Til hovedinnhold

Fra varebil til trivsel på hjul! På VanLife får du oppleve friheten ved å dra dit nesen peker, finne dine egne eventyr, bli mer handy og gjøre ditt for å redde kloden. Alt i klassens egne lille hjem.

Vil du oppleve vakker natur, byens puls og mange uventede plasser og møter? Vi fikser opp en varebil og lager en campervan – fra tomt skall til koselig hjem! Gjennom dette lærer vi å leve et enklere liv preget av lite stress, større frihet og mer bærekraftig avtrykk. 

VanLife – å reise med en bil du har gjort om til overnattingsplass – inneholder mange muligheter: Her kan du skape og bygge med egne hender, du kan få reise og oppleve det mest fantastiske Norden har å ny på, du kan få se hvor lite som skal til for å leve mer bærekraftig.

Linjen har et fokus på gjenbruk, og materialet vi bygger om bilene med er i største mulige grad fra gjenbrukstorg, dumpster diving eller gaver fra ulike aktører i området.

Når vi planlegger og bygger sammen lærer vi om byggeprosessen, og det å jobbe med van conversion i praksis byr på mange spennende utfordringer for den uerfarne likevel som den som allerede kan mye. I tillegg til at skolen har et enkelt verksted, bruker vi lokale verksted for mer mekanisk arbeid.

Linjeturene vi drar på i løpet av året planlegger vi i fellesskap på linja. Vil du se Stockholm, Skagen, Lofoten eller kanskje Skellefteå? Avgjørende faktorer er hva vi vil oppleve, hvor langt vi vil kjøre og hvor enkelt (billig) vi klarer å leve.

Bærekraft er et gjennomgående fokus i det vi gjør. Gjennom året får du praktisere å leve med enkle midler, reflektere over hva en bærekraftig livsstil er i din setting, og bygge noe du kan være stolt av!

Velkommen på VanLife!

For deg som liker å reise, vil jobbe med hendene og liker solnedgang og nordlys! Du må ikke ha forkunnskaper i noen ting men må være klar for å arbeide i verksted og sove i bil i løpet av året.

Dette vil du lære

Fagområder:

 • Compact living
 • Van coversion
 • Gjenbruk og redesign
 • Kreativ arbeid (design, håndverk)
 • Vedlikehold kjøretøy
 • Turplanlegging og reisekompetanse
 • Valgte aktiviteter ifm. linjas studieturer
 • Samarbeid med andre linjer på skolen

Våre forventninger til deg

 • At du er positiv og motivert 
 • At du er interessert i faget, deltar og engasjerer deg
 • At du kan jobbe selvstendig og sammen med andre
 • At du viser interesse for egen og andres utvikling

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

På langturen tar vi våre nye kunnskaper om compact living og setter dem ut i livet. I 14 dager er vi på reise gjennom Norden.

Med et rullende hjem reiser vi først ned til Danmark, videre via Malmø inn i Sverige og sakte oppover mot Stockholm. Fra Stockholm gjør vi en dagstur til Helsinki og kjører deretter oppover gjennom Sverige for så å besøke Åre før vi kommer hjem igjen.

Detaljene og planen dag for dag kan legges og påvirkes av klassen. Siden turen går på en kald del av året legger vi også inn noen netter på vandrerhjem for å gjøre turen overkommelig.

Felles studietur til Spania og Gibraltar

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 3

Studieturene er en viktig del av skoleåret. De har tre hovedfokus: Kultur og landkunnskap, fellesskap og linjerelaterte aktiviteter. De siste årene har vi vært på felles studietur til Sør-Europa. For skoleåret 2023-2024 har vi Spania og Gibraltar som reisemål, med avreise ca. uke 43.

Her besøker vi området Andalucia, og har base i nærheten av byen Rota. Her vil vi ha både ulike opplegg og felles aktiviteter. Det er mulighet for surfing, frisbeegolf, sjarmerende sykkelturer og opplegg med stranda som utgangspunkt. Vi setter også av tid til å besøke den historiske byen Sevilla og det britisk tilknyttede området Gibraltar.

Fellesturen er inkludert i skolepengene. Det betyr at på tur er det kun lommepenger som kommer i tillegg. På fellesturer vil det være aktiviteter og opplegg på tvers av linjer og dette betyr mye for det sosiale fellesskapet.

 

Turer i nærområdet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Dagsturer

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi legger opp til en del turer der vi håper å oppleve mye fint sammen. Vi tror det er viktig og riktig at vi får disse opplevelsene i fellesskap. Det styrker det sosiale miljøet på skolen. 

Vi beveger oss rundt i nærområdet, besøker Stiklestad eller andre historiske steder i regionen, eller benytter oss av at skolen ligger 1,5 time unna Trondheim, bl.a. med et bredt musikk- og kulturliv.

Vi kan også benytte oss også av at vi er nærme et av skandinavias beste skisportsteder, Åre i Sverige. Ellers er det flere aktiviteter og steder som både linjer, valgfag og skolen benytter seg av.

Victor Nordvoll Axelsson

Lærer på VanLife

Victor er lærer på linja VanLife. Han er utdannet barne- og ungdomsarbeider, har utdanning innen folkehøgskolepedagogikk og instruktørbakgrunn innen alpint ski/brett.

Victor har stor interesse for bærekraft og det å finne løsninger som kan bidra til at vi benytter de ressursene vi har godt, og  VanLife vil utfordre handyman-genet til det fulle!

Underviser også på andre linjer, fellesfag og valgfag.

Epost: adm@bakketun.fhs.no
Telefon: 74049100

Felles alle dager: God frokost + morgensamling (et ord for dagen, dagens nyheter, markering av bursdager og annen viktig info)

 • Mandag: Romvask, Internatfag, Boenhetssamling, lunsj og linjefag
 • Tirsdag: Valgfag hele dagen
 • Onsdag: Fellesfag, lunsj og linjefag
 • Torsdag: Linjefag hele dagen
 • Fredag: Linjefag. Internatvask timen før middag
 • Lørdag: Seminar/aktivitet/tur, elevkveld, lørdagskos med varmt måltid

Noe av det som er på planen:

 • Aug: Åpningshelg, Bli-kjent-turer
 • Sept: Linjeuke og prosj.uke
 • Okt: Foreldrehelg, høstferie, felles studietur til Spania
 • Nov: Åpen skole/basar
 • Des: Prosj.uker, juleuke med juleverksted, julebakst, julesang og stor julefest
 • Jan: Nyttårsfest
 • Feb: Mulighet for prakisperiode scenefagslinjer. Vinterferie
 • Mar: Scenfagslinjer på turnè med forestilling/konsert. Alle på studietur ukene før påske.
 • Apr: Linjefokus, prosj.uke
 • Mai: Felles og avslutning 

Se oppdatert skolerute for mer info.

 

I løpet av året kan du velge blant mange ulike fag: Prosjektfag, valgfag og kurs. Her kan du utfylle linjefaget ditt, velge noe nytt du har lyst til å lære eller dyrke andre interesser du har. Prosjektfagene utgjør ca. 4 uker av året, og valgfagene har en dag i uka i perioder på ca 3-4 uker.

Prosjektfag (ca. 4 uker gjennom året):

Bedriftsetablering

I prosjektfaget Bedriftsetablering arbeider vi med utvikling av forretningsidèer, og vi ser på økonomi, støtteordninger for etablering og regelverk. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Dronepilot

I prosjektfaget Dronepilot får du lære om å fly drone, forstå regelverk og jobbe mot sertifisering for å fly klasse A2 og A1/A3. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Idrett og ledelse

I prosjektfaget Idrett og ledelse får du lære om å ha en lederrolle innen idrett, aktivitet og trening. Kurs innen lagidrett, havkajakk og klatring. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Introduksjon Beredskap og sikkerhet

I prosjektfaget Introduksjon Beredskap og sikkerhet kan du få innsikt inn mot fag som vekter, politi, brann, helse, forsvaret o.l. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Kulturfelt

I prosjektfaget Kulturfelt får du mulighet for eget arbeid med prosjekt innen kunst/kultur, hvor læreren blir rådgiver/samtalepartner i prosessen. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Ta opp fag

I prosjektfaget "Ta opp fag" får du tid til å forberede deg til eksamen i fag du ønsker å forbedre deg i. Mulighet for godt læremiljø og lesestøtte. Se mer her: https://www.bakketun.fhs.no/prosjektfag

Valgfag (1 dag i uka 3-4 uker)

Brett

Skateboard - Longboard, aktivitet ute. Skolen har brett til utlån og egen skatehall.

Diskgolf

Diskgolf har blitt en stor aktivitet de siste årene!

Friluftsliv

Nærområdet innbyr til mange slags naturopplevelser. Vanlig friluftsutstyr/klær for årstiden er nødvendig.

Golf

Pris: 750,-

En av Norges flotteste golfbaner ligger på Trones, ikke langt fra skolen. Noen kostnader må påregnes.

Idrett og ledelse

Aktiviteter ute og indre med fokus på på hvordan lede en gruppe.

Idrett/Ballspill

Fysisk aktivitet, variasjon - ute og inne.

Kampsport

Info kommer

Klatring/buldring/brattkort

Høyt og lavt! Styrke og teknikk. Flott hall nærheten, og skolen har eget buldrerom.

RailJam

Skisport, koordinasjon og teknikk.

Riding

Pris: 1 500,-

Hestestell, teori, ridning på bane, i ridehall og på tur. Ei skikkelig treningsøkt, eller bare den pausen du trenger i hverdagen. Hestehold og ridning er godt både for psyke og fysikk.

Ski/brett

Pris: 1 000,-

Friluftsliv valgfag med fokus på toppturer og uteaktiviteter på vinteren. Noen kostnader til skitrekk må påregnes.

Sykkel

Stisykling i skog og mark

Topptur

Sykkel på barmark eller ski og brett på snø!

Trening og helse

Kom i form, få gode treningsvaner. Kjenn at kroppen fungerer!

Vinterfriluftsliv

Nærområdet innbyr til mange slags naturopplevelser. Vanlig friluftsutstyr/klær for årstiden er nødvendig.

Forming - Keramikk

Få et innblikk i keramikkarbeid og prosessen fra leire til ferdig produkt. Vi lager kopp, skål eller fat.

Forming - Maling

Pris: 300,-

Maling av egne bilder, grunnleggende akrylmaling. Noen materialkostnader må påregnes.

Forming - Skinnfell

Pris: 1 000,-

Her kan du lage et produkt i pelsskinn som kan arves i generasjoner; Teppe, babypose, sitte/liggeunderlag, votter/tøfler mm. Du vil lære å sy i pelsskinn, og å trykke på/dekorere det.  

Drama

Grunnnleggende dramaarbeid. Stuntopptredner for medelever og andre.

Foto

Lær deg å ta gode bilder med din mobil.

Lydteknikk

Kort innføring i lyd og lys for scene.

Musikk/Band

Samspill, besifring, ulike typer samspill/band og sang

Teatersport

Publikum roper ut sted og tema, og scenen er i gang! Improvisasjon, latter, formidling, skuespillerteknikk og stemmebruk. Trygghet og lekenhet er viktige stikkord.

Hundekjøring

Pris: 1 500,-

Det er SÅ mye du kan gjøre sammen med hunden din, og hundekjøring kan bli en actionfylt favoritt.

Matglede

Hybelmat og baking.

Samisk kultur og identitet

I møte med andre danner vi oss raskt et inntrykk. Mulighet for ny kunnskap og spennende kulturmøter!

Sjakk

Sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk, du lærer det grunnleggende.

Kurs Båtførerprøven

Det vil påløpe litt kostnader til kurs og eksamen. Info gis ved skolestart

Kurs Jegerprøve

Det vil påløpe litt kostnader til kurs og eksamen. Info gis ved skolestart

Bakketun er en skole med stor bredde i fagtilbud. Med mange fagvalg og spennende opplegg kan du sette sammen din egen timeplan og få en hverdag full av egne interesser. Her vil vi at du skal kunne lære og utvikle deg i et godt skolemiljø, kjenne på mestringsfølelse og møte andre ungdommer - kanskje få venner for livet!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 139 350,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • All obligatorisk aktivitet på linja
 • Linjas studieturer
 • Felles studietur med hele skolen
 • Bad på gangen
 • Sangbok
 • Ulykkesforsikring
 • Turer i nærområdet
 • Fri benyttelse av elevkjøkken og spesialrom
 • 2-3 måltider på turer
 • Felles studietur høst 2023
 • Studietur: Felles studietur til Spania og Gibraltar
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer i nærområdet
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Roadtrip Norden
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 139 350,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 139 350,-
(13 935,- per måned)
Skolen har for skoleåret 2024/2025 lagt inn en lavere pris for elevkostnad på kr. 20.000,- på linjekostnader for skoleåret. Dette grunnet en gave skolen har mottatt, hvor ønsket er at deler av gaven skal bidra til redusert pris for deg som elev.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Skolen har for skoleåret 2024/2025 lagt inn lavere pris for elevkostnad på kr. 20.000,- på linjekostnader. Dette grunnet en gave skolen har mottatt, hvor ønsket er at deler av gaven skal bidra til redusert pris for deg som elev. Du får en individuell betalingsplan ved opptak. Innbetalingene til skolen samsvarer med datoene for utbetaling fra lånekassen. Ta gjerne kontakt med oss for spørsmål.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Klasserom for undervisning/planleggingsarbeid for innhold på linja. Skolen har et verksted for enkelt vedlikeholdsarbeid med bil, samt innredningsarbeid av inntil tre kjøretøy. Større reparasjoner på kjøretøy må gjøres hos autorisert verksted, og planlegges inn i linjas økonomibudsjett, som en del av undervisningen.

Innkjøp av kjøretøy som utg.pkt. for ombygging inngår også som en del av innholdet på linja. Her har skolen som krav at innkjøpte kjøretøy må være EU-godkjent i løpet av siste år.

Dette utstyret må du stille med selv

Både arbeid med kjøretøy og innredning innebærer en del gris, støv og skitt. 

 • En heldress eller lignende du kan trekke over ditt vanlige tøy, og på den måten ta av når du forlater verkstedet. Alternativt arbeidsklær.
 • Vernesko (med ståltåhette)
 • Har du utstyr og verktøy må du gjerne ta det med

Klær og utstyr til studieturene:

 • Vanlig turutstyr er nødvendig (vintersovepose. liggeunderlag, klær til friluftsbruk)
 • Evt. utstyr du vil bruke under aktiviteter du velger å gjøre (sykkel, ski osv.)

Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Erling (20): – Folkehøgskole er en god vei inn i voksenlivet

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Erling sitter igjen med etter sitt år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Reiseliv Europa

Grenland Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

REIS Global Explorer

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

EXPLORE

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Experience - Reise, trene, mat

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

ACT: Active Change Travel

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

REIS Nordic Exposure

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Reiseliv - Natur - Kroatia, Island

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reiseliv - Storby

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reiseliv Aktiv

Setesdal Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Backpack Surprise

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs17 t/ukeKristen

H2Ø - HAVkajakk, Håndverk, Øyliv

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt