Til hovedinnhold

Global Foto - Europa og Afrika​

Søk på linja

Bli en bedre fotograf? Mestre kamerateknikker og bilderedigering? Øve opp evnen til å se gode motiver? Lære deg å mestre studio, mørkerom og Photoshop? Analog og digital foto med to dyktige lærere!

På Global foto lærer du det grunnleggende, som å beherske et avansert kamera, hvordan komponere bilder, hvordan redigere de, og hvordan vise de fram for andre. Så fordyper vi oss på fire områder:

Dokumentarfoto, naturfoto og reisefotografering
Kameraet er en døråpner til hele verdener, og vi bruker det for å fortelle historer. Vi jobber med forskjellige prosjekter, kommer oss der motivene er, og lærer oss å ta bilder som har et innhold. Vi reiser på en Europaturne om høsten, og en lengre tur til Øst-Afrika om våren.

Analog foto og mørkerom
Gammeldags filmfotografering har blitt veldig populært. Vi har et mørkerom der du kan fremkalle og kopiere dine analoge filmer tatt med det gamle kameraet dere har liggende i skapet. Her teller hvert bilde mye mer enn de mange mobilbildene du lager hver dag. Du lærer ulike fremkallingsmåter og kopieringmåter, ulike filmtyper, papirtyper, hvordan du setter opp et koperingsapparat, hvordan du kan lage hundre forskjellige versjoner av et bilde, bare ved hjelp av en lampe, framkallingsvæske og et papir.

Studio og portrettfotografering
Vi har et topp studio med skikkelig bra studioutstyr. Der lærer du lyssetting, kreativitet og gjennomføring av fotosessions, hvordan du arbeider med modeller og får fram det beste av motivene osv.

Storytelling
Vi tar bilder fordi vi er nysgjerrige, og fordi vi liker å fortelle historier - om oss selv og om andre. Du lærer hvordan du lager historier via scrollytelling, slideshows, video, utstillinger og så videre. 

 

For deg som drømmer om å bli fotojournalist eller som bare vil ha foto som en utrolig givende hobby. Uansett startpunktet ditt: Vi vil ta deg syvmilssteg som fotograf.

Dette vil du lære

 • Kamerateknikk, utstyrsteknikk og studioteknikk
 • Mørkeromsteknikk, framkalling og kopering av bilder
 • Billedredigering med Lightroom, Capture One og Photoshop
 • Storytelling-teknikker, for slideshows, scrollytelling,
 • Hvordan ta det beste bildet, billedforståelse og komposisjon
 • Etikk og bilder, hvilke bilder kan du ta og hvilke bør du ta.
 • Foto på reiser
 • Hvordan lage fotobøker
 • Hvordan lage utstillinger

Våre forventninger til deg

Du trenger ingen forkunnskaper for å gå på Global foto. Du må være 18 i løpet av 2024, og det er jo alltid en fordel at du er litt gira på fotografering og reiser. Vi har ingen eksamener, prøver eller pensum. Du lærer fordi du selv har lyst til det!

Øst-Afrika

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 4 uker

En studietur for LitteraTUR og Global foto, der vi reiser til Kenya og Uganda, besøker unge forfattere, klimaforkjempere, oppsøker historien i landene, drar på safari og avslutter med noen få dager på stranda. 

Vi reiser sakte, og det vil bli avklart hvorvidt vi først flyr til Kigali i Rwanda og slutter i Mombasa i Kenya, eller om vi reiser motsatt vei. Dette er en tur der vi ikke ønsker å være turister, men gjester som tar seg god tid til å bli kjent med de menneskene vi møter og de stedene vi besøker .

Europeisk rundtur: London, Paris, Barca, Roma

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 1

I oktober drar vi på en danningsreise til de store europeiske byene London, Paris, Barcelona og Roma.

Som fotoelev besøker du kjente steder og fotograferer kjente motiver, og utforsker gatefotograferingen - fotografiets gyldne sjanger. Spennende og morsomt. Vi reiser sammen med Filmproduksjon, LitteraTUR og de andre linjene på skolen.

Som litteraturelev oppsøker vi de fine bokhandlene, stedene kjente forfattere skrev sine bøker, og utforsker de litterære sidene ved byene.

Geir Ertzgaard

Rådgiver

Geir er Solborgs rådgiver og altmuligmann. Han er utdannet teolog, har engelsk, journalistikk og pedagogikk som tilleggsutdannelse. Han har også utdanning i relasjonsbasert ledelse fra Universitetet i Sørøst- Norge og fra NTNU. Geir er hjernen bak Solborgs globale engasjement.

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Internatliv, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2023-24

26.08: Skolestart. Åpningssamling kl.15.00

07.10-16.10: Høstferie

16.12-03.01: Juleferie

24.02-03.03: Vinterferie

04.03-22.03: Reiseperiode

23.03-02.04: Påskeferie

03.05-04.05: Foreldrehelg

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lyd og konsert

På dette valgfaget kan du velge om du vil stå på scenen som artist / musiker, eller lære mere om live lyd. Sammen skal vi skape og øve inn en konsert til Solborg Festivalen.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Fra kr 150 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Øst-Afrika
 • Studietur: Europeisk rundtur: London, Paris, Barca, Roma
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 150 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Alle betaler det samme for elevrommet selv om de er forskjellige. De fleste rom er dobbeltrom med bad. Du betaler 7 500 - 10 000 kr. ekstra for enkeltrom. Noen har bruk for å ha enerom av ulike årsaker, disse blir prioritert.
  10 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 150 000,-
(15 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Prisen inkluderer alt unntatt vaksiner, reiseforsikring og noe mat på turene. Spesielt på reiseetapper er det tungvindt å legge opp til felles bespisning. Vaksiner

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Et topp oppdatert fotostudio
 • Mørkerom
 • Profesjonell blekkskriver
 • DJI Mavix Pro Drone
 • Podcaststudio, portabelt og stasjonært - hvis du vil lage fotopodkast.

Dette utstyret må du stille med selv

 • Foto: Speilfritt systemkamera.
 • Et brukt analogt kamera som du finner i et skap hjemme
 • En god dag/utstyrssekk, en 80-liters sekk av type Osprey Sojourn e.l.
 • Laptop eller nettbrett.
 • Programvare er inkludert i linjekassa

 

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Kunstfoto

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Film og Foto

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Instarail - Foto, Natur og Opplevelser - Europa

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto & Video - Kreativ Innholdsproduksjon

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Naturfoto Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Venteliste
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs24 t/ukeKristen

Analogt Foto

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Film og foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
HelårskursFrilynt