Til hovedinnhold

Tropisk backpacking – Panama og Costa Rica

Søk på linja

Bli med på et utrolig backpacking-eventyr i tropiske Panama og Costa Rica, midt i hjertet av Mellom-Amerika! Her blir du bedre kjent med Latin-Amerika, deg selv og dine medmennesker.

Opplev de grønne tropene og de idylliske sandstrendene!

Interessert i Mellom-Amerika, lysten på opplevelser og full av utferdstrang? Bli med oss på tropisk backpacking i solfylte Costa Rica og Panama!

Den uforglemmelige reisen vil romme et fantastisk spekter av alt regionen har å by på: Vakre fosser og varme kilder i vulkanske landskap, eksotisk og mangfoldig dyreliv i regnskogen, ziplining, white water rafting, hvalsafari og en god dose strandliv – der du enten kan late deg eller kanskje hive deg med på kajakkpadling, vannscooter, snorkling eller delfinsafari? Underveis smaker vi også fram i det mellomamerikanske kjøkkenet, og vi lærer blant annet om fair trade, urbefolkning, historie, tradisjoner, kultur og levesett i de to nabolandene.

Før reisen vil du lære om samfunnsproblemene, historien, menneskene, tradisjonene, kulturene, tidligere konflikter, politikk og forandringer gjennom tidene i Panama og Costa Rica. Vi har også grunnkurs i spansk, slik at vi har basisferdigheter til å forstå og snakke med folk på reisen. Sammen kommer vi også til å lage mat fra det latinamerikanske kjøkken, og vi skal dra på ulike utflukter sammen – for å forberede oss mest mulig i forkant.

Etter linjeturen skal vi fokusere på Latin-Amerika som en helhet, hvordan det henger sammen, likheter og ulikheter, fortid og fremtid. Vi skal også på overnattingsturer sammen med de andre linjene på folkehøgskolen.

NB! På Bømlo fhs velger du to linjer! En A-linje og en B-linje! Se linjeoversikt

Ønsker du å lære om andre kulturer og samfunn, menneskerettigheter, bærekraftig/rettferdig handel og økt globalisering? Vil du reise, møte nye mennesker og engasjere deg for dem? Linja er for deg!

Våre forventninger til deg

 • Godt humør
 • Engasjement
 • Lærevilje
 • På jakt etter et eventyr og minner som du kommer til å huske for resten av livet!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 5 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

Reisen vår starter i det solfylte Costa Rica, hvor vi skal besøke de vakre fossene Rio Celeste og La fortuna, som ligger i vulkannasjonalparken Arenal Volcano. Vi besøker også Tabacon Hot Spings, varme kilder midt i hjertet av Costa Rica. Videre drar vi til skilpaddenasjonalparken Tortuguero National Park, hvor vi får se det mangfoldige og rike dyrelivet som landet har å tilby. Vi skal også på nattsafari i jungelen.

Før turen går videre til Panama, stopper vi innom storbyen San José for å se på kulturen i Costa Rica, smake på det det mellomamerikanske kjøkkenet, besøke en fair trade kaffegård, shoppe, og se severdigheter.

Vi setter deretter kursen videre mot Panama og Panama City. Langs veien skal blir vi med på ulike aktiviteter, som å utforske regnskogen, jungel-zipline, besøk hos dovendyrene i Gamboa Sloth Sanctuary, båttur til apeøya Monkey Island, hvalsafari, samt “white water rafting” – en adrenalinfylt raftingtur som vil huskes!

I Panama City sjekker vi ut vi den gamle bydelen Casco Viejo, og besøker stammesenteret Emberá Purú Village for å bli kjent med urbefolkningen og stammene i landet, og deres kulturer, tradisjoner og levemåter.

Sist, men ikke minst, går siste uke til avslapning til på den idylliske øya Bocas del Toro. Etter mange inntrykk og aktiviteter, har vi nå muligheten til å nyte det late livet på stranda. For de som ikke er helt mettet på action enda, er det muligheter for kajakk, surfing, vannscooter, snorkling og delfinsafari.

Bømlo-rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Tre dager

Første skoleuka blir vi mer kjent med Bømlo. Den ene dagen besøker vi Moster Amfi, som er et kultur- og opplevingssenter på historisk grunn. Vi tar turen videre til kommunesenteret Svortland, og får med oss svømmehallen, HSD-senteret, Bømlo Storsenter og Bømlo Kulturhus.

På dag to av Bømlo rundt kjører vi nordover til Brandasund til Skjeret Landhandel. Der kan du også ta en kikk innom den gamle butikken, der tiden har stått stille siden 50-tallet. Er været bra blir det rib-tur til Slåtterøy fyr med omvising der. Det blir tur til Brandasundsåta og besøk i den andre gamle butikken i Brandasund. Men vi venter er det også tid til å fiske litt fra kaia.

På slutten av skoleåret reiser vi til Espevær, et nydelig lite øysamfunn ute i havet sør-vest av Bømlo. Her blir vi kjent med gammel kystkultur når vi besøker Hummerparken og det gamle Baadehuset. Vi tar turen til den berømte Ufo-ringen, som også er omtalt på Visitt Norway.

Tilbake på skolen etter turen til Brandasund og Espevær venter det et buffetbord masse god mat. I tillegg til grillmat, byr vi selvfølgelig på havets delikatesser som krabbe, reker, blåskjell og Salmalaks.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka går vi turen til spektakulære Preikestolen.

Dette er Norges meste populære fjelltur og mer enn 300.000 går turen hvert år. Det er her den dramatiske avslutningsscenen til Mission Impossible: Fallout ble spilt inn.

Turen er godt tilrettelagt fjelltur av moderat vanskelighetsgrad. Turen innebærer ca 500 høydemeter stigning, er ca 8 km og vi bruker ca 4 timer til sammen.

På turen velger man tempo selv, tar nødvendige pauser underveis og samles på toppen og tar bilder før vi går ned igjen.

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det fellesfag
 • Tirsdag er det linjefag med linje 1 og onsdag linjefag med linje 2 hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsløp
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år avhengig av ressurser og lærerstab.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:

 • Båtførerprøven
 • Sikringskurs for klatrevegg (i valgfag)
 • Fridykkersertifikat
 • Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Handy

Vil du lære å ta vare på ting og fikse det som blir ødelagt? Du vil lære å beherske redskap fra motorsag til hammer og spiker, og bli rustet til å håndtere hverdagens materialistiske utfordringer.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Vi øver sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Vi vil prøve oss på ulike sjangere og ulike instrumenter.

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Trygt og nært, vilt og eksotisk. Lokalt og globalt. Glede og alvor. Sterke inntrykk og ren kos: På Bømlo folkehøgskule får du en unik mulighet til å omfavne mangfoldet i deg selv og verden rundt, her velger du to linjer i ett og samme uforglemmelige skoleår!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 155 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Bømlo-rundt
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 5 ukers backpacking i Costa Rica og Panama
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 5 000,-
Minimumspris for linja 155 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 155 000,-
(15 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg håper at det å dele min krefthistorie, kan gjøre det litt enklere for andre

På slutten av videregående får Thea diagnosen lymfekreft. Fremtidsplanene endres drastisk, og det neste halvåret går med til tøffe cellegiftkurer. Et år på folkehøgskole blir ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

BRO Sør- Amerika - Brasil og Argentina

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Backpacking og trening: Sør-Amerika

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Håndball

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Backpacker Sør-Amerika

Sagavoll folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs12 t/ukeKristen

Ekstremsport på Reisefot

Seljord Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Reiseliv - Storby

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

EXPLORE

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global Wilderness

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Action Adventure

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen