Til hovedinnhold

Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole

Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Selve opptaket starter 1. februar, men vi kan allerede nå se noen tendenser på hvilke linjer som er mest populære. Her er de 10 linjene som har fått flest søknader nå. 

Mange linjer har allerede fått svært mange søknader så det kan lønne seg å søke nå. Bilde @kaiarognaldsen, Molde folkehøgskole

Mange linjer har allerede fått svært mange søknader så det kan lønne seg å søke nå. Bilde @kaiarognaldsen, Molde folkehøgskole

Folkehøgskolene er et svært populært skoleslag og mange velger å søke tidlig for å sikre seg plass til høsten.

Siden mange ungdommer nå sitter med hjemmeundervisning på videregående skole så kan det friste ekstra mye med et år på folkehøgskole. Folkehøgskolene er et sosialt skoleslag der man bor på skolen og er sammen med medelever både i timene og på kvelden.

Over 6000 søknader allerede

Det har kommet inn over 6000 søknader til de norske folkehøgskolene nå 10. januar. Dette er rundt halvparten av de søknadene som bruker å komme inn før 1. februar. 1. februar er datoen der folkehøgskolene begynner opptaket til neste år. Det kan være lurt å søke i god tid før 1. februar om du vil sikre deg plass på folkehøgskole til høsten.

Med 6000 søknader inne så kan vi se noen tendenser på hvilke linjetyper som får flest søknader i år. De 10 linjetypene med flest søknader akkurat nå er:

1, Friluftsliv

Friluftsliv er linjekategorien med langt flest søknader. Det er også den linjekategorien der folkehøgskolene har flest linjer. Akkurat nå kan du velge mellom 218 ulike linjer innen friluftsliv.

Her kan du prøve deg på alt fra tøffe friluftslivslinjer med ekspedisjoner og lange turer ute i naturen til enklere friluftslivslinjer for deg som vil ut i naturen på en litt roligere måte.

Felles for alle friluftslivslinjene er at du får et år der du opplever Norge på en annen måte, der du får brukt kroppen og der du lærer mye om naturen og om deg selv.

Finn din friluftslivslinje

Mange friluftslivslinjer inkluderer overnatting ute i naturen. Her er det elever på Hurdal Verk folkehøgskole som får frisk luft mens de sover.

Mange friluftslivslinjer inkluderer overnatting ute i naturen. Her er det elever på Hurdal Verk folkehøgskole som får frisk luft mens de sover.

2, Teater, drama, revy, musikal

Folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, revy og musikal er linjer det definitivt lønner seg å søke på snart. Det er kun 63 ulike linjer og likevel har denne gruppen linjer fått nestflest søknader allerede.

Du kan velge mellom musikal, teater, film, humor, drag, scenetekniske linjer og kombinasjonslinjer. Det er mye å velge mellom blant folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, revy og musikal. Et flott kreativt år venter deg.

Finn din linje innen teater, drama, revy og musikal

Hvis du er glad i å stå på en scene - eller foran et kamera - så bør du sjekke ut folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, musikal. Her fra Ringerike folkehøgskole

Hvis du er glad i å stå på en scene – eller foran et kamera – så bør du sjekke ut folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, revy og musikal. Her fra Ringerike folkehøgskole

3, Musikk

Musikklinjene er de linjene som har fått tredjeflest søknader til nå. Det er også en type linje som tilbys på mange folkehøgskoler. Akkurat nå kan du velge mellom 127 ulike musikklinjer.

Det er virkelig noe for enhver smak når det gjelder folkehøgskolenes musikklinjer. Du kan velge mange ulike musikktyper – pop, metal, brass, hiphop og mye annet – og mange ulike instrumenter, inklusive laptop og sang.

Du vil få et år der du utvikler deg som musiker og som menneske. Kanskje du skal drive med musikk etterpå eller kanskje dette er året der du tester ut din indre musiker?

Finn din musikklinje

Det er stor variasjon mellom folkehøgskolenes musikklinjer. Her er det elever ved Manger folkehøgskule som er dypt konsentrerte mens de produserer musikk.

Det er stor variasjon mellom folkehøgskolenes musikklinjer. Her er det elever ved Manger folkehøgskule som er dypt konsentrerte mens de produserer musikk.

4, Reiseliv

Folkehøgskolenes linjer innen reiseliv var ikke inne på Top 10 i fjor, men i år ligger den på fjerdeplass. Det sier litt om suget etter å se verden og å lære mer om nære og fjerne strøk.

Folkehøgskolene har 57 ulike linjer innen reiseliv og mye kan tyde på at disse fylles fort.

Finn din reiselivslinje

Elever fra Hurdal Verk folkehøgskole på studietur

5, Idrett

Folkehøgskolene tilbyr et bredt spenn av idrettslinjer. Det er 133 ulike idrettslinjer og du kan velge mellom alt fra breddelinjer til linjer med fokus på golf, kampsport, håndball, fotball, sjakk, crosstrening og turn – bare for å nevne noen.

Flere av idrettslinjene er kombinasjonslinjer der du kan få både idrett og friluftsliv eller idrett og e-sport – eller en helt tredje kombinasjon. Det beste fra flere verdener, altså.

Finn din idrettslinje

Idrettslinjene er mye trening og mye glede. Her fra Helgeland folkehøgskole

Idrettslinjene er mye trening og mye glede. Her fra Helgeland folkehøgskole

6, Ski, brett, snowboard

Drømmer du om pudder eller nydelige løyper? Om å suse ned fjellsiden med ski eller brett på beina? Mange folkehøgskoler ligger midt i den norske fjellheimen og kan tilby naturopplevelser utover det vanlige.

Folkehøgskolenes linjer innen ski, brett og snowboard er beregnet både for deg som er nybegynner og deg som har brukt mye tid i snøen.

Finn din linje innen ski, brett og snowboard

Man kan nyte naturen på en helt spesiell måte med ski eller brett under beina. Bilde: Oliver Sauran, Ålesund folkehøgskole

Man kan nyte naturen på en helt spesiell måte med ski eller brett under beina. Bilde: Oliver Sauran, Ålesund folkehøgskole

7, Kunst, tegning, maling

Folkehøgskolene tilbyr mange ulike typer linjer innen kunst, tegning og maling. Alt fra brede linjer der du får prøvd deg innen ulike kunstarter til linjer med fokus på tegneserier og manga.

Folkehøgskolenes kunstlinjer er både for deg som vurderer om du vil jobbe med kunst etter folkehøgskolen og for deg som har lyst til å prøve ut den kunstneriske siden av deg selv et år.

Du kan velge mellom 47 ulike kunstlinjer på folkehøgskolene.

Finn din kunstlinje her

På folkehøgskolenes linjer innen kunst, tegning og maling får man prøvd ut den kunstneriske siden av seg selv. Bilde: Torkild Groven, Karmøy folkehøgskole

8, Ekstremsport

For mange ungdommer så er året på folkehøgskole et år der man for presset sine grenser. På folkehøgskolenes linjer innen ekstremsport får man presset mange fysiske grenser enten man velger en ekstremsportlinje der man får prøvd seg ut på mange ulike linjer eller man velger en linje med fokus på luftsport, vannsport eller opplevelser i fjellet.

Finn din linje innen ekstremsport

Elever fra Voss folkehøgskole kaster seg ut i fallskjerm.

9, Data, esport og spillutvikling

folkehøgskolenes linjer innen data, esport og spillutvikling kan du velge mellom å enten styrke deg selv som gamer eller å gå bak spillene og utvikle dine egne. Med 45 ulike linjer innen data, esport og spillutvikling så er det noe som treffer alle som interesserer seg for gaming og spill.

Finn din linje innen data, esport og spillutvikling

Plugg inn alle ledninger og spill sammen med dine medelever på folkehøgskole. Eller lær å lage spillene som du har lyst til å spille. Bilde: Solborg folkehøgskole

10, Surfing, vannsport, seiling

Naturopplevelser er svært populære blant søkerne til neste skoleår på folkehøgskolene. Mange av folkehøgskolene ligger ved sjøen og kan tilby helt unike opplevelser på linjene innen surfing, vannsport og seiling.

Linjene er både for deg som har lang erfaring på sjøen og deg som aldri har drevet med vannsport før. Det viktigste er at du har lyst på å kjenne sjøens krefter og å nyte naturen til sjøs.

Finn din linje innen surfing, vannsport og seiling

Bruk et år med mye sjøsprøyt og kjenn kreftene til sjøs. Bilde: Jæren folkehøgskule

Bruk et år med mye sjøsprøyt og kjenn kreftene til sjøs. Bilde: Jæren folkehøgskule

Søk folkehøgskole nå

Vurderer du en linje som ikke står på denne listen? Husk på at også andre linjer kan oppleve å få inn flere søknader enn det er plasser. Mange linjetyper finnes kun på en enkelt eller noen få skoler.

Det kan derfor være lurt å søke allerede i dag.

Det er også lurt å søke på mer enn en linje for å sikre at du får tilbud om plass på minst en linje. Du finner alle linjer på alle folkehøgskoler her.

Folkehøgskolene begynner opptaket 1. februar og det kan lønne seg å søke før dette. Du er ikke forpliktet til å takke ja dersom du mottar et tilbud om plass på en linje. Dersom du velger å takke ja til plass på en folkehøgskole så betaler du et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Når du har betalt dette så kan du slappe av for da vet du at du skal starte på et flott år på en folkehøgskole i august.

Studiestøtte og poeng

Folkehøgskolene koster penger. Det betyr ikke at folkehøgskolene tjener penger på deg som elev. Du betaler for at du bor på skolen, for maten på skolen, for studieturene, for materiell og for andre utgifter som skolen har på deg som elev. Folkehøgskolene får også statsstøtte som skal dekke undervisningen din.

Du kan få studiestøtte fra Lånekassen når du går på folkehøgskole. Studiestøtten blir utbetalt som lån, men du får gjort om 40% av lånet til stipend når du fullfører året på folkehøgskole uten for mye fravær.

Du kan også få to poeng for et år på folkehøgskole hvis du ikke har for mye fravær. Det kan gjøre det litt enklere å komme inn på universiteter og høgskoler etter året på folkehøgskole.

10 spørsmål og 10 svar om folkehøgskole

Folkehøgskole er mye fellesskap og samvær. Akkurat det mange ungdommer trenger nå! Bilde: @tonehun, Nordfjord folkehøgskule

Folkehøgskole er mye fellesskap og samvær. Akkurat det mange ungdommer trenger nå! Bilde: @tonehun, Nordfjord folkehøgskule

Send din søknad i dag!

Finn din linje
918

Kommentarer