall og på tur. Ei skikkelig treningsøkt, eller bare den pausen du trenger i hverdagen. Hestehold og ridning er godt både for psyke og fysikk.

Ski/brett

Pris: 1 000,-

Friluftsliv valgfag med fokus på toppturer og uteaktiviteter på vinteren. Noen kostnader til skitrekk må påregnes.

Sykkel

Stisykling i skog og mark

Topptur

Sykkel på barmark eller ski og brett på snø!

Trening og helse

Kom i form, få gode treningsvaner. Kjenn at kroppen fungerer!

Vinterfriluftsliv

Nærområdet innbyr til mange slags naturopplevelser. Vanlig friluftsutstyr/klær for årstiden er nødvendig.

Forming - Keramikk

Få et innblikk i keramikkarbeid og prosessen fra leire til ferdig produkt. Vi lager kopp, skål eller fat.

Forming - Maling

Pris: 300,-

Maling av egne bilder, grunnleggende akrylmaling. Noen materialkostnader må påregnes.

Forming - Skinnfell

Pris: 1 000,-

Her kan du lage et produkt i pelsskinn som kan arves i generasjoner; Teppe, babypose, sitte/liggeunderlag, votter/tøfler mm. Du vil lære å sy i pelsskinn, og å trykke på/dekorere det.  

Drama

Grunnnleggende dramaarbeid. Stuntopptredner for medelever og andre.

Foto

Lær deg å ta gode bilder med din mobil.

Lydteknikk

Kort innføring i lyd og lys for scene.

Musikk/Band

Samspill, besifring, ulike typer samspill/band og sang

Teatersport

Publikum roper ut sted og tema, og scenen er i gang! Improvisasjon, latter, formidling, skuespillerteknikk og stemmebruk. Trygghet og lekenhet er viktige stikkord.

Hundekjøring

Pris: 1 500,-

Det er SÅ mye du kan gjøre sammen med hunden din, og hundekjøring kan bli en actionfylt favoritt.

Matglede

Hybelmat og baking.

Samisk kultur og identitet

I møte med andre danner vi oss raskt et inntrykk. Mulighet for ny kunnskap og spennende kulturmøter!

Sjakk

Sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk, du lærer det grunnleggende.

Kurs Båtførerprøven

Det vil påløpe litt kostnader til kurs og eksamen. Info gis ved skolestart

Kurs Jegerprøve

Det vil påløpe litt kostnader til kurs og eksamen. Info gis ved skolestart

Bakketun er en skole med stor bredde i fagtilbud. Med mange fagvalg og spennende opplegg kan du sette sammen din egen timeplan og få en hverdag full av egne interesser. Her vil vi at du skal kunne lære og utvikle deg i et godt skolemiljø, kjenne på mestringsfølelse og møte andre ungdommer - kanskje få venner for livet!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 119 350,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Turer på linja
 • Bruk av skolens turutstyr
 • Leie av utstyr ved ulike kurs (bre, våtkort, 1. hjelp)
 • Fellestur med hele skolen
 • Bad på gangen
 • Sangbok
 • Ulykkesforsikring
 • Turer i nærområdet
 • Fri benyttelse av elevkjøkken og spesialrom
 • 2-3 måltider på turer
 • Felles studietur høst 2023
 • Studietur: Felles studietur til Spania og Gibraltar
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer i nærområdet
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Tur i Norge - Friluftsliv fjord og fjell
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 350,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 350,-
(11 935,- per måned)
Skolen har for skoleåret 2024/2025 lagt inn en lavere pris for elevkostnad på kr. 20.000,- på linjekostnader for skoleåret. Dette grunnet en gave skolen har mottatt, hvor ønsket er at deler av gaven skal bidra til redusert pris for deg som elev.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Skolen har for skoleåret 2024/2025 lagt inn lavere pris for elevkostnad på kr. 20.000,- på linjekostnader. Dette grunnet en gave skolen har mottatt, hvor ønsket er at deler av gaven skal bidra til redusert pris for deg som elev. Du får en individuell betalingsplan ved opptak. Innbetalingene til skolen samsvarer med datoene for utbetaling fra lånekassen. Ta gjerne kontakt med oss for spørsmål.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har det meste av felles turutstyr vi vil trenge:

 • Telt
 • Kano/kajakk
 • Pulker
 • Primus/stormkjøkken
 • Førstehjelpsutstyr
 • Skøyter

Dette utstyret må du stille med selv

Dette vil du ha behov for:

 • Turklær (sommer/vinter)
 • Undertøy til turbruk
 • Lue/votter
 • Vind/regntøy
 • Sko (tur- og joggesko)
 • Sovepose/liggeunderlag
 • Tursekk (min. 60 liter)
 • Ski (gjerne turski)
 • Sykkel

Turutstyr trenger ikke bli så dyrt! Sjekk gjerne ut hva du har som fungerer før du kjøper nytt. Hvis du må kjøpe er det også mulig å se hva som finnes brukt før du handler nytt. Det er også mulig å låne en god del utstyr på BUA i Verdal, og skolen har gode avtaler med lokale sportsbutikker. 

 

 

Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Erling (20): – Folkehøgskole er en god vei inn i voksenlivet

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Erling sitter igjen med etter sitt år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fjell og ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekspedisjon og turleder

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - oppdrag Norge

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluftsliv All-inclusive

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A12 t/ukeFrilynt

Fjellsport og Kajakk

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekspedisjon Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv Hav & Fjell

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Fjord, fjell og friskliv!

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt