Til hovedinnhold

Filmproduksjon - Europa og USA​

Søk på linja

Finn din film-stemme! Jobb sammen i et velsmurt produksjonsteam for å skape din filmvisjon ved bruk av profesjonelt filmutstyr. Lær manus, regi, kamera og klipp. Opplev verdens store filmbyer.

Velkommen til Stavanger, en av Norges viktigste filmbyer!

Har du en drøm om å jobbe med film i fremtiden, eller bare lære mer mens du har et fantastisk folkehøyskole år, er dette linjen for deg. 

På Filmproduksjon får du lære å lage film, historiefortelling, jobbe som filmcrew og prøve ut ulike typer filmproduskjon. Du blir kastet rett ut i mange spennende og praktiske filmoppgaver fra første time! 

Kortfilm. Du vil lære å skrive manus, lage storyboard og regissere, samt beherske kamera, redigering, lyd og lyssetting. Du vil få en smakebit av hver av rollene som man kan ha bak en filmproduksjon.

Dokumentar. Vi skal lære å lage gode dokumentarer, sette opp intervjuer og formidle de gode fortellingene fra virkeligheten. Vi jobber kreativt og henter inspirasjon fra bransjen og hverandre. Enten om du jobber som videojournalist (VJ) eller sammen som et filmcrew. 

Du vil få mulighet å lage film alene og i team, akkurat slik det gjøres i den profesjonelle filmverdenen. Sammen lager vi høykvalitetsfilmer som et stort produksjonsteam.

Samarbeid med andre linjer. Vi lager musikkvideo sammen med Musikkproduksjonslinjen og produserer avanserte flerkameraproduksjoner med Stream Team-linjen og bruker skuespillere fra Expression til våre filmproduksjoner

Hvert år arrangerer vi vår egen Oscar-night for hele skolen. Det blir en skikkelig gallakveld. Vi kler oss opp i vår fineste stas og koser oss med filminnslag fra kanskje nettopp deg. Prisutdeling og rød løper hører selvsagt med.

Linja passer for deg som er kreativ, liker å redigere og produsere film, og er generelt interessert i film. En praktisk linje der øvelse gjør mester.

Dette vil du lære

 • Grunnleggende regi
 • Grunnleggende manuskunnskap
 • Grunnleggende kamerateknikk
 • Redigering i Premiere Pro
 • Storyboarding
 • Pitching
 • Dokumentar-sjangeren
 • Kortfilm-sjangeren
 • Reklamefilm-sjangeren
 • Teknisk forståelse
 • Filmatiske virkemidler
 • Lyd- og lys-teknikk
 • Samarbeid og teamwork
 • Overholde deadline
 • Hvordan få inspirasjon
 • Litt improvisasjon og skuespillerteknikk

Våre forventninger til deg

Linjen krever ingen forkunnskaper, men det forutsettes at du ønsker å lære og er engasjert i faget. Det er viktig med pågangsmot og evne til samarbeid. 

Hollywood og New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

Hovedturen på vårparten går til blockbusterens hjemland USA, hvor vi besøker L.A. og New York. Gjennom besøk i flere filmstudio vil du få lære om filmens historie. Du vil få være med på omvisninger, foredrag og få nærkontakt med erfarne filmfolk, samtidig som du selv vil få lage kortfilmer på kjente landemerker og tråkke i sporene til kjente stjerner. 

Gjennom reisen vil vi fokusere på filmfaget og besøke et universitet som utdanner filmfolk. Du vil også få besøke en av de største fornøyelsesparkene i USA. Skaff deg en diger minnebrikke til kamera, og gled deg til en tur du aldri vil glemme! Du vil få innsikt i en kompleks bransje og samtidig oppleve USAs kultur og landskap.

bildetekst

Høsttur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

I løpet av høsten drar vi på en 3 dagers reise til et spennende sted for å lage film. Akkurat hvor turen går, blir bestemt i august. 

I fjor hadde vi en fantastisk tur til Viglesdalen hvor laget skrekkfilm. Vi jobbet som et filmcrew og alle fikk prøvd seg i ulike arbeidsoppgaver innnfor filmproduksjon. På turen ble filmklassen sammensveiset og vi fikk en opplevelse for livet!

Se bilder:

Foto: Marius Vervik

Marius Vervik

Lærer

Marius har en master i dokumentarproduksjon og er lektor i medie og kommunikajson på videregående skole. Han har også en bachelor i fotografi og har en lang karriere som frilans fotograf. Og han har selv gått på folkehøgskole!!

Hans favoritt ting er å dokumentere verden rundt seg. Han er nysgjerrig og liker å finne og formidle de gode historiene, blant annet har han laget flere dokumentarfilmer.

Epost: marius@solborg.fhs.no

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Internatliv, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2023-24

26.08: Skolestart. Åpningssamling kl.15.00

07.10-16.10: Høstferie

16.12-03.01: Juleferie

24.02-03.03: Vinterferie

04.03-22.03: Reiseperiode

23.03-02.04: Påskeferie

03.05-04.05: Foreldrehelg

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lyd og konsert

På dette valgfaget kan du velge om du vil stå på scenen som artist / musiker, eller lære mere om live lyd. Sammen skal vi skape og øve inn en konsert til Solborg Festivalen.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Fra kr 150 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Hollywood og New York
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Høsttur
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 150 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 150 000,-
(15 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Black Magic Pro 6K
 • Canon EOS R
 • Profesjonelt digitalt film kamera: Sony PMW-F3 Super 35mm Camcorder med S-Log RGB 4:4:4, PL mount og et sett med Russiske PL linser. 
 • DSLR kameraer: Canon 550D, 600D, 700D ++
 • Semi-pro videokamera: Sony PXW-X70, Panasonic HPX-171 
 • DJI Gimball
 • Drone
 • Zoom H6, Zoom H5 og Zoom H4n
 • 5 x 27” iMac’er kjøpt i 2019 med PremiereLyd: Zoom H4 lydopptakere, boompoles med fester, Røde mikrofoner++
 • Lys: LED,Arri 2000w, 800w Red-head-kits, 600w lampe-kits, Dedolight-kit, C-stands, Flag-kit++

Dette utstyret må du stille med selv

 • Harddisk med minst 500GB ledig med USB 3 eller USB-C/thunderbolt 3 kobling (anbefaler samsung T5 på 1TB)
 • Hodetelefoner til redigering og opptak (anbefaler Sony Hodetelefoner MDR-7506)
 • Egne SD minnekort med minst 64GB og hastighet på minst UHS 1.
 • Dette vil koste ca. 2 000-3 000 kr hvis dette kjøpes nytt, men man kan også finne det brukt, til en billigere penge på finn.no.
 • Det er en stor bonus om du også tar med eget film-/datautstyr om du har det, men det er ikke nødvendig.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eivind Lundby

Jeg hadde store forventninger da jeg begynte på Solborg. Jeg skulle lære om kameravinkler, redigering, kortfilm og dokumentar. Sånne greier. Jeg lærte alt det. Men jeg skjønte snart at Solborg også handlet om noe annet. Noe jeg ikke hadde forventet.

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Film og TV - Hollywood

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Film

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Foran & bak kamera

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Medieproduksjon - Musikk og media

Manger folkehøgskule
HelårskursFrilynt

TV-Produksjon

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Romskip

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Film og Foto

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Film og filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Dronepilot

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Naturfilm - NY LINJE!

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Nordiska Filmskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt