Til hovedinnhold

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Mens noen søker folkehøgskole 1.november venter andre til kort tid før skolestart før de tar valget. Her forteller noen av elevene som begynte på folkehøgskole høsten 2019 hvordan de bestemte seg, og hvorfor de søkte folkehøgskole rett før skolestart.

Takka nei til plass – men ombestemte seg

Emma Pettersen (22) fra Trondheim brukte to år med mye frem og tilbake før hun bestemte seg for å gå på folkehøgskole. Hun søkte tidlig i året og fikk plass ved Fredly Folkehøgskole, men takka nei. I juni fant hun ut at hun likevel skulle ta sjansen og ringte rektor, som heldigvis hadde en ledig plass til henne.

Det var litt stressende å søke rett før, og flaks at jeg fikk plassen. Jeg vil anbefale de som får plass å takke ja med en gang. Det gikk uansett helt greit å få ting gjort før skolestart og jeg føler meg heldig som fikk muligheten.

Collage av kvinnelig elev, nærbilder fra trening og fallskjermhopp og gruppebilde foran Trondheim fengsel.

Noen av høydepunktene fra Emma sitt år på Security-linja ved Fredly Folkehøgskole.

 

Betatt av Mosjøen – søkte skoleplass

For Kasper Andersen (20) var ikke valget av sted å gå på folkehøgskole tilfeldig. Han søkte på Vefsn Folkehøgskole – Toppen tre uker før skolestart. Noen dager før han sendte søknaden kjørte han nemlig innom Mosjøen der skolen ligger og ble veldig betatt av stedet. Da de kjørte forbi folkehøgskolen spøkte han med at han kanskje skulle starte der.

Etter jeg hadde sagt det ble jeg sittende å tenke på om jeg ikke bare skulle søke og se om jeg kom inn. Jeg hadde også søkt studier på universitetet. Men motivasjonen for å studere var helt borte. Etter en dag fikk jeg svar om at jeg hadde kommet inn på folkehøgskolen og jeg var snar til å takke ja til plassen.

Collage med bilder fra året til en elev. Nærbilde i hengekøye med kopp, bilde bakfra med sekk på fjjellet og bilde fra hundespannkjøring.

Det er ingen tvil om at Kasper hadde et fint år på linja Friluftsliv Lett ved Vefsn Folkehøgskole – Toppen.

 

Strøk på helsesjekken i militæret – endte på folkehøgskole

Siril Sloreby (19) ble sendt hjem fra innrulleringsdagen i Forsvaret fordi hun hadde vært mye småsyk. Etter å ha snakka med ei venninne som skulle gå på Elverum folkehøgskule endte hun opp med å søke selv, 10 dager før skolestart.

Heldigvis kom jeg inn, og det er jeg så utrolig takknemlig for! Dette har desidert vært ett av mine beste år, til tross for at jeg fikk vite at jeg hadde kyssesyken 2 uker inn i skoleåret. Men alle lærerne var supre til å tilrettelegge. De understreket at jeg ikke skulle presse meg for mye og kun bli med på det jeg orket.

 

Samling av bilde fra et folkehøgskole år. Nærbilde av kvinnelig elev, gruppebilde av kvinnelige elever på vinterball og bilde fra strandkanten.

Siril hadde et supert år på linja Backpacker/Ekstremsport ved Elverum folkehøgskule.

 

Søkte folkehøgskole i september

Frederik Günther Sommer søkte ikke folkehøgskole før etter skolestart. Planene hans for høsten ble ikke noe av og han fikk tips av en kompis om å vurdere folkehøgskole. Etter å ha kikka rundt på folkehogskole.no falt valget på Agder Folkehøgskole. Etter noen telefoner og e-poster frem og tilbake i starten av september var det bare å sette seg i bilen og kjøre mot skolen.

Selv om jeg gikk glipp av de første ukene hvor folk ble kjent, så har jeg virkelig fått venner for livet. Hele året har bare vært 8 konstante måneder med fantastiske opplevelser og minner. Jeg startet 2019 uten å vite hva jeg ønsket å gjøre etter sommeren. en det å starte på folkehøgskole var virkelig det riktige valget.

Collage med bilder fra folkehøgskoleåret. Bilde av utelandsk by, tre mannlige elever som viser muskler på stranda og en mannlig og en kvinnelig elev som filmer.

Noen av minnene fra filmlinja ved Agder Folkehøgskole.

 

Bestemte seg for folkehøgskole etter svar fra Samordna Opptak

Marie Johnsrud (20) søkte på folkehøgskole rett etter avslutninga av videregående, men bestemte seg endelig rundt 20.juli da svaret fra Samordna Opptak kom. Hun søkte flere steder, men valget falt på Toneheim Folkehøgskole. Blant annet fordi hun kjente flere som hadde gått på skolen før.

Det å søke rett før skolestart var litt stressende med tanke på at jeg lurte på om det i det hele tatt var plasser igjen, men jeg fikk plass på dagen så det viste seg å ikke være noe problem. Året har vært helt fantastisk og jeg har utviklet meg utrolig mye både som person og musikalsk.

Samling av bilder fra elevens skoleår. Selfie i speil med saxofon,, bilde med annen kvinnelig elev, bilde med bunad.

Marie studerte utøvdende klassisk saxofon ved Toneheim Folkehøgskole.

 

Ble overbevist av rektor

Ingvild Flåto søkte på Bømlo Folkehøgskole 8.august, og den 11.august sendte hun svar om at hun takka ja til plassen. Da var det knapt to uker til skolestart.

Det var veldig spontant og jeg var selvfølgelig veldig usikker. Men etter et par telefonsamtaler med rektor Magne, følte jeg meg sikker på at dette var noe jeg trygt kunne hoppe ut i. Jeg ble betrygget om at hvis enten skolen eller linja ikke var noe for meg, kunne jeg bytte eller slutte uten at det ville være noe stort problem.

Samling av bilder fra skoleåret. Bilde med rektor, bilde av elev og bilde av klassen på tur i Latin.Amerika.

Ingvild gikk linja Fokus: Latin-Amerika. Øverst til høyre er hun sammen med rektor Magne.

 

– Lett å finne skoleplass seint

For Nati Woldu (24) var det ikke noe problem å søke folkehøgskole midt i sommerferien. Han søkte seg til Solborg Folkehøgskole – Stavanger mot slutten av juli.

Det var helt greit for min del å søke kort tid for skolestart siden man kunne se hvor det det var ledige plasser rundt alle folkehøyskolene i landet. Mitt råd til alle som vurderer å søke nå i sommer er å gå https://www.folkehogskole.no og sammenligne linje, klasseturer og så videre. For det var der jeg fant nesten alt informasjon jeg trengte til å bestemme meg.

Bilder fra skoleåret. Elev med filmkamera, elev med klassekamerater og gruppebilde av klassen.

Nati gikk linja for filmrproduksjon ved Solborg Folkehøgskole.

997