Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Opplev meistring og eventyr på fjellet eller i havgapet. Alpint og frikøyring i dei to beste skisentra på Vestlandet. Varierte idrettar, klatring, kiting, og jakt og fiske om du vil. Opplev Alpane.

Er du klar for nye eventyr på Voss?

Hjå oss får du mengder av aktivitetar og opplevingar som vil gje deg eit minnerikt skuleår. Me tør påstå at idretts- og friluftsbygda Voss er ein perfekt plass for linja vår – naturen og tilbodet i bygda innbyr til allsidig og spennande aktivitet like utanfor døra.

 

Me har fokus på det sosiale og tek oss tid til å nyte turen, og ikkje minst naturen rundt oss. Turane våre er varierte; frå kjende attraksjonar til meir gøymde naturperler. Du vil læra masse uansett om du ikkje kan så mykje frå før, eller om du har mykje erfaring. Du vil få utfordringar, oppleve meistring og ikkje minst få eit flott samhald med turkameratane dine. Det blir lange samtalar kring bålet, overnatting i telt, hengekøye, snøhole og under open himmel.

Dette får du på linja:

På ski og snowboard tar me utgangs­punkt i ditt nivå. Du får utvikle deg på teknikk, hopp, rails og frikøyring i nypreparerte løyper og i deilig pudder. Me leg­g opp til mykje køy­ring og leik på bret­t og ski. I idrettsdelen vil du møte både kjende og nye aktivitetar. Fokus er sunn idrettsglede og gleda over å vera i rørsle. Skulen har gymsal og nytt styrkerom, og me nyttar i tillegg bygdas idrettshallar og basseng.

Linja har fokus på meistring, glede og læring. Du vil lære å ta gode valg for å ferdast i naturen under alle forhold. Du vil lære å glede deg over aktivitet saman med andre. 

Du som vil prøve mykje variert, du som er glad i idrett og som vil bygge kompetanse i friluftsliv. Du som likar nye utfordringar og kosar deg med kveldsbålet, fiskestonga, ski/brett og vennskap.

Dette vil du lære

 • Kart, kompass
 • Skredlære
 • Sikkert friluftsliv i høgfjellet og ved kysten
 • Å overnatte i snøhole, iglo, telt – og under open himmel
 • Klatring (brattkort) og buldring
 • Ski og snowboard teknikk
 • Stuping, dødsing og livredning
 • Førstehjelp
 • Mat på tur
 • Jegerprøvekurs (valfritt)
 • Tillaging av vilt (valfritt)
 • Skiinstruktørutdanning (valfritt)

Turer: 

 • Høgfjellstur
 • Litle Færøy
 • Sykle Rallarvegen
 • Klatre i Sogndal
 • Alpetur Europa

Våre forventninger til deg

 • Godt humør og læringslyst!
 • Du bidreg i det sosiale fellesskapet
 • Du møter førebudd og opplagt til undervisninga
 • Du prøver å vere positiv og gir av deg sjølv

Alpene: Verdens kuleste "Road Trip"

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 16 dager

Dette er verdens "kuleste" Roadtrip!

Turen går til både dei største og mest legendariske skistadane rundt  i Alpene; St Anton, Innsbruck, Engelberg og Cortina, men også mindre perler som Bovec i Slovenia! Me reiser ofte saman med andre linjer ved skulen - det blir god stemning!

Du får oppleva mange land i Europa, med det lengste opphaldet i Tirol i Alpane. I løpet av turen blir det gode moglegheiter for ski, elvepadling, surfing og klatring. Det blir også litt tid til å oppleva kulturen i storbyar som til dømes Haag, Basel, Budapest og Praha, eller mindre stader i Kroatia eller Italia. Me vel sjølv, og difor endrar turen seg frå år til år.

Turen har som mål å prøva ut sportane me har lært oss gjennom året i nye omgjevnader, men og å prøva nye ting og utfordra oss sjølv.

Me planlegg turen saman i løpet av skuleåret. Elevane på linja er med å legge opp reiseruta, slik at turen blir «vår». Samhald, turglede og felles opplevinger er i fokus. 

Me har valt å reisa med buss for å:

 • nå unike stader med kultur og hendingar me vil få med oss, som me ikkje får med ei typisk flyreise
 • ha fleksibilitet til å leggja opp reiseruta som me vil
 • kunne flytta oss etter den gode snøen og det gode været
 • kunne ha med nok utstyr 
 • reisa mykje meir miljøvennleg enn med fly

Turen går dei siste vekene i mars. 
Bli med oss på eventyr!

Høgfjellstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 Dager

På hausten reiser heile klassen på høgfjellstur "Vilt og Vakkert"! Bratte fjell og djupe dalar. Det blir telt, mat på stormkjøkken, kart & kompass. Ein tur der du blir godt kjent med medelevane i klassen. Topptur til Breiskrednosi 1189moh, god utsikt og bading i Nærøyfjorden. 

Kitekurs Vinter

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Et av høydepunktane på vinteren er snøkiting på Hardangervidda.

Etter ein gjennomgang av utstyr og teknikk, er du klar for å prøve på eigen hand. I løpet av noen timer har du fått kontroll på kiten og er klar for å prøve deg med ski. Den andre dagen "flyr" du bortover vidda og har lært deg dei grunnleggende teknikkane. 

Litle Færøy

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 dager

På hausten drar me til Litle Færøy. Ei lita øy, så langt vest du kjem! Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Her bur Roar og nokre villsauer. Me driv med kystfriluftsliv. Du vil lære å ro og segle. Maten skal lagast, fisken skal fangast og sløyast. Ei veke der det enkle livet er i fokus. 

Topptur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Perioden rett før - og etter påske er den fineste tida for toppturar her på Vestlandet. På Voss har me rå natur. For elevar med toppturutstyr er det mange moglegheiter. Sidan me er to lærarar på IF-linja, kan me dele oss etter interesse. 

Vinterfriluftsliv "fra vidde til topp"

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4

Etter påska pakkar me tursekken og fjellskia klar for tur til fjellheimen. Me søv i telt og lagar mat på stormkjøkken. Saman nyt me vårsola og det enkle frilufslivet. Varigheit og turstad kan variere etter veret, og me planlegg difor turen i lag, slik at den blir best mogeleg for gruppa!

Hyttetur til Myrkdalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2

Alle elever på skulen får sesongkort i Voss Resort. På idrett og friluftsliv får du også årskort i Myrkdalen. Skianlegget ligg 35 minutter fra Voss og er eit av Noregs beste skisenter.


Me reiser ofte til Myrkdalen på dagstur, men nokon ganger leier me også ei hytte som ligg 50 meter frå bakken. Me står på ski, lager hopp og koser oss saman på hytta med god mat og kveldskos. 

Myrkdalen er Noregs pudderparadis 😎⛷️

Rallarvegen - Fra Finse til Voss med sykkel

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei. Vi tar toget fra Voss til Finse stasjon. Vi overnatter i telt på Finse, og sykler dagen etter Rallarvegen. I Myrdal tar vi lokal tog gjennom tunellen, der i fra sykler vi til skolens støl på Upsete. Der nyter vi stølslivet og god mat. Siste dagen sykler vi siste strekning tilbake til Voss. 

Stølstur til Upsete

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dagar

Skulen har ein fin gamal støl som ligg vakkert til langs Bergensbanen, like før Upsete stasjon. Her reiser dei fleste linjene på fleire turer i løpet av skuleåret. 

Den andre veka av skuleåret reiser heile skulen opp på stølen. Turen er lagt opp slik at den passar for alle, nokon går lange fjellturar, medan andre fiskar, badar, brenn bål eller speler gitar utanfor hytta. 

Denne turen er utruleg fin for samhaldet på skulen. Me starter skuleåret med ei felles oppleving i noko av den vakraste naturen Noreg har å by på. I tillegg er det en kjekk moglegheit til å bli betre kjend med både medelever, lærare og anna personale på skulen. 

Bli med oss på stølstur til sommaren!

Skuletur til Hardanger

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

I slutten av skuleåret reiser me saman på ein fantastisk fin tur til Hardanger. Me overnattar i vakre Rosendal, og i løpet av turen blir det masse kjekke aktivitetar du kan vere med på. Me dreg til Noregs einaste baroni og får omvising på det gamle slottet, me forsøker oss på putball (fotballgolf), drar på fjellturar, badar i både fjord og fjellvatn.

På veg heim drar vi innom den fantastiske Bondhusvatnet, eit av Vestlandets mest fotograferte naturområder.

Når eit folkehøgskuleår går mot slutten, er det ekstra fint å dele slike opplevingar med venner fra heile skulen. Me er mykje på tur med linjene i løpet av skuleåret, og difor er det spesielt kjekt å vere heile elevflokken saman på denne turen.

Amund Sletner

Lærar

Amund trivst best ute heile året - på sykkel, jakt, fisketurar eller lange fjellturar. Amund er ein allsidig folkehøgskulelærar som også tilbyr danseopplæring og gitarundervisning på nybegynnarnivå. Ein konkurransemann, og skulens trønderalibi! Amund har utdanning frå idrettshøyskolen i Oslo og som offiser i hæren. Han er skiinstruktør, driv med kiting og er idrettsentusiast.   

Epost: amund.sletner@voss.fhs.no

På Voss skjer det mykje i løpet av ei veke! Skuleveka er på seks dagar, og på timeplanen står det vanlegvis:

 • Morgonsamling kvar dag
 • Linjefag to og ein halv dagar i veka
 • Valfag ein heil dag + to timar
 • Fellesfag og fellesaktivitetar, inkludert laurdagsundervisning

I tillegg blir timeplanen oppløyst eller endra i periodar gjennom året for å ha linjefagsveker, reiser og og andre prosjekt.  

Last ned timeplan som pdf ↓

Denne får du ved studiestart. 

I våre valfag kan du prøve noko heilt nytt, eller utvikle deg i fag du alt har interesse for. Heile fredag er sett av til valfag - enten du vil fordjupe deg i eit fag eller dele dagen i to fag. I tillegg har me valfag før lunsj på tysdagar. Tilbodet vil variere litt:

Elvepadling

Pris: 2 000,-

Lær deg elvepadling og få NPF Grunnkurs Elv! I dette valfaget lærer du grunnleggjande ferdigheiter og tryggleik i elvepadling. Etter fullført grunnkurs vil du kunne drive med enkel elvepadling.

Stisykling

Voss er omringa av sykkelstiar. Me kan ta gondolen opp og sykle ned igjen til skulen! Passar for deg som er nybegynner eller har sykla før. Du må ha eigen stisykkel og sikkerheitsutstyr.

Topptur

Lær å gå enkle toppturar med randonnee-utstyr! Du vil læra å gjenkjenne skredterreng og ta fornuftige vegval i fjellet. Me går trygge toppturar, så du treng berre eige ski-utstyr (ikkje skredutstyr).

Paragliding

Pris: 8 500,-

Ta paragliderkurs på de same stadene du har sett på TV fra Ekstremsportveko. Våre lærarar tar deg gjennom heile grunnkurset frå skulebakken og fram til du får fly turar frå mange hundre meters høgde!

Snowboard

Lær deg snowboard i Voss Resort. Alle elever ved skulen får du heiskort inkludert i skuleprisen. Me deler opp i grupper som passer for alle nivå, fra nybyrjar til avansert teknikk.

Try IT ekstremsport

Pris: 6 300,-

Faget gir ein smakebit på det Voss har å tilby av ulike ekstremsportar. Her får du utfordra seg sjølv, og flytta nokre grenser. Passar for alle. Rafting, tandem fallskjerm, elvepadling m.m

Vindtunnel

Pris: 7 800,-

Lær deg flyging i vindtunnel. Me vil gå metodisk gjennom ulike teknikkar for kroppsflyging og formasjonsflyging. Etter kvart flyr med saman i konkurranseforma FS4A. Dei som har lyst kan få delta i NM!

Band og samspel

Har du lyst til å spela kjente pop- og rocklåtear saman med andre? Då er dette valgfaget for deg. Passer for både nybegynnarar og viderekomne. Alle instrument er velkomne!

Gitar og ukulele

Ønskjer du å lære å spele - eller bli betre på gitar og/eller ukulele? I dette faget lærer du grunnleggande akkordar og grep, rytme og strumming patterns, og å spele kjende låtar.

Restorativ Yoga og avspenning

Du vil lære å koble av på gode måtar og løysne opp i kroppen. Her hentar du energi til «resten av livet» ditt. Du hjelper kroppen til å finne god søvn og kvile. Yogaprogram, Yin Yoga og avspenning.

Smart student

Rekningar, utgifter, matbudsjett, vekesmenyar, husleigekontrakt, studieteknikk, jobbsøking, CV, kreditt og inkasso, reparasjon av eige tøy og utstyr? Få ei praktisk innføring i smart studentliv!

Kreativ dans

Lær nye måtar å skape koreografi på i lag med andre! Lær å bruke dynamikk, uttrykk, musikalitet, partnerarbeid. Me øver på enkle akrobatiske element og løft. Ingen forkunnskapar nødvendig.

Yoga for alle

Yoga hjelper kropp og sinn å finne ro, tilstedeværelse og god energi - ofte er «alt» litt lettere etter en god yoga økt. Kanskje vil du oppleve at du finner din retning og vilje? Sertifisert yogalærer

Beats og studioglede

Me lagar musikk og lærer tekniske element som lyddesign og lett intro til miksing. Lavterskel!

Longboard

Pris: 1 600,-

Lag ditt eige longboard! Vel eit eige design og lag longboardet ditt frå botn. Me bestiller trucks og hjul og lagar motiv på brettet. Til slutt monterer me brettet og lærer å skate!

Frikøyring

For ski- og brettkøyrarar og som vil utvikle seg innan frikøyring. Me lærer alt frå køyring i puddersnø og bratt terreng til vindpakka snø og kuler. Voss har to fantastiske og snøsikre skianlegg.

Alpint

Lær deg skiteknikk i løypene i Voss Resort. Som elev ved skulen får du heiskort inkludert i skuleprisen. Me deler opp i grupper som passer for alle nivå, fra nybyrjar til avansert skikøyring.

Skiinstruktør

Pris: 2 000,-

Skulen har fleire lærere som held skiinstruktørkurs. Etter valgfaget blir de fleste deltakere godkjent som Instruktør trinn 1 i Den Norske Skiskole, og du kan søkje jobb som skiinstruktør.

Slowfashion og re-design

Valfaget for deg som er opptatt av klede, mote, gjenbruk og miljø. Du vil lære enkel saum og ulike saumteknikkar. Me reparerer, redesignar og syr eigne klede og tilbehør.

Filmklubb

Lyst til å utvide din filmhorisont? Då er dette valgfaget for deg! Her dukkar me ned i den fantastiske filmverda og ser filmar du kanskje ikkje ville ha sett til vanleg.

Improteater

Lær å stå framfor ei forsamling utan manus, og kjenn at det går bra! Lær om lytting, tilbod, aksept, spontanitet, status og fortellerteknikk. Leik, latter, sjølvtillit og samarbeid på ein ny måte!

Kajakk

Pris: 500,-

Ønsker du å lære havpadling? Etter det grunnleggande i dette faget kan du låne skulen sine kajakkar på eigenhand. Fine turar på Vangsvatnet ventar! Pris inkluderer kursbevis for Våttkort grunnkurs.

Kreativ Verkstad

Jobb kreativt med ulike teknikker som akvarell, collage, grafikk, oljemaling, akryl, softpastell og oljepastell.

Lindy Hop

Lyst til å sjå ut som ein gjest frå The Great Gatsby på dansegolvet, og danse til skikkeleg kul swing jazz-musikk? Lær deg å danse verdas kulaste swing-stilart: Lindy Hop!

Strikking

Valfaget for deg som ønsker å lære å strikke, eller berre perfeksjonere ferdigheitene dine. Strikking saman er gøy!

Hobbyfilosofi og praktiske tankar

Er du glad i kunnskap og bøker som gir gode verktøy for å leva livet ditt? I dette valfaget skal me gå gjennom hovudpunkt og gje eit overblikk over ulike metodar og filosofiar om det gode liv.

Beats & lytteklubb

Me mekkar beats og høyrer på musikk! Fins det betre måte å starte dagen på? Lågterskel!

Grafikk og trykk

Lær ulike trykkteknikkar som lino, etsing og koldnål.

Fit for life and ski

Valfag for deg som ønsker å trene og bli sterkare, både mentalt og fysisk. Finn treningsglede og tren saman med andre! Perfekt for deg som ønsker å bli klar for vintersesongen med ski og snowboard.

Brettspel

Spel me speler kan vere: Catan, Carcassonne, Werewolf, kanskje Dungeons and Dragons? Det er fint å spele spel som tar litt tid, der ein kan lære strategiar og verkeleg leve seg inn i spelet!

Aktuelt i dag og geopolitikk

Me diskuterer saker som skjer i nyheitsbilete, og korleis verda heng saman politisk og historisk.

Pilates og stretching

Pilates er styrketrening med eigen kroppsvekt, med særleg fokus på stabilitets- og kjernemuskulatur. I tillegg lærer du skadeforebyggande tøying. Perfekt som supplerande trening til ein kvar idrett!

Massasje og restitusjon

Valfag for deg som ønsker å lære ulike massasjeteknikkar og få ro i kroppen gjennom avspenning og yoga. Plei ømme musklar etter ein kvardag med ski og snowboard.

Voss har fantastiske linjer, ca 30 varierte valfag og dyktige lærarar. Her fordjuper me oss i faga! Unike fasilitetar i sentrum av ekstremsport- og kulturbygda Voss, og spennande studieturar i inn- og utland. Her får du både utfordring og meistring i eit inkluderande fellesskap. Opplev draumane dine, velkomen til Voss!

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 147 800,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Sesongkort i Myrkdalen skisenter
 • Årskort i Voss Resort
 • Studietur Europa
 • Linjetur: Litle Færøy
 • Sykle Rallarvegen
 • Brattkort undervisning (Klatring)
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Heilårskort Voss resort (gondol og skiheisar)
 • Skulegenser
 • Flyging i vindtunnel, Vossvind
 • Adobe grunnlisens
 • Studietur: Stølstur til Upsete
 • Studietur: Skuletur til Hardanger
 • Studietur: Alpene: Verdens kuleste "Road Trip"
 • Studietur: Høgfjellstur
 • Studietur: Kitekurs Vinter
 • Studietur: Litle Færøy
 • Studietur: Topptur
 • Studietur: Vinterfriluftsliv "fra vidde til topp"
 • Studietur: Hyttetur til Myrkdalen
 • Studietur: Rallarvegen - Fra Finse til Voss med sykkel
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 147 800,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 147 800,-
(14 780,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Merk at avgift for utstedelse av Brattkort på www.brattkompetanse.no (300 kr) er ikke inkludert i prisen. Kursing av brattkort er inkludert i prisen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Skøyter
 • Klatresele, taubrems, kalkpose og klatretau
 • Telt 
 • Stormkjøkken

Dette utstyret må du stille med selv

 • Ski eller snowboard
 • Fjellski
 • Klatresko
 • Friluftstutstyr
 • Innesko og utesko til trening

Vi prøver å tilrettelegge så langt det går for at alle kan delta på linja, ta kontakt for meir info.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Malene Hansen

Et år på Voss fhs er et givende år! Med idrett og friluftsliv i spissen blir året veldig variert og lærerikt uansett hvilken bakgrunn du har! Jeg har fått fantastiske minner og mestring med mange forskjellige folk og det blir et år jeg aldri glemmer!

Malene Hansen
Malene Hetle

Eg verdsatte å få vere ute kvar dag. Ein følger ikkje læreplan, men ein følger vêret. Når ein grip dei moglegheitane naturen gjer, sit ein igjen med dei beste opplevingane. I tillegg har ein mange bra folk rundt seg, som er gira å gjere artige ting.

Malene Hetle
Anniken Kratter

Å våkne til ferdig frokost, engasjerte lærere, vakker utsikt og et variert opplegg. Vanlig klasseromsundervisning kan du glemme. Uavhengig av hvilken linje du går er du garantert seilturer, skidager, linjedager, aktivitetsdager og overnattingsturer!

Frå bloggen

Nora (20) føler seg mer klar for studier og jobb etter et år på folkehøgskole

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Nora sitter igjen med etter sitt år.

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Outdoor Adventure - Sør-Afrika

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Heilårskurs20 t/ukeFrilynt

Klatring og Ski - Kalymnos

Nordvestlandet folkehøgskole
Heilårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A12 t/ukeFrilynt

FIT // Thailand - Friluftsliv, Idrett & Trening

Møre Folkehøgskule
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Sanking og friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv og ekstremsport

Hardanger Folkehøgskule
Kontakt skulen
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Få ledige plasser
HeilårskursKristen

Friluftsliv

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Utendørs

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Få ledige plasser
HeilårskursKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Global Wilderness

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Heilårskurs16 t/ukeKristen