Til hovedinnhold

Utefilm Lofoten

  • Kurslengde: Helårskurs
  • Oppstartsdato: 25.08.2025
  • Linjefag: 17 timer/uke
  • Pris: fra 142 000,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Debio
    Merkeordning for skoler som har økologisk mat og drikke.
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: Lofoten
Et år i Lofotens magiske øyrike. Opplev naturen, menneskene, nordlyset, havørn og hval. Grunnopplæring i film og filmproduksjon. Mange flotte turer og øyhopping på Nordlandskysten.

For deg som vil

Lag film i verdens vakreste øyrike og bli med på øyhopping langt ut i storhavet.

Vi utforsker de ulike genrene som landskap, arkitektur, portrett og dokumentar og kunst. Kreativ frihet har alltid hatt en stor plass på Lofoten folkehøgskole.

Vårt viktigste klasserom er ute, og vi drar mye på tur- både dagsturer og overnattingsturer (sover inne). Ikke minst er havkajakk en spennende og ny opplevelse for de fleste, ta en titt på denne filmen: Første tur ut i havkajakk. Og vil du lære å klatre kan du f.eks velge brattkurs som valgfag.

På denne linja får du utfolde deg og prøve ut filmen  mange uttrykksformer. Kursene tar deg med på stegene i en kreativ prosess fra idé til ferdige filmer . Du lærer å jobbe med ulike teknikker, og får full opplæring i filmredigering.

Gjennom året får du møte en rekke inspirerende gjestelærere som er superdyktige på sine fagfelt.

Skolen har flotte og velutstyrte lokaller- stort mørkerom, proft studio og kraftig nettverk med iMacer og alltid oppgradert programvare.

LES MER OM LINJA PÅ VÅR HJEMMESIDE >>>

BESØK VÅRT INSPIRASJONSGALLERI >>>

Linja Film og foto Lofoten, passer like godt for nybegynnere som for deg som har litt erfaring, det er ikke krav til forkunnskaper. Viktigst er at du liker nye opplevelser og nysgjerrig på verden.

Dette vil du lære

  • bruke kamera til film og fotografering
  • bilde og filmredigering
  • blitz og lyssetting
  • mørkeromskurs
  • bildekunnskap og komposisjon
  • filmteknikk og historiefortelling
  • portrett, mote og dokumentar
  • natur, akrkitektur og kunstfoto

+ lage utstilling, workshop med gjestelærere og mye tid til egne prosjekter
+ dagsturer og overnattingsturer til de flotteste stede i Lofoten. Hval og ørnesafari

Våre forventninger til deg

Sunn og god nysgjerrighet og et ønske om å oppleve Lofoten sterkt og direkte sammen med andre, gir et godt utgangspunkt for å søke Film og foto Lofoten. 

 

  • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
  • Mandager er det vask, internatmøter, ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge kommende uke.
  • Tirsdag-fredag er det linjefag, valgfag eller fellesfag.
  • På lørdager er det vanligvis lørdagsskole på formiddagen.
  • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.
  • August - oktober: har vi fortsatt bra med lys og bruker mye tid ute med klassen på dagsturer og langturer
  • November - januar: blir dagene kortere og det blir mer fellesfag, nå kan du blant annet velge 3 ulike valgfag
  • Februar - mai: får vi lyset tilbake og du kan igjen sammen med klassekompisene fordype deg i linjefagene

Vi har ikke høst eller vinterferie. På den måten sparer vi miljøet for lange reiser og får brukt mer av den fine tiden i Lofoten.

Se hele skolerua vår her

I Lofoten er høst og vår best til linjeaktivitet fordi man kan være mye ute. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du velger tre valgfag på 21-30 timer hver, og kan velge alt fra yoga, foto, mat, skikjøring, båtførerprøven og musikk, til ulike håndverksaktiviteter.

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med svart/hvit-film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig "vill" mat

Lær å lage god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som gir de deiligste retter. Ville vekster, tang, sopp og bær, for å nevne noe.

Bål og overlevelse

Dette valgfaget gir deg innblikk i bålets mange kvaliteter: samlingspunkt til samtale og refleksjon, matlaging, varme, lys og trivsel. La deg fortrylle av bålet og kom deg ut av "scrolletåka".

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir "båtlappen".

Feltbiologi: Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Kajakk

Skolens kajakker blir benyttet her til alt fra grunnkurs og våttkort, eskimorulle og turer med/uten overnatting langs Lofotens vidunderlige kyst og alle dens muligheter til friluftsopplevelser.

Kjøkkenet - skrei/lam/sushi/gjær- og julebakst

Norges beste folkehøgskolekjøkken inviterer. Bli med våre kokker og lær om matlaging fra bunn: hele kjøttstykker som parteres, behandling av skrei, den beste sushi og tradisjonell norsk julebakst.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden og kanskje er vi heldig og får et realt uvær så vi får kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Podcast

Vil du lære deg håndverket i podcasting, fra det å skape et konsept til ferdig produkt. Lær deg å spille inn, klippe og sette sammen lydfiler til ferdige episoder i skolens podcastsstudio.

Samspill

I skolens basseng står det full rigg med musikkinstrumenter som vi bruker i dette valgfaget. Samspill handler om å komme sammen og spille og skape musikk sammen. Et viktig valgfag for skolens miljø.

Sjømannsarbeid

Vi tar utgangspunkt i kunnskap om tradisjonelt riggede båter. Lær om knuter, spleiser og enkel håndsøm som kommer godt med når ting går i stykker og rigges. Vi syr skipssekker og knytter hengekøyer.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Snø og skred

Dette valgfaget tar et dypdykk i kunnskap om snø og skred. Etter rådende forhold går vi ut i snøen og ser på hvordan vær og vind og andre forhold er med på å skape forutsetninger for trygg ferdsel.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Sykkelreparasjon

Skolen disponerer noen sykler til utlån, og vi prøver også å overta og friske opp noen nye sykler hvert år. I dette valgfaget lærer du å ta vare på og vedlikeholde sykler så de kan brukes året rundt.

Tekstil - sy din egen anorakk/vindvott/kalkpose

Skolens tekstilrom brukes til å utvikle nye og vedlikeholde plagg og annet du har bruk for i løpet av skoleåret. Å sy sin egen anorakk har de siste årene vært et av våre aller mest populære valgfag.

Tinntråd og lærpose til kaffe

Med utgangspunkt i samisk håndtverkstradisjon jobber vi med tinntrådfletting av armbånd, hårspenner og øreanheng. I tillegg syr vi lærposer til kaffe og annet.

Toving

Bli med og lek med ullfiber, vann og grønnsåpe. Vi bruker kardet ull og merinoull til toving og nålefilting. Du kan lage sitteunderlag, votter, katanker(ulltøfler), luer, og mye annet.

Turmat og turkjøkken

Mat på tur er essensielt. Det finnes store muligheter for matlaging på tur: Sjusteinsovn, bålgrop og mat på bål og brenner er stikkord. Å utvikle sitt eget turkjøkken er også en del av valgfaget.

Vill lek - idrett/lek/ballspill

Vi utforsker fysisk aktiv læring og leker sammen i skolens gymsal, flerbrukshallen og turnhallen i Kabelvåg. Innholdet bestemmes i stor grad av valgfagets deltakere. Her blir det moro!

Ølbrygging

I dette valgfaget lærer vi om ølbryggerkunsten og magien i vann, malt, gjær og humle.

På Lofoten folkehøgskole kan du oppleve verdens vakreste øyrike gjennom en aktiv og balansert livsstil. Skolen, som ble startet allerede i 1901, har lange tradisjoner for å skape magiske opplevelser og læring for livet - i skjæringspunktet mellom spektakulær natur og tradisjonsrik kultur.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 142 000,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Valgfag
  • Alle reiser
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 142 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 142 000,-
(14 200,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Alle aktiviteter og turer er inkludert i prisen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

På linja

  • Godt utstyrt studio
  • Stort mørkerom
  • Nettverk med kraftige iMacer
  • Scanner og fotoprintere
  • Eget fotobibliotek

Disponeres av alle

  • Storsal
  • Gymsal, buldrevegg
  • Treningsrom- vekter, spinning, tredemølle
  • Jibbebakke på tunet
  • Tekstilsal
  • Hobby/snekkerrom
  • Musikkrom
  • Peisestue
  • Elevkjøkken for å lage egen mat
  • Mediatek/TV-rom
  • Havkajakker
  • Vedfyrt badstue
  • Nordlandsbåter
  • Skolehytte

Finnes utenfor skolen:

  • Flotte turområder
  • Fantastiske surfespotter
  • Skianlegg, lysløype
  • Klatrefelt
  • Alpinbakke
  • Stor klatrevegg
  • Idrettshall

Dette utstyret må du stille med selv

vår egen hjemmeside finner du en detaljert beskrivelse av hva du må ha med deg av klær og utstyr til året i Lofoten.

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Hør folkehøgskolepodkastene!

Nysgjerrig på livet på en folkehøgskole? Flere skoler har egne podkaster der ansatte og elever forteller om ting du lurer på.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Film og filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs
17 t/uke
Frilynt

Capture Film & Foto

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Filmproduksjon

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A
12 t/uke
Frilynt

Dronepilot

Valdres folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Film

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

ROMSKIP: Eksperimentell film

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

TV-Produksjon

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Virtuell Produksjon

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Nordiska Filmskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs
32 t/uke
Frilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Helårskurs
Frilynt

FILM

Follo Folkehøgskole
Helårskurs
18 t/uke
Frilynt

Film og Videoproduksjon

Agder Folkehøgskole
Helårskurs
16 t/uke
Frilynt

Film og Foto

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A
9 t/uke
Kristen

Musikk og media

Manger folkehøgskule
Helårskurs
19 t/uke
Frilynt