Til hovedinnhold
Ledig plass

Surfing og action på flotte strender. Klatring i vakker natur med majestetisk utsikt. Dykking hvor storslåtte vegger, vakre koraller og spennende vrak venter på deg!

Vi bruker vind- og vannkraft, lærer surfing i flere former og bygger psyke og styrke til klatring i varierte omgivelser.

Vi utforsker verden over og under havoverflaten - i skjærgården ved skolen hvor det finnes over 100 skipsvrak. Vi utfordrer oss i fjellveggene på Sørlandet og lærer oss å surfe på bølgene i Norge, og utover landegrensene når det igjen er trygt å reise ut. 

Få aktiviteter stiller like store krav til utstyr og utøver som klatring, dykking og surfing. På linja ønsker vi at du skal LÆRE å mestre mulige utfordrende situasjoner i løpet av dette året. Men selv om utfordringene kan være store, er belønningene desto større. Fellesskap, mestring og glede er det vi ønsker skal prege oss på linja. Kom som du er.

Vi er også mye ute, på båtturer, seilturer og padleturer, og drar ellers på turer i nærområdet i Kristiansands skoger og turområder, og i skjærgården rundt skolen. Vi fanger krabber, fisker og lærer mye om naturen rundt oss.

Utenlandsturer: Vi planlegger linjetur til Zanzibar hvor vi dykker og kiter, men også bruker våre styrker og talenter til å arbeide for å tjene andre mennesker, i samarbeid med Strømmestiftelsen på Tanzanias fastland rundt Dar Es Salaam. Dette er selvsagt med forbehold at det er helt trygt å reise, og vi ser evt på alternative reisemål sammen, i henhold til gjeldende reiseregler og koronarestriksjoner. 

Denne linjen krevet kurset Open Water, evt. at du tar det som et valgfagskurs i begynnelsen av skoleåret (medfører tilleggskostnad)

Linjen passer både for deg som har Open Water kurs, for deg som har lyst til å lære mer om både klatring, kiting og surfing, og for deg som rett og slett bare har lyst på nye utfordringer.

Dette vil du lære

 • Dykking på fantastiske dykketurer i Kristiansandsskjærgården, fra land og fra båt
 • Fridykking og undervannsjakt
 • Kiting og surfing på fine turer til surfestrender, både i Danmark og i Norge
 • Juledykking (svøm rundt juletreet og møt undervannsnissen)
 • Utvikle klatreferdigheter, med klatring innendørs og utendørs, i spektakulære fjellvegger
 • Kul - tur på eksotiske Zanzibar

Våre forventninger til deg

 • At du trives i friluft og i vann
 • At du vil bidra til et godt og åpent fellesskap
 • At du kan jobbe sammen med andre
 • At du er glad i friluftsliv og liker å være ute
 • At du har lyst på utfordringer, og å utvikle deg som person

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Opplev det krystallklare vannet på øya Zanzibar i øst-afrika, både over og under vann. Vi dykker og kiter på Zanzibars østkyst, noe som byr på utrolige opplevelser. Her bruker vi også våre gaver og talenter til å arbeide for, å tjene andre mennesker i samarbeid med strømmestiftelsen på Tanzanias fastland rundt Dar Es Salaam

Grunnet Koronapandemien kan tidspunker og annet vedrørende turer for neste skoleår bli endret ( vi følger reiseråd, og anbefalinger fra myndighetene),  og dersom linjetur blir på våren 2022 trenger en ikke ordne nødvendige vaksiner før skolestart, da har vi god tid til å få det til 1. halvår.  Eleven betaler selv for påfyll av vaksiner i forhold til reisemål, og også for evt kostnad til visum dersom det kreves til landet en skal reise til .

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Hele skolen drar på 4-dagers fellestur til Danmark, gjennomføres vanligvis før påske, men grunnet Koronapandemien kan tidspunker og annet vedrørende turer for neste skoleår bli endret ( vi følger reiseråd, og anbefalinger  fra myndighetene)

Joachim Pedersen

Linjelærer Klatring, dykk og surf

En kul og lystig fyr som trives like godt på land som til vanns, og gjerne hengende i en fjellside på klatretur. Joachim har tatt sin utdanning innen friluftsliv, samt at han har en "heil haug" med erfaring fra både klatring, dykking og surfing både i Norge og fra utenlandsturer.

Epost: joachim@kristiansand.fhs.no
Telefon: 90 14 86 98

 • Skolestart er søndag 22. august 2021 

  Høstferie er i uke 40, fra og med lørdag 2.oktober til og med mandag 11. oktober. 

  Jule- og nyttårsferie er fra ca kl. 1300 fredag 17. desember til og med onsdag 5. januar

  Vinterferie fra og med lørdag 19. februar til og med mandag 28. februar 

  Påskeferie er fra og med lørdag 9. april til og med tirsdag 19. april  

  Avslutning med foreldre lørdag 7. mai og hjemreise for elevene med utdeling av vitnemål lørdag 14. mai 2022

 

    NB!! Med forbehold om endringer 

 

Ca. 2 dager pr. uke går med til valgfag. Hvilke valgfag vi tilbyr, avhenger av interesse og påmelding. Les gjerne mer på nettsiden vår, https://www.kristiansand.fhs.no/info/valgfag-og-turer, om hvilke valgfag vi tilbyr. Vi har også flere valgfaguker i løpet av skoleåret, med mange spennende turer.

Alpint/alpinttur

Pris: 1 800,-

På dette valgfaget reiser vi på overnattingstur til et sted hvor det er bra med snø og gode forhold for å stå på ski i en slalombakke. Prisen på turen avhenger av sted og lengde på turen.

Baking

På baking valgfag lærer du å bake god gjærbakst, samt kaker og andre søte saker.

Bil-lappen

Ta kjøretimer og opplæring som et valgfag. I samarbeid med lokal kjøreskole, og kostnader betales av elevene i henhold til deres prisliste.

Bildekunst

Pris: 200,-

Bildekunst valgfag lærer deg grunnleggende maleteknikker og metoder som du så får prøve selv.

Bærekraft

Hvordan skal vi best ivareta ta dagens behov uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å få dekke sine behov , lære om bærekraftig utvikling, hvordan kan vi selv bidra i det daglige

Båtførerprøven

Båtførerprøven gir deg mulighet til å kjøre båter som går raskere enn 10 knop og har mer enn 9,9 hk. Du lærer teori og forbereder deg til en frivillig eksamen. Eksamensavgift må dekkes selv.

Curling

Pris: 200,-

Kristiansand har en flott ishall med curlingbaner som vi kan bruke, med eller uten rutete bukser.

Dykking

Pris: 2 900,-

På valgfag dykking får du mulighet til å fullføre kurs og få sertifikat i Open Water Diving.

Emosjonell intelligens

På dette faget får du lære mer om hvordan man kan forstå både seg selv og andre mennesker bedre.

Etiske dilemmaer

På dette faget tar vi opp og diskuterer dagsaktuelle etiske temaer hvor mange kanskje har ulike meninger.

Fellefangst

Vi er med i et prosjekt sammen med Kristiansand Kommune for å holde nede bestanden av mink på øyene i skjærgården

Fiske

På dette valgfaget får du i tillegg til fine båtturer også prøve å fiske med havteine, torskeruse, garn og stang

Fotball

Fotball valgfag for deg som liker å spille fotball hele året, for gøy eller for å trene.

Friluftsliv

Friluftsliv er et heldagsvalgfag hvor man drar på dags- og overnattingsturer med sjø, skog og fjell som utgangsgpunkt. En dag er satt av til Via Ferratatur. For denne turen er det en kostnad på kr 700

Frisbeegolf

Vi tar med oss frisbeene til Kristiansand Golfbane som ligger like ved skolen

Hund

Hund valgfag er for deg som ønsker å være med hunder og samtidig lære mer om hvordan man oppdrar og behandler en hund, samt lære enkel hundedressur.

Hverdagspsykologi

I hverdagspsykologi får du lære mer om kommunikasjon og samspill og hvordan man kan få til å leve godt sammen med andre.

Hyttekos

Pris: 300,-

Hyttekos er et valgfagukeopplegg og handler om å dra på hyttetur og gjøre alt det man forbinder med en koselig hyttetur.

Håndarbeid

Håndarbeid kan være fiksing av klær eller fiksing av seilbrett og båter. Vi tilpasser faget ut fra elevene som ønsker det.

Interiør og redesign

På dette faget gjør vi gamle møbler og andre ting nye og selger det vi lager for å samle inn penger bistandsprosjektet vårt, "Sjef i eget liv".

Ishockey

Pris: 250,-

Lær det grunnleggende innenfor sporten ishockey, samtidig som du får spille i ishallen i Kristiansand.

Jakt

Valgfag jakt består av jakt med hund på blant annet mink, hare og rådyr. Skolen setter også opp Jegerprøve som valgfag om det er stor nok interesse.

Jesus på film

Dette faget handler om å se gode filmer hvor man kan kjenne igjen tema eller et budskap som kommuniserer noe av det samme som Jesus gjorde da han levde.

Kajakk

Vi ligger midt i den flotte Sørlandsskjærgården og bruker den til å lære grunnleggende padleferdigheter med kajakk. Ønsker du det, er det også mulig å ta våtkort.

Klatring

Vi tilbyr kurs i klatring både innendørs og utendørs. Ønsker du å ta brattkort, er det mulig her.

Kreativ design

På dette faget får du være kreativ og lage ting du kan kanskje bruke selv etterpå.

Kreativt arbeid med barn og unge

Her lærer du å lage ting, leker masse og får prøve deg på kreative opplegg som passer for barn og unge.

Massasje og stretching

Pris: 350,-

Vi har valgfag massasje for deg som ønsker å lære ulike typer massasje

Matlaging

Populærer valgfag med teama som f eks: Budsjettmat, gourmetmat på hybel, baking o.lig. Lær å lage billig og god mat, nyttig lærdom når en skal flytte for seg selv.

Musikk

Fra 2018 av kan vi tilby topp utstyrte musikklokaler på skolen. Vi har musikklærer med mange års erfaring som artist og fulltids musiker samt samarbeid med store internasjonale aktører.

Sal-aktiviteter, styrketrening

Vi har lærere med mye erfaring med styrketrening og crosstrening. Flere dager i uka kan du velge ulike varianter av dette valgfaget

Sandvolleyball

Vi har tilgang på både innendørs og utendørs sandvolleyballbaner og tilbyr sandvolleyball med høy kvalitet som valgfag, hele året.

Seiling / surfing

Vi har både veldig små og veldig store seilebåter som vi bruker til valgfag, både for dagsseilaser og til lengre turer. Surfetur til eks Danmark eller Jæren i valgfagsukene

Ski

På dette faget får du dra på skitur og gjerne lære deg god teknikk, til bruk på ski både bortover og nedover.

Strikking

Hvis du ønsker å lære mer om å strikke eller få hjelp til å komme igang

Styrketrening

Sykkeltur

Tur på sykkel i valgfaguke, i Norge eller til Danmark, med overnattinger. Høsten 2020 syklet vi en flott tur på Hardangervidda

Ta opp fag

Valgfag som blir studietid for dem som ønsker å ta opp fag fra videregående, oppfølging av lærer på lekseplan om ønskelig. Man får godkjent fravær for å ta eksamen, og ha lesedager i forkant av det.

Topptur

I valgfagsuker kan man dra på tur til eks vestlandet, og få med Preikestolen, og Kjerrag. Eller vi drar på topper oppover i Setesdalen.

Urban survival

Et valgfagukeopplegg hvor du blir utfordret på å komme deg fram uten penger, løse ulike oppgaver og spre mest mulig glede underveis.

Volleyball

Vi tilbyr volleyball som valgfag med flinke lærere. Skolen deltar også på flere turneringer i løpet av skoleåret, som f. eks. NM for folkehøyskoler og videregående skoler.

Wilderness survival

Et valgfagukeopplegg hvor du bor i telt og lærer deg hvordan du overlever på en god måte flere dager ute i naturen.

Velkommen til skjærgårdsskolen i Sørlandets hovedstad. Variert utvalg i linjer, mange valgfag å velge i og flotte engasjerte lærere. Det er enkelt å komme hit, vi ligger kun 12 km fra sentrum og 12 km fra Kjevik flyplass. Vi kan tilby flotte boforhold med internat, leiligheter/hytter-alt samlet på et kompakt område.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Danmark
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Zanzibar
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 000,-
(12 400,- per måned)
Innen 1. juli betales kr 4500,- , resten fordeles så på 10 avdrag mellom 15. august (når du får 1. betaling fra Lånekassa) og frem til 15.mai. De følger altså utbetalingene fra Lånekassen, både på hva som skal betales hver måned, og at forfall er når Lånekassen betaler ut. Faktura i august og januar har et høyere beløp.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Danmark
 • Reiseforsikring på studietur Zanzibar
 • Vaksiner på studietur Zanzibar
 • Visum på studietur Zanzibar
 • Noen ekstra måltider på studietur Zanzibar (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I langfrihelger kan man få være på skolen, men kjøkkenet er stengt, så da ordner man seg med mat selv.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi stiller med alt du trenger av topp dykkerutstyr, fra tørrdrakt (som er din til låns hele året) til dykkermaske og alt imellom. Du er trygt ivaretatt av profesjonelle og godkjente instruktører. Skolen har også våtdrakter, men anbefaler deg å skaffe din egen, siden passform kan variere. Hansker, sko og hette til våtdrakta er også greit å ha. Linjelærer er gjerne behjelpelig ved spørsmål om dette, både før og etter skolestart.

Dette utstyret må du stille med selv

 • Våtdrakt
 • Gyldig legeerklæring på at du er godkjent til å dykke
 • Open Water kurs. Eventuelt kan du ta dette som intensivt valgfagkurs på skolen i begynnelsen av skoleåret. (Kurset medfører ekstra kostnad.)
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Fantastisk å få oppleve nye ting hver dag, og ha muligheten til å bli kjent med folk fra alle mulige bakgrunner og få høre deres historier

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv Sjø - Kroatia

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

H2O - Outdoor Action

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv / Vind og vatn

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Surf

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

SjøSnøSurf

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Seil, surf, kite

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Surfing & ski

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

SoulSurf - Yoga, Surf & Klima

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

AQUA

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Surf, seil og klatring

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv Extreme - Alpene

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Brett, Ski og Surf - Lett

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Snowboard/Freeski

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Ski og sykkel

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Surf Brett Miljø

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Seiling

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Pudder Surf - Japan

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv Vill Vest

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Ekspedisjon

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Freeride - Ski - Sykkel - Surf - Alpene

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv / Norske eventyr

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv Kyst & Fjell

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv 70° Nord

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv / Fjord og fjell

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv og trening

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Snow Kite Surf

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv / Fjellsport

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Backpack Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Ski og Seil

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Ekspedisjon vann og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Dykking

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

KRIK - Volleyball og Flyt

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Multisport X Bali

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Friluftsliv Fjell og Hav

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv - fjord, fjell, hav

Fjordane folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Backpacker/Ekstremsport

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Basecamp Nordvestlandet

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeKristen

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Vann & Villmark

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Friluftsliv / Ski og surf

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeKristen

Flyt

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs19 t/ukeKristen