Til hovedinnhold

Friluftsliv All-inclusive

Søk på linja

Opplev Vestlandet: Surfeparadiset Hoddevika, fjellklatring i Sunnmørsalpene og ski over Jostedalsbreen. Togtur gjennom dei Østerrikske Alpane. Rå natur, spenning, meistring og samhald - all inclusive!

Saman skal vi utforske spektakulære fjell, mystiske skogar, leikne surfebølger og djupe fjordar!

Linja passar for deg som er glad i å vere ute i naturen heile året. Du likar å vere i bevegelse og tar gjerne ei utfordring.

Dette vil du lære

 • Generelt friluftsliv sommar/vinter: Bål, komfort i naturen, kart/kompass, proviant, trening, planlegging, utstyr, fyrstehjelp 
 • Surfing 
 • Et dykk inn i klatrekulturen
 • Kystkultur: fridykking, segling, sette garn, fiske, hauste 
 • Planlegge og gjennomføre tur utan lærar/rettleiar
 • Stisykling 
 • Bærekraft 

Kurs og sertifikat:

 • Brattkort
 • Våttkort
 • Skredkurs
 • Grunnkurs i brevandring og kameratredning  

Våre forventninger til deg

 • At du har ei positiv innstilling 
 • At du har evne til å samarbeide i ei gruppe 
 • At du ønsker å bidra til eit godt fellesskap i gruppa

Frå Fjordane til Alpane

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 14 dagar

Klatring, rafting, stisykling, togtur gjennom Europa, vandring i Tyrol og besøk i Innsbruck. Bli med på linjeturen du aldri kjem til å gløyme! Fjordane - Østerrike - Fjordane på 14 dagar!

Vi reiser langsamt og miljøvennleg med tog nedover i Europa. Vandreruta gjennom Europas største fjellmassiv er ein 5-6 dagars “high altitude trail” i Tyrol – i hjartet av Alpane. Kvar kveld søv vi på fjellhytter, “Almar”, der vi får servert mat og ei seng å sove i.

Etter dager med vandring på over 2000 meter høgde, utforskar vi den alpine byen Innsbruck, og vidare Oetztal. Der blir basecamp medan vi klatrar, raftar og sti-syklar. Etter to veker med unike natur- og kulturoppleingar i bagasjen, flyr vi heim til Noreg.

Saman skal vi skape minne for livet!

Josten på langs

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dagar

Sjølvaste klassikaren blant vår-skiturar! Dette er skitur, topptur, bretur, telttur og langtur i eitt. Turen startar innerst i Jostedalen, og går over heile Jostedalsbreen, Europas største isbre.

Gjennom året skal vi saman lære oss korleis vi blir i stand til å vere ute over lengre periodar, trekke pulk, bli stødige på ski og bu tett saman i telt på vinteren. Gle deg til 5 dagar i eventyrlege Jotunheimen med ski og pulk! Du får oppleve storslått natur og testa grensene dine i trygge rammer saman med læraren din og medelevane dine.

Den ultimate turen for å avslutte ditt beste år..!

Strandryddeseilas

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dagar

Vi ryddar søppel og plast langs kysten vår! Samstundes skal vi ha base i den restaurerte galeasen "Loyal". Ein galeas er ei mellomstor seglskute som var vanleg i dei nordiske landa på 1800 og 1900-talet. 

Dagane vi er på tur består av segling mellom ulike ryddeplassar langs kystlinja vår, samstundes som vi tar del i arbeidet ombord den tradisjonsrike seglskuta. "Loyal" er utstyrt for fleire dagars seglas med toalett og ei fullt utstyrt bysse for matlaging. Mannskap og elevar lagar måltid i fellesskap. 

Vi brukar dagane på å rydde dei ytre øyane og ubebudde plassar og vikar utan veg for marint avfall. Vi prioriterar meir utsette område, og område som er vanskeleg å kome til utan båt. Alt etter kva vêret tillèt sjølvsagt. Dette er i hovudsak fantastisk flotte plassar å få besøkje i seg sjølv! 

På strandryddeseilaset kan du oppleve: 

 • Vere med og rydde strendene for plast og søppel
 • Sette garn og krabbeteiner
 • Fiske 
 • Lage mat av sjølvfanga råvarer
 • Segle med Loyal
 • Småturar til lands og til vanns

Loyal vart bygd i Hardanger i 1887 og er med det den eldste galeasen i verda som framleis kan segle!

Fjord Explore

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dagar

Spennande utforskingstur i maritimt fjordmiljø. Krokpollen ligg i ei lita bortgøymd bukt, veglaus, så hit må du gå ein liten tur i skogen eller kome sjøvegen. På denne turen står sjøaktivitetar i fokus. Bading, fisking, roing og padling, segling på fjorden så du får ro i sjela eller adrenalinkick på tube bak motorbåt. Du får ete di eiga nykokte krabbe, vere med på allsong og trekkspel i ustemt harmoni ut på kvelden, flytande bålplass, sove i hengekøye, telt eller innandørs.

Surf, fjell og camp - Overnattingstur til Hoddevik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

I starten av skuleåret reiser vi på ein "bli kjent-tur" til vakre Hoddevika. Dette eineståande surfeparadiset ligg berre ein liten time i bil unna skulen vår. Alle som vil, får prøve seg på surfebrettet, noko som er ei fantastisk oppleving enten du er heilt fersk eller er meir dreven på bølgene. Dersom du er glad i å gå på tur, byr Hoddevika også på fleire flotte turopplevingar i fjella som ligg rundt. Vi tar turen opp til toppar med fantastisk panoramautsikt! Ellers kan du gle deg til mange kjekke aktivitetar ilag med resten av gjengen, og til å avslutte dagen rundt bålet på stranda.

Vintertur til Stigedalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Turen til Stigedalen er spekka med kjekke snøaktivitetar. Her er det langrennsløyper rett utanfor døra, akebakkar, grillhytte og fine forhold for mykje moro. Heile skulen er med på denne overnattingsturen, og det foregår mykje sosialt både ute og inne. Vi akar, har snø-rugby, lagar snøskulpturar, grillar, går på ski, har talentkonkurranse, quiz, spelar spel, ser på film og et god mat. 

Kjartan Haaland

Lærar: Friluftsliv All-inclusive

Utdanning/erfaring:

Utdanna friluftslivslærar ved Universitetet i Sørøst-Norge, og har erfaring som instruktør og rettleiar innan eit breitt spekter av friluftslivsaktivitetar.

Hobbyar:

Kjartan elskar å utfordre elementa som finst ute i naturen, året rundt. Han elskar å klatre på alt fra småstein til større fjell, søke toppar på ski og sykkel, utforske havet - over og under, i vinden og på bølga.

Epost: kjartan.haaland@fjordane.fhs.no

Aslak Dahle

Lærar: Frilufstliv i samarbeid med Røde Kors

Det meste som kan gjerast utandørs synest Aslak er av interesse; om det er topptur til beins eller på telemark, klatring eller fridykking - gjerne med ei filosofibok i baklomma.

Aslak har gått Hærens 2-årige befalsskole og hadde teneste som sersjant i Sanitetsbataljonen. Han har også ei bacheloroppgåve i filosofi og ga ut diktboka “Tanker på tur” i 2019.

Epost: aslak.dahle@fjordane.fhs.no

Ingeborg Bjelland

Lærar Allsidig Hestesport og Friluftsliv

Tilsett sidan 2003, tidlegare elev på Fjordane, 1. års hestelinja.

Utdanning/erfaring:
Almennlærar, trinn 1 og 2, køyreutdanning frå Norsk Hestefagskule Starum, køyretrenar 1 NRYF, sensor kuskesertifisering og under utdanning som bruksprøvedommar.

Hobbyar/interesser.
Avl og oppdrett av fjordhest, likar å jobbe med unghest, strikking, friluftsliv og turar i fjellet. Tidlegare konkurrert i køyring.

Epost: ingeborg.bjelland@fjordane.fhs.no

 • Skulestart: 26.08.23
 • September: Fellesturar til Hoddevik og Krokpollen
 • Frihelg: 16.09-18.09
 • Haustferie: fom. 06.10. kl.13-15.10. (v.41)
 • Oktober: Strandryddeseilas ved kysten
 • Frihelg: 11.11.-13.11.
 • Desember: Juleverkstad og "Jul i Stallen"
 • Juleferie: 20.12. kl.13 - 02.01.
 • Januar: Annerledesveke
 • Frihelg: 27.01.-28.01.
 • Februar: Fellestur til Stigedalen
 • Vinterferie: 16.02. kl.13-25.02. (v.8)
 • Mars/april: Linjeturar
 • Påskeferie: 22.03 kl.13-02.04. 
 • Avslutning: 04.05.
 • Heim:11.05.24

Du må ha minst 2 valfag, men kan velge så mange som du vil. Valfaga varierer i lengde frå 1-2 timar pr. veke.

Aerobic

Ein veldig kjekk måte å komme i bedre form på! Her kan alle som vil bli med og svette litt.

Band

Bli med i skulen sitt elevband! Dersom du er musikkinteressert, eller vil lære meir om å spele eit instrument er dette valfaget for deg.

Blankvåpen

Trening i bruk av øks, sverd og skjold med meir.

Elevstyrte valfag

Mange av studentane våre er ressurssterke på område som gjer at dei kan brukast som leiarar og lærarar for andre studentar på skulen. Dette kallar vi elevstyrte valfag eller elevstyrte aktivitetar. Dette veit vi først meir om når studentane kjem til oss.

Fem på topp

Vi er omgitt av fjell som byr på mange flotte fjellturar. I løpet av hausten og våren tek vi deg med på eit utval av fine toppar.

Filmkveld

Vi viser filmar i ulike sjangrar på storskjerm ein fast kveld i veka.

Foto

Vi jobbar med motiv, bearbeiding og framkalling i tradisjonell form.

Fysisk trening

Valfag der du kan trene deg i form.

Gitar

Grunnopplæring basert på rock og visesang.

Glassarbeid

Du får lage mindre ting av glass som f.eks smykker og pyntegjenstandar. Glasset blir smelta i omnar og er eit populært materiale å jobbe med.

Hest

For deg som ikkje har Hest som linjefag. Er midt i blinken for deg om du går på Vikingliv til dømes.

Klatring

Her lærer du å klatre i ein innandørs klatrevegg, som ligg i nærleiken av skulen.

Kunst

For deg som ikkje har kunst som linjefag. Her får du prøve deg i ulike kunstsjangrar som teikning, keramikk, glassarbeid og maling.

Lokale lag og organisasjonar

Finn du ut at du vil vere med i ein lokal organisasjon utafor skulen, hjelper vi deg med å skaffe deg "innpass". Du finn mykje informasjon om lokale lag og organisasjonar på denne adressa www.eidaportalen.no

Musikal og scenekunst

Dersom du går med ein songar, dansar eller skodespelar i magen er dette valfaget for deg! Du får prøvd deg på litt av det Musikallinja er innom. Her er det plass til alle som er glad i musikk!

PR

Her kan du vere med på å jobbe med skulen sitt PR-arbeid, gjennom film og sosiale medier.

Prosjekthest

For deg med eigen hest som vil ha litt ekstra hjelp. Her er det hesten som står i fokus i valfaget. Det kan vere innriding, innkøyring, lasting, longering, handtering fra bakken osb.

Salmaker

Du får opplæring i arbeid med lær, du kan for eksempel sy din egen grime, belte, hundehalsbånd. Du kan også reparere ditt eget utstyr.

Sirkus

Eit fysisk valfag, der du får prøve mange forskjellige sirkusdisiplinar. Her får du mellom anna trent koordinasjon, reaksjonsevne, balanse og styrke.

Sprangriding

For deg som går på hestelinjen og vil jobbe litt mer med sprangridningen, i første omgang de som har egen hest med seg, men vi prøver og å gjøre det mulig for de som bruker skulehest.

Strikking

Aldri tatt i eit par pinnar før, eller er du avansert strikkeguru? Dette er timen de treffast og utfører mirakel med pinnar og garn, samtidig som det er veldig sosialt.

Styrketrening

Dette valfaget er supert å få med seg uansett kva linje du går på! Det er godt for alle å få styrka muskulaturen i kroppen.

Surfing i Hoddevika

Surfeparadiset Hoddevik ligg i samme kommune som Fjordane, og er berre ein liten biltur unna. Du får testa ut surfebrettet, uavhengig om du er heilt fersk eller har erfaring frå før.

Svømming/bading

25 m basseng til disposisjon for div. aktivitetar og avsluttande badstue.

Teater

Improvisasjon, teatersport, standup og lage ditt eige skodespel er noko av det du får vere med på her.

Tømmekjøring

Her får du jobba hesten frå bakken både ved å tømmelongere og gjere ulike dressurøvingar. Du kan vere med uavhengig av kva forkunnskap du har.

Volleyball

Er hovudsakleg i idrettshall med volleyballnett, men har også moglegheit for beachvolley om det er eigna vêr og interesse for det.

Voltige

Turning på hesteryggen.

Yoga

Kom i kontakt med både kropp og sinn, gjennom yoga. Her jobbar du med øvingar som gjer deg smidigare samtidig som du finn din indre ro.

Årbok

Her skal du vere med å lage ei "minnebok" for kullet ditt som alle elvane kan ta med seg når skuleåret er slutt.

Friluftsliv i samarbeid med Røde Kors og Sirkus får du berre på Fjordane! Størst på hest: Allsidig hestesport. Naturglede med Friluftsliv All-inclusive. Vikingliv med eige langhus, Musikal med inspirasjon frå West End. For dei kreative: Saum og strikk og Kunst/foto/glas/reise. Tilrettelagt Bu og fritid. skapdittbesteår

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 133 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Strandryddeseilas
 • Studietur: Fjord Explore
 • Studietur: Surf, fjell og camp - Overnattingstur til Hoddevik
 • Studietur: Vintertur til Stigedalen
 • Studietur: Frå Fjordane til Alpane
 • Studietur: Josten på langs
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 133 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 133 500,-
(13 350,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi trur på at gjenbruk er bra for både miljø og lommebok, og du treng ikkje å ha det nyaste for å få eit supert år. Kjøp brukt!

Utstyr du må du ta med:

 • Tursekk (minimum 60 L) 
 • Joggesko
 • Fjellsko 
 • Sovepose 3 sesong + vinter 
 • Liggeunderlag  
 • Fjellski
 • Fjellskisko

Utstyr du kan ta med, om du har: 

 • Bre
 • Klatre
 • Kajakk
 • Surf

Utstyr skulen har: 

 • Telt 
 • Lavo, lavo ovn 
 • Spade 
 • Søkestang  
 • Skredsøkar 
 • Førstehjelp 
 • Primus
 • Vindsekk (Jervenduk) 
 • Pulk 
 • Båt  
 • Garn, fiseutstyr 
 • Øks,sag 
 • Bålpanne, kjelar 

Bygningar
Bygningsmassa til Fjordane folkehøgskule er frå 1974. Ikkje alle bygga våre er universelt utforma, men vi legg til rette så godt vi kan for funksjonsnedsettingar. Hovudbygningen med undervisningsrom, matsal og forsamlingsrom har tilkomst med rampe. Internatet er bygd over ein etasje og ligg på bakkeplan, og vi har 1 paviljong som er universelt utforma. På heile internatet har vi 18 einerom utan bad. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg! 

Mat
Vi serverer vegetar- og vegansk mat til alle måltid. Denne maten er tilgjengeleg for alle. 
Vi tilbyr gluten- og laktosefri mat til dei som har behov for det, samt at vi tilpassar til andre allergikarar.
Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg! 

Fagleg og sosialt

Vi tilpassar så langt vi kan slik at det blir mogleg for deg å delta på lik linje med dei andre:

 • Vi legg til rette for pausar
 • Vi finn alternative løysningar om aktivitetane blir for omfattande
 • Vi har fokus på ein god og trygg oppstart og eit inkluderende miljø
 • Du kan snakke med linjelærar og paviljonglærar slik at vi kan legge til rette for deg!

Ta kontakt med oss om for å høyre kva vi kan gjere for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Frå bloggen

Tok pause fra studiet for å gå på folkehøgskole

– Studie og folkehøgskole er to helt forskjellige hverdager, sier 20 år gamle Ida Vangen.

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Eventyrer - Villmark

Pasvik Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Vann & Vidde - Padling, Fjell & Fiske

Folkehøgskolen Nord-Norge
Kontakt skulen
Heilårskurs24 t/ukeKristen

Friluftsliv - oppdrag Norge

Hallingdal Folkehøgskule
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

Natur & Action

Evje Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Explore Norway & Iceland - Reykjavik

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs BFrilynt

Friluftsliv lett

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Friluftsliv for alle

Setesdal Folkehøgskule
Heilårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluft / X-Sport

Helgeland Folkehøyskole
Venteliste
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Aktivt friår, 16 - 18 år

Setesdal Folkehøgskule
Heilårskurs16 t/ukeFrilynt

Arctic Bushcraft

Pasvik Folkehøgskole
HeilårskursFrilynt

Friluftsliv / Utforsk Norge

Nordfjord folkehøgskule
HeilårskursKristen

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
HeilårskursKristen