Til hovedinnhold

Slik velger du riktig folkehøgskole

Folkehøgskolene har ulike linjer som passer for alle. Utforsk dem på folkehogskole.no. Foto: Torkild Groven, Karmøy folkehøgskule

Ti gode råd til deg som skal velge folkehøgskole.

Det er 83 norske folkehøgskoler som ligger fra Svalbard i nord til Agder i sør + en nordisk folkehøgskole i Sverige. Skolene har over 1000 linjer fordelt på 75 ulike kategorier. Hvordan velger man blant alle disse?

Hvorfor velge folkehøgskole?

Folkehøgskole er et viktig år for mange. På folkehøgskolen får du:

  • Praktisk og intensiv læring innen linjefag og valgfag du interesserer deg for
  • Kjenne på gleden ved å lære uten stress med eksamen og karakterer
  • Bo på skolen sammen med alle de andre du går på skole og linje med
  • Studieturer og opplevelser som gir nytt perspektiv på læringen
  • Være med på prosjekter, foredrag og annet som gir deg viktig innsikt
  • Mulighet til å prøve ut nye sider av deg selv

Les også:

Hva er folkehøgskole?

1. Velg ut fra dine interesser

Det finnes linjer for enhver smak og interesse. På folkehøgskolenes nettsider finner du alle linjene. De fordeler seg på disse hovedområdene:

Friluftsliv, idrett og sport
* Kunst og håndverk
* Musikk, scene og teater
* Medier og kommunikasjon
* Reise, språk og kultur
* Solidaritet, bærekraft og miljø
* Andre fag og linjer

Les også:

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke folkehøgskole nå

2. Velg noe du aldri har prøvd før

I og med at folkehøgskole ikke har karakterer og eksamen så kan du velge å prøve ut noe du er skikkelig dårlig på, uten at du trenger å bekymre deg for å klare deg dårlig på prøver.

Du kan prøve noe helt nytt og styrke nye sider av deg selv. Kanskje du finner en ny favorittaktivitet eller noe du har lyst til å drive med senere i livet?

Ungdommer på surfbrett på stranden ser på en lærer
På folkehøgskolen kan du ta sjansen og lære noe du aldri har prøvd før. Bilde: Helgeland folkehøgskole

3. Hvor i landet vil du gå på folkehøgskole?

Noen folkehøgskoler ligger i byer, andre på fjellet. Noen ligger ved kysten og noen ligger langt inne i landet. Noen ligger høyt i nord, noen helt i sør. Tenk på at året på folkehøgskole kan være året der du kan oppleve en helt ny del av landet!

Les også:

Folkehøgskoler i Norges ti største byer

4. Vil du gå på en kristen eller en frilynt skole?

Alle folkehøgskoler har et verdigrunnlag. De vil noe og de skal stå for noe. Uansett hva slags syn du har på livet og verden så er du velkommen på alle folkehøgskoler.

Skolenes verdigrunnlag finner du på de felles nettsidene til alle folkehøgskolene.

Les også:

Professor: – Ta deg tid til å utforske før du tar store avgjørelser om utdanning og karriere

5. Vil du gå på en stor eller en liten skole?

Ingen folkehøgskoler har tusenvis av elever, men det er likevel forskjell på størrelsen på skolene. De største har i underkant av 200 elever og de minste har rundt 30 elever. Hva passer best for deg?

6. Sjekk hvordan skoleuken og årsplanen er

folkehøgskolenes felles nettsider finner du mye informasjon om hver eneste linje og skole. Les grundig hvordan skolen har bygget opp ukene og året og finn det som passer deg best. På noen skoler velger man en linje, på andre skoler velger man to linjer. Noen skoler har mye undervisning på linjen, mens andre skoler satser mye på valgfag og fellesfag. Sjekk utflukter og studieturer og se om det er noe som du har lyst på.

Les også:

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

7, Sjekk folkehøgskolens nettsider og brosjyrer

Alle folkehøgskolene har egne nettsider. Du finner lenker til skolenes nettsider på de felles nettsidene til folkehøgskolene eller ved å google skolens navn. Sjekk informasjonen som skolene har lagt ut der. Skolenes egne nettsider vil kunne fortelle deg mye om skolens profil og gi deg grundig informasjon om skolen.

I tillegg har de fleste folkehøgskoler laget egne brosjyrer og kataloger som du kan bestille her. Her finner du også mye nyttig informasjon.

8. Sjekk folkehøgskolene på sosiale medier

Alle folkehøgskolene har kontoer på ulike sosiale medier. Du finner flest på Facebook og Instagram, men mange finner du også på YouTube, TikTok, SnapChat og flere andre sosiale medier.

Der vil du kunne følge skolenes hverdag og kan danne deg et inntrykk av hvordan det er å gå på akkurat den skolen.

Du kan også velge å følge folkehogskolene på Instagram, folkehogskolene på TikTok, folkehogskolene på YouTube og Folkehøgskolene på Facebook. Der vil du få inntrykk fra alle folkehøgskolene.

9. Prat med folk som har gått på folkehøgskole

Svært mange velger folkehøgskole fordi venner eller familiemedlemmer har anbefalt det. Det er ofte da man får de mest ekte fortellingene om hvordan det er å gå på folkehøgskole.

Du kan også velge å spørre åpent i vennegrupper om de kjenner noen som har gått på folkehøgskole og om de vil anbefale det.

En gruppe ungdommer i rosa trøyer og med en stor plakat der det står velkommen
De fleste som begynner på folkehøgskole gjør det fordi venner og familie har anbefalt det. Bilde: Grenland folkehøgskole

10. Søk på mer enn en skole

Vårt beste råd er å utsette det endelige valget av skole til du ser hvor du får tilbud om plass. En god del linjer får nemlig flere søkere enn det er plass til på linjen. Vi anbefaler derfor at du søker på mer enn en linje og så tar du valget av linje når du hører fra de aktuelle skolene. Kanskje skolen sender med noe informasjon som kan tippe deg over i den ene eller den andre retningen, når du får vite at du har fått plass?

Finn din folkehøgskole

Sjekk alle mulighetene på de 86 ulike folkehøgskolene

Finn din folkehøgskole
1093