Alt du trenger å vite om folkehøgskole og penger

Vurderer du folkehøgskole og er usikker på hvor mye det vil koste deg? Her er oversikten du trenger!
Hvorfor koster folkehøgskole penger?
Man kan ikke tjene penger på å drive en folkehøgskole, og støtten skolene får fra staten dekker vanligvis alle kostnader til undervisning. Det du betaler for er et sted å bo, maten ved skolen (frokost, lunsj, middag og kvelds) og utgifter som strøm, internett og innboforsikring. I tillegg kommer utgifter som kan variere fra linje til linje, som studieturer og bruk av utstyr.
Når må jeg begynne å betale skolepengene?
Den første innbetalinga er administrasjonsgebyret på rundt 2500 kroner som du må betale når du takker ja til plassen. Med noen unntak betaler du ikke mer før du begynner på skolen.
De fleste skolene lar deg velge mellom å fordele skolepengene på åtte måneder, eller halve summen ved skolestart og den andre halvdelen i januar. Skolene pleier å tilpasse regningene til utbetalingene fra Lånekassen, som er den 15. hver måned.

Hvor mye kan jeg få i støtte?
Du kan få 117 170 kroner i basislån av Lånekassen for å gå på folkehøgskole. Basislånet består av et lån du må betale tilbake, og et lån som blir omgjort til stipend om året blir godkjent. Stipend betyr at du får pengene uten å måtte betale tilbake. Du får stipend i 10 måneder for å gå et helt år på folkehøgskole. Om du skal gå et halvtårskurs kan du få støtte for fem måneder.
Pengene blir ikke jevnt fordelt gjennom året. Du får to større utbetalinger i august og januar, og mindre utbetalinger de åtte andre månedene.
Pengene kommer inn på konto den 15. hver måned, bortsett fra den første utbetalingen som kommer etter at du har møtt opp på skolen og skolen kan bekrefte at du har begynt som elev.
Du kan søke om støtte fra Lånekassen fra midten av mai våren før du skal begynne på skolen, men du må ha fått skoleplass for å kunne søke. Siste frist for å søke støtte for høstsemesteret er 15.november. Siste frist for vårsemesteret er 15.mars.
Du kan ikke få ekstralån av Lånekassen til å betale skolepenger, men elever med spesielle behov kan få ekstra stipend eller støtte fra NAV.
Det finnes også legater med egne kriterier der man kan få støtte for å gå på folkehøgskole.
Hvor mye er lån og hvor mye er stipend?
40 % av lånet blir gjort om til stipend når året er godkjent. Folkehøgskoler har ikke karakterer, eller eksamen du må bestå for å få året godkjent, men du kan ikke ha mer enn 10 % fravær i løpet av året.
Eksempel for skoleåret 2022/2023
Lån: 70 302
Stipend: 46 868
Sum basislån: 117 170

Når må jeg begynne å betale ned på lånet?
Når du er ferdig på skolen, og året ditt er godkjent sitter du igjen med 70 302 kroner i lån. Når du må begynne å betale avhenger av hva du skal etter at året på folkehøgskole er over.
Du skal studere videre, og fortsatt få støtte av Lånekassen
Du må ikke betale tilbake på lånet og lånet får ikke renter før du er ferdig med studiene dine, så lenge du er fulltidsstudent og fortsatt mottar støtte fra Lånekassen. Året på folkehøgskole regnes som ett av åtte år du har rett på støtte til utdanning.
Du skal ikke gå mer på skole/ ikke få mer støtte av Lånekassen
Når du er ferdig med utdanningen må du begynne å betale på lånet, men det tar en stund før første regning kommer.
Rundt fem måneder etter at du er ferdig på folkehøgskolen kommer en betalingsplan som viser hvor mye du må betale i måneden, og hvor lang tid det tar før lånet er nedbetalt. Om du vil betale ned lånet kjappere kan du endre planen selv.
Rundt sju måneder etter skoleslutt kommer den første regningen.
Rentene på lånet kommer i tillegg til summen du har lånt. Lånekassen begynner å beregne renter av lånet ditt rett etter at skoleåret er over. Renta er prisen det koster å låne pengene. Renta varierer, men vanligvis er studielånet fra Lånekassen mye billigere enn andre lån.
Du kan også få utsatt regninga om du ikke har råd til å betale lånet en måned. Du kan få utsettelse i til sammen 36 måneder (tre år til sammen).
På nettsidene til Lånekassen kan du regne ut hvor mye og hvor lenge du må betale ned på lånet ditt.
Eksempelet under viser hvor mye en elev må betale i måneden basert på rentenivået i mai 2022. I dette eksempelet bruker eleven seks år på å betale ned lånet. Rentene eleven betaler for å ha lånt pengene blir rundt 3735 kroner, eller litt over 50 kroner i måneden.

Hvor dyrt er det sammenligna med å studere?
Det kommer an på hvor du skal bo mens du studerer, hva boligkostnadene er på stedet og hvor mye penger du velger å bruke på mat og andre utgifter som reiser og hobbyer.
Norsk studentorganisasjon setter hvert år opp et studentbudsjett basert på nye tall om hvilke utgifter en student kan regne med å ha.
For skoleåret 2021/2022 var utgiftene per måned 16 890 kroner.
For kun mat og bolig var summen 10 905 kroner.
Til sammenligning kostet et gjennomsnittlig år på folkehøgskole i samme periode (inkludert strøm, internett og eventuelle studieturer) 12 817 kroner i måneden (Tall fra 2022/2023).

Hvordan finner jeg en linje jeg har råd til?
Skoleåret 2022/2023 kostet linjene mellom 85 100 og 169 500 kroner, i snitt 126 884 kroner.
Noen skoler har valgfag eller frivillige reiser som ikke er med i denne summen, sjekk med skolen du vil gå på om du er usikker på dette.
På www.folkehogskole.no kan du sette opp et prisfilter der du kan krysse av for hvilken prisklasse du vil søke etter linjer i. Om du er usikker på om du har råd til å betale mer enn støtten fra Lånekassen, kan det være lurt å sette på prisfilteret før du begynner å søke.
Dette skoleåret finnes det 110 linjer du kan søke på som koster mindre enn de 117 170 kronene du kan få i støtte. Alle linjekategoriene har linjer innenfor denne summen.

Hvordan finner jeg ut om linja er verdt det?
Prisforskjellene mellom linjene er ofte på grunn av studieturer man drar på, eller utstyr som kjøpes inn til linja. Det kan være lurt å tenke over hvor viktig turen og tilgangen til utstyret er for deg.
Skal linja reise til et sted du uansett har lyst til å reise til? Vil det å reise med folkehøgskolen gi deg tilgang til steder og mennesker du kanskje ikke vil få sett eller møtt om du reiser alene? Da kan det gi turen stor nok verdi til at det er verdt pengene. Om turen bare er en bonus kan du kanskje velge ei billigere linje?
Det samme gjelder linjer som er dyre på grunn av aktiviteter og utstyr som blir brukt. Er aktiviteten noe du uansett har lyst til å gjøre, eller kan du ha det like gøy på ei billigere linje?
Uansett hvor man reiser eller hvilket utstyr man bruker er folkehøgskoleopplevelsen den samme. Det er hverdagen på skolen og det du lærer sammen med medelevene dine som vil gi deg et minneverdig år.

Hvilke ekstrautgifter bør jeg regne med?
Selv om mat, strøm, internett og rommet du bor på er inkludert i prisen du betaler på folkehøgskolen, bør du også regne med å bruke noen lommepenger. Her kan du lese hva fem elever fra ulike skoler og linjer brukte utenom skolepengene skoleåret 2021/2022.
Om du trenger eget utstyr til linja du skal gå på, bør du også beregne penger til det. Det kan være lurt å tenke over om det er utstyr du uansett trenger og vil bruke i 10-15 år etter året på folkehøgskolen er over, eller om utstyret bare skal brukes dette skoleåret.
Du kan også spare mye penger på å kjøpe tingene du trenger brukt, eller tjene inn noen av pengene ved å selge utstyret når skoleåret er ferdig. Her kan du lese elevenes egne tips til å handle folkehøgskoleutstyr brukt.
I tillegg bør du regne med hvor mye det vi koste å reise til og fra skolen ved skolestart, skoleslutt og ferier. Når feriene begynner og slutter står i skoleruta, som du vanligvis kan finne på nettsidene til skolen i god tid før skolestart.
Det kan være lurt å bestille eventuelle billetter tidlig for å få en bedre pris. Som folkehøgskoleelev får du også studentrabatt når du reiser kollektivt. Ta kontakt med skolen din om du ikke har fått studentbevis før du skal reise.
Hva sparer man penger på når man går på folkehøgskole?
Skolene har ofte spesialrom elevene kan bruke utenfor skoletiden, som øvingsrom eller treningsapparater. Om du pleier å leie lokaler eller være medlem på et treningssenter slipper du den utgiften.
Folkehøgskolene er også kjent for et avslappa forhold til klær. De fleste går i joggebukse, ullgenser og slippers, så mest sannsynlig går det mindre penger til shopping også!
Studentrabatten kan også gjøre flere aktiviteter eller innkjøp billigere.
Hvordan kan jeg spare penger til å gå på folkehøgskole?
Det kan du lese mer om i denne saken.
Hvordan kan jeg spare på folkehøgskolen?
Det kan du lese om i denne saken.
Mest lest

Tuva fra «Klar til strid»: Anbefaler både folkehøgskole og førstegangstjenesten
– På rekruttskolen er målet å bryte deg ned, for så å…

Kraftig økning i Lånekassestøtte til folkehøgskoleelever
Elevene som starter på folkehøgskole høsten 2023 vil få 125 370 kroner…

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier
Sliter du med å bestemme deg for hva du skal gjøre til…

Statsministeren anbefaler folkehøgskole: – Ungdom bør ta seg god tid
Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer unge til å finne ut hva de…

Influenser Stina Talling om fordommer mot folkehøgskole: – Bullshit, tull…
– Dersom du vurderer folkehøgskole, bør du prøve det, sier Stina Talling.
Mest delt

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier
Sliter du med å bestemme deg for hva du skal gjøre til…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole
Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Selve opptaket starter 1. februar, men vi…

Disse ti tingene bør du vite om opptaket til norske…
Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist. Det er likevel lurt å søke nå!

Årsstudium eller folkehøgskole?
Hva er forskjeller og likheter mellom folkehøgskole og årsstudium?