Til hovedinnhold

Islandshest, trekkhund, friluftsliv

Sett meg på venteliste
Venteliste

Opplæring i bruk av spreke islandshester i terrenget. Tradisjonelt friluftsliv i skog og på fjell på barmark og snø. Du får også prøve hundekjøring, kano på stille fjellvatn, kajakk og klatring.

Dette er den mest tradisjonelle friluftslivslinja vår der du skal få oppleve et tverrsnitt av landet vårt med utgangspunkt i Midt-Norge. Det blir turer i skog og fjell, men også sjø.

Opplev naturen fra hesteryggen, alt fra krevende riding i terrenget til tølt over mjuke grasvoller og overnattingstur der hester beiter rundt lavvoen. I løpet av vinteren skal vi også prøve hundekjøring på Nerskogen ved Trollheimen. Bli kjent med hestene (og hundene) og opplev ulike personligheter og egenskaper.  Kanskje får du en favoritt?


Men natur kan også oppleves fra kano eller kajakk der dere sakte glir fram over stille fjellvatn eller med nypussa fjellstøvler på vandring i Trollheimen en fin haustdag. Og når snøen blir for djup til hest og fotgjenger, tar vi skiene fram. Kanskje kan det også friste å få kjørt sin første telemarkssving, enten ei urørt fjellside eller i alpinbakke? Det blir naturopplevelser for livet.

Innimellom vil du også få prøve klatring i den nyåpna klatrehallen. Her er det utfordringer for alle ferdighetsnivå, og du vil finne favorittløypa di enten du er ekspert, eller du aldri har klatra før. Rapellering og grottetur skal det også bli tid til.

Turene gir rik anledning til å lære friluftsteknikker som bål og overnatting i igloo eller snøhule, gapahuk eller under åpen himmel.

Vi skal også på tur til utlandet, og hva er vel da mer naturlig enn å besøke Island? Der er vi på bre, i grotte, bader i varme kilder og rir med mer.

Les mer om linja her

Passer for deg som er glad i å være ute året rundt og setter pris på hest og hund som turkamerat.

Dette vil du lære

 • Friluftsliv og turteknikker.
 • Riding med islandshest i terrenget.
 • Bruk og stell av sledehunder.
 • Ski bortover og nedover.
 • Orientering
 • Overnatting ute
 • Klatring

Våre forventninger til deg

 • At du er glad i å være ute og å være aktiv

Friluftsliv på Island

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til eventyrlige Island som bugner av flotte severdigheter og spennende aktivitetstilbud.  Her kan vi vandre på vulkanske fjell og oppleve en natur som er sterkt prega av utbrudd og et land i stadig utforming.

Under jorda kan vi utforske lange grotter som egentlig er lavarør fra en gammel vulkan, der kan vi rapellere, klatre, krype og gå for så å komme ut i den andre enden. Grotta bærer også tydelig preg av den varmen som en gang skapte den. 

Til og med vinterstid kan vi bade utendørs i tillaga badeanlegg, men også i  naturlig varme bekker og kilder. Det er ei fantastisk opplevelse å sitte i et varmt bad, så varmt at det nesten blir for mye av det gode, mens det er femten minus og snøvær utafor kulpen.

Island har minst like mange hester som folk, og det blir anledning til å ri islandshest i det barske miljøet som i si tid forma rasen.

En kan ikke være på Island uten å ha tatt turen innom plasser som Thingvellir, Gullfoss eller Geysir. Thingvellir er den gamle tingplassen på Island, smekkfull av flott natur og historie, men også geologi. Det er her Europa møter Amerika, og det setter sitt bastante preg på området som er ei dramatisk revne i terrenget. Gullfoss er Islands svar på Niagara Falls, og området rundt Geysir har mange varme kilder.  Noen spruter høgt til værs, andre putrer rolig.

Du får også tid i Reykjavik, en hyggelig liten hovedstad ved Ishavet.

Eventyret venter oss!

 

Hundekjøring i Trollheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi besøker Karl Magnus og Beate på Nerskogen der de driver en trekkhundkennel og utmarksturisme ut fra tunet.  Der får du innblikk i hundestell, arbeid i hundegården og får kjøre hund i snøsikre fjellområder lengst øst i Trollheimen.

Oppdal med Friluftsliv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Friluftsliv og Friluftsliv & Islandshest drar i løpet av vinteren en overnattingstur til Oppdal der alpinbakkene er hovedmålet. Oppdal er kalt Norges største alpine skiområde og har utfordringer for de fleste. Du trenger ikke å være ekspert for å bli med på dette. Her er det bakker for nybegynnere, men også svarte løyper og upreppa renner for de mest erfarne. 

Fellestur til Songlia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi til Songlia ved naturreservatet Grytdalen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Songlia er egentlig en gammel gård, men den ble kjøpt av industrigründeren Christian Thams som jaktslott.  Han kjøpte også store skogs- og fjellområder og gjorde dette til sitt private jaktterreng med flere jaktstuer ute i terrenget.  Senere er store deler av området gjort til naturreservat, et av de største i landet, og særlig hjorten har gjort seg nytte av fredinga og samles i store flokker der under paringstida.  Et av de første forsøka på aktivt å berge den norske beverbestanden ble også gjennomført ved utsetting av restdyr fra Agder her i 1926, og nå er beveren å finne like ved skolen vår, i hele kommunen og i nabokommunene.  Naturfotografer har laga bøker om Grytdalen, og Arne Nævra filma i Grytdalen i et av fem program i NRK-serien "Norske naturperler".

Her er det mange muligheter for turer, korte og lange, lette og tunge, og det er mulighet for andre aktiviteter på tunet.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på en topp eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Songlia, så turen krever lite utstyr. 

Statsraad Lehmkuhl til Shetland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

Vi har ikke eksamen, men drar i stedet på felles skoletur med seilskute over Nordsjøen i april.  Og dette er ikke hvilken båt som helst: Statsraad Lehmkuhl er Bergens stolthet, landets største seilskute og verdens største tremasta "bark" som ennå er i drift.

Mange fulgte Sommerskuta 2021 på NRK og ble kjent med Jo Leif Strønen som guida seerne trygt gjennom sjøuttrykk og seglhistorie gjennom sommeren.  Han hadde den første turen med skipet som elev på Torshus, og dette ble for ham starten på en lang karriere til sjøs.

På turen over havet er elever og lærere mannskap, og du lærer mye om segling og tradisjon, får oppleve at din egen innsats for fellesskapet driver skipet over havet, og du får også klatre og arbeide i riggen om du har lyst.

Etter et par dagers seilas, får du landlov på Vesterhavsøyene, mest sannsynlig i Lerwick på Shetland, og her er nordmenn velkomne hos et folk som nok føler seg minst like norsk som skotsk.  Rester av det norske språket fins i de fleste stedsnavn og også i dialekten på Orknøyene og Shetland.

Vi har svært lang tradisjon for samarbeid med Statsraad Lehmkuhl, og vi er stolte av en skoletur som ikke bare er "folkehøgskole i andre potens" som en medseiler sa, men som også er en miljøvennlig skoletur. Skipet blir i hovedsak drevet av vindkraft, og skuta har også ny og moderne hybridmotor med vannturbiner som lader batteri under seiling. Når motordrift er nødvendig, vil også en stor del av motorfarten være miljøvennlig vindkraft.

Åge Kristiansen

Lærer

Den av staben som har lengst fartstid. Åge er glad i friluftsliv og har mye av arbeidsdagen utomhus, men har musikkutdannelse og er også den som driver skolekor og gjerne trekker fram gitaren når det trengs.

Epost: aakrist2@online.no
Telefon: 72 47 98 50

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 14.00.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Brettspill

Kos deg med gamle og nye, kjente og ukjente brettspill sammen med venner!

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Functional fitness

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kajakk

Kurs i havkajakk som også kvalifiserer til våttkort "grunnkurs hav".

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Sjakk

Et valgfag for den som liker tankevirksomhet og trivelig selskap i rolige omgivelser.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Yoga

Økt fleksibilitet, kroppskontroll og konsentrasjon er viktige effekter av yoga. Dette kan være til hjelp i en travel hverdag, løse stress og øke evnen til idrettslig prestasjoner.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har linjer på felt som e-sport og kreativ spillutvikling, funksjonell trening, MMA/kampsport, natur, sport og friluftsliv, hestefag. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 130 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Skolegenser/jakke
 • Wifi/internett
 • Studietur: Fellestur til Songlia
 • Studietur: Statsraad Lehmkuhl til Shetland
 • Studietur: Friluftsliv på Island
 • Studietur: Hundekjøring i Trollheimen
 • Studietur: Oppdal med Friluftsliv
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 130 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 130 000,-
(13 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Fellesutstyr for overnatting og matlaging
 • Klatreutstyr

Dette utstyret må du stille med selv

 • Dagstursekk 40-45l
 • Tursekk 70-80l
 • Helårs sovepose
 • Vind- og regntette ytterplagg
 • Fjellstøvler
 • Skiutstyr for tur
 • Ski eller brett for bakke
 • Kopp, termos, turbestikk
 • Varme underklær og gode mellomplagg
 • Kniv

Dere får 20% rabatt på lokal sportsbutikk, og skolen har også svært gode rabatter på enkelte utstyrsleverandører.

Du kan også gjerne ta med kompass/GPS, eget kokeutstyr og telt, eget klatreutstyr, våtdrakt eller tørrdrakt om du har.

Det meste av undervisninga foregår ute i naturen og utenfor allfarveg og tilrettelagte områder. Elever på denne linja må kunne ta seg fram for egen maskin i terrenget sommer og vinter.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2024/2025.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Explore Norway & Iceland - Reykjavik

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs BFrilynt

Friluftsliv LETT

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A12 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Opplevelseslinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Ekspedisjon

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv Finnmark - Afrika

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Fjellsport og Kajakk

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv / Utforsk Norge

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen