Til hovedinnhold

Mor: - Opplever at det er tryggere å reise med folkehøgskolen

Judith kjørte i august sin tredje datter på folkehøgskole. Som mor opplever hun det mye tryggere at de reiser langt med folkehøgskolen, enn på egenhånd. Hun snakker også varmt om friheten til å finne egen vei videre.

– Jeg gikk selv på folkehøgskole som 16-åring, og har alltid snakket varmt om den muligheten til mine døtre. Fremdeles har jeg venninner fra det året som jeg har jevnlig kontakt med, forteller Judith Ekerhovd fra Bremanger i Sunnfjord.

Egentlig burde alle velge folkehøgskole! Det er noe spesielt med den friheten og pusterommet det gir, for å bli sikrere på veien videre.

I høst kjørte hun datter nummer tre på folkehøgskole. De har alle valgt forskjellige skoler, men hatt full støtte for valget hjemmefra. Judith opplever noe av det aller mest positive med et slikt år at de får prøve nye ting, i et nytt miljø, og slipper fokuset på karakterer for en stund.

– Det gjør at de får ro til å bli bedre kjent med seg selv og hva de vil videre. Dessuten får de vært sosiale i en skolehverdag fylt med opplevelser. Det tror jeg alle har godt av, sier hun.

Toten Folkehøgskole

Sted: Lena
Elevplasser: 85
Linjer: 17
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Les også:

- Tror du er bedre rusta for studier etter folkehøgskole

Tryggere å reise med folkehøgskolen

Døtrene til Judith er alle glad i å reise, selv om de har litt ulike interesser. Den eldste datteren valgte Toten folkehøgskole. Her fikk hun kombinere interessene for både Japan og media.

– Hun ble to år på folkehøgskolen, og andreåret fikk hun med seg et opphold på ti uker i Japan. Det var utrolig spennende! Senere har hun vært tilbake i landet flere ganger, forteller Judith.

Grenland Folkehøgskole

Sted: Porsgrunn
Elevplasser: 120
Linjer: 7
Undervisning pr. uke: 28-30 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen
på kamelryggen i Jordan. Bilde tatt bakfra
Judith opplevde det trygt å sitte hjemme når døtrene reiste langt med folkehøgskolen. Hun visste at de hadde med seg dyktige lærere og var sammen med mange andre.

– Folkehøgskolen ble avgjørende for hennes valg av studier. Her fant hun ut hva hun likte å gjøre, og hennes retning i livet. Det tror jeg ikke hun hadde gjort på samme måte uten.

Den mellomste datteren valgte også folkehøgskole ut fra reisemuligheter, og landet på reiseliv ved Grenland folkehøgskole. Her var det flere reiser i løpet av året, både til Jordan og flere europeiske land. En av reisene skulle også elevene planlegge på egenhånd.

Som mor kjenner jeg på at det er mye tryggere å være den som sitter hjemme når jentene reiser med folkehøgskolen.

– Det oppleves som noe helt annet enn om de for eksempel dro på interrail med en venninne. På folkehøgskolen vet jeg at de har med seg dyktige lærere, og jeg vet at de er mange sammen, legger hun til.

Stavern folkehøyskole

Sted: Stavern
Elevplasser: 122
Linjer: 13
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Blålys og paramedic

Da den yngste datteren søkte folkehøgskole i vår, landet hun på en litt annen retning. Hun går i år på blålys 113 ved Stavern folkehøyskole. Drømmen er videre studier innen paramedic.

– Jeg tror folkehøgskolen er en veldig fin måte å finne ut av om det er riktig studie for henne. Her får hun testet ut mye, og ser hva som kan passe for henne.

– Så langt er mitt inntrykk at de lærer kjempemasse!

Judith opplever også at folkehøgskolene har endret seg en del siden hun selv var elev. Da hadde de innetid på kvelden og låste dører. Nå opplever hun at elevene er sosiale døgnet rundt – hvis de vil. Linjetilbudet er også noe helt annet.

– Det tror jeg er kjempefint! Jeg synes det er morsomt at jentene mine har valgt så forskjellig når det kommer til skoler og linjer. Samtidig tror jeg alle tre har fått noe av det samme med seg derfra.

 

flere elever på Folgefonna i Hardanger. Med tau på vei oppover en kløft.
Judith synes døtrene har lært mye på folkehøgskolen, og er sikker på at pusterommet hjelper til å finne egen vei videre.

Les også:

Olav var veldig skeptisk til at datteren ville på folkehøgskole. Nå har han blitt fan.

Verdt hver krone

Judith forstår at mange kan oppleve prisen for et folkehøgskoleår som høy. Likevel mener hun man får mye igjen for pengene.

Det koster en del å gå på folkehøgskole, men det er så verdt prisen. Jeg klarer nesten ikke beskrive hvor viktig et slikt år er.

– For alle skoleleie betyr det kanskje ekstra mye. Man får så mye igjen for det! Videregående består av mange krav og mye press. Det er slett ikke alle som er klare for å gå rett videre på studier etter det.

 

Judith forstår at folkehøgskole kan oppleves dyrt, men mener det er verdt hver krone. Etter å ha fulgt tre døtre til ulike folkehøgskoler mener hun å ha sett hvor mye et slikt år kan bety.

Les mer om pris, lån og stipend fra Lånekassen

Én ting er det faglige man lærer på linja, men Judith synes alt det andre man lærer på folkehøgskolen er vel så viktig.

– Ved å bo på internat sammen med så mange andre ungdommer lærer man også mye om seg selv. I tillegg til å vaske, holde orden og vaske klær, ramser hun opp.

– Dessuten er folkehøgskoleåret fylt med så mange opplevelser! Man planlegger elevkvelder, turer – både korte og lange, og det er alltid noe som skjer.

Vil du vite mer om folkehøgskole?

Lurer du på hva folkehøgskole er? Her kan du lese mer om våre 86 folkehøgskoler og over 800 ulike linjer.

Dette er folkehøgskole
487