Til hovedinnhold

Stipendiatlinje - ledertrening og prosjektledelse

Søk på linja
Kontakt skolen

Linja er for deg som brenner for folkehøgskolen og som ønsker å utvikle dine lederegenskaper. Her får du sette egne ideer ut i livet, og sette ditt preg på skoleåret. Søknadsfrist 8. april 2024.

Linja for stipendiater skal gi grunnleggende trening i ledelse og prosjektarbeid, stimulere til utvikling og aktivitet på skolen, og øke forståelsen for folkehøgskolens rolle. Stipendiaten har 30 undervisningstimer pr. uke, inkludert linjetimer, fellesfag og praksis på ei linje. Sosialpedagogiske oppgaver og en del aktiviteter på kveldstid/helg inngår også i praksisen. Aktuelle søkere vil bli innkalt til intervju.

Stipendiater vil i tillegg til å få undervisning og oppgaver knyttet til ledertrening og prosjektjobbing, være viktige medspillere i miljøarbeid, forebyggende arbeid og skoleutvikling. Det forutsettes at stipendiaten samarbeider lojalt med øvrige ansatte om skolens målsettinger og regler. Stipendiatene må ved tiltredelse underskrive taushetsløfte og levere politiattest.

For å gå på denne linja er det en forutsetning at du er interessert i mennesker. Du må ha gode samarbeidsegenskaper og like å bidra for andre. Studieturen på linja vil gå til Gambia, og deler av det vi gjør på stipendiatlinja vil være arbeid rettet inn mot denne turen.

 

Mer utfyllende informasjon om linja og hva du bør ha med i søknaden på hjemmesiden - les mer.

Stipendiatene starter ca 10 dager før de andre elevene kommer. Etterarbeid etter skoleslutt er også iberegnet arbeidsåret.

Søknadsfrist 8. april 2024.

Med forbehold om endringer.

Linjen passer for deg som har gått et år på folkehøgskole, tenker å studere videre innen ledelse/pedagogikk/prosjektledelse, har et ekstra gir og brenner for folkehøgskolen.

Dette vil du lære

Innhold på linja

 • Ledelse og kommunikasjon
 • Lederrollen
 • Prosjektarbeid og prosjektledelse
 • Prosjektplanlegging, gjennomføring og evaluering
 • Aktivitetsledelse
 • Relasjoner og konfliktløsning
 • Gruppepsykologi
 • Praksis og fordypning
 • Folkehøgskolen
 • Grunnleggende pedagogiske prinsipper
 • Å veilede og å bli veiledet (coaching)
 • Forebyggende arbeid
 • Dokumentasjon og opplysningsarbeid
 • Grensesetting
 • Refleksjon og selvinnsikt

Våre forventninger til deg

Vi ønsker at du som søker

 • har førerkort
 • har evne til å arbeide i selvstendig og i team
 • er lojal og pålitelig overfor skolens bestemmelser
 • leverer politiattest
 • har gått et år på folkehøgskole
 • er en god rollemodell
 • er motivert og engasjert
 • har stor arbeidskapasitet
 • er løsningsorientert og fleksibel
 • er omsorgsfull og inkluderende
 • ønsker å gjøre en innsats for andre

Aktuelle søkere må påregne intervju før opptak.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Mot slutten av skoleåret tar vi dere med på en opplevelsestur på Helgelandskysten, også kalt verdens vakreste skjærgård. Du kan ikke ha vært på Helgeland så lenge uten å få med deg dette! Vi tar sikte på flere attraksjoner på turen, og satser på å ende opp på Træna. Træna er en øykommune 33 nautiske mil ut på Helgelandskysten. Her har det vært bosetting helt siden steinalderen, 9000 år siden. Denne fantastiske øykommunen som blomstrer som aldri før. Du har kanskje hørt om Trænafestivalen?

På 15,2 km² vil du møte havfolket. De teller 453 mennesker,  og har en gründermentalitet man skal lete lenge etter. Du får mulighet en til å ta en milkshake på Aloha café, drikke Helgelands beste cappuccino På Træna Kaffekollektiv og spise deilig middag på Havfolkets hus. Du vil få muligheten til å synge allsang i Kirkehelleren, vandre opp til NATO-stasjonen på Gompen eller vandre kjærlighetsstien rundt fjellene på Sanna. Ønsker du å fiske eller å sitte i badstue-naustet er dette også en mulighet. Eller kanskje du har lyst å besøke Petter Dass-kapellet som er smykket ut av Karl Erik Harr? Det er bare å glede seg!

Undervisningsåret er delt inn i perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen noen ganger ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 23-24 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolerute 2024-2025

HØST 2024

Elevmottak søndag 25.08.2024‍

Første undervisningsdag mandag 26.08

Høstferie fra og med fredag 04.10 (første fridag) til og med tirsdag 15.10 (siste fridag).

Juleferie fra og med 20.12 (første fridag) til og med tirsdag 11.01.2025 (siste fridag)

 

VÅR 2025

Elevmottak vårkurs lørdag 11.01.2025

Elevmottak årskurs søndag 12.01.2025

Påskeferie fra og med 11.04 (første fridag) til og med 22.04 (siste fridag).

Avslutningsarrangement lørdag formiddag 18.mai 2025.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt og allsidig miljø, og har lagt til rette for mange valgfag. Noen valgfag går på dagtid, andre på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr. semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg har vi ei uke med bare valgfag der du velger ett fag. Med forbehold om endringer. Les mer om valgfagene våre på hjemmesiden.

Ballspill i valgfagsuka

Fotball, håndball, volleyball, innebandy, basketball og baseball. Litt teknikktrening, men mest spill.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på musikklinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer. Pågår i valgfaguka.

Barista

Her får du nerde i kaffefaget, og du får lære deg alt fra håndbrygging, espressobaserte drikker og Latte Art. Dette valgfaget driver studentcafeen vår og lære av byens baristaer.

Brettspill

En sosial hyggestund med brettspill og kos. Passer for alle, og du kan selv være med på å velge spill. Både tradisjonelle og nye spill.

Dans

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

Filmklubb

Er du interessert i film, så er dette plassen. Vi ser filmer, koser oss og diskuterer det vi har sett.

Fotball

Mye spill for det liker vi alle :) Blir også fokus på skadeforebygging under oppvarming og litt øvelser (tema etter ønsker). I tillegg prøver vi å få til en kampdag (stor bane) og evt en turnering.

Friluftsliv høsttur

Pris: 300,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiskemuligheter i Stavvatnet.

Hundestell

Bli med ut i hundegården! Her får du muligheten til å bli kjent med de ulike sidene av å ha hund. Foring, stell, treningsmetoder og mye kos.

Høsting

Bli med ut og høste inn grønnsaker, bær og sopp. Lær deg hvordan du tar vare på naturens ferske råvarer.

Innebandy

Vi har noe teknikktrening, men mest spill og moro. I tillegg spiller vi kamper mot lokale lag.

Judo

Pris: 200,-

Både for nybegynnere og viderekomne. Supert for de som trenger å få brukt kroppen, og for de som liker litt action og moro.Her har du mulighet til å gradere deg i samarbeid med Mosjøen judoklubb!

Kajakk

Har du padlet havkajakk før eller har lyst til å lære deg? Forholdene for padling er fantastiske her på Helgeland.

Klatring i valgfagsuka

Pris: 200,-

Du får grunnopplæring i klatring og sikringsteknikk på topptau. Klatreteknikk, lekbaserte øvelser, enkel ruteskruing. Topptau- isklatring med med isøkser . Muligheter for «topptaukort» (avgift 200,-).

Klatring med sikringskurs

Pris: 200,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort (200,- i tillegg).

Klubbkveld for andre

Gjennom dette valgfaget får du sjansen til å bidra for andre. Vi arrangerer tilrettelagte aktivitetskvelder for personer med funksjonsnedsettelser. Her har vi fokus på samvær og glede!

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang.

Mat på 10 min

Pris: 200,-

Her får du lære deg å lage forskjellige enkle matretter sammen med våre eminente kokker, og snappe opp gode tips for framtiden.

Musikkproduksjon i valgfagsuka

Her lærer du deg den fundamentale kunnskapen som skal til for å kunne produsere eller ta opp egen musikk.

Photoshop i valgfagsuka

Her får du innføring i både grunnleggende og avanserte verktøy og teknikker for å kunne gjøre det du ønsker med bilder.

Redesign

Det er både smart og trendy å lære seg å sy om klær eller gjenbruke tekstiler. Vi går på brukthandel eller finner ting fra egen garderobe, som vi tryller om til noe nytt.

Sjakk

Det er vel selvforklarende, men vi møtes for å spille sjakk sammen. Både for nybegynnere og viderekomne. Samarbeid med sjakklubben i byen.

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Snø og ski i valgfagsuka

Et praktisk og teoretisk valgfag med fokus på snø. Vi går på turer og blir bedre kjent med snøens oppbygging, og forsøker å finne den beste snøen for gruppa å kjøre i.

Spikking

Pris: 400,-

Lag deg egen turkopp, kniv og slire, eller grønlandsåre til havkajakkpadling Enkelte andre «småprosjekter» som tryllestav, småfigurer o.l. kan også jobbes med. Materialkostnader etter behov.

Strikking

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Ta opp fag

Dette er selvstudier, men du har tilgang på en «Mentor» som hjelper deg på veien for å komme i mål. Som privatist er det kostnader knyttet til oppmelding til eksamen i videregående skole.

Teater i valgfagsuka

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Tegning og maling i valgfagsuka

Innføring i ulike tegneblyanter. Vi tegner kroki sammen i ulike varianter. Du velger selv om du vil tegne eller male. Vi tilrettelegger for tegning, akvarellmaling og akrylmaling.

Tradisjonsmat i valgfagsuka

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Turnéproduksjon

Pris: 400,-

Vi setter opp en forestilling, planlegger turné og reiser ut på veien. DET er moro! Her finner du ut hva som skal til for å få gjennomført en idé, og få den gode følelsen av å gjennomføre! Storvalgfag

Volleyball

Vi øver i basisferdigheter i volleyball, og gjør øvelser mot spillets faser (ulike server, mottak og angrep). Teknikktrening, men mest spill. Alle er velkomne, uavhengige av nivå!

Yoga

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

x

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Viser frem folkehøgskolelivet på TikTok

De siste årene har TikTok vokst enormt i Norge. Stadig flere folkehøgskoleelever deler fra hverdagen sin på videodelingsplattformen.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Global Ledelse - Europa og Asia​

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Stipendiat

Manger folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Stipendiat / Ledertrening

Evje Folkehøgskole
Kontakt skolen
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

Ledertrening

Hedmarktoppen folkehøyskole
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Sosiale media stipendiat

Evje Folkehøgskole
Kontakt skolen
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

X - Året mellom

Sjøholt Folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Stipendiat / andreårselev

Svalbard folkehøgskole
Fullt
Stipendiatlinje30 t/ukeKristen

Friluftsliv / Vegleiing, 2.-års tilbod

Nordfjord folkehøgskule
Fullt
StipendiatlinjeKristen

2. årslinje/Ledertrening

Valdres folkehøgskole
Stipendiatlinje30 t/ukeKristen

Andreårselev

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Leiartrening

Sunnmøre Folkehøgskule
Fullt
Stipendiatlinje24 t/ukeKristen

Miljøstipendiat

Oslofjord Folkehøgskole
Stipendiatlinje14 t/ukeKristen