Ledig plass

Folkehøgskole med mer ansvar og innsyn. Stipendiatene får ledererfaring og en særlig funksjon som medhjelpere, hjelpeinstruktører, tilretteleggere og igangsettere i skolemiljøet.

Stipendiatene er elever som får en særlig funksjon som medhjelpere, hjelpeinstruktører, tilretteleggere og igangsettere i skolemiljøet.

Skolen dekker skoleåret for elevene som blir tatt inn som stipendiater/andreårselever.

Passer best for den som allerede har gått på Torshus eller annen folkehøgskole, men annen erfaringsbakgrunn kan vurderes.

Dette vil du lære

 • Instruksjon og ledelse.
 • Innsyn i skoledrift i større grad enn andre elever.
 • Faglige påfyll innafor de ulike fagfelta på skolen.

Våre forventninger til deg

 • Engasjement.
 • Lojalitet.
 • Sjølstendighet.

Miljøaspektet ved reising

Hele skolen drar med Statsraad Lehmkuhl over Nordsjøen med vindkraft og hybridmotor. 

FN anbefaler årlig karbonutslipp under 4 tonn pr person. Her er ei sammenligning: Fly fra Gardermoen til Australia, gir utslipp på 6,5 tonn pr elev. Velger vi heller Island, representerer dette et utslipp på 0,7 tonn. Vi på Torshus vil gjerne gjøre vårt for å redusere skadelige utslipp og syns det er  viktig å snu trenden med stadig flere og lengre flyreiser. Innholdet i turen er vel så viktig som sjølve reisemålet. Vi finner det vi ser etter i Europa også. Vi ønsker å oppleve sammen med deg, men vi vil at både du som elev og vi som skole skal ha best mulig samvittighet for de valga vi gjør. I artiklene om linjeturer markerer vi verdier for karbonutslippet hver flytur representerer. Disse er omtrentlige og basert på avgang fra Oslo Lufthavn, Gardermoen. 

(kilde, karbonavtrykk: myclimate.org)

 Framtida er di!  God tur!

 

Fellestur til Gråsjøen, Trollheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi gjerne opp til Gråsjøen i Trollheimen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Her er det mange muligheter for tur, korte og lange, lette og tunge.  Høgt over Gråhaugen der vi bor, rager Snota med sine 1668 meter over havet og innbyr til den tøffeste dagsturen.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på Snota eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Gråhaugen, så turen krever lite utstyr. 

bildetekst

Statsraad Lehmkuhl til Shetland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

Vi har ikke eksamen, men drar i stedet på felles skoletur med seilskute over Nordsjøen i april.  Og dette er ikke hvilken båt som helst: Statsraad Lehmkuhl er Bergens stolthet, landets største seilskute og verdens største tremasta "bark" som ennå er i drift.

På turen over havet er elever og lærere mannskap, og du lærer mye om segling og tradisjon, får oppleve at din egen innsats for fellesskapet driver skipet over havet, og du får også klatre og arbeide i riggen om du har lyst.

Etter et par dagers seilas, får du landlov på Vesterhavsøyene, mest sannsynlig i Lerwick på Shetland, og her er nordmenn velkomne hos et folk som nok føler seg minst like norsk som skotsk.  Rester av det norske språket fins i de fleste stedsnavn og også i dialekten på Orknøyene og Shetland.

Vi har svært lang tradisjon for samarbeid med Statsraad Lehmkuhl, og vi er stolte av en skoletur som ikke bare er "folkehøgskole i andre potens" som en medseiler sa, men som også er en miljøvennlig skoletur. Skipet blir i hovedsak drevet av vindkraft, og skuta vil snart få montert en ny og moderne hybridmotor med vannturbiner som lader batteri under seiling. Når motordrift er nødvendig, vil snart også en stor del av motorfarten være miljøvennlig vindkraft.

Trond Viggo Sund

Lærer

Utdanna innen idrett og fungerer ikke minst som lærer i friluftsliv her hos oss. Trond Viggo lengter etter skiføre fra midt i august og har de breideste offpiste-skiene i kollegiet.

Epost: trond.viggo.sund@torshus.com

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 13.30.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart søndag 25.08.19
 • Tur til Trollheimen
 • Frihelg fra fredag 13.09. kl11.45 til mandag 16.09. kl12.30 (Skolen stenges ikke)
 • Høstferie fredag 04.10. kl11.45 - mandag 14.10. kl12.30 
 • Frihelg fredag 15.11. kl11.45 - mandag 18.11. kl12.30 (Skolen stenges ikke)
 • Juleferie 19.12. kl11.45 - 03.01. kl12.30
 • Frihelg 24.01. kl11.45 - 27.01.kl12.30
 • Vinterferie 14.02. kl11.45 - 24.02. kl12.30
 • Påskeferie fra 03.04. kl11.45 til 14.04. kl 12.30
 • Med Statsraad Lehmkuhl til Shetland, dato kommer.
 • Avslutning 06.05.

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Crossfit

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Kiting

Kiting er relativt lett å lære, og det gir en annerledes og heftig måte å komme seg ut i naturen på. Først lærer du grunnleggende handtering, så suser du bortover myra med en drage og ski eller brett.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Massasje

Her lærer du massasje, men samtidig er du også så heldig at du får massasje halve tida.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har fokus på natur, sport, friluftsliv, dyr, kreativitet og omsorg. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ledertreningslinje - 2.års eleverLedig plass

Ledertreningslinje - 2.års elever

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen
Lederlinjen / stipendiatKontakt skolen

Lederlinjen / stipendiat

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs24 t/ukeFrilynt
StipendiatLedig plass

Stipendiat

Toten Folkehøgskole
Stipendiatlinje25 t/ukeFrilynt
Ledertrening - 2. års eleverLedig plass

Ledertrening - 2. års elever

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt
Lederutvikling: HellasLedig plass

Lederutvikling: Hellas

Fredly Folkehøgskole
Helårskurs36 t/ukeKristen
2 års eleverLedig plass

2 års elever

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs30 t/ukeFrilynt
LedertreningLedig plass

Ledertrening

Holtekilen Folkehøgskole
HelårskursKristen
LEDLedig plass

LED

Helgeland Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
LederlinjenLedig plass

Lederlinjen

Molde Folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen
Ten Sing NorwayLedig plass

Ten Sing Norway

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen
SKAP stipendiat og ledertreningKontakt skolen

SKAP stipendiat og ledertrening

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs24 t/ukeFrilynt
Ten Sing Arctic - AsiaLedig plass

Ten Sing Arctic - Asia

Folkehøgskolen Nord-Norge
HelårskursKristen