Til hovedinnhold

2. års-linje: Elevene på denne linjen er miljøstipendiater ved skolen gjennom et helt skoleår. Eleven må ha gått et år på folkehøgskole tidligere.

Tradisjonelt er det årets elever som søker som "nesteårs-stipp", men det er fullt mulig for andre å søke om miljøstipendiat. Ta i så fall kontakt med skolen direkte.

Over nyttår reiser elevene til utlandet, og du kan velge om du vil reise til India, Colombia, Kenya eller på Interrail (sistnevnte er inkludert i skolepengene). Alle disse turene er unike, der vi lever tett på ungdommer fra andre kulturer i hele reiseperioden. Sammen jobber vi med musikk – og får mange uforglemmelige opplevelser. 

Interrail i Europa

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med på en unik reise som starter så snart vi setter foten utenfor døren og går til Gjøvik stasjon. Herfra tar vi tog gjennom Europa, og opplever en kreativ reise utenom det vanlige!

 • Mens vi reiser, skriver vi musikk og tekster, tar bilder og filmer, og samler inntrykk fra de ulike stedene vi besøker.
 • Alle våre opplevelser og inntrykk blir til slutt en del av vår egenproduserte konsert. Vi bruker det vi har opplevd og skapt underveis for å skape noe helt unikt.
 • Denne spennende turen er en del av skolepengene, så du trenger ikke å tenke på ekstra kostnader.

Er du klar for å utforske Europa på en helt ny måte og være med på å skape noe magisk? Bli med!

 

 

India

Pris: 13 325

Hva tenker du når du hører India?
- Karri, fargerike sarier, Gandhi, varme og masse folk?

Bli med og sjekk ut selv!

India er kontrastenes land. Her finner du:

 • Ekstrem fattigdom og enorm rikdom
 • Fantastisk natur
 • Et mylder av språk og folkegrupper
 • Fengende Bollywoodmusikk på gata og på restauranter
 • Vannbøfler vandrende midt i bytrafikken

Vi reiser til Dumka, Jharkhand:

 • Dumka ligger i delstaten Jharkhand i det østlige India
 • Vi reiser på kulturutveksling og bor sammen med lokale ungdommer og studenter på samme alder
 • Sammen med våre lokale samarbeidspartnere skaper vi felles opplevelser gjennom musikk, vennskap og hjemmebesøk 
 • Bli med og opplev India fra innsiden sammen med oss, med alle sine farger, smaker, mennesker og lyder!

Viktig informasjon:

 • For å være med til India, trenger du en del vaksiner. Du er selv ansvarlig for å ta de nødvendige vaksinene. Disse er ikke inkludert i prisen
 • Det er et krav å ha pass (gyldig 6 måneder etter hjemkomst) og reiseforsikring
 • Hvis du er under 21 år, kan du sannsynligvis bruke reiseforsikringen til foreldrene dine
 • Du trenger visum. Skolen bistår i søknadsprosessen
 • Når det gjelder sikkerhet på tur, følger vi de offisielle reiserådene fra Utenriksdepartementet

 

Les mer om studieturen til India på vår egen nettside

Colombia

Pris: 13 325

Har du lyst til å utforske en spennende del av verden og lære mer om deg selv samtidig? Colombia er et fantastisk fargerikt land med en mangfoldig kultur, et dansende folk og en dramatisk historie. Sjekk hva du har i vente:

 • Bli med til den søramerikanske millionbyen Bogotá!
 • Vi blir kjent med colombianske ungdommer gjennom musikken.
 • Vi får prøvd oss på latinamerikanske rytmer, både i musikk og dans.
 • Vi skal ha musikalske samarbeidsprosjekter, og vi skal oppleve byen sammen.
 • Vi samarbeider med Academia de Artes Guerrero og Arte Sin Fronteras (Kunst uten grenser).
 • Academia de Artes Guerrero er et kunstakademi i Bogotá hvor du kan lære alt fra musikk til teater og filmproduksjon. I byen Soacha står de bak et kultursenter i bydelen Bellavista, som gir et gratis kulturtilbud til barn og unge.
 • Dette er viktige steg mot å styrke samfunnet.

For å være med til Colombia, trenger du visse vaksiner og reiseforsikring. Dette må ordnes i god tid, og er ikke er inkludert i prisen.

Du må ha et gyldig pass (gyldig 6 måneder etter hjemkomst) og et kredittkort som kan benyttes i Colombia. Sjekk også ut reiseforsikringen din, spesielt hvis du er under 21 år og kan bruke foreldrenes.

Når det gjelder sikkerhet på turen, følger vi de offisielle reiserådene fra Utenriksdepartementet.

Les mer om studieturen til Colombia på vår egen nettside

Kenya

Pris: 13 325

Vil du være med til Nairobi, Kenyas pulserende hovedstad med over tre millioner innbyggere, hvor mange bor i en av de største slummene?

 • Vi opplever Nairobi, byen som ligger nesten 2000 meter over havet. Vi utforsker byens kultur og mangfold.
 • Vi møter lokalbefolkningen og leker, spiser, snakker og spiller sammen med ungdommer fra Nairobi.
 • Musikkfolkehøgskolen Viken har arrangert denne reisen siden 2008.  
 • Vi treffer ungdommer som uttrykker seg gjennom musikk og ønsker å forandre verden.
 • Vi reiser til Mathareslummen for å lære om denne ukjente delen av verden.
 • Vi besøk skoler og blir kjent med skolebarn i Mathare
 • Vi reiser på safari i Nairobi Nasjonalpark og ser dyrelivet i sitt naturlige habitat.

Er du klar for denne unike muligheten til å utforske Nairobi? Bli med!

Les mer om studieturen på vår egen nettside

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Høstens skoleturné er det første store prosjektet der alle er med. Vi øver og terper, tester lyd og lys, rigger opp, rigger ned og spikrer set-listene. Alt skal sitte før vi pakker utstyret og setter oss i turnébussen. I løpet av turnéuka besøker vi små og store scener, dette er en fantastisk gøy og inspirerende opplevelse - både for oss og for publikum!

I vårsemesteret reiser hver enkelt linje på turné. Hvor turnébussen går, er i stor grad opp til dere selv å bestemme. Denne gangen er turneen mer eller mindre elevstyrt, og dere tar selv ansvar for forberedelser, booking, sponsorer, markedsføring, overnatting, reportoar osv. Bussen fikser vi. Her er det masse læring, og masse moro! Heldige er de som får besøk! 

Øydis W.Ruud

Lærer

Øydis W. Ruud er lærer på Ledertrening.

Epost: oydis.ruud@musikkfolkehogskolen.no

Du komponerer din egen timeplan med opptil 30 timer musikk i uka. Linjefagene utgjør 9 av timene. I tillegg fylles uka med en rekke andre spennende undervisningstimer. Dette betyr at ingen timeplaner er like. Noen velger å ha mange timer, andre velger seg færre timer.

 • Linjefag (9 t/uke)
 • Eventuell tilleggslinje (6 t/uke)
 • Hovedinstrument (1 t/uke)
 • Valgfag (2-10 t/uke)
 • Fellesfag (ca 15 t/uke)
Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret er fullt av prosjekter, som f.eks. Lyden av Viken, Høst- og Vår-turné, EuroViken, gjesteartister, kor osv.

Under kan du se hvordan året er lagt opp (endringer kan komme).

Hvor mange valgfag du kan delta i, avhenger av størrelsen på fagene du velger. Her er alt fra låtskriving, studio og gospelband til jegerprøve, hverdagspsykologi og gym. Du velger! PS: Valgfagene kan variere fra år til år. Dette er eksempler på valgfag vi har i dag.

Arrangering

Rettet mot rytmisk musikk og bandsettinger. Her vil du lære om re-harmonisering, og hvordan du kan lage arrangementer for ulike bandsammensetninger. Det er en fordel om du har noe kjennskap til noter.

Dans

For deg som liker å danse! Hovedfokuset vil være på moderne dans (jazz / hip hop m.m.)

Friluftsliv

For deg som liker å være ute! Faget vil bestå av noen korte kveldsturer, samt ett par litt lengre turer med overnatting. Ingen forkunnskaper er påkrevd.

Gitar besifring

I dette faget lærer du grunnleggende gitarferdigheter knyttet bl.a. til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (ca 9 pers./gruppe), fra nybegynner til viderekommende.

Gym

Dersom du velger gym valgfag får du et bredt spekter av fysiske aktiviteter, både utendørs og inne i skolens gymsal. Kom i form, eventuelt hold på den formen du allerede har!

Hverdagspsykologi

Hvordan er vi forskjellige, og hvordan kan vi forholde oss til hverandre på en best mulig måte? Noe teori, men aller mest praktiske oppgaver og samtaler.

Jazzteori - Improvisasjon

Vi ser på jazzharmoniske prinsipper og hvordan disse kan brukes både i hovedinstrument/arrangering. Faget gir et godt grunnlag for videre studier! Grunnleggende musikkteori forutsettes.

Jegerprøve

Valgfaget gir deg undervisningen og praksisen du trenger for å ta jegerprøven. Egenandel på 2500,- + 300,- i eksamensavgift. Undervisning og prøve foregår på skolen.

Kirkeorgel

Spiller du piano, og kunne tenke deg å prøve hvordan det er å spille kirkeorgel? Da er dette en unik mulighet.

Konsertproduksjon

I faget lærer du hvordan en live-produksjon planlegges og gjennomføres. Alt fra hvordan skrive en teknisk rider, til opprigg og lyd-teknikk.

Loop station Vokal

Bruk stemmen, og legg lag på lag på lag. Du trenger ikke være vokalist for å delta i dette valgfaget. Loop station Vokal byr på spennende og fantastiske måter å bruke stemmen på!

Låtskriving

Her jobber du med egne låter. Enten du har masse erfaring med å skrive låter, eller aldri har skrevet låter - er dette faget for deg. Her lærer du verktøy som kan hjelpe deg i låtskrivingsprosessen

Musikklære

De tradisjonelle musikkteorifagene hørelære, melodilære, harmonilære og rytmelære er bakt inn i dette faget. Her vil du bli plassert på en gruppe basert på nivået du er på.

Opptaksprøvekurs

I dette faget forberedes du best mulig fram mot opptaksprøver for musikkutdanning ved universitet og høgskoler. Forberedelsene skreddersys for deg og ditt behov.

Piano besifring

I dette faget lærer du grunnleggende pianoferdigheter knyttet til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (maks 7 pr gruppe), fra nybegynner til viderekommende.

Studioproduksjon

Har du lyst til å lære deg å bruke studioet på Viken? I dette faget får du en innføring i systemet, og noen teknikker du kan få bruk for når du skal produsere musikk.

Tro og tvil

I disse hyggelige gruppesamlingene får du muligheten til å ha samtaler om de viktige spørsmålene i livet! Tro & Tvil foregår på kveldstid, ofte hjemme hos lærer.

Troslære

Hva er kristen tro? Hva vil det si å være kristen? I dette faget går man inn i den lutherske troslæren og lærer om, og samtaler om, ulike temaer.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Inger Kristine Lyngvær

«Ett år på ledertrening er et år med mange utfordringer og gleder. Her får du øve deg på å ta ansvar. Du får muligheten til å være elev på viken samtidig som du får litt innblikk i hvordan det er å jobbe der.»

Inger Kristine Lyngvær
David Alexander Håpnes Leithe

«Året på ledertrening ga meg utrolig mye. Jeg fikk drive med musikk, multimedia og henge med masse fine mennesker hver eneste dag 24/7. Det mest verdifulle jeg tok med meg fra dette året var erfaringen å være et forbilde for mange unge i SoulChildren

Fra bloggen

- Jeg ville aldri vært folkehøgskoleåret foruten

Thomas Øyvang var en av få i sitt kull som gikk fra fagbrev til folkehøgskole. Det har han aldri angret på. Nå oppfordrer han flere ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Rytmisk linje - Hiphop

Manger folkehøgskule
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Musikk & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Country - musikkproduksjon og turné

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk - Bass

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Artist/Låtskriver og Musikkproduksjon OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Beats Artist

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Musikk & Reise

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Musikk

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Artist - Europa og USA​

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Music Performance Production - Berlin

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs AFrilynt

Instrumental

Trøndertun folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Rhythms of the World

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt