Til hovedinnhold

Dette er idéen: Du tar en ball under armen, legger ut på en reise og ser hva som skjer. En ball kan bygge bro mellom mennesker, enten det er i Norge eller andre steder.

Kan en ball skape fred i verden?

Det er spennende å reise og møte nye kulturer. Da er det fint å ha med seg en ball på tur! Med den skaper vi kontakt uten at vi trenger å bruke ord. Vi forbereder oss før turene og lærer om reisemålene, kultur og historie m.m.

Vi ønsker å ha det moro med ballen, enten vi har spilt masse tidligere, eller bare litt. Vi besøker andre folkehøyskoler og spiller mot dem, samt kamper mot lag i nærmiljøet.

Vi drar på tur til Afrika (Zambia eller Kenya) der vi bruker ballen til å møte mennesker. Vi drar også på en fotballtur til England for å se det vakre spillet i landet det kommer fra.

Vi spiller mye fotball, og i tllegg har mange andre ballidretter:

Pluss litt:

På Solborg har vi flere forskjellige idrettslinjer. Dette kommer deg til gode i form av at vi trekker ut det beste fra hver enkelt linje. Det betyr at vi har en fellesdag i uka der vi jobber med mentaltrening, idrettpsykologi, kosthold og helse samt foredrag av spennende idrettsprofiler. I tillegg samarbeider vi om turer, turneringer, ballaktiviteter og treningsøkter.

GloBall passer for deg som er interessert i fotball og andre ballidretter og samtidig er glad i å reise og utforske verden.

Dette vil du lære

 • Ulike ballspill (fotball, volleyball, tennis, squash, badminton m.m.)
 • Styrke- og utholdenhetstrening
 • Reiseliv og backpacking
 • Afrikansk kultur
 • Solidaritet og fattigdomsproblematikk
 • Kultur og kommunikasjon

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har interesse for ballspill og at du samtidig har et ønske om å være med å utgjøre en forskjell for mennesker som ikke har de samme vilkår og muligheter som oss. Vi forventer også at du viser engasjement og har et hjerte for både våre nye landsmenn og for mennesker du vil møte på dine reiser.

Afrika - Zambia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

På våren drar vi på en tre-ukers tur til Zambia. Der er det mange som vil spille fotball med og mot oss. Vi trener med zambiske barn som bare har fotball som eneste fritidstilbud. Vi får til noen kamper mot lokale lag og vi overnatter på landsbygda, der elektrisitet og internett bare er fremmedord, men fotball, det spiller de! I tillegg ser vi løver, elefanter, giraffer, flodhester og andre dyr, når vi drar på safari. Vi besøker de mektige Victoriafallene. Kanskje har noen lyst til å prøve et strikkhopp ned mot Zambesi-elvens voldsomme stryk? Ingen som drar til Afrika kommer hjem som helt den samme som da de dro!

 

England

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 1

På høsten besøker vi landet som fant opp den moderne fotballen. Kanskje kommer vi oss til Liverpool, Manchester eller London? Vi ser noen Premier League kamper og kanskje vi får med oss noen i lavere divisjoner også? En tur på the Den for å se Milwall kan være en kruttsterk opplevelse. Vi drar på stadionbesøk og koser oss med noen av Landets utallige severdigheter eller kulturelle opplevelser.

 

Henrik Seglem Grydeland

Lærer

I løpet av sine år som lærer på Solborg har Henrik og gjengen vært rundt med en fotball under armen i Botswana, Etiopia, Hong-Kong, Kambodsja, Kenya, Kina, Laos, Namibia, Thailand, Vietnam og Zambia.

Henrik har også jobbet mange år i Afrika og noen år som journalist. Han holder med Ski- og fotballklubben Lyn. Han er utdannet lærer og har studier i kulturkunnskap fra Stavanger og Frankrike. 

Hans Petter Nordal

Lærer

Hans Petter er en aktiv og kreativ person som liker alle idrettslige aktiviteter både sommer som vinter. Han har utdannelse innen idrett og har også lang fartstid i folkehøgskolen. Foruten den allsidige jobben på Solborg, rekker han å synge i kor og å spille bordtennis og curling aktivt. Hans fremkomstmiddel er enten sykkel eller rulleski.

Epost: nordal@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 45889805

Kjetil Sætre

Lærer

Kjetil er en allsidig person som kan mye om idrett og er tidligere juniornorgesmester i bordtennis. Kjetil sin styrke er gode samtaler og å følge opp elevenes personlige mål. Han har universitetsutdanning innen idrett. Folkehøgskole handler bl.a. om å finne balanse i hverdagen og bli en bedre utgave av seg selv, noe Kjetil virkelig vektlegger.

Epost: kjetil@solborg.fhs.no

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Internatliv, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2023-24

26.08: Skolestart. Åpningssamling kl.15.00

07.10-16.10: Høstferie

16.12-03.01: Juleferie

24.02-03.03: Vinterferie

04.03-22.03: Reiseperiode

23.03-02.04: Påskeferie

03.05-04.05: Foreldrehelg

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lyd og konsert

På dette valgfaget kan du velge om du vil stå på scenen som artist / musiker, eller lære mere om live lyd. Sammen skal vi skape og øve inn en konsert til Solborg Festivalen.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Fra kr 150 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Afrika - Zambia
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: England
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 150 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Alle betaler det samme for elevrommet selv om de er forskjellige. De fleste rom er dobbeltrom med bad. Du betaler 7 500 - 10 000 kr. ekstra for enkeltrom. Noen har bruk for å ha enerom av ulike årsaker, disse blir prioritert.
  10 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 150 000,-
(15 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

 • Idrettstøy
 • Fotballsko
 • Joggesko

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Andrine Holme

Når eg har fortalt vener om alt eg gjorde iløpet av solborgåret, så skjønar dei ikkje at alt dette kunne gå an på et skuleår. Det er verkeleg opplevelsar for livet som eg ikkje ville vore foruten. Året eg gjekk på Solborg og GloBall var utruleg fint.

Andrine Holme
Eivind Friis Hamre

Variasjon, kultur, fotball og et godt sosialt miljø var stikkord som gjorde GloBall til den helt klart beste linjen på Solborg. Med en fantastisk lærer ble dagene både interessante og morsomme.

Eivind Friis Hamre
Stella Addo

Mye moro med ball, alt fra Abbey Road i London til fotballkamp i 30 varmegrader på en gammel risåker i Kambodsja! Har fått så mange gode minner og gode venner og anbefaler GloBall på det sterkeste.

Fra bloggen

- Tror du er bedre rusta for studier etter folkehøgskole

Lene fikk hjem en superfornøyd sønn etter folkehøgskole i vår. Hun mener et slikt år er viktig, både for egen utvikling og som et hvileår ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Breddeidrett OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Global Active

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Ballsport

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Racketsport / tennis, padel, bordtennis

Stavern folkehøyskole
Helårskurs10 t/ukeKristen

Idrett Ballsport

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Trøndertun folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Fotball Brasil

Molde Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Multisport Adventure - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

X-sport - Thailand

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Fotball - Premier League

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Idrett og Racketsport - Europa​ og Bali

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen