Til hovedinnhold

Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole

Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Selve opptaket starter 1. februar, men vi kan allerede nå se noen tendenser på hvilke linjer som er mest populære. Her er de 10 linjene som har fått flest søknader nå. 

Folkehøgskolene er et svært populært skoleslag og mange velger å søke tidlig for å sikre seg plass til høsten. Hver høst begynner mellom 7000 og 8000 elever på folkehøgskole og det har allerede kommet inn over 5000 søknader. Det betyr at vi allerede nå kan se noen tendenser til hvilke linjer som har fått flest søknader så langt.

Les også:

Hva er folkehøgskole?

De 10 linjene som har fått flest søknader så langt er:

1, Friluftsliv

Friluftsliv er linjekategorien med langt flest søknader. Friluftsliv er også den linjekategorien der folkehøgskolene har flest linjer å velge mellom. Akkurat nå kan du velge mellom 211 ulike linjer innen friluftsliv.

Her kan du prøve deg på alt fra tøffe friluftslivslinjer med ekspedisjoner og lange turer ute i naturen til enklere friluftslivslinjer for deg som vil ut i naturen på en litt roligere måte.

Felles for alle friluftslivslinjene er at du får et år der du opplever Norge på en annen måte, der du får brukt kroppen og der du lærer mye om naturen og om deg selv.

Finn din friluftslivslinje

Om du velger en friluftslinje så får du et år der du får oppleve naturen i mange versjoner. Mange elever velger å reise til en skole på en annen kant av landet for å oppleve en annen side av Norge. Bilde: Marte Stava, Lofoten folkehøgskole

2, Musikk

Musikklinjene er de linjene som har fått nestflest søknader til nå. Det er også en type linje som tilbys på mange folkehøgskoler. Akkurat nå kan du velge mellom 111 ulike musikklinjer.

Det er virkelig noe for enhver smak når det gjelder folkehøgskolenes musikklinjer. Du kan velge mange ulike musikktyper – pop, metal, brass, hiphop og mye annet – og mange ulike instrumenter, inklusive laptop og sang. Den nyeste musikklinjen du kan velge er en linje med countrymusikk.

Du kan velge mellom mange ulike typer musikk og mange ulike typer instrumenter. Felles for alle er at du får økt musikkgleden og blir en bedre musiker. Bilde: Trøndertun folkehøgskole

3, Teater, drama, revy, musikal

Folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, revy og musikal er linjer det definitivt lønner seg å søke på snart. Det er kun 46 ulike linjer og likevel har denne gruppen linjer fått tredjeflest søknader allerede.

Du kan velge mellom musikal, teater, film, humor, drag, teater på tegnspråk og linjer som kombinerer flere grener. Det er mye å velge mellom blant folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, revy og musikal. Et flott kreativt år venter deg.

Finn din linje innen teater, drama, revy og musikal

Teaterlinjene er både for deg som drømmer om å jobbe som skuespiller og for deg som har lyst til å prøve det ut et år. Bilde: Romerike folkehøgskole

Les også:

Folkehøgskoleelever mye mer fornøyde enn studenter

4, Reiseliv

Folkehøgskolenes linjer innen reiseliv ligger på fjerdeplass akkurat som i fjor. Det sier litt om suget etter å se verden og å lære mer om nære og fjerne strøk.

Folkehøgskolene har 61 ulike linjer innen reiseliv. Linje har ulikt fokus og bruker også ulike transportmidler. Her er det både fly, tog, buss, snøscooter og van.

Finn din reiselivslinje

Folkehøgskole handler også om å besøke nye områder og å lære nye mennesker å kjenne. Bilde: Helgeland folkehøgskole

Les også:

Mor: - Opplever at det er tryggere å reise med folkehøgskolen

5, Kunst, tegning, maling

Folkehøgskolene tilbyr mange ulike typer linjer innen kunst, tegning og maling. Alt fra brede linjer der du får prøvd deg innen ulike kunstarter til linjer med fokus på tegneserier og manga.

Folkehøgskolenes kunstlinjer er både for deg som vurderer om du vil jobbe med kunst etter folkehøgskolen og for deg som har lyst til å prøve ut den kunstneriske siden av deg selv et år.

Du kan velge mellom 41 ulike kunstlinjer på folkehøgskolene.

Finn din kunstlinje her

På folkehøgskolenes kunstlinjer kan du få prøve deg på mange ulike kunstarter. Bilde: Sunnmøre folkehøgskule

6, Idrett

Folkehøgskolene tilbyr et bredt spenn av idrettslinjer. Det er 114 ulike idrettslinjer og du kan velge mellom alt fra breddelinjer til linjer med fokus på parkour, kampsport, håndball, fotball, sjakk, crosstrening og turn – bare for å nevne noen.

Flere av idrettslinjene er kombinasjonslinjer der du kan få både idrett og friluftsliv eller idrett og e-sport – eller en helt tredje kombinasjon. Det beste fra flere verdener, altså.

Finn din idrettslinje

Du kommer borti mange idrettsgrener på folkehøgskolene. Bilde: Nora Midtgaard, Risøy folkehøgskole

Les også:

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier

7, Ski, brett, snowboard

Drømmer du om pudder eller nydelige løyper? Om å suse ned fjellsiden med ski eller brett på beina? Mange folkehøgskoler ligger midt i den norske fjellheimen og kan tilby naturopplevelser utover det vanlige.

Folkehøgskolenes linjer innen ski, brett og snowboard er beregnet både for deg som er nybegynner og deg som har brukt mye tid i snøen.

Finn din linje innen ski, brett og snowboard

Nyt fjellet med ski eller brett på beina. Dette er linjer både for deg som er sterk på ski og brett og deg som aldri har kjørt noe særlig før. Bilde: Valdres folkehøgskole

Les også:

Hva er internat? Folkehøgskolene forklarer

8, Ekstremsport

For mange ungdommer så er året på folkehøgskole et år der man får presset sine grenser. På folkehøgskolenes linjer innen ekstremsport får man presset mange fysiske grenser enten man velger en ekstremsportlinje der man får prøvd seg ut på mange ulike linjer eller man velger en linje med fokus på luftsport, vannsport eller opplevelser i fjellet.

Finn din linje innen ekstremsport

På folkehøgskolenes ekstremsportlinjer får du virkelig brukt nye sider av deg selv. Bilde: Mulbah Dulleh, Haugetun folkehøgskole

Les også:

Alt du trenger å vite om folkehøgskole og penger

9, Jazz, storband

Folkehøgskolenes linjer innen musikk har blitt svært populære og linjene innen jazz og storband har fått enda flere søknader enn i fjor. Siden det ikke er mange linjer i denne kategorien så er det mange søknader per linje.

Finn din linje innen jazz og storband

Det kan lønne seg å søke allerede nå om du vil gå på en av folkehøgskolenes jazzlinjer. Bilde: Nordhordland folkehøgskole

10, Data, esport og spillutvikling

folkehøgskolenes linjer innen data, esport og spillutvikling kan du velge mellom å enten styrke deg selv som gamer eller å gå bak spillene og utvikle dine egne. Med 41 ulike linjer innen data, esport og spillutvikling så er det noe som treffer alle som interesserer seg for gaming og spill.

Finn din linje innen data, esport og spillutvikling

Utvikle deg som spiller eller utvikle spillene som spillere spiller. Mulighetene er mange på folkehøgskolene. Bilde: Jeanett Bækkevold, Buskerud folkehøgskole

Søk folkehøgskole nå

Vurderer du en linje som ikke står på denne listen? Husk på at også andre linjer kan oppleve å få inn flere søknader enn det er plasser. Mange linjetyper finnes kun på en enkelt eller noen få skoler.

Det kan derfor være lurt å søke allerede i dag.

Det er også lurt å søke på mer enn en linje for å sikre at du får tilbud om plass på minst en linje. Du finner alle linjer på alle folkehøgskoler her.

Les også:

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke folkehøgskole nå

Folkehøgskolene begynner opptaket 1. februar og det kan lønne seg å søke før dette.

Du er ikke forpliktet til å takke ja dersom du mottar et tilbud om plass på en linje. Dersom du velger å takke ja til plass på en folkehøgskole så betaler du et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Når du har betalt dette så kan du slappe av for da vet du at du skal starte på et flott år på en folkehøgskole i august.

Studiestøtte og poeng

Folkehøgskolene koster penger. Det betyr ikke at folkehøgskolene tjener penger på deg som elev. Du betaler for at du bor på skolen, for maten på skolen, for studieturene, for materiell og for andre utgifter som skolen har på deg som elev. Folkehøgskolene får også statsstøtte som skal dekke undervisningen din.

Du kan få studiestøtte fra Lånekassen når du går på folkehøgskole. Studiestøtten blir utbetalt som lån, men du får gjort om 40% av lånet til stipend når du fullfører året på folkehøgskole uten for mye fravær.

Du kan også få to poeng for et år på folkehøgskole hvis du ikke har for mye fravær. Det kan gjøre det litt enklere å komme inn på universiteter og høgskoler etter året på folkehøgskole.

Velg et år på folkehøgskole

Det er lurt å søke allerede nå om du vil gå på folkehøgskole. Opptaket starter 1. februar og går fortløpende helt til linjen er full.

Finn din linje
2944