Til hovedinnhold
Ledig plass

Bli med på mange kjekke aktivitetar, reise på kortare og lengre turar, lage mat og ha ein aktiv og sosial kvardag, både i klassa og med resten av skulen. I tillegg kan du drive med kunst og hest m.m.

 

Med interesse for hest eller kunst/foto/glass
Bu og fritid passar for deg som er interessert i linjefaget hest eller kunst,/glass/foto. Samtidig skal du få tilrettelegging og hjelp i kvardagen. Du får trening i å bu for deg sjølv, vere sosial og samarbeide med andre. På linja er det 6 elevar som har lærevanskar/ lettare utviklingshemming. I tillegg til ADL-trening kan du få fordjupning i hestefag eller i kunstfag. Du er også med på fellesfag og valfag saman med dei andre elevane på skulen.

Hest Vel du hestefaget får du vere i stallen 4 dager i veka. Du får ri, lære om hestehold og får delvis ansvar for ein passhest saman med ein annan elev. Du får vere med å gjere stallarbeid og å stelle hestane.

Kunst/foto/glass Er du heller interessert i å vere kreativ og likar å male, teikne og jobbe med leire, eller vil du helst berre lage bilder? Då kan du få eit opplegg på kunstlinja vår.

Integrering
Vi legg stor vekt på at du skal integrerast i elevflokken i dei fag og fellesaktivitetar som er muleg, samtidig som du får eit tilbod som er tilpassar ditt nivå. Vi stiller realistiske krav til deg, og du må også yte utifrå dei forutsetningane du har. Dersom hest og kunst ikkje passar for deg, kan vi også legge til rette for praktisk arbeid eller fordjupning i eit av dei andre linjetilboda. Snakk med oss om det!

Les meir om linja på: fjordane.fhs.no

Du treng ikkje noko forkunnskap til linjefaga.

Dette vil du lære

- å samarbeide og bu saman med andre

- å vere ute i naturen, vere fysisk aktiv og ta vare på helsa

- å halde rommet ryddig og reint

- å bruke vaskemaskin og å vaske kle

- å ta ansvar for fellesoppgåver på internatet

- å lage god og sunn mat

- å bruke kulturtilbod i nærmiljøet, finne på kjekke fritidsaktivitetar

- å gjere enkle arbeidsoppgåver på kjøkkenet og i stallen

- å styre pengar og eigen økonomi

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 dagar

Måltider pr dag inkludert: 1

I år reiser Bu og Fritidslinja til Benidorm i Spania, som er turisthovudstaden på Costa Blanca. 

Du får oppleve yrande folkeliv, flotte strende, bratte fjellklipper, samt nokre av Spanias historiske arveskattar på nært hald. 

Turen er tilrettelagt og inkludert i linjekostandane. Vi får oppleve mattradisjonar frå forskjellige kulturar, samt at vi trenar på å ta oss fram i eit framand land. 

Linjeturen byr på ein dagstur til Guadalest, opplevingsparken Terra Mitica, dyreparken Mudomar, gokartkøyring i Benidorm, og fottur til Fyrtårnet i Albir. 

Bemanninga på denne turen er sterkare enn dei andre linjeturane, då det er ekstra viktig å kjenne seg trygg på tur.   

Fellestur til Sri Lanka

Obligatorisk: Nei

Pris: 20 000

Måltider pr dag inkludert: 3

Sri Lanka

Fellesturen vår går til Sri Lanka i januar. Dersom du har lyst på ein eksotisk tur, med opplevingar utanom dei vanlege turistreisemåla, anbefaler vi deg å nytte deg av denne moglegheita. Dette er ein variert og innhaldsrik tur, som er spekka med høgdepunkt frå start til slutt!

Spennande og samansett

Her får du oppleve kultur, besøke ein barneheim, sjå og smake på te som landet produserer, safari i jungelen, elefantar og andre eksotiske dyr, tempel, tuk-tuk, varmt og deilig klima, tropiske frukter, sterk og spennande mat, rafting, togtur gjennom vakker natur, vi besøker fleire ting som står på UNESCO si verdsarvliste og vakre strender, for å nemne noko. Sri Lanka var ramma av krig i 30 år, og det er berre 10 år sidan det vart fred i landet. No er det eit fredelig land, og innbyggarane er imøtekommande og vennlege.

Gje noko tilbake

Barneheimsbesøket er eit viktig høgdepunkt på turen. Her får vi treffe barn som må klare seg med veldig lite, og som setter stor pris på at vi kjem. Vi lagar ein aktivitetsdag for dei, og dette er ein fin plattform for dei gode møta mellom menneske. Det er ei god kjensle å kunne gje noko til nokon som treng det og set pris på det.

Vakre strender og surf

Sri Lanka har ein vakker og frodig natur, med nokre perler av nokre strender! Vi tilbringer alltid dei siste dagane ved havet, som byr på nydeleg badetemperatur. Dersom du er nysgjerrig på å surfe, kan Sri Lanka også freiste med nokre fantastiske surfeplassar.

Fjord explore

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dagar

Spennande utforskingstur i maritimt fjordmiljø. Krokepollen ligg i ei lita bortgøymd bukt, veglaus, så hit må du gå ein liten tur i skogen eller kome sjøvegen. På denne turen står sjøaktivitetar i fokus. Bading, fisking, roing og padling, segling på fjorden så du får ro i sjela eller adrenalinkick på tube bak motorbåt. Du får ete di eiga nykokte krabbe, vere med på allsong og trekkspel i ustemt harmoni ut på kvelden, flytande bålplass, sove i hengekøye, telt eller innandørs.

Surf | Yoga | Hiking - Overnattingstur, Hoddevik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I starten av skuleåret reiser vi på ein "bli kjent-tur" til vakre Hoddevika. Dette eineståande surfeparadiset ligg berre ein liten time i bil unna skulen vår. Alle som vil, får prøve seg på surfebrettet, noko som er ei fantastisk oppleving enten du er heilt fersk eller er meir dreven på bølgene. Dersom du er glad i å gå på tur, byr Hoddevika også på fleire flotte turopplevingar i fjella som ligg rundt. Vi tar turen opp til toppar med fantastisk panoramautsikt! Ellers kan du gle deg til mange kjekke aktivitetar ilag med resten av gjengen, og til å avslutte dagen rundt bålet på stranda.

Vintertur til Stigedalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Turen til Stigedalen er spekka med kjekke snøaktivitetar. Her er det langrennsløyper rett utanfor døra, akebakkar, grillhytte og fine forhold for mykje moro. Heile skulen er med på denne overnattingsturen, og det foregår mykje sosialt både ute og inne. Vi akar, har snø-rugby, lagar snøskulpturar, grillar, går på ski, har talentkonkurranse, quiz, spelar spel, ser på film og et god mat. 

 • Skulestart 28. og 29. august
 • September: Fellestur til Krokpollen
 • Frihelg 19. - t.o.m. 21.09.
 • Haustferie 02.10. kl.13 - 11.10.
 • Overnattingstur til Kråkenes fyr
 • Frihelg 7.11. - t.o.m. 9.11.
 • Desember: Juleverkstad
 • Fellesprosjektet "Jul i Stallen"
 • Juleferie 18.12. kl.13 - 03.01.
 • 1. skuledag etter jul: mandag 04.01.
 • Januar: Annerledesveke
 • Februar: Fellestur til Stigedalen
 • Vinterferie 19.02. kl.13 - 28.02.
 • Mars/april:Linjeturar utlandet
 • Påskeferie f.o.m. 26.03. kl.13 - 06.04.
 • Avslutning 15.05.
 • Avreise 16.05.

Du må ha minst 2 valfag, men kan velge så mange som du vil. Valfaga varierer i lengde frå 1-2 timar pr. veke.

Aerobic

Ein veldig kjekk måte å komme i bedre form på! Her kan alle som vil bli med og svette litt.

Årbok

Her skal du vere med å lage ei "minnebok" for kullet ditt som alle elvane kan ta med seg når skuleåret er slutt.

Band

Bli med i skulen sitt elevband! Dersom du er musikkinteressert, eller vil lære meir om å spele eit instrument er dette valfaget for deg.

Blankvåpen

Trening i bruk av øks, sverd og skjold med meir.

Elevstyrte valfag

Mange av studentane våre er ressurssterke på område som gjer at dei kan brukast som leiarar og lærarar for andre studentar på skulen. Dette kallar vi elevstyrte valfag eller elevstyrte aktivitetar. Dette veit vi først meir om når studentane kjem til oss.

Fem på topp

Vi er omgitt av fjell som byr på mange flotte fjellturar. I løpet av hausten og våren tek vi deg med på eit utval av fine toppar.

Filmkveld

Vi viser filmar i ulike sjangrar på storskjerm ein fast kveld i veka.

Foto

Vi jobbar med motiv, bearbeiding og framkalling i tradisjonell form.

Fysisk trening

Valfag der du kan trene deg i form.

Gitar

Grunnopplæring basert på rock og visesang.

Glassarbeid

Du får lage mindre ting av glass som f.eks smykker og pyntegjenstandar. Glasset blir smelta i omnar og er eit populært materiale å jobbe med.

Hest

For deg som ikkje har Hest som linjefag. Er midt i blinken for deg om du går på Vikingliv til dømes.

Klatring

Her lærer du å klatre i ein innandørs klatrevegg, som ligg i nærleiken av skulen.

Kunst

For deg som ikkje har kunst som linjefag. Her får du prøve deg i ulike kunstsjangrar som teikning, keramikk, glassarbeid og maling.

Lokale lag og organisasjonar

Finn du ut at du vil vere med i ein lokal organisasjon utafor skulen, hjelper vi deg med å skaffe deg "innpass". Du finn mykje informasjon om lokale lag og organisasjonar på denne adressa www.eidaportalen.no

Musikal og scenekunst

Dersom du går med ein songar, dansar eller skodespelar i magen er dette valfaget for deg! Du får prøvd deg på litt av det Musikallinja er innom. Her er det plass til alle som er glad i musikk!

PR

Her kan du vere med på å jobbe med skulen sitt PR-arbeid, gjennom film og sosiale medier.

Prosjekthest

For deg med eigen hest som vil ha litt ekstra hjelp. Her er det hesten som står i fokus i valfaget. Det kan vere innriding, innkøyring, lasting, longering, handtering fra bakken osb.

Salmaker

Du får opplæring i arbeid med lær, du kan for eksempel sy din egen grime, belte, hundehalsbånd. Du kan også reparere ditt eget utstyr.

Sirkus

Eit fysisk valfag, der du får prøve mange forskjellige sirkusdisiplinar. Her får du mellom anna trent koordinasjon, reaksjonsevne, balanse og styrke.

Sprangriding

For deg som går på hestelinjen og vil jobbe litt mer med sprangridningen, i første omgang de som har egen hest med seg, men vi prøver og å gjøre det mulig for de som bruker skulehest.

Strikking

Aldri tatt i eit par pinnar før, eller er du avansert strikkeguru? Dette er timen de treffast og utfører mirakel med pinnar og garn, samtidig som det er veldig sosialt.

Styrketrening

Dette valfaget er supert å få med seg uansett kva linje du går på! Det er godt for alle å få styrka muskulaturen i kroppen.

Surfing i Hoddevika

Surfeparadiset Hoddevik ligg i samme kommune som Fjordane, og er berre ein liten biltur unna. Du får testa ut surfebrettet, uavhengig om du er heilt fersk eller har erfaring frå før.

Svømming/bading

25 m basseng til disposisjon for div. aktivitetar og avsluttande badstue.

Teater

Improvisasjon, teatersport, standup og lage ditt eige skodespel er noko av det du får vere med på her.

Tømmekjøring

Her får du jobba hesten frå bakken både ved å tømmelongere og gjere ulike dressurøvingar. Du kan vere med uavhengig av kva forkunnskap du har.

Volleyball

Er hovudsakleg i idrettshall med volleyballnett, men har også moglegheit for beachvolley om det er eigna vêr og interesse for det.

Voltige

Turning på hesteryggen.

Yoga

Kom i kontakt med både kropp og sinn, gjennom yoga. Her jobbar du med øvingar som gjer deg smidigare samtidig som du finn din indre ro.

På Fjordane finn du den kanskje mest unike linjesamansetninga blant folkehøgskulane. Landets einaste nysirkuslinje Move X, Vikinglivlinje med eige langhus, Musikallinje med lokalt og internationalt samarbeid, vi er størst på hest med to hestelinjerKunst/foto/glass/reise inneheld mange kunstformer, og Bu og fritid.  

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Frå bloggen

Året i USA røk pga korona: - Nå gleder jeg meg vilt til å starte på folkehøgskole

Koronapandemien satte en stopper for Tonjes planlagte år i Florida. Nå gleder hun seg vilt til å starte på folkehøgskole i stedet.

Les meir på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Friluftsliv / Bu og fritid

Nordfjord folkehøgskule
Fullt
HeilårskursKristen

Reise Bo og Fritid

Ålesund Folkehøgskole
Venteliste
HeilårskursKristen

Aktiv Bo og Fritid - Europa

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursKristen

Aktiv - Friluftsliv og Botrening

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeKristen

Musikk, Bu og Fritid

Manger Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs21 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Ingen grenser - botrening

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursKristen

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
Kontakt skulen
HeilårskursKristen

Bo og fritid

Jæren folkehøgskule
Fullt
Heilårskurs12 t/ukeFrilynt

Allround

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Tilrettelagt Rønningen (på en av skolens linjer)

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursKristen

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Allround Aktiv

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen