Til hovedinnhold
Ledig plass

Lær film & foto gjennom praktisk arbeid og eksperimentering i et kreativt miljø. Fra ide til ferdig produkt. Filmfestivaler og utstillinger. Analogt og digitalt. USA - San Francisco/LA-Hollywood.

På film & fotolinja har vi fokus på praktisk tilnærming - vi går rett i produksjon. Det er lagt stor vekt på kreativt, sjølvstendig og skapande arbeid. Med støtte frå gode og erfarne lærarar og gjesteførelesarar, realiserer du dine kreative idear og prosjekt. Ved utforsking og eksperimentering utviklar du deg som filmskapar og fotograf.

Ver en del av eit aktivt fagmiljø. Reis på fagturar for å bli inspirert og treffe bransjefolk! Linja samarbeider med dei andre kreative linjene på skulen; Data og Musikk - saman jobbar vi fram prosjekt som stop motion, utstillingar,teater og animasjonar. I tillegg er det hvert år mulig å jobbe med ulike oppdragsfilmer. Vi har laget filmer for Voss kommune, en naturbarnehage og andre lokale aktører. 

Vi jobbar kvart år mot filmfestivalar som Amandus og Minimalen. På hausten besøkjer vi Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) der vi får sjå mange spennande førpremierar. På skulen har vi alltid premiere på våre eigne filmar i vår private kinosal. Kvart år reiser vi på Amandus Internasjonale Studentfilmfestivalen på Lillehammer, der vi tidlegare har hatt med filmar! Se filmen her

Haustens store høgdepunkt skjer i november. Då reiser vi på studietur til solfylte California. Opplev LA, Hollywood og San Francisco. Saman utforskar vi den amerikanske filmhovudstaden og San Fransisco sin spennande kunst- og fotoscene.

Her kan du se noen av filmene vi har laget på linjen

Instagram:

@vossfhs skolen's 

@vossfhs_kreativ linja's

Film eller foto som karriere eller hobby? Prøv det ut hos oss på Voss! Språk er makt. Film og foto er et språk som kan skape, endre og påvirke mennesker og verden gjennom bilder.

Dette vil du lære

Du lærer:

 • Kamerateknikk
 • Lyssetting
 • Analogt foto
 • Mørkerom
 • Ideutvikling
 • Fortelljarteknikkar
 • Manus
 • Kreativitetsteori
 • Premiere Pro (redigering)
 • Photoshop
 • AfterEffects/Animasjon 

 

Våre forventninger til deg

Du trenger ingen forkunnskaper. Det viktigste er at du har lyst til å prøve, utforske og utvikle deg. Aldri før i historien er det blitt produsert så store mengder bilder som nå. Vi lever i en strøm av bilder, og aldri før har det vært så billig å produsere som i dag. Å bli fotograf / filmskaper handler ikke om å styre store penger og prosjekt. Det handler om å kunne se, tenke, føle og uttrykke.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Opplev California i USA!

I november reiser vi fra høst til den solfylte vestkysten av California, til storbyene San Francisco & Los Angeles.  

I San Francisco opplever du pulserende storbyliv med Golden Gate, Alcatraz, kultur, opp-ned gater, herlig mat og Chinatown. Vi bor midt i sentrum i Union Square med storbyen utenfor dørstokken. 

Ved San Francisco ligger verdens episenter for IKT og innovasjon, nemlig Silicon Valley! Her besøker vi Innovation House, verdensberømte Standford University og treffer nordiske grundere. 

Langs berømte Highway 1 på vei mot LA opplever vi typiske Californiske surfebyer som Santa Cruz og bor på klassiske roadside motels, her står opplevelse i kø. 

I LA bor vi i nydelige Santa Monica ved verdensberømte Venice Beach. Oppdag Hollywoods glamour og filmbyens magi. Her besøker vi blant annet Universal Studios, Warner Bros, Walk of Fame, Hollywood skiltet. Vi bor rett ved Santa Monica's endeløse shopping gater, strender og restauranter. 

Bli med på en reise gjennom den amerikanske drømmen. 

Faglige opplegg tilpassa linjene. Film & Foto og Data drar sammen på tur. 

Camilla L. Haukedal

Lærar film & foto

Camilla er hovudlærer på Film og Foto. Ho har ein bachelorgrad i foto og ein mastergrad i kunst med fordjuping i film frå Kunsthøgskulen i Bergen. I tillegg har ho ein bachelorgrad i kultur og samfunn frå Universitet i Oslo, og praktisk pedagogikk frå Høgskulen i Bergen. Camilla er også utøvande kunstnar og har delteke på ei rekke utstillingar og filmfestivalar. 

Epost: camilla.haukedal@voss.fhs.no
Nettside

Undervisninga går føre seg på dagtid, men vi har og timar på ettermiddag og kveldstid.

Timeplanen er variert

•    morgonsamling: kvar dag
•    linjefag: 3 dagar i veka: måndag, onsdag og torsdag, 15t
•    valfag: 1 dag. Heile fredagen er valfag
•    fellesfag og fellesaktivitetar: 2 dagar, tysdag og laurdag
•    laurdagsseminar dei fleste laurdagane
•    elevkveldar
•    linjeveker
•    prosjekt
•    reiser

Denne får du ved studiestart. 

Voss har varierte valfag. Du vel valfag for hausten, og nytt frå nyttår. Vi har delt valfaga inn i fagkategoriar som inneheld ulike fag, les meir ved å trykkje på kategoriane. Vi har linjedag om måndagane, onsdagane og torsdagane. Vi har fellesdag om tysdag og laurdag - og valfag heile fredagen!

Data

Eksempel på fag: Spilldesign, grafikk, årbok, bilderedigering, blogg Er du datainteressert og vil lære meir?

Ekstremsport

Voss er et internasjonalt senter innan Ekstremsport og vi gjev deg mulighet til å prøve fleire sportar i våre valfag, smakebitar der du kan finne ut om dette er noko for deg. Ekstra kostnader.

Film

Eksempel på fag: Kamera, regi, produsent, redigering, animasjon, filmanalyse Du får lage film, eller du får sjå og diskutere film frå ulike sjangrar.

Kunst & handverk

Fag kan vera: Teikning, grafikk, strikking, sløyd, foto Å vere kreativ er heilt sentralt for alle menneske. Her kan du skape sjølv.

Musikk

Fag kan vera: Band, studio, innspeling, teori, stå på scenen I musikk er det viktigaste å spele saman; her møtest øving og teori. Skulen har eige lydstudio.

Samfunn & filosofi

Fag kan vera : Samfunn, diskusjon, berekraft, teknologi, spørsmål, filosofi, båtførarprøven, brettspill Er det ein samanheng mellom deg og andre?

Skifag

Eksempel på fag: Alpint, frikøyring og skitur I frikøyring må du vere god på ski. Elles krev vi ingen forkunnskapar. Voss Resort? Det største skisenteret på Vestlandet?    10 heisar

Trening

Aktivitet ladar batteria. Våre aktive valfag kan innehalde: Ballspel, Buldring, Basistrening, Ping-pong, Yoga

Tur & natur

Faga kan inneholde: Turglede og naturglede, fjelltur, sykkel, bær, fiske, smalahovud, isbading, grønn livsstil Voss er omkransa av fjell og vakker natur. Her kan du oppleve og lære meir om naturen.

Voss har varierte tilbud; 8 linjer, 120 elevar og dyktige lærarar! Kreative linjer, frilufts- og ekstremsportlinjer! Faglig bredde og allsidig miljø gjev ein unik miks av ungdom og lærarar. Vi ligg i sentrum av ekstremsport- og kulturbygda Voss, med skianlegg og gondol rett ved skulen. Stolte tradisjonar sidan 1895.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 131 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Studietur: USA - Silicon Valley/San Francisco & Los Angeles
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 000,-
(13 100,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Kinosal - linja har egen kinosal!

Mac-lab til redigering og etterabeid. 

Software 

Filmkamera

Speilreflekskamera

Green screen

Mørkerom

Lydutstyr - mikrofoner/zoom/boom

Stativ/Jib/Gimbal

Lysutstyr

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Før jeg begynte på Voss hadde jeg ingen praktisk erfaring med det å skrive manus, regissering eller redigering. Har skrevet, filmet og produsert filmer. Har du lyst å utfordre deg selv, er film- og fotolinjen på Voss en perfekt plass å begynne!

Frå bloggen

Olav i Arbeid!

Olav Helland (31) fikk diagnosen Asperger syndrom som 10-åring. Han drømte om å starte Oslo Fantastiske Folkehøgskole – som var et webbasert prosjekt – og del ...

Les meir på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Film og Foto

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

NY! Dokumentar og ekstremsportfilm

Hallingdal Folkehøgskule
Ledig plass
HeilårskursFrilynt

FILM - Manus, regi & filmteknikk

Follo Folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

TV-produksjon

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursKristen

Film- og TV-skapar

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Ledig plass
Heilårskurs14 t/ukeFrilynt

Film.Sunnmøre

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HeilårskursKristen

Filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Heilårskurs17 t/ukeFrilynt

Stream!

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Film og Flerkamera

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs17 t/ukeKristen

Filmproduksjon

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Film

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs16 t/ukeFrilynt