Til hovedinnhold

Allsidige turer og råe naturopplevelser! Toppturer, klatring, kajakk, isklatring og skredkurs i kombinasjon med sovepose, telt og bål. Costa Rica, vulkaner, bade i varme kilder og rafte i ville elver.

Her får du litt av alt! Friluftslivslinja drar på utallige turer året rundt i Norges vakreste fjell og fjordfylke Møre og Romsdal, samt på linjefagstur til Costa Rica!

Vennskap for livet dannes når grenser sprenges i Nordmøres ville og vakre natur. Bli med å skap ditt eget eventyr!

En aktiv hverdag i storslått natur, med spennende utfordringer du bare kan møte utenfor klasserommet, vil gi deg minner, venner og naturopplevelser for livet!

Her er noen av aktivitetene vi skal på i løpet av året:

Linjefagsturen går til Costa Rica

Friluftslivslinja drar også på en to ukers lang linjefagstur til vulkanlandet Costa Rica i Mellom Amerika. En fredelig og tropisk perle, med kystlinje både til Stillehavet og det Karibiske hav. Det lille landet byr på høye fjell, tropisk regnskog, aktive vulkaner, flotte raftingelver, et mangfoldig plante- og dyreliv, og fantastiske strender. Her skal vi gå en firedagers fjelltur gjennom regnskog og jungel og ned til kysten, oppleve vulkaner på nært hold, bade i varme kilder og utforske dette spennende landet.

Denne linjen passer for deg som ønsker et aktivt år utenfor klasserommet.Du får være i fysisk aktivitet, utfordre deg selv og utforske vakker og spennende natur til fots, på ski, til vanns og i fjell.

Dette vil du lære

 • Orientering med kart, kompass og GPS
 • Turplanlegging og pakking av sekk og pulk
 • Leiretablering både sommer og vinter i telt, lavvo, hytter og snøhule
 • Ulike boformer i snø
 • Skredkurs
 • Ekspedisjonsforberedelser
 • Toppturer både til fots og på ski
 • Kajakkpadling og kano (Våttkort)
 • Klatring, buldring og isklatring (Brattkort)
 • Lage din egen kniv
 • Langrenn, telemark, slalom
 • Bål og fisking

Våre forventninger til deg

 • du liker å være ute på tur til alle årstider og i all slags vær
 • du er positiv
 • du vil prøve nye aktiviteter
 • du bidrar i gruppa ved leiretablering, vedsanking til bålet, med orientering og generelt på tur
 • du oppmuntrer andre og deg selv
 • du vil utfordre deg selv
 • du har det nødvendige utstyret som kreves for å gå på friluftsliv (se utstyrsliste)

Alpene og Middelhavskysten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi ønsker å sette et lavere karbonavtrykk og har derfor bestemt oss for at ingen linjefagsturer skal gå ut av Europa. Vi skal også reise mest mulig med tog, ettersom dette er en mer miljøvennlig og mer sosial reisemåte. Om du er enig med oss i at alle kan gjøre litt for miljøet, så er denne friluftslivslinjen noe for deg! Men linjefagsturen blir ikke noe mindre spektakulær selv om vi ikke sitter på fly i 20 timer.

I mars-april reiser vi til Alpebyen Bormio, hvor vi skal stå på ski, gå en spektakulær topptur til en av de mange 3000 meters toppene i Alpene, bade i varme kilder og besøke Stelviopasset, kjent fra Tour de France. 

Etter en uke med ski på beina, tar vi toget sørover til den lille kystbyen Finale Ligure langs Italias vestkyst. Her skal vi klatre, teste ut luftige Via Ferrata ruter, stisykle og bade. Denne turen byr altså på en uslåelig kombinasjon av det beste fra vinter, og sommer friluftslivet. 

Costa Rica

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Som elev på friluftsliv vi du reise på en to ukers lang linjefagstur til vulkanlandet Costa Rica i Mellom Amerika. En fredelig og tropisk perle, med kystlinje både til Stillehavet og det Karibiske hav. Det lille landet byr på høye fjell, tropisk regnskog, aktive vulkaner, flotte raftingelver, et mangfoldig plante- og dyreliv, og fantastiske strender. Her skal vi gå en firedagers fjelltur gjennom regnskog og jungel og ned til kysten, bli kjent med lokalbefolkningen gjennom både overnattingsbesøk og fotballkamp, rafte i en spektakulær elv, oppleve vulkaner på nært hold, bade i varme kilder, surfe i Stillehavet og utforske dette eventyrlige og spennende landet.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Et av årets vakreste eventyr er i februar. Da flytter vi i praksis hele skolen til Åre,  nord-europas største skianlegg! Der finner vi 89 løyper i alle vanskelighetsgrader, fra nybegynner til ekspert. Her får du prøve ulike aktiviteter under kyndig veiledning. Vi arrangerer kurs i ulike skiferdigheter, både for nybegynnere og viderekomne. Kanskje kan du lære å stå på brett eller forbedre parkteknikken du allerede har?

Du vil bo i flotte hytter sammen med dine medelever, hvor du virkelig kan dyrke hyttekosen med både god mat og yatzy til krampa tar deg.

I mellom skislagene og hyttekosen tar vi turen til trampolineparken for å sprette fra oss litt. Eller kanskje bowlinghallen med påfølgende besøk på den lokale sjokoladefabrikken.

I løpet av skoleåret er du med på ikke mindre enn tre fellesturer med skolen. 

Høstturen går inn i den myteomspunnede fjellområdet Trollheimen, og Kystturen om våren går ut til storhavet og øyriket rett utenfor skolestua. En tur hvor du får prøve ulike sjøaktiviteter

På Nordmøre Folkehøgskule er det mye turvirksomhet også i hverdagen. Våre minibusser er flittig brukt til små og store turer.  På bytur, som for oss betyr Trondheim, drar vi gjerne på faglige ekskursjoner, konserter, teater og kanskje litt shopping.

Linjefagsturene varierer for de ulike linjene, men hovedtenden er Interrail i Europa og gjerne gjennom flere land. Alle reisemålene er valgt ut i fra faglige kriterier.  

Sjekk hvert enkelt linjefag for å lese mer om linjefagturene.

Elias Grimstad Holstad

Lærer

Elias er lun og god, rett og slett behagelig å være sammen med. Han har en allsidig bakgrunn innenfor idrett og friluftsliv med en master i Friluftsliv og Idrettsvitenskap som topper det hele. Elias er leken og trygg på en gang og det han ikke kan lære deg om idrett, ski og friluftsliv trenger du ikke å kunne. 

Epost: friluftsliv@nordmore.fhs.no
Telefon: 99 54 02 08

Tor Helge Aas

Inspektør og lærer

Tor Helge er rektors, eller egentlig alles, høyre hånd. Han holder orden på lærerne, en vanskelig men ikke umulig oppgave. Tor Helge trives ute på tur i all slags vær og underviser i friluftsliv, idrett og film. Tor Helge er Cand. Mag ++ superadjunkt. Han har allmennlærerutdanning med påbygning i både film/media - og i idrett og friluftsliv.

Epost: inspektor@nordmore.fhs.no
Telefon: + 47 47 90 78 60

Skoleuka har normalt 6 dager, søndag er fri.

 • Morgensamling kl. 09.00, kl. 10.00 lørdag. 
 • Mandag - Husmøte, Trening, Linjefag og Valgfag på kvelden.
 • Tirsdag - Valgfag, Prosjekt, Linjefag og Valgfag på kvelden.
 • Onsdag - Linjefag hele dagen.
 • Torsdag - Linjefag, Valgfag og nye Valgfag på kvelden.
 • Fredag - Husarbeid, Kor, Trening og Linjefag. 
 • Lørdag - Nytt opplegg hver lørdag, ofte med inviterte gjester.
Last ned timeplan som pdf ↓

Rammeplan skoleåret 2024/25

 • Skolestart 25. august
 • Høstferie 5. - 13. oktober
 • Juleferie 18. desember - 5. januar
 • Vinterferie 15. - 23. februar
 • Påskeferie 11. - 21. april
 • Skoleslutt 10 mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 40 valgfag og du velger 3- 8 av dem hvert semester, maks 16 totalt. Hvert fag er normalt på 2-3 timer per gang. Problemet for elevene er ofte å få plass til mange nok av alle de spennende valgmulighetene. Noen fag er også lagt til kveldstid så her foregår det læring og trivsel hele døgne

Avspenning

I avspenning valgfag jobber vi med ulike avspenningsteknikker. Du lærer å slappe av, kontrollere pusten og senke spenninger i muskulaturen. Enkle massasjeteknikker og autogen trening inngår også.

Ballspill

Vi tar for oss ulike former for ballspill. Mest fotball om høsten. Etter hvert konsentrerer vi oss også om andre ballspill som basket, volleyball, innebandy og annen innendørs lek med ball.

Band

Deltagerne settes sammen i ulike band. Fordelingen blir litt etter musikksmak og litt etter nivå. Og så spiller vi musikk. Det du/dere vil. Rock, pop, jazz, vise, ... fritt valg egentlig.

Bassengaktivitet

I valgfaget Bassengaktivitet jobber vi med trening i vann. Svømming er selvsagt det sentrale temaet. I tillegg trener vi også kondisjon og styrke i vann på andre måter, for de som har behov for det.

BegeistringsBrigaden

Gode gjerninger er alltid av det gode. Vi finner på ting som gleder andre. Klemmer på butikksenteret, boller til bestemødre, danseaften for psykisk utviklingshemmede, .... Mulighetene er mange!

Brettspill Avansert

Er du gamer men vil ha et avbrekk fra den digitale hverdagen din er dette spennende og morsomt. Brettspill Avansert passer også for deg som egentlig er litt nerd, men som ikke vil innrømme det.

Bærekraftig Liv

Alle vet at vi bruker opp jorda vi lever på og av, men hvordan gjøre noe med det? Vi forsker på det store bildet og på egne vaner. Og så gjør vi noe rent praktisk. Vi lærer at det går an å endre litt.

Cafe Nofo

Opplæring og drift av Surnadals beste café. Her lærer du de enkleste knepene innenfor Barrista. Det betyr å tilberede en utsøkt Espresso, Cortado eller Cappuccino. Egenbakte kaker serveres også.

E-sport

Til tross for hva mora di sier, - E-sport er fantastisk morsomt og ganske så utviklende. Faget gir deg mulighet til å få spille under veiledning, og sammen med andre i våre hovedspill CS og LoL.

Filmklassikere

Vi ser filmklassikere og bruker disse til bedre å forstå hva som skal til for å lage gode fortellinger og filmer. Et fag for filmnerder og vanlige filminteresserte.

Filmkunnskap

Du får rett og slett se mye film og lære av det. Filmspråk, fortellerteknikk med mer belyses for å vise hva som gjør filmer gode. Enkelt fortalt et lynkurs gjennom alle triksene i filmboka.

Foto

Faget inneholder praktisk foto, komposisjon, lys og teknikk. Etterfulgt av mørkeromsarbeid og digital foto med bildebehandling. Mest er dette et praktisk fag hvor du får ta masse bilder.

Gitar

Opplæring for nybegynnere og litt viderekomne. Du lærer å spille på tradisjonell kassegitar. Opplæringen innebærer akkorder og fingerspill. Så langt vi har får du låne Gitar på skolen.

Handy-Man

Det er mangt og meget en mann eller kvinne må kunne for å kalle seg Handy. Drepe en fisk, skifte et dekk, bake er brød, knytte en dobbel Windsor, utfordringene er mange. En Handy-Man fikser det meste.

Hybelmat

Enkel matlaging som forberedelse til livet etter folkehøgskolen. Du får lære grunnleggende basisgrep i matlaging og får lage god, billig og næringsrik mat. Hver økt avsluttes med at vi nyter måltidet.

Italiensk kjøkken

Matlaging med utgangspunkt i klassisk Italiensk kjøkken. Mest mulig enkle retter du kan lære. Alt fra grunnen av, her finnes ikke spor av Toro. Middagsmat og desserter. Du bør like Tomat og Basilikum.

Jentegruppe

Noen ganger er det godt for jenter og få være jenter. Og til og med bare være sammen med likekjønnede. I dette svært så kjønnsdiskriminerende faget lærer du alt en jente trenger å kunne. Det er mye!

Kickboksing Light

Begynnerkurs i Kickboksing. Kampsport er mer enn bare å sparke og slå. Det er rett og slett morsom og god trening. Faget gir innføring i Kickboksing, selvfølgelig i trygge, forsiktige rammer.

Klatring

Du lærer basis klatreteknikker og sikring for bruk både til innendørs og utendørs klatring. Skolen har egen klatrevegg. Vi benytter også vegg i nærliggende klatresentra. Du klatrer også en del ute.

Kreativ Dans

I kreativ, eller skapende dans,får du jobbe med dine egne bevegelser og uttrykk til å skape dine egne danser. Høres det litt spesielt ut? Ja, det er det, og kjempegøy.

Magedans

Dans der hoftevridning, armbevegelser og rytme er sentralt. Magedans er morsomt og samtidig god trening. Du styrker kjernemuskulaturen, koser deg og blir smidig,- alt på en gang.

Maske og Teatersminke

Du får lære grunngrepene innenfor skjønnhets,- og teatersminke. Du lærer å lage sår og kutt. Du får innføring i ulike stilepoker og lærer deg om å skape eller fremheve ulike karaktertrekk.

Minikor

For den sangglade. Innøving av flerstemt sang. Nyere og eldre musikk i ulike sjangere. Alle synger i skolekoret. Minikor er for deg som vil litt mer.

Multisport Surprise

Allsidig idrettsfag med størst mulig variasjon. Ny aktivitet hver gang. Inne og ute, solo og lagspill, hardkjør og lett. Aldri en lik time i Multisport Surprise.

Omsøm/redesign

Med utgangspunkt i gamle klær, gardiner og andre tekstiler lærer du å sy om, forbedre og skape nye klær. Du lærer å bruke symaskin, enkel mønstersøm og praktiske håndsømsteknikker.

Pardans

I pardans valgfag lærer du å danse med partner. Du får lære deg de vanligste dansene det er kjekt å beherske som Swing, Salsa og litt gammeldans. Å danse sånn noenlunde er en nyttig ting å kunne.

Photoshop

Photoshop er et fantastisk verktøy som både brukes og misbrukes. Vi skal lære mye om det første, og mer om hvordan unngå det siste. Tema er; retusjering, basic compositing, og billedbehandling.

Piano

Har du noen gang drømt om å spille etter gehør? Bare sette deg ned å spille musikken slik den høres ut inni deg? Besifringsspill for piano kan være den beste inngangsporten for nettopp dette.

Pilates

Styrketreningsmetode med utgangspunkt i egen kroppsvekt. Har et spesielt fokus på kjernemuskulatur, koordinasjon og konsentrasjon. Pilates er perfekt som supplerende og forebyggende trening.

Rollespill

Vi begir oss ut på eventyr med penn, papir og mange rare terninger. Vi spiller hovedsakelig rollespillet Dungeons & Dragons. Spillet kan dra ut tidsmessig. Det tar vi oss tid til!

Ski/Langrenn

Skikurs med vekt på skitrening i preparerte løyper. Du lærer deg skikkelig langrennsteknikk og får gode treningstips til hvordan bli bedre på ski. Du lærer også om preparering og stell av skiutstyr.

Skriveverksted

For deg som ønsker å bli bedre til å uttrykke deg skriftlig. Dette er ikke et kurs i rettskrivning. Det er det kreative uttrykket i skrivingen vi øver på. Du selv bestemmer hva du vil skrive om.

Sløyd

Du lærer å forme og bearbeide gjenstander i tre og andre materialer. Dette er et 100 % praktisk fag der du jobber med egne ting eller fellesprosjekt gruppen blir enige om.

Sosiale Medier

Opplæring i, og praktisk bruk av de mest sentrale sosiale mediene. Du får øve deg på skriving og billedtaking. Hvis du vil og tørr får du prøve deg på å publisere noe av det du skaper.

Strikking

I dette faget lærer du det enkle handverket å kunne strikke. Kan du det fra før, kan vi også lære deg mer kompliserte teknikker. Faget er praktisk rettet og vi starter ikke med prøvekluter.

Studieforberedende

Mange ønsker å ta opp fag fra videregående eller universitetet ved siden av folkehøgskolen. Noen vil studere noe helt annet. Alt er mulig. Vi gir deg tid og rom og sper på med litt studieteknikk.

Styrketrening

I styrketrening valgfag kan vi tilby allsidig styrketrening. Det mest vanlige er at vi skreddersyr eget treningsopplegg til deg. Eller du kan følge et variert opplegg innen generell styrketrening.

Taekwon-Do

Valgfag TaeKwon-Do er kampkunstopplæring for alle. Du får opplæring i grunnleggende ITF Taekwon-Do med mønster, sparring, slag og spark. Og så har faget masse inspirerende fysisk trening.

Tai Chi

En gammel kinesisk kampkunst der det mentale balanseres med det fysiske for å oppnå harmoni. Vi utforsker hvordan mennesket er designet for å håndtere stress, så vi kan lære oss å slappe av.

Teater

Vi arbeider med mindre øvelser og kanskje mot oppsetning av små teaterstykker. Det er mye grunnleggende å lære innenfor teaterfaget. I valgfaget rekker vi ikke innom alt. Men du lærer å leke på alvor.

Topptur

Et friluftvalgfag der målet er å komme seg opp på, og ned igjen fra de mange toppene i skolens nærområde. Kanskje tar vi en fottur eller to før vinteren kommer og vi spenner på oss skia eller brettet.

Trening for Utrente

Alle skal trene, men alle gjør det ikke. Faget gir deg som vil komme i gang kyndig veiledning. Du får eget program satt opp av personlig trener, eller lærer som vi foretrekker å kalle oss.

Ut på Tur - Friluftsliv Light

Friluftsliv med absolutt lavterskel. Du lærer og erfarer hvor fint uterommet er. Du får mange korte og noen litt lengere turer, med innslag av bål og enkel matlaging. Litt sprekere blir du attpå.

Volleyball

I Volleyball valgfag spiller vi Volleyball. Dette er et ballspill som inneholder langt mer av teknikk og taktikk enn de fleste kanskje tenker over. Gøy er det i alle fall.

Yoga

Fokus, styrke, bevegelighet og kontroll over egen kropp er stikkord. Yoga kommer i mange former og fasonger, og her hos oss kan du teste både Yin, Ashtanga og Hatha vinyasa Yoga.

Årbok

Planlegging og produksjon av kullets årbok. Det blir arbeid med tekst, foto, layout, redigering, administrasjon og masse artig arbeid for å få et stort og spennende prosjekt i havn.

Følg både hode og hjerte. Fullfør to linjefag på ett år! Her skjer det mye hele tiden. Du blir med i et aktivt, frilynt og kreativt miljø, med mange opplevelser, utfordringer og muligheter. Mange ulike linjer sørger for et mangfold av folk og fag. Du møter garantert mange flotte mennesker du vil lære mye av. Velkommen!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 141 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Sverige, Nord-europas feteste skianlegg: Åre
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Alpene og Middelhavskysten
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Costa Rica
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 8 000,-
Minimumspris for linja 141 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • 7 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 141 000,-
(14 100,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Telt
 • Primuser
 • Kajakker og padleutstyr (redningsvester, årer, spruttrekk)
 • Kanoer
 • Klatreutstyr (klatreseler, hjelmer, klatresko, tau etc.)
 • Lavvoer
 • Isklatreutstyr
 • Knivlagingsutstyr
 • Våtdrakter
 • Videokamera
 • GPS-er
 • Skredsøkere og søkestenger
 • Spader
 • Klatrevegg i gymsal og buldrehall nær skolen
 • Treningsrom

Dette utstyret må du stille med selv

 • Fjellsekk 65-90L
 • Fjellstøvler
 • Dagstursekk
 • Sovepose (T-comfort på -15 ca)
 • Liggeunderlag (gjerne Bamse +/ Exped downmat)
 • Termos og drikkeflaske
 • Spiseboks og bestikk + turkopp
 • Fjellski med feller
 • Fjellstaver
 • Fjellskisko
 • Turklær (vanntett og vindtett jakke og bukse, ullundertøy etc.)
 • Joggesko/ Gore Tex sko
 • Sykkel og hjelm
 • Kompass og kartmappe

  

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Karita Haugsbø

Ingenting slår det å suse ned ein bakke dekka i pudder men du kjenner vinden i fjeset. Ja, bortsett frå det å suse ned ein bakke dekka i pudder mens du kjenner vinden i fjeset, på Nordmøre!

Karita Haugsbø
Julie Marie Kinneberg

Et uforglemmelig år fylt med spennende utfordringer og minnerike opplevelser. Jeg har fått opplevd så mye gøy og nytt med så mange fantastiske folk. Et fantastisk år og venner for livet.

Fra bloggen

De leder Åpent hus på folkehøgskolene

Når 50 folkehøgskoler viser seg frem live til hele Norge er det Julia og Carl August som leder sendinga direkte fra Oslo.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Tropisk seilas, hav og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Opplevelseslinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

Friluftsliv topptur

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - oppdrag Norge

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv X // Bali -Topptur, Klatring & Surf

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Ekspedisjon

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Fjell og ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluft / Nord

Helgeland Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Fjell og Fjord - Europa​ og Bali

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Friluftsliv for alle

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

FRILUFTSLIV, BACKPACKING og EKSTREMSPORT

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Finnmark - Afrika

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt