Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole
Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Her er de 10 linjene som har fått flest søknader nå.
Folkehøgskolene er et populært skoleslag og mange velger å søke tidlig for å sikre seg plass til høsten.
Hver høst begynner mellom 6000 og 7000 elever på folkehøgskole og det har allerede kommet inn nesten 9000 søknader.
Det betyr at vi allerede nå kan se noen tendenser til hvilke linjer som har fått flest søknader så langt.
Les også:
Hva er folkehøgskole?
1. Friluftsliv
Friluftsliv er linjekategorien med langt flest søknader. Friluftsliv er også den linjekategorien der folkehøgskolene har flest linjer å velge mellom.
Akkurat nå kan du velge mellom 275 ulike linjer innen friluftsliv.
Her kan du prøve deg på alt fra tøffe friluftslivslinjer, med ekspedisjoner og lange turer ute i naturen, til enklere linjer for deg som vil ut i naturen på en litt roligere måte.
Felles for alle friluftslivslinjene er at du får et år der du opplever Norge på en annen måte, der du får brukt kroppen og der du lærer mye om naturen og om deg selv.
2. Teater, drama, revy, musikal
Folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, revy og musikal er linjer det definitivt lønner seg å søke på snart.
Det er kun 70 ulike linjer og likevel har denne gruppen linjer fått nest flest søknader allerede.
Du kan velge mellom musikal, teater, film, humor, teater på tegnspråk og linjer som kombinerer flere grener. Det er mye å velge mellom blant folkehøgskolenes linjer innen teater, drama, revy og musikal. Et flott kreativt år venter deg.
Les også:
Mor: - Opplever at det er tryggere å reise med folkehøgskolen
3. Reiseliv
Folkehøgskolenes linjer innen reiseliv har rykket opp til tredjeplass på lista. Det sier litt om suget etter å se verden, og å lære mer om nære og fjerne strøk.
Folkehøgskolene har 69 ulike linjer innen reiseliv. Linjene har ulikt fokus og bruker også ulike transportmidler. Her er det både fly, tog, buss, snøscooter og van.
4. Musikk
Musikklinjene er også en type linje som tilbys på mange folkehøgskoler. Akkurat nå kan du velge mellom 144 ulike musikklinjer.
Det er virkelig noe for enhver smak når det gjelder folkehøgskolenes musikklinjer.
Du kan velge mange ulike musikktyper – pop, metal, brass, hiphop og mye annet – og mange ulike instrumenter, inklusive laptop og sang.
Les også:
For tiende gang har folkehøgskolene Norges mest fornøyde elever
5. Idrett
Folkehøgskolene tilbyr et bredt spenn av idrettslinjer. Det er 151 ulike idrettslinjer og du kan velge mellom alt fra breddelinjer, til linjer med fokus på kampsport, håndball, fotball, sjakk, crosstrening og turn – bare for å nevne noen.
Flere av idrettslinjene er kombinasjonslinjer der du kan få både idrett og friluftsliv eller idrett og e-sport – eller en helt tredje kombinasjon. Det beste fra flere verdener, altså.
6. Kunst, tegning, maling
Folkehøgskolene tilbyr mange ulike typer linjer innen kunst, tegning og maling. Alt fra brede linjer der du får prøvd deg innen ulike kunstarter, til linjer med fokus på tegneserier og manga.
Folkehøgskolenes kunstlinjer er både for deg som vurderer om du vil jobbe med kunst etter folkehøgskolen, og for deg som har lyst til å prøve ut den kunstneriske siden av deg selv et år.
Du kan velge mellom 57 ulike kunstlinjer på folkehøgskolene.
Les også:
10 grunner til å velge folkehøgskole før studier
7. Data, esport og spillutvikling
På folkehøgskolenes linjer innen data, esport og spillutvikling kan du velge mellom å enten styrke deg selv som gamer, eller å gå bak spillene og utvikle dine egne. Med 55 ulike linjer innen data, esport og spillutvikling så er det noe som treffer alle som interesserer seg for gaming og spill.
Les også:
Hva er internat? Folkehøgskolene forklarer
8. Ski, brett, snowboard
Drømmer du om pudder eller nydelige løyper? Om å suse ned fjellsiden med ski eller brett på beina? Mange folkehøgskoler ligger midt i den norske fjellheimen, og kan tilby naturopplevelser utover det vanlige.
Folkehøgskolenes linjer innen ski, brett og snowboard er beregnet både for deg som er nybegynner og deg som har brukt mye tid i snøen.
9. TV, film, video
Drømmer du om å jobbe i mediebransjen, eller har du lyst til å utforske din kreative side med film? Folkehøgskolene har 61 linjer innen TV, film og video.
Linjene ligger over hele landet, og du kan utforske ulike deler av bransjen, enten du er mest interessert i tv-journalistikk, sosiale medier eller spillefilm.
Flere linjer kombinerer også film og foto, og nettverket du får på skolen kan hjelpe deg videre i arbeidslivet.
Les også:
Startet bedrift med kompiser fra folkehøgskolen: – Nettverket var avgjørende
10. Ekstremsport
For mange ungdommer så er året på folkehøgskole et år der man får presset sine grenser.
På folkehøgskolenes linjer innen ekstremsport får man presset mange fysiske grenser, enten man velger en ekstremsportlinje der man får prøvd seg ut på mange ulike linjer, eller man velger en linje med fokus på luftsport, vannsport eller opplevelser i fjellet.
Folkehøgskolene begynner opptaket 15.november, så det kan lønne seg å søke tidlig om du vil være sikker på å få plass på linja du vil gå på.
Du er ikke forpliktet til å takke ja dersom du mottar et tilbud om plass på en linje.
Dersom du velger å takke ja til plass på en folkehøgskole så betaler du et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner.
Når du har betalt dette så kan du slappe av, for da vet du at du skal starte på et flott år på en folkehøgskole i august.
Les også:
10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke folkehøgskole nå
Søk folkehøgskole nå
Vurderer du en linje som ikke står på denne listen? Husk at også andre linjer kan oppleve å få inn flere søknader enn det er plasser. Mange linjetyper finnes kun på en enkelt eller noen få skoler.
Det kan derfor være lurt å søke allerede i dag.
Det er også lurt å søke på mer enn en linje for å sikre at du får tilbud om plass på minst en linje.
Studiestøtte og poeng
Du kan få studiestøtte fra Lånekassen når du går på folkehøgskole. Studiestøtten blir utbetalt som lån, men du får gjort om 40% av lånet til stipend når du fullfører året på folkehøgskole uten for mye fravær.
Du kan også få to tilleggspoeng for året ditt. Det kan gjøre det litt enklere å komme inn på universiteter og høgskoler etter året på folkehøgskole.
Velg et år på folkehøgskole
Det er lurt å søke allerede nå om du vil gå på folkehøgskole. Opptaket starter 15.november, og går fortløpende helt til linjen er full.
Finn din linjeMest delt
Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…
Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser
Har du enda ikke søkt folkehøgskole? Da har du muligheten nå. Folkehøgskolenes…
Test en universitetsutdanning på folkehøgskole
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
NTNU-professor om folkehøgskole: – Har blitt viktigere for unge i…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Når er du for gammel til å gå på folkehøgskole?
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…