Til hovedinnhold

Movement X - Modern Circus

Søk på linja

Er du glad i å stå på scena? Jobbe kreativt og vere i fysisk aktivitet samtidig? Kanskje du ser ei framtid med vidareutdanning innan utøvande scenekunst, sirkus eller dans? Dette er linja for deg!


Movement X - den einaste nysirkuslinja i Norge!

Movement X er linja for deg som er interessert i alt av scenekunst som akrobatikk, dans og drama, og du får fordjupa deg i ulike sirkusdisiplinar som handståande, sjonglering og trampoline, i tillegg til luftakrobatikk som trapes, ring/lyra, tau, tissue og Chinese pole.

Movement X er for deg som elskar å uttrykke deg fysisk. Dersom du har bakgrunn frå fysisk bevegelse som dans, musikal, turn, parkour eller stuping; sirkus kan bli din nye lidenskap! Sirkus krev motivasjon, samarbeid, innleving og lyst til å stå på scena.

Springbrett til vidare studier i utlandet

Kvart år er det nokre elevar som går vidare med utdanninga si på sirkushøgskular i utlandet. Andre hoppar rett ut i arbeid med sirkus i ei eller anna form, og for mange blir sirkus ein spenstig hobby som dei tek med seg vidare i livet.

Utanlandstur til Europa

Vi reiser på interrail gjennom Europa, der vi sjå vakre byar og oppleve sirkuskultur på sitt beste. Vi legg også turen innom ein eller fleire sirkusskular. Turen varer i 7-10 dagar.

Annleis og inspirerande

Tør du å ta sjansen på å utfordre deg sjølv i å prøve ut og lære nye ferdigheiter, likar du å bruke kroppen din og samtidig presse deg sjølv litt ut i det ukjente? Velkomen som søkar til Movement X - Modern Circus!

Movement X passar for deg som er glad i vere aktiv. Forkunnskapar er ikkje nødvendig, det viktigaste er at du er motivert og engasjert.

Dette vil du lære

 • Akrobatikk: trampoline, golvakro, luftakro, cyrhjul, Teeterboard
 • Balanse: håndstående, tight wire, slack rope, einhjulssykkel, Rola Bola.
 • Sjonglering: Ballar, kjegler, diabolo ++
 • Scenekunst: drama/teater, presentasjonar, opptredenar, forestillingsarbeid
 • Styrketrening 
 • Bevegeligheitstrening
 • Rigging

Vi tar også inn gjestelærarar periodevis for spesialisering i visse emner/disipliner

Våre forventninger til deg

Vi stiller ingen krav til forkunnskap eller tidlegare erfaring med sirkusdisiplinar, men vi forventar at du er motivert for å lære nye ting og å trene. Du bør vere over 18 år.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

For motivasjon og nye impulsar reiser sirkusklassen på ein årleg utanlandstur. Vi ønskjer å oppleve mangfaldet av sirkuskulturen som ein finn i Europa, og reiser derfor med tog innom fleire land og byar, for å gje deg så mange gode sirkus- og kulturopplevingar som mogleg. I tillegg er vi opptekne av at turen skal vere miljøvennleg, og tog er derfor det naturlege framkostmiddelet for oss.

Skuleturen er inkludert i skulepengane. Den står fast på programmet i vårsemesteret, og destinasjonane varierar frå år til år. Dette skuleåret fekk elevane mellom anna sjå den eine sirkuslæraren opptre på Cirque du Soleil i Barcelona! Turen gjekk vidare gjennom vakre Italia der vi besøkte to sirkusskular i Torino, og såg ei kjend forestilling i Milano. Vi avslutta reisa med eit opphald i København, der vi både var med Juggling Convention og besøkte sirkusskulen i byen.

Formålet med turen er i første rekke å få fagleg inspirasjon og påfyll. Vi reiser heim med ny motivasjon og lærdom, etter å ha fått møtt andre med samme interesse og eit større fagmiljø innan nysirkusverda. I tillegg til at du skal få utvikle deg fagleg, er det sjølvsagt eit viktig poeng at vi skal ha ein kjekk klassetur saman. Vi har mange fine sosiale opplevingar i lag, ser gjerne et sirkusshow eller to, og utforskar byens kultur og sjåverdigheiter.

Strandryddeseilas

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dagar

Vi ryddar søppel og plast langs kysten vår! Samstundes skal vi ha base i den restaurerte galeasen "Loyal". Ein galeas er ei mellomstor seglskute som var vanleg i dei nordiske landa på 1800 og 1900-talet. 

Dagane vi er på tur består av segling mellom ulike ryddeplassar langs kystlinja vår, samstundes som vi tar del i arbeidet ombord den tradisjonsrike seglskuta. "Loyal" er utstyrt for fleire dagars seglas med toalett og ei fullt utstyrt bysse for matlaging. Mannskap og elevar lagar måltid i fellesskap. 

Vi brukar dagane på å rydde dei ytre øyane og ubebudde plassar og vikar utan veg for marint avfall. Vi prioriterar meir utsette område, og område som er vanskeleg å kome til utan båt. Alt etter kva vêret tillèt sjølvsagt. Dette er i hovudsak fantastisk flotte plassar å få besøkje i seg sjølv! 

På strandryddeseilaset kan du oppleve: 

 • Vere med og rydde strendene for plast og søppel
 • Sette garn og krabbeteiner
 • Fiske 
 • Lage mat av sjølvfanga råvarer
 • Segle med Loyal
 • Småturar til lands og til vanns

Loyal vart bygd i Hardanger i 1887 og er med det den eldste galeasen i verda som framleis kan segle!

Fjord Explore

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dagar

Spennande utforskingstur i maritimt fjordmiljø. Krokpollen ligg i ei lita bortgøymd bukt, veglaus, så hit må du gå ein liten tur i skogen eller kome sjøvegen. På denne turen står sjøaktivitetar i fokus. Bading, fisking, roing og padling, segling på fjorden så du får ro i sjela eller adrenalinkick på tube bak motorbåt. Du får ete di eiga nykokte krabbe, vere med på allsong og trekkspel i ustemt harmoni ut på kvelden, flytande bålplass, sove i hengekøye, telt eller innandørs.

Surf, fjell og camp - Overnattingstur til Hoddevik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

I starten av skuleåret reiser vi på ein "bli kjent-tur" til vakre Hoddevika. Dette eineståande surfeparadiset ligg berre ein liten time i bil unna skulen vår. Alle som vil, får prøve seg på surfebrettet, noko som er ei fantastisk oppleving enten du er heilt fersk eller er meir dreven på bølgene. Dersom du er glad i å gå på tur, byr Hoddevika også på fleire flotte turopplevingar i fjella som ligg rundt. Vi tar turen opp til toppar med fantastisk panoramautsikt! Ellers kan du gle deg til mange kjekke aktivitetar ilag med resten av gjengen, og til å avslutte dagen rundt bålet på stranda.

Vintertur til Stigedalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Turen til Stigedalen er spekka med kjekke snøaktivitetar. Her er det langrennsløyper rett utanfor døra, akebakkar, grillhytte og fine forhold for mykje moro. Heile skulen er med på denne overnattingsturen, og det foregår mykje sosialt både ute og inne. Vi akar, har snø-rugby, lagar snøskulpturar, grillar, går på ski, har talentkonkurranse, quiz, spelar spel, ser på film og et god mat. 

Martin Riedel

Lærar Movement X

Tilsett sidan 2016

Utdanning/erfaring:
Bachelorgrad «Circus and Performance Art» frå Nederland. Utøvande artist. Spesialisert på «Chinese pole», men meistrar fleire andre sirkusdisiplinar som luft-akrobatikk, einhjulssykkel, akrobatikk og «hand-to-hand». Er artist på det verdskjende sirkuset Cirque du Soleil.

Hobbyar/interesser:
Trompet, surfing, skate- og longboard. 

 

Epost: martin.riedel@fjordane.fhs.no

Naomi Bratthammar

Lærar Movement X

Tilsett sidan 2019

Utdanning:
Codarts University of Arts Rotterdam, med Bachelorgraden Circus and perfoming arts. Over dei siste åra har ho jobba både som solo artist og saman med fleire større kompani. Ho er også med-grunnleggar og fortsatt aktiv i kompania Hyldra Collective, Circanario og Frøya Collective. 

Hobbyar: Sy, strikke, lese, tur i skog og fjell,riding, danse, surfe, skate, fiske.

Epost: naomi.bratthammer@fjordane.fhs.no

 • Skulestart: 26.08.23
 • September: Fellesturar til Hoddevik og Krokpollen
 • Frihelg: 16.09-18.09
 • Haustferie: fom. 06.10. kl.13-15.10. (v.41)
 • Oktober: Strandryddeseilas ved kysten
 • Frihelg: 11.11.-13.11.
 • Desember: Juleverkstad og "Jul i Stallen"
 • Juleferie: 20.12. kl.13 - 02.01.
 • Januar: Annerledesveke
 • Frihelg: 27.01.-28.01.
 • Februar: Fellestur til Stigedalen
 • Vinterferie: 16.02. kl.13-25.02. (v.8)
 • Mars/april: Linjeturar
 • Påskeferie: 22.03 kl.13-02.04. 
 • Avslutning: 04.05.
 • Heim:11.05.24

Du må ha minst 2 valfag, men kan velge så mange som du vil. Valfaga varierer i lengde frå 1-2 timar pr. veke.

Aerobic

Ein veldig kjekk måte å komme i bedre form på! Her kan alle som vil bli med og svette litt.

Band

Bli med i skulen sitt elevband! Dersom du er musikkinteressert, eller vil lære meir om å spele eit instrument er dette valfaget for deg.

Blankvåpen

Trening i bruk av øks, sverd og skjold med meir.

Elevstyrte valfag

Mange av studentane våre er ressurssterke på område som gjer at dei kan brukast som leiarar og lærarar for andre studentar på skulen. Dette kallar vi elevstyrte valfag eller elevstyrte aktivitetar. Dette veit vi først meir om når studentane kjem til oss.

Fem på topp

Vi er omgitt av fjell som byr på mange flotte fjellturar. I løpet av hausten og våren tek vi deg med på eit utval av fine toppar.

Filmkveld

Vi viser filmar i ulike sjangrar på storskjerm ein fast kveld i veka.

Foto

Vi jobbar med motiv, bearbeiding og framkalling i tradisjonell form.

Fysisk trening

Valfag der du kan trene deg i form.

Gitar

Grunnopplæring basert på rock og visesang.

Glassarbeid

Du får lage mindre ting av glass som f.eks smykker og pyntegjenstandar. Glasset blir smelta i omnar og er eit populært materiale å jobbe med.

Hest

For deg som ikkje har Hest som linjefag. Er midt i blinken for deg om du går på Vikingliv til dømes.

Klatring

Her lærer du å klatre i ein innandørs klatrevegg, som ligg i nærleiken av skulen.

Kunst

For deg som ikkje har kunst som linjefag. Her får du prøve deg i ulike kunstsjangrar som teikning, keramikk, glassarbeid og maling.

Lokale lag og organisasjonar

Finn du ut at du vil vere med i ein lokal organisasjon utafor skulen, hjelper vi deg med å skaffe deg "innpass". Du finn mykje informasjon om lokale lag og organisasjonar på denne adressa www.eidaportalen.no

Musikal og scenekunst

Dersom du går med ein songar, dansar eller skodespelar i magen er dette valfaget for deg! Du får prøvd deg på litt av det Musikallinja er innom. Her er det plass til alle som er glad i musikk!

PR

Her kan du vere med på å jobbe med skulen sitt PR-arbeid, gjennom film og sosiale medier.

Prosjekthest

For deg med eigen hest som vil ha litt ekstra hjelp. Her er det hesten som står i fokus i valfaget. Det kan vere innriding, innkøyring, lasting, longering, handtering fra bakken osb.

Salmaker

Du får opplæring i arbeid med lær, du kan for eksempel sy din egen grime, belte, hundehalsbånd. Du kan også reparere ditt eget utstyr.

Sirkus

Eit fysisk valfag, der du får prøve mange forskjellige sirkusdisiplinar. Her får du mellom anna trent koordinasjon, reaksjonsevne, balanse og styrke.

Sprangriding

For deg som går på hestelinjen og vil jobbe litt mer med sprangridningen, i første omgang de som har egen hest med seg, men vi prøver og å gjøre det mulig for de som bruker skulehest.

Strikking

Aldri tatt i eit par pinnar før, eller er du avansert strikkeguru? Dette er timen de treffast og utfører mirakel med pinnar og garn, samtidig som det er veldig sosialt.

Styrketrening

Dette valfaget er supert å få med seg uansett kva linje du går på! Det er godt for alle å få styrka muskulaturen i kroppen.

Surfing i Hoddevika

Surfeparadiset Hoddevik ligg i samme kommune som Fjordane, og er berre ein liten biltur unna. Du får testa ut surfebrettet, uavhengig om du er heilt fersk eller har erfaring frå før.

Svømming/bading

25 m basseng til disposisjon for div. aktivitetar og avsluttande badstue.

Teater

Improvisasjon, teatersport, standup og lage ditt eige skodespel er noko av det du får vere med på her.

Tømmekjøring

Her får du jobba hesten frå bakken både ved å tømmelongere og gjere ulike dressurøvingar. Du kan vere med uavhengig av kva forkunnskap du har.

Volleyball

Er hovudsakleg i idrettshall med volleyballnett, men har også moglegheit for beachvolley om det er eigna vêr og interesse for det.

Voltige

Turning på hesteryggen.

Yoga

Kom i kontakt med både kropp og sinn, gjennom yoga. Her jobbar du med øvingar som gjer deg smidigare samtidig som du finn din indre ro.

Årbok

Her skal du vere med å lage ei "minnebok" for kullet ditt som alle elvane kan ta med seg når skuleåret er slutt.

Friluftsliv i samarbeid med Røde Kors og Sirkus får du berre på Fjordane! Størst på hest: Allsidig hestesport. Naturglede med Friluftsliv All-inclusive. Vikingliv med eige langhus, Musikal med inspirasjon frå West End. For dei kreative: Saum og strikk og Kunst/foto/glas/reise. Tilrettelagt Bu og fritid. skapdittbesteår

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 126 250,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Strandryddeseilas
 • Studietur: Fjord Explore
 • Studietur: Surf, fjell og camp - Overnattingstur til Hoddevik
 • Studietur: Vintertur til Stigedalen
 • Studietur: Europa - Movement X
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 126 250,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 126 250,-
(12 625,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret får du låne av skolen

Trampoline, tight wire, trapez, tissue, teeterboard, sjongleringsutstyr, diablo 

Bygningar
Bygningsmassa til Fjordane folkehøgskule er frå 1974. Ikkje alle bygga våre er universelt utforma, men vi legg til rette så godt vi kan for funksjonsnedsettingar. Hovudbygningen med undervisningsrom, matsal og forsamlingsrom har tilkomst med rampe. Internatet er bygd over ein etasje og ligg på bakkeplan, og vi har 1 paviljong som er universelt utforma. På heile internatet har vi 18 einerom utan bad. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg! 

Mat
Vi serverer vegetar- og vegansk mat til alle måltid. Denne maten er tilgjengeleg for alle. 
Vi tilbyr gluten- og laktosefri mat til dei som har behov for det, samt at vi tilpassar til andre allergikarar.
Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg! 

Fagleg og sosialt

Vi tilpassar så langt vi kan slik at det blir mogleg for deg å delta på lik linje med dei andre:

 • Vi legg til rette for pausar
 • Vi finn alternative løysningar om aktivitetane blir for omfattande
 • Vi har fokus på ein god og trygg oppstart og eit inkluderende miljø
 • Du kan snakke med linjelærar og paviljonglærar slik at vi kan legge til rette for deg!

Ta kontakt med oss om for å høyre kva vi kan gjere for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Tore Skjøtskift

"Folkehøgskule æ en bra måte å få livet igang på"

Tore Skjøtskift
Ingrid Elise Aarstad

"Jeg syntes det er veldig fint at skolen kan tilpasses mine behov, at jeg får muligheten til å kombinere flere linjer og utforske de ulike tilbudene på skolen. Sammen med valgfaga gir det meg veldig varierte dager, der jeg alltid lærer noe nytt."

Ingrid Elise Aarstad
Øyvind Wallentinsen

Jeg merket at jeg har blitt mye mer selvsikker i sosiale relasjoner. Jeg tar kontakt med folk mer, er lettere å dra med på ting, og merker at jeg har fått større tro på meg selv og andre.

Frå bloggen

Tok pause fra studiet for å gå på folkehøgskole

– Studie og folkehøgskole er to helt forskjellige hverdager, sier 20 år gamle Ida Vangen.

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Humor og stand-up

Solbakken folkehøgskole
Heilårskurs36 t/ukeFrilynt